Rovaniemi |

Katsastuksen hylkäyksissä suuria eroja Lapissa

Auton saa helpoiten katsastuksesta läpi Sallassa ja Sodankylässä, vaikeimmin taas Torniossa ja Rovaniemellä, kertovat Liikenteen turvallisuusvirasto Trafin tilastot viime vuodelta.

Katsastus
Kuva: Matti Konttinen / Yle

Sallassa Katsastuspisteellä hylkäysprosentti oli 15,5 ja Sodankylässä A-Katsastuksessa 16,6. Torniossa Tornion Katsastus Oy:n asemalla hylkäysprosentti oli jopa 33,6 ja Rovaniemelläkin Roi Katsastus Oy:llä 33,2.

Ryhmäpäällikkö Markku Kärkkäinen Liikenteen turvallisuusvirasto Trafista arvioi, että suuret erot hylkäysprosenteissa johtuvat ainakin osittain katsastusasemien erilaisista palvelukäytännöistä ja hinnoittelusta.

- Jos katsastusasema toimii ilman ajanvarausta, niin silloin sinne mennään helpommin kokeilemaan, että pääseekö katsastuksesta läpi. Toinen selittävä tekijä on hintakilpailu. Jos katsastusyritykset kilpailevat esimerkiksi ilmaisilla jälkitarkastuksilla, niin näille katsastusasemille varmasti menee helpommin huonompikuntoisia ajoneuvoja kokeilemaan.

Tarkastaja Heikki Pirilä Trafista sanoo, että Sodankylän ja Sallan pienet hylkäysprosentit voivat johtuvat siitä, että juurikin Sallan ja Sodankylän tapaisille, pienille ajanvaraussysteemillä toimiville katsastusasemille tuodaan autot paljon parempikuntoisina.

- Välimatkat ovat pitkät syrjäkylistä katsastusasemille. Halutaan, että auto käydään katsastamassa hyväkuntoisena jo valmiiksi, eikä oteta riskiä että joudutaan tulemaan takaisin jälkitarkastukseen.

Kärkkäinen ei usko, että joillain katsastusasemilla oltaisiin tarkastusten suhteen paljon löysempiä kuin jossain muualla.

- Tarkastajien mukaan tällaista ei ole havaittu. Trafi analysoi säännöllisesti hylkäysprosentteja.

Suurista sisäisistä eroista huolimatta autoja hylätään silti Lapissa muuta maata vähemmän. Hylkäysprosentti oli Lapissa viime vuonna keskimäärin 23,7 prosenttia, kun taas koko maassa se oli noin 25 prosenttia.

Iältään nuorimmat autot löytyivät Lapista Rovaniemen Saarenkylässä katsastusasemalta, jossa autokanta oli keskimäärin 10,9 vuotta vanha. Vanhimmat autot löytyivät puolestaan Savukoskelta, jossa autojen keski-ikä oli 17,9 vuotta.

Tarkastelussa vertailtiin yhteensä 26 katsastusasemaa Lapissa.

Määräaikaiskatsastuksen hylkäysprosentit Lapissa vuonna 2011 (kaikki ajoneuvot)

Lähde: Trafi

KatsastustoimipaikkaHylkäysprosenttiAuton keski-ikä
A-Katsastus Autotohtori-Rovaniemi27,413,2
A-Katsastus Ivalo18,714,2
A-Katkastus Kemi26,912,8
A-Katsastus Kemijärvi21,915,5
A-Katsastus Keminmaa29,512,3
A-Katsastus Kittilä23,413,9
A-Katsastus Kolari29,014,3
A-Katsastus Muonio23,114,7
A-Katsastus Ranua18,215,1
A-Katsastus Rovaniemi25,513,1
A-Katsastus Sodankylä16,613,4
A-Katsastus Tornio27,813,8
A-Katsastus Ylitornio22,315,9
K1-Katsastajat Kemi Karjalahti24,412,9
K1-Katsastajat Oy Rovaniemi29,112,7
Katsastuspiste Kemijärvi23,014,0
Katsastuspiste Posio19,115,9
Katsastuspiste Salla15,515,5
Katsastuspiste Savukoski31,117,9
Katsastuspiste Sodankylä2714,4
Paattion Autokatsastus Oy/Kemi27,213,2
Paattion Autokatsastus Oy/Katsastuspiste Kemi24,412,6
Paattion Autokatsastus Oy/Pellon sivupiste21,815,2
Roi Katsastus Oy/Rovaniemi33,213
Roi Katsastus Oy/Saarenkylä27,110,9
Tornion Katsastus Oy/Tornio33,613,4

Kommentoi aihetta (6 kommenttia)

Kirjoita kommentti

Käytäthän nimimerkkiä. Emme julkaise nimellä kirjoitettuja viestejä.

Pysythän aiheessa. Vain aiheeseen liittyvät viestit julkaistaan.

Vastaa alla olevaan kysymykseen. Kysymyksen on tarkoitus varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Viestisi luetaan toimituksessa ennen sen julkaisemista. Haluamme tarjota sinulle mahdollisuuden hyvin perusteltuun, laadukkaaseen ja moniääniseen keskusteluun. Tarkemmat pelisäännöt voit lukea tästä linkistä.

 • Kemiläinen,,,

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Käytin tuossa autoani kemissä yhdessä katsastusasemalla ja muutes olisikkin mennyt autoni läpi sen, muutta jarrulevyt olivat kuluneent "musta tuntuu" peria aatteella liikaa. No ei niitä mitenkään mittailtu eikä sen enempää tarkasteltu. Vaihdoin tietenkin ne vaikkapa kun näytin entisiä tarvikeliikkeessä sanoivat etteipä paljon uusille häpeä. Aikoivatpa tututkin vältellä kyseistä paikkaa....

 • x

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Lapissa autot näköjään kestävät, ja niitä pidetään myös kunnossa. Pakkohan se on, kun Sallassakin taitaa olla kohtuullisen harvassa korjaamoja.

  Mikä selittäisi Savukosken korkean hyökäysprosentin?

  Huomaatteko, että Sodankylän konttorilla katsastetaan myös varuskunnan autoja. Kun siellä on ammattiväkeä korjaamolla, ne ovat kunnossa jo ensimmäisessä katsastuksessa eikä tarvitse käydä "näyttämässä ja hakemassa vikalistaa" niin kuin paikoin on tapana. Torniossa ehkä?

  Toisella Sodankylän katsastuspaikalla hylkäys% on selvästi korkeampi. Voi olla, että sille menee satunnaisia kulkijoita enemmän, eli se niistä PAIKKAKUNTAKOHTAISISTA eroista.

  Muutenkin jonkun paikan prosenttiin voi vaikuttaa paljon se, jos sillä on joku sellainen kanta-asiakas, vaikka iso autoliike, joka laittaa varmasti autot kuntoon ennen kuin edes tuo katsastettavaksi.

 • Kiesi!

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Katsastajatkin on vain ihmisiä ja pinttyneet asenteet automerkkien suhteen vaikuttaa usein läpimenoon enemmän kuin auton todellinen kunto.

  Esimerksi asiakkaan tunnearvoa autonsa suhteen ei huomioda mitenkään,vaikka kuski pitäs siitä parempaa huolta kuin vaimostaan. Sillä ei pienet nivelviat, päästöarvot,kulutus, rypyt ja lommot autossa tai vaimossa haittaa jos rakkauasasiat ja suhde on muuten kunnossa.

 • kunnossa on

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  ei täältäperälapista kannata lähteä rikkinäistä autoa viemään 200 kilometrin katsastukseen jos epäilee ettei semene läpi.siksi on hylkäys % pieni.

  • aina läpi

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   ennen katsastusta käyn autokorjaamolla näyttämässä olisko vikoja.ja sitten katsastusasemalle.mahdolliset viat on sitä ennen korjattu.

Tuoreimmat aiheesta: Rovaniemi

Pääuutiset

Tuoreimmat

Muualla Yle.fi:ssä