Vaalit 2011 |

Katainen: Äänestystulos puoltaa kolmen suurimman neuvotteluja

Hallitustunnustelut näyttävät alkavan kolmen suurimman puolueen voimin. Suurimmaksi puolueeksi nousseen kokoomuksen puheenjohtaja ja todennäköinen hallitustunnustelija Jyrki Katainen pitää vaihtoehtoa hyvin todennäköisenä ja äänestystuloksen mukaisena.

Video: Jyrki Katainen ja Taru Tujunen.
Video

Samaa mieltä on vaalien suurvoittaja perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini.

Kokoomus, SDP ja Perussuomalaiset muodostavat selvän enemmistön. Myös Katainen katsoo sen olevan tunnustelujen todennäköisin lähtökohta.

- Se on hyvin todennäköinen vaihtoehto. Se on äänestystuloksen mukainen vaihtoehto. Nyt sitten ratkotaan sisältökysymyksiä, Katainen sanoi.

Malli sopii myös Soinille.

- Se on lähtökohta, minkä vaalin tulos kertoo ja antaa myöten. Siitä varmaan lähdetään liikkeelle ja keskustellaan. Minulle sopii, että tämä on lähtökohta. Sitten täytyy päästä ohjelmasta sopimukseen, mutta lähdetään tästä, Soini sanoi.

Kommentoi aihetta (34 kommenttia)

Kirjoita kommentti

Käytäthän nimimerkkiä. Emme julkaise nimellä kirjoitettuja viestejä.

Pysythän aiheessa. Vain aiheeseen liittyvät viestit julkaistaan.

Vastaa alla olevaan kysymykseen. Kysymyksen on tarkoitus varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Viestisi luetaan toimituksessa ennen sen julkaisemista. Haluamme tarjota sinulle mahdollisuuden hyvin perusteltuun, laadukkaaseen ja moniääniseen keskusteluun. Tarkemmat pelisäännöt voit lukea tästä linkistä.

 • tulosten mukaan

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Tulevassa eduskunnassa on tulosten mukaan yli 140 porvaria ja loput vasemmistoa, miten ihmeessä ne edes kyselee demareita hallitukseen onkos ne ihan pöhköjä? Kansa on halunnut oikeiston valtaan ja sen mukaan tulee rakentaa myös hallitus.

 • Uudet tuulet

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Vaalit olivat selvä kannanotto eriarvoistumista vastaan jota nykyhallitus on ajanut. Uusi hallitus voisi olla SDP+PS+VAS+KD= 101 paikkaa. Ristillisille voisi luvata jotkut ylimääräiset kinkerit jotta tiukkapipoisuus hieman vähenisi.

 • Jorma

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Hallituspuolueista RKP ei menettänyt yhtään paikkaa. Tämäkin olisi hyvä huomioida neuvotteluissa.

 • PeeKoo

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Eiväthän Perussuomalaiset ole talouspoliittisesti oikeistoa!

 • Joku tolkku!

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Pakkoruotsi RKP:ta ei missään nimessä hallitukseen! Se olisi todella kansalaisille pyllistämistä!

 • Äänestänyt

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Muista Katainen, ettet ota RKP:ta hallitukseen! Kokoomusnuorten enemmistö haluaa pakkoruotsin pois!

 • kansalainen

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Jos nyt saadaan muodostettua kolmen suuren hallitus, niin hyvä. Linjassapysyminen on varmistettava vaikka kahdella lisä puolueella. Kataiselle vielä se neuvo, että varmista tulevien ministeriesi taustat kaikki kivet kääntämällä vielä kissojen ja koirien avulla!!! Ei riitä, että on saanut ison äänimäärän tai on oltava edustettuna joltakin alueelta tai omaa itsekkyyttään on pyrkimässä ja vaatimassa.

 • Kansa on puhunut

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Nyt vihdoinkin pakkoruotsi lopetettava. Vaalitulos antaa siihen mahdollisuuden, koska RKP:ta ei tarvita hallituksen muodostamisessa.

 • Tobbe

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Hyvin alkaa kun tuo Tujunen oli heti räkyttämässä Jungerille, vaikka ei ollut kysymys mistään politiikkaan liittyvästä, muutoin kuin se että Junger kehui Urpilaista. Miten voi, jos kerran kokoomuksessa on niin älykkäitä ja koulutettuja ja fiksuja ihmisiä, niin joukossa olla tuollainen joka kateudesta nousee takajaloilleen ja alkaa räksyttää. Näissä vaaleissa on kaikki muut puolueet hävinneitä, paitsi perussuomalaiset.

 • Jorma

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Meidän Jyrki on järkimiehiä! Luotettavia kumppaneita tarvitaan aina maata rakentamaan....oikeallakin reunalla.

 • ruotsi - venäjä

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Opiskeluaikanani 1980-1990 yli 20 % opiskelijoista ja nuorista kävi kesätöissä Ruotsissa, koska siellä oli töitä ja parempi palkka. Monet olivat useamman kesän. Osaan sekä ruotsia että venäjää ja väitän, että ruotsinkieli on huomattavasti helpompaa ja suuremalle osalle myös hyödyllisempää. Minulle ruotsinkielestä on ollut käyttöä varsinkin muissa pohjoismaissa ja ympäri maailmaa sekä töissä että harrastuksissa. Venäjää olen puhunut Itä-Euroopassa ja Venäjällä, mutta yhteys Pohjoismaiden kanssa on ollut laajempaa ja merkittävämpää. HUOMATKAA: Venäjä on aina halunnut venäläistää naapurimaitaan. Itäeuroopassa oli vaikeaa opiskella englantia, koska kaikilla oli pakkovenäjä. Kenen etu on venäläistää Suomi? Kuka haluaa Venäjän tossun alle? Kuinka suuri joukko todella haluaa pakkovenäjän?

 • Toiveikas

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Uudet tuulet puhaltavat! Toivottavasti myös kokkareissa? Pakkoruotsin tilalle mahdollisuus opiskella venäjää ja kiinan kieltä!

 • Ei RKP:lle!

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Pakkoyhteiskunnalle ja pakkoruotsille nyt vihdoinkin pantava päätepiste! Jokaisen on saatava jatkossa vapaasti valita mitä kieliä haluaa opiskella, jotta työllistyisi mahdollisimman nopeasti ja hyvin.

 • Ruotsinkieli vapaaehtoiseksi

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Kuunnelkaa nuoria! Emme halua enää RKP:ta hallitukseen!

 • Jyrki junnaa vanhassa?

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Eiköhän vaihdeta Urpilainen kehiin, niin saadaan uusien tuulien mukainen hallitus kasaan!"

 • Jossain mättää?

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Kokkareita ei tarvita uudessa hallituksessa! Kansa haluaa mutoksen! Piste!

 • antti

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Joku olematon pakkoruotsi muka suuri kysymys. Lakatkaa! Tärkeät asiat esiin. Ruotsalaiset mukaan hallitukseen. Kulttuurinkin vuoksi. Ovat rakentamassa maata myönteisesti ja laajakatseisesti. Samaa ei aina voi sanoa vasemmistopuolueista erityisesti ei ainakaan Arhinmäen johtamasta puolueesta!

 • Miten kukin ymmärtää

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Äänestystulos antaa ymmärtää, että rahanjakopolitiikalle kriisimaihin halutaa loppu. Onko korvapuolue täysin kuuro tälle kansan tahdon ilmaisulle vaaleissa? Pitäisikö laittaa heti joku muu muodostamaan hallitusta, ettei aikaa mene hukkaan?

 • E Sand

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Miksi ihmeessä sanottaa, että Perussuomalaiset olisivat "vaalivoittajia"? 80% kansasta EI äänestänyt heitä. He pärjäsivät hyvin, voitivat siis itsensä, mutta tulivat vaaleissa vain kolmanneksi. Kokoomus voitti niukasti ja huonolla tuloksella, samoin kävi hopealle päässeelle SDP:lle, mutta he tämän skaban voittajia olivat. Seuraavissa vaaleissa nähdään, miten todellista Perussuomalaisten kannatus on. Tässä vaiheessa on turha ryhtyä heidän "voittoaan" suurentelemaan. Loppujen lopuksi "hävinnyt" Keskustakin pärjäsi lähes yhtä hyvin kuin Perussuomalaiset.

 • 7

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Miten jatkuvasti 'uutisoidaan' että Kokoomus nousi suurimmaksi puolueeksi? Todellisuudessa Kokoomus KUTISTUI 6 paikkaa - kepulaiset vaan kutistui enemmän. SDP:kään ei pärjännyt kovin vahvasti, pudotusta 3 paikkaa.

  Tämä jos mikä on selkeä viesti kansalta. Entisten 'kolmen suuren' itsevaltainen peli pisti kortit uusjakoon. Eli jos Katainen kuvittelee, että vanhoilla korteilla mennään - epäilen aika vahvasti. Kepulaiset sinänsä aika taitavasti ottivat marttyyrin paikan ja linnoittautuivat oppositioon.

 • Epäileväinen

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Voipi olla, että eriarvoistumista ei saada pysäytetyksi, jos Kokoomus tulee hallitukseen? Mites olisi jos Urpilainen jatkaisikin nyt näitä hallitustunnusteluita? Kokoomushan vei kepuleitakin hallituksessa kuin pässiä narusta!

 • RKP:tä ei haluta hallitukseen

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Pakkoruotsin poistolle antoivat monet äänensä näissä vaaleissa! Eikö kansaa taaskaan haluta kuunnella?

 • Miettikääs vähän

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Kokoomus ja RKP joutaa kumpikin nyt oppositioon. Kansa on antanut ihan selvän epäluottamuksen tuolle vanhalle eurooppakeskeiselle politiikalle ja halunnut valtaan hallituksen, joka sitoutuu kotimaan asioiden kuntoon saattamiseen. Siihen politikkaan ei kuulu rahan siirrot ulkomaiden konkurssipesiin.

 • Anna Jyrki tilaa toiselle

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Sama vanha kansan jallittaminen näkyy Kataisen puheissa ja touhuissa. Suomen etu olisi nyt, että hallitustunnustelija vaihdettaisiin, koska tämä Katainen siinä tehtävässä vaan pitkittää asiaa.

 • Vahat kelmit

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Kokoomus kutistui,äänimäärä laski. Silti se hehkuttaa olevansa vaalien voittaja. Kansa antoi epäluottamuslauseen edellisen hallituksen politiikalle,silti entinen meno jatkuu.

 • Hannu

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Ihme mussutusta! Kokoomus on Suomen suurin puolue tilanteessa, jossa kellään ei ollut yhtään pohjalla. Annetaan näin ollen Jyrkille työrauha tehtävään joka hänelle itseoikeutetusti kuuluu. Tuo "pulinat pois" taitaa olla PS:llekin pelkkä tyhjä heitto.

 • big

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Näitä kirjoituksia lukiessa tulee mieleen, että ei ihmisillä ole kovinkaan suuria ongelmia elämässä jos "pakkoruotsi" on sitä. Vähänkään jos viitsii seurata ajankohtaisohjelmia niin siellä tulee vastaan todellisia asioita joihin tarttisi puuttua. Mitä kokoomuslaisiin tulee niin ehdottomasti hallitukseen onhan se suurin puolue, pienimmät tulee mukaan vikisten jos niitä ylipäätään kelpuutetaan mukaan.

 • Kansa uudelleen kyykkyyn?

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Kyllä taitaa olla yhteiskuntarauha mennyttä, jos tuo vanha meninki edelleen jatkuu seuraavan hallituksenkin toimesta. On kaikkien etu, että kansalaiset saavat kokea, että heidän mielipiteensä on otettu huomioon ja uusi hallitus muodostetaan päinvastaisin eväin kuin vanha eurooppakeskeinen kyykytyshallitus.

 • kokoomuslogian dosentti

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Kokoomus voitti vaalit koska puolueen kannatus ei laskenut 2007 vaalirahakohun aikana kuten muiden suurten, koska Kokoomuksen kova ydin nimenomaan haluaa että toimitusjohtajat alkavat tekemään myös yhteiskuntajohtamista, tämä on myös uusliberalismin tavoite: toimitusjohtajien ja Jumalan välissä ei saa olla ketään häiritsemässä liiketoimintaa eli yhteiskuntaa.

 • takavasen

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Kokoomuksessa ei heidän politiikastaan päätellen ole vaikuttamassa mitään erityisen älykkäitä tai fiksuja ihmisiä. Kouluttautuneisuuskin hieman epäilyttää. Mistä tällaiset käsitykset rikkaiden erityisestä fiksuudesta yleensä ovat peräisin, puoluetoimistostako? Omahyväistä rasismia ne ovat, eivät muuta.

 • Sanoista tekoihin

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Suomessa liikutaan nyt ennen tuntemattomilla vesillä Politiikan suhteen jos ja kun ennestäänkin päähänpotkittu kansanosa havahtuu että jälleen kerran on "(---) silmään" niin silloin saattaa olla "piru irti " ja ei ole muuta vaihtoehtoa kun ottaa tuohikontti selkään ja lähteä " korpivaellukselle" etsimään uusia sananlaskuja kun ei vanhoilla loppupeleissä pärjää.

 • EI RKP:tä hallitukseen

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  "Joku olematon pakkoruotsi muka suuri kysymys. Lakatkaa! Tärkeät asiat esiin. Ruotsalaiset mukaan hallitukseen. Kulttuurinkin vuoksi."

  "Näitä kirjoituksia lukiessa tulee mieleen, että ei ihmisillä ole kovinkaan suuria ongelmia elämässä jos "pakkoruotsi" on sitä"

  Jos tämä "pakkoruotsi" olisi pikkukysymys, niin miksi siitä vouhkataan niin valtavasti? Miksi RKP taistelee sen puolesta verissäpäin? Jos se olisi niin pikkujuttu, niin miksi sitä ei sitten voitaisi pyyhkäistä ikuiseen kadotukseen kertaheitolla nopeasti kivuttomalla eduskunnan äänestyksellä vaikka saman tien?

  Eikö se ole iloinen asia, ettei ihmisillä ole isoja ongelmia? Hyvin pyyhkii... Syy tähän ongelmaan juontaa siitä, että se koskettaa meitä jokaista! Vähintään 3 vuotta elämästä, lukiolaisilla yleensä lisäksi +3 vuotta. Perustelut vapaalle kielivalinnalle löydätte ja ruotsin kielen täysin väärälle asemalle löytyvät netistä, turha niitä on tässä toistaa.

  Peruskysymys on: Miksi kaikkien suomalaisten pitäisi opiskella kaikista maailman kielistä juuri ruotsia? Vastaus on: Ei mistään syystä!

  Ja aivan turha vedota mihinkään omiin kokemuksiinne ruotsin hyödyistä ja iloista, koska aivan jokaisen elämä on erilainen. Siksi valinnanvapaus.

 • Työtön

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Sanoisin näin että Paavo Arhinmäellä olisi tulevaisuus Raskaansarjan poliitikkona

  jos hän ei uisi niin punaisissa Uimahousuissa.

 • Eläkeläisukko

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Mikä ihmeen voitto?

  Nimittäin Kokoomuksen, jota juhlitaan jo toista päivää. Jos menettää vaalissa kuusi paikkaa, kyllä normaalisti puhutaan häviöstä. Sama pätee demareihin, huonoin tulos aikoihin. Onhan Kokoomus nyt tasapaksussa porukassa suurin, sitä ei voida kieltää, mutta pitäisi hieman rajoittaa vaalivoittohuumaa. Koko asetelmahan johtui Perussuomalaisten suuresta jytkystä. Joka tapauksessa menestystä hyvän ja toimivan hallituksen muodostukseen

Pääuutiset

Tuoreimmat

Muualla Yle.fi:ssä