Kuopio |

Kauppa-auto palvelee enää harvakseltaan

Kauppa-auto on harvinainen näky maanteillä. Itä-Suomessa niitä liikkuu enää muutamia. Sourunsalon kauppa-auto palvelee asiakkaitaan kuuden kunnan alueella.

Kauppa-auto on jo harvinaisuus.
Kuva: Mika Moksu / Yle
Pohjois-Savo

Kauppa-autossa asioiminen on tätä nykyä harvinaista herkkua. Vielä 1970-luvun alussa maanteillä liikkui 1 200 kauppa-autoa, kun niitä nyt on vain parikymmentä. Jäljellä olevista Itä-Suomessa ajelee puolenkymmentä. Sourunsalon kauppa-auto jatkaa kulkuaan työläästä hommasta huolimatta.

- Tämä tukee kauppaa ja kauppa tukee tätä. Kun 20 vuotta on samojen ihmisten kanssa pyöritty, niin ei heitä oikein voi yksinkään tänne jättää. Moni on sanonut, että jos me ei täällä kuljettaisi, niin kaupunkiin tai kylille joutuisivat asumaan, kertoo Sourunsalon kaupan kauppias Kari Maksimainen.

- Kyllähän se melko paljon hankaloittaisi, jos ei auto kävisi. Melko tärkeä tämä minulle on. Pitäisi miesten aina lähteä, pojan tai miehen, käyttämään siellä kaupassa. Ihan joka viikko käyn peruselintarvikkeet täältä ostamassa, sanoo kauppa-autolla asioinut iisalmelainen Eila Kokkonen.

Peruselintarvikkeet ja jäätelö tekevät kauppansa

Auto kiertää Ylä-Savoa kuutena päivänä viikossa kuuden kunnan alueella. Päivittäin kauppa-autossa asioi 100–150 asiakasta, mutta parhaimpina päivinä heitä voi olla jopa lähes 250.

- Kesällä on paljon lomalaisia, kun kierretään täällä maaseudulla. Pääsääntöisesti asiakaskunta on iäkkäämpää väestöä kuitenkin. Peruselintarvikkeet, kuten maito, makkara ja kananmunat menevät kaupaksi ihan tasaisesti. Ja jäätelöä myydään paljon, koska se on helppo ostaa tästä lähellä kotia. Eikä ehdi sulaa matkalla, naurahtaa kauppa-auton kuljettaja Tapani Nissinen.

- Pyhänseutuna loppuu maito ja leipä ja muut. On hyvä lähteä heti aamusta maananataina hakemaan. Minulla on kissoja paljon ja niille tarvitsee aina uutta evästä, tokaisee kauppa-asioiltaan tienposkesta tavoitettu Eija Väisänen.

Kommentoi aihetta (0 kommenttia)

Kirjoita kommentti

Käytäthän nimimerkkiä. Emme julkaise nimellä kirjoitettuja viestejä.

Pysythän aiheessa. Vain aiheeseen liittyvät viestit julkaistaan.

Vastaa alla olevaan kysymykseen. Kysymyksen on tarkoitus varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Viestisi luetaan toimituksessa ennen sen julkaisemista. Haluamme tarjota sinulle mahdollisuuden hyvin perusteltuun, laadukkaaseen ja moniääniseen keskusteluun. Tarkemmat pelisäännöt voit lukea tästä linkistä.

Tuoreimmat aiheesta: Kuopio

Pääuutiset

Tuoreimmat

Muualla Yle.fi:ssä