Luonto |

Käsivarren kansallispuistoa vastustetaan

Ympäristöministeriön suunnitelma perustaa Lapin Käsivarteen kansallispuisto herättää ankaraa vastustusta paikallisissa asukkaissa. Tiukentuvan suojelun pelätään haittaavan matkailuelinkeinoa ja vievän liikkumisvapauden alueen asukkailta. Kannatusta kansallispuisto saa poronhoitajilta.

Video: Kansallispuiston maisemaa, hiihtäjiä
2:08
Hiihtäjien mielestä Käsivarren erämaahan sopii myös moottorikelkkamatkailua, kunhan vain reiteillä pysytään ja kuri säilyy. Video: Yle

Tuore ahman jälki seurailee poronhoitajien aitarakennelmia muutaman kilometrin päässä Kilpisjärven kylästä. Ahma on ylittänyt Haltin reitin, joka on pitkillä koivukepeillä merkitty. Tämä on niin sanottu risutusura Kilpisjärveltä Haltille. Sitä pitkin kulkevat hiihtäjät ja kelkkasafarit, joilla on siihen erityinen lupa.

Metsähallituksen suunnittelija Antti Ohenoja mittaa ahman tassun pituudeksi 11 senttiä. Iso ahma on pelotta ylittänyt tuoreen kelkkajäljen painellen Norjan suuntaan.

Olemme Ohenojan opastamana kuvausmatkalla kohti Haltin juurella olevaa Pihtsusjärveä. Sinne on runsaat 40 kilometriä. Antti on viemässä Pihtsusjärven tuvalle Kilpisjärvellä korjattavana olleen varaustuvan ulko-oven. Myrsky repi oven ja se halkesi muutama päivä sitten. Peräkelkassa on oven lisäksi myös kahdeksan pulloa nestekaasua Pihtsusjärven varaustuvan ja autiotuvan käyttöön ensi kesäksi.

Ahma tulee vastaan

Tänne Käsivarren tunturimaille ympäristöministeriö kaavailee kansallispuistoa. Metsähallitus tekee asiasta parhaillaan selvitystä ja kyselyä sidosryhmille. Pienin puistovaihtoehto olisi Kilpisjärven ympäristössä ja laajin kattaisi lähes koko Käsivarren.

Kartta
Pienimmillään kansallispuisto olisi Kilpisjärven ympäristössä. Kuva: Yle

Vihreän ympäristöministerin käynnistämä puistohanke ei ole saanut myrskyisiä aplodeja enontekiöläisiltä. Valtaosa Käsivarresta on jo suojeltua erämaa-aluetta ja entistä tiukempi suojelu pelottaa. Matkailu on tärkein uusi elinkeino ja pitää Kilpisjärven asuttuna ja palvelut tarjolla.

Matkailijoille kelkkasafareita järjestävän Kilpissafareiden omistaja Hannu Rauhala Kilpisjärven kylästä on huolissaan kansallispuistoaikeista.

- Jos kansallispuisto tullee niin tässä saa yritykset pistää kamppeet naulaan ja kylä taitaa näivettyä. Taitaa se poismuutto kunnolla täälläkin käynnistyä, että onko tarkoitus tämä kylän lopettaminen.

Paikallisten pelkona on, että lisäsuojelu lopettaa kelkkasafarit nykyreiteillä ja syö matkailualan työpaikkoja. Kansallispuisto lopettaisi myös kuntalaisten vapaan liikkumisoikeuden moottorikelkoilla kalajärville ja riekonpyyntiin. Muut kuin porotalouden harjoittajat arvostelevat myös, että suurimpaan luonnonkuluttajaan ylisuureen poromäärään ei löydy kuria.  

Porotalous kannattaa puistoa

Kartta
Laajimmillaan kansallispuisto voisi kattaa liki koko Käsivarren. Kuva: Yle

Enontekiöllä käytännössä vain poronhoitajat kannattavat kansallispuistoa, koska he saisivat jatkaa kelkkailua ja mönkijöillä ajoa maastossa. Tosin poronhoitajiakin arveluttaa, johtaisiko kansallispuisto vesitasolentokoneiden ja helikopterin käytön kieltämiseen myös poronhoitajilta.

Käsivarren paliskunnan poroisännän Tuomas I. Palojärven mielestä osa kelkkailusta voitaisiin kansallispuistossakin sallia.

- Pitäisi saada kompromissiratkaisu, että olisi esimerkiksi Haltiin menevä ura, niin sanottu risutusura, niin pystyy sinne viemään turistia. Sinnehän pitää nytki olla ohjattu safari, niin tämmöisiä yksityiskohtia ja näitä asioita pitää pohtia.

Hiihtäjät hyötyvät kelkanjäljistä

Kävimme Haltin juurella asti. Valtaosa sattumalta tapaamistamme hiihtovaeltajista sanoi tänne Käsivarren erämaahan sopivan myös kelkkamatkailua, kunhan vain reiteillä pysytään ja kuri säilyy. Kaverinsa kanssa viikon hiihtovaelluksella Haltilta Pihtsusjärven tuvalle juuri sujutellut kokkolalainen Antero Saviluoto tuumaa, että selkosille mahtuu.

- Kyllä varmaan yrittäjillekin täytyy jonkinlainen leipä jättää. Kyllä kaikki sopii, että jos merkattuja reittejä ja muuta, niin en näe mitään ongelmaa, umpihankihiihtäjät ottavat omat reittinsä. Se on hyväkin, noista kelkkaurista pääsee joskus hyötymään, jos on vaikeat olosuhteet, silloin voi niitä vähän myötäillä. Kyllä luulen, että tänne kairaan kaikki sopii.

Meekojärven autiotuvalle hiihtänyt Hannu Järvine Salosta on sitä mieltä että kansallispuisto voisi sopivasti rajoittaa huvikelkkailua. Huoltoajo ja ammattikelkkailu ei häiritse.

- Mutta jos ajellaan isoissa letkoissa ja paljon kelkkoja niin silloin se välillä häiritsee hiihtäjää.  

Tupaverkosto kulkijan suoja

Pihtsusjärven varaustuvan väliaikaisena ulko-ovena pari päivää ollut viltti vaihdetaan korjattuun oikeaan oveen. Se loksahtaa saranoille ja sopii karmeihin kuin hanska käteen. Metsähallitus huoltaa tupiin puut ja kaasut ja korjaa myrskyjen vauriot. Ilman tupaverkostoa täällä pystyisi retkeilemään talvisin ani harva.

Tiistaina päivän aikana näemme muutamia kymmeniä hiihtovaeltajia ja pari kelkkasafariryhmää. Kokeneiden hiihtäjien mukaan väkeä on tavallista vähemmän liikkeellä. Keli on ihanteellinen, hanki kantaa, aurinko paistaa ja on ihmeen tyyntä tunturiin. Ahman jälkiä näemme kaikkiaan viidet. Meekojärven autiotuvan edustalla pajukon latvoissa keikkuu ruokailemassa kahdeksan valkeaa riekkoa. Myös muutama pieni pulmusparvi nähdään.   

Loppulasku

Vähän ennen laskeutumistamme ylätunturista takaisin Kilpisjärvelle törmäämme neljään venäläiseen kelkkailijaan, jotka ovat pysähtyneet Haltille kääntyvän reitin alkupäähän. He ovat luvallisen reitin ulkopuolella. Rajavartioston partio selvittää asian ja miehet saavat sakot maastoliikennerikkomuksesta.

Kohta laittomilla kelkkailijoilla ei ole vaaraa rajamiehistä. Valtio on päättänyt lakkauttaa Rajavartioston Siilastuvan aseman Kilpisjärveltä ja siirtää miehet satojen kilometrien päähän Muonioon. Enontekiöllä eletään ristiriitaisissa tunnelmissa.

Yksi ministeriö vetäytyy alueelta ja toinen ministeriö valmistelee tiukempia suojelumääräyksiä rajoittamaan paikallisten asukkaiden liikkumisvapautta tunturissa. Sitä varten täällä Euroopan harvimpaan asutulla kolkalla juuri asutaan.

Tuoreimmat aiheesta: Luonto

Pääuutiset

Tuoreimmat

Muualla Yle.fi:ssä