Rovaniemi |

Kaupunki töppäsi - skeittarit tekivät turhaa työtä

Rullalautailijoiden juuri rakentama skeittihalli on purku-uhan alla. Varastotiellä sijaitseva kiinteistö on ollut rakennuskiellossa vuodesta 2009 asti. Vuokranantaja vetoaa rakennuslain pykälään, jonka mukaan lupa harrastuspaikalle voitaisiin myöntää. Rovaniemen kaupungin mielestä vuokranantaja ei ole hoitanut hänelle kuuluvia lupahakemuksia.

Rovaniemen skeittihalli
Skeittaajat rakensivat harrastuspaikkansa itse. Kuva: YLE / Raimo Torikka
Rovaniemi

Rovaniemen kaupunki on varannut rullalautailuhallille vuokrarahat budjetistaan. Rahat on siis myönnetty tilalle, jonka on tiedetty olevan rakennuskiellossa vuodesta 2009 lähtien. Apulaiskaupunginjohtaja Martti Anttila myöntää tietokatkoksen.

- Kyllä siitä on varmasti tietoa ollut ja se on ollut tiedoksi merkittävänä asiana liikuntalautakunnassakin, jonka jälkeen rakennusvalvonta on nähnyt asian ja keskustellut ja ohjannut. Ilmeisesti siinä on käynyt liikuntapuolen ja näiden toimijoiden kesken tietokatkos. Tässä yhteydessä on ollut muun muassa sairastapaus ja asiat ovat jääneet hoitamatta oikeassa järjestyksessä, Anttila kertoo.

Harrastajille lupasotku tuli täytenä yllätyksenä. He ovat rakentaneet hallin itse lattialämmityksestä viimeiseen reiliin asti. Tieto lupajupakasta tuli vasta, kun halli oli saatu valmiiksi. Rakennusvaiheessa asiasta ei kerrottu.

- On hyvä kysymys, miksi ei ole kerrottu. Siihen en osaa vastata, Anttila sanoo.

Kaupunki voi töppäilystään huolimatta tarjota skeittareille tässä vaiheessa vain henkisen tukensa.

- Lupa-asiat ovat kiinteistön omistajan asia. Jos hän ei lupia lähde hakemaan, niin kaupunki ei voi sille asialle mitään, Anttila toteaa.

Kiinteistön omistaja vetoaa rakennuslakiin

Varastotien kiinteistön hoitaja ei uskonut, että lupa-asioista tulisi ongelmaa. Hän ei aio hakea kaupungin vaatimaa poikkeuslupaa.

- 9000 neliöstä skeittareiden käytössä on 165 neliötä eli 1,35 prosenttia pinta-alasta. Kyseessä on vähäinen poikkeama ja piste. Rakennuskielto ei vaikuta asiaan millään lailla, koska siitä voi poiketa rakennuslain mukaan, kiinteistöyhtiö Rovatorin rakentamishankkeista vastaava Heikki Yliruikka sanoo.

Rovaniemen kaupunki on lakipykälästä toista mieltä.

- Rakennustarkastajan käsitys asiasta on selkeästi toisenlainen. Kaupungin näkökulmasta lähtökohta on, että lupa pitää olla. Kun kiinteistö on rakennuskiellossa, vaaditaan poikkeamislupa eli kaupunginhallituksen lupa. Ja joudutaan vielä kuulemaan kaavoittajankin lausuntoja, ennen kuin asiasta pystytään päättämään, apulaiskaupunginjohtaja Martti Anttila toteaa.

Skeittarit eriarvoisessa asemassa?

Yliruikan mielestä on kaupungin käsissä, saavatko harrastajat jatkaa tiloissa. Hän ei koe olevansa vastuussa siitä, ettei maininnut rakennuskiellosta vuokralaisille sopimusta tehtäessä.

- Olen vuokrannut tilan varastohalliksi, minun ei tarvitse selittää kenellekään yhtään mitään. Haluan kuitenkin olla sen verran lojaali harrastajille, että jos kaupunki alkaa laittamaan kapuloita heidän skeittihalliunelmille, niin tulen auttamaan. Otan lakimiehen töihin, että alkaa hommat järjestymään, Yliruikka sanoo.

Hänen mielestään lupien vaatiminen on ajojahtia.

- Rovaniemellä on 50 kiinteistöä, jotka ovat muussa käytössä kuin mihin ne on vuokrattu. Nekin pitäisi laittaa käyttökieltoon. Eivätkö skeittarit ole yhdenvertaisia muiden harrastajien kanssa? Tämä on täysin lapsellista ajojahtia sekä skeittareita että kiinteistön omistajaa kohtaan, Heikki Yliruikka toteaa.

Lupa-asiasotkusta kertoi ensimmäisenä Lapin Kansa.

Kommentoi aihetta (27 kommenttia)

Kirjoita kommentti

Käytäthän nimimerkkiä. Emme julkaise nimellä kirjoitettuja viestejä.

Pysythän aiheessa. Vain aiheeseen liittyvät viestit julkaistaan.

Vastaa alla olevaan kysymykseen. Kysymyksen on tarkoitus varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Viestisi luetaan toimituksessa ennen sen julkaisemista. Haluamme tarjota sinulle mahdollisuuden hyvin perusteltuun, laadukkaaseen ja moniääniseen keskusteluun. Tarkemmat pelisäännöt voit lukea tästä linkistä.

 • Aimo

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Kyllä tuomoisesta hommasta seuraa suruliputus ja valtava ahdistus joka ratkaistaan kriisiavulla ja mahdollisuudella eläköityä lahjaksi voi kaupunki antaa sen kaupungin oman skeitti laudan ja terapiaa seuraavat 50 v.

 • AK

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Vuokraaja on toiminut väärin jättäessään kertomatta rakennuskiellosta. Miksi vuokraaja haluaa kinastella kaupungin kanssa kieltäytyessään edelleen hakemasta poikkeuslupaa? Kaupunki sen varmaan tässä tilanteessa mielellään myöntäisi. Kärsijöiksi jäävät tilan vuokranneet skeittaajat, jotka ovat käyttäneet rahaa ja nähneet paljon vaivaa rakentaessaan tiloja. Voivatko he saada korvauksia tilojen vuokraajalta, koska tämä oli jättänyt kertomatta rakennuskiellosta?

 • Skeittari oulusta

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Puretaanko samalla sitten kaikki palloiluhallit, jäähallit, kuntosalit ynnämuut sisäharrastepaikat että voi sitten pakkasessa kaikki yhdessä rämpiä räkä nokassa ? Isosti pisteitä rullalautailijoille jotka rakentaa itse omia harrastepaikkoja. Kunnalle veronmaksajat maksaa sen takia veroa että kunta tai kaupunki tuottaisi harrastemahdollisuuksia ja palveluja. Ja tämä lupahässäkkä on tyypillinen tapaus missä haaskataan juuri näitä verorahoja kun siellä nyt kunnantalolla istutaan ja mietitään ja soitellaan virastojen välillä että mitäs tässä nyt tehdään ja tosiaan parhaassa tapauksessa mennään vielä oikeuteen riitelemään jonkun varastohallin muutaman neliön takia. Järki käteen ja skeittareillekin samat mahdollisuudet kuin muille urheilijoille.

 • järkipäähän

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Kuka tämä urpo on joka puhuu ulkoliikunnasta nimimerkillä "Ulkoliikuntaa"....meinaako hän että kaikki uimarit , bodarit ja jääkiekon pelaajat ja voimistelijatki pistetään pakkaseen. kunnon HEI URPO! Kuuleppas! rullalautailu on ihan samanvertanen kaikkien muittenki urheilulajien kans. ja on hyvä että on harrastamiselle mahdollisuus olla ulkona ja sisällä ilmojen mukaan. Ei muutako halli talveksi ja kesällä ulko parkki. niin on jokaisessa muussakin kaupungissa.

 • Puretaan hiihtoputket.

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Kuinkahan moni tennispelaaja käy talvellakin miellumin pelaamassa tennistä,kuin hiihtämässä?Ei siinä mitää hiihtäminen on mahtava laji siinä missä muutkin.

 • kohtuutta vaatimuksiin

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Valtio velkaantuu, niin on varmasti järkevää säästää näissä urheilumenoissa.

  Kustannus vastaavuus tulee olla harrastajilla eli hallituntien vuokria täytyy ko-

  rottaa, jotta käyttäjät maksavat siitä, kun halutaan harrastaa talvella näitä ke-

  lajeja. Urheilun nimissä voidaan vaatia yhteiskunnalta todella suuria inves-

  tointeja, jotka usein eivät ole järkeviä ja ne palvelevat lähinnä ammattimais-

  ta urheilua eivätkä näin liikuta kansan enemmistöä eli maksajia.

 • veronmaksaja

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Samoin olen asiasta ajatellut, kuin nimimerkki Lumilauta. Taitaa se sylttytehdas olla kiinteistön omistuspäässä.

 • Pera

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Vain kapitalistille. Heikki Autto on korkein luottamushenkilö Rovaniemellä. Eikö hänellä ole sitten mitään vastuuta. Autton aikana nuoriso on ollut jatkuvan pompottelun uhrina.

 • H.P

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Onkos se Pera nukkunut onnensa ohitse, kun ei tiedä minkälainen se järjestys on Rovaniemen kunnalispolitiikassa.

 • keijo

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  "kohtuuta vaatimuksiin" -nimimerkillä kirjoittaneelle. Tässä kyseisessä hankeessa jossa harrastajat on rakentaneet itse suorituspaikat voidaan tuskin puhua valtion velkaantumisesta ja harrastemenojen leikkaamisesta. Käsittääkseni Rovaniemellä maksetaan tuhansia euroja kuukaudessa mäkihyppytornin valaistuksesta. Montakohan hyppääjää? yksi tai kaksi ? huhhuh.

 • Enkuli

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Mie olin nuorena liikunnan openi ja lääkärin välikädessä.. ja lopussa maksumiehenä.. luottamuspula josta nuori joutui maksamaan. Ja käden vääntö kumman sana painaa. Liikan ope ei voinut kai sietää minua. Tein kaiken yleensä luonnostaan omasta mielenkiinostani johtuen enkä mielistelläksein. Ujokin olin joskus. Pannaanko nyt stressiä nuorten harteille iha pilkun, sanonko mistä. Haloo!

  Miettikää muute tarkoin aina ketä äänestätte ja ketkä valituiksi tahtovat miksi tahtovat, muistakaa myös jotta teette myös kaupungin historiaa, eli nimennä jää kansii ja kirjoihin. Eikö olisi kiva saada jälkipolvilta tunnustusta?

 • vieras

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Kannattaisi täsmentää käsityksiään ennenkuin niitä levittää julkisesti, Keijo!

  Hyppyrimäkien sähkö/vesilaskun maksaa paikallisen hiihtoseuran mäkijaosto.

  Hyppääjiä on ollut näille lumille muutama sata, mutta ne edustavat kansallisuuksia 16;sta eri maasta. Tavanomainen ensilumen sesonki(mitä kylläkään tänä vuonna ei koettu) jättää pelkästään hyppyrimäkien käyttäjien osalta kaupunkiin, majoitus ja muina palveluina n.miljoona euroa. Näin on asia Lapin Yliopistossa tutkittu.

 • tämä kaupunki on mätä

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  jos muistan oikein on varastotielle rakennettu ennenkin hyvin paljon ilman lupia rakennuskillosta huolimatta eikä kaupukia homma suuremmin ole kiinnostanut.. nyt nuorisosta ollessa kyse kaupunki voisi puolestani mennä "patongille" häpeämään lausuntojaa näin uuden vuoden kunniaksi p....le!

 • Pera

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Ei pitäisi valita Heikki Autton kaltaisia kokemattomia ihmisiä kaupungin johtoon.

 • ulkoliikuntaa

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Voi vain ihmetellä miksi yhteiskunnan pitää rahoittaa mitä ihmeellisempiä

  urheilumuotoja. Järkeenkäypää on näillä leveyasteilla harrastetaan talvel-

  la talvilajeja ja kesällä kesälajeja ja samalla saadaan raitista ilmaa sekä

  monipuolista liikuntaa. Tämä halli innostunus on karannut käsistä ja on

  syytä palauttaa ruotuun, sillä raja se pitää olla yhteiskunnan varojen käy-

  tössäkin. Lapset ulos liikkumaan raittiiseen ulkoilmaan pois tunkkaisista

  sisätiloista.

 • hajamielinen

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Se suurin ongelma tässä asiassa on ilm. kuitenkin se, että ei sanota rehellisesti kuinka ne asiat tällä hetkellä oikein on ja mitä on suunniteltu jälkeenpäin tälle samalle kiinteistölle, josta myös Anttilan pitäisi tietää jotakin. Kaavamuutokset on olleet varmaan vetämässä jo jonkin aikaa, mutta siitä vain ei olla mitään kerrottu, mitä tuohon tontille on tulossa. Se on vain kovin ikävää, että pojat on ilman harrastustiloja taas, tällaisten metkujen takia.

 • Karrri

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Että kaiken olivat antaneet tehdä "lattialämmityksestä viimeiseen reiliin asti" ja sitten sanoivat että ei sittenkään.

  Luultavasti ensin oli kyseessä nuorten asioista kiinnostuneiden kosiskelu ja kun ne "äänet" oli varmistettu, päätettiin ottaa myös nuorten asioita vastustavien äänet. Kaikki kotiin.

 • vain kapitalisti

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Voi "Pera"- parka, älä kirjoita kun et tiedä asiasta yhtään mitään. Asia kuulu kaupungin rakennuspuolelle, siis apulaiskaupunginjohtaja Anttilan vastuulle.

 • Victor Franko

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  "Ulkoliikuntaa"

  Noh pienenä newsflashinä voisin heittää, että olisitte onnellisia jos nuoret ylipäätään harrastavat jotain liikuntaa kaljaporukoissa, tai tietokoneen äärellä maleksimisen sijaan. Nyt vaan on vuosi 2012 ja pesäpallomaila (ainakin näin urheilullisesa mielessä) on vaihtunut skeittilautaan, sukset lumilautaan. Iltapäivälehdistö on täynnä surullisia juttuja siitä kun nuoriso joko harrastepaikkojen puuttessa, tai muuten hunningolla ollessaan, on keksineet itselleen muita "vapaa-ajanviettotapoja". Se, että jonkun ajatusmaailmaan ei mene se, että enää ei eletä reipasta suojeluskunta-aikaa, ei saisi olla este uusien harrastepaikkojen rakentamiselle.

 • Järjestys se olla pitää

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Voi surkimus taas tätä hommaa kun kohdistuu taas YIT:n ja apulaiskaupunginjohtaja Anttilaan. Kyllä kiinteistön omistajan on kerrottava jos rakennus on purku-uhan alla. Entäpäs jos siihen olisi joku laittanut yrityksen pystöön ja kun saat sen pyörimään niin kiinteistönomistaja ilmoittaa, että tämä puretaan mutta unohdin sen kertoa. Hyvä, että kaupunki valvoo määräyksiä ja huolehtii meidän asukkaiden turvallisuudesta. Toivottavasti nuorille löydetään uusi tila josa voi harrastaa.

 • X

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Tämä juttu on jälleen osoitus Rovaniemen huonosta ja henkilösuhteisiin tarttuvasta johtamisesta. Nuoret ovat osoittaneet oikeaa asennetta rakentaessaan itse urheilupaikan ilman verovaroja, mutta nyt huonomuistiset tai katelliset päättäjät haluavat vesittää koko homman hiekkalaatikko kinastelujen vuoksi. Selitellään miksi ei TARVITSE myöntää poikkeuslupaa virkamies päätöksenä, mutta ei selitetä miksi ei VOITAISI sitä myöntää. Laki ei ole esteenä, ainoastaan henkilökemiat.

 • Lumilauta

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Eikö tämän ketjun ydin asia ole vähän menny mettään...Vuokranantaja rakentaa/saneeraa sekä antaa vuokralaisten saneerata kiinteistöä joka on rakennuskiellossa. Eikös tässä ole väärin kaupunkia mollata? Mene ja tiedä.

 • hyvä mara

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  YIT ja Anttila voisivat yhdessä rakentaa uuden ja kaikilla mausteilla, eikä siinä vielä kaikki vaan tämän lisäksi mitä vain halutaan.

  Anttilan esteellisyys ei ole esteenä kun meillä puretaan vanhaa tai rakennetaan uutta.

  Valtuutetut antaa siunauksen kaikille hankkeille Martilla ja YIT:llä on kumppanuus-sopimus.

 • vain kapitalisti

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Voi "Pera"- parka. Ei Autto mitään nuorisoa pompottele. Rovaniemellä määrää valtuusto, kunnanhallitus ja lautakunnat- ei yksittäinen valtuutettu. Ota ja pese se haitallinen väri silmälaseistasi pois. Hyvä olisi myös selvittää itsellesi miten asioista kunnassa päätetään. Vaikka ideologia johtaisikun harhaan!

 • Pera

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Vain kapitalistille. Jos Tennilä olisi valtuuston johdossa, niin tällaista ei tapahtuisi.

 • VIRKAMIES EI TÖPPÄÄ

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Kielamiehen organisaatio on taas näyttänyt todelliset kyntensä.

 • vai puretaan

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  skeittarit hakivat tilaa vuositolkulla ja joku teki tilan hyvästä hyvyydestään... eiköhän kaupungin pitäisi etsiä laista pykäliä miten voisi edesauttaa luvan myöntämistä eikä hankaloittaa hakemusta.

  mielestäni kiinteistön omistaja on ilmoittanut saneeraavansa rakennuksen joten elinkaari tulee olemaan n 30-50 v.

  kaupunki vissiin joutuu palkkaan uuden lakimiehenkin kun mennee niin paljon kielteisiä rakennuslupa päätöksiä hallintooikeuteen.

  jos tuo tilojen tekeminen olis niin tuottoisaa niin eiköhän se yit tee tilat.

Tuoreimmat aiheesta: Rovaniemi

Pääuutiset

Tuoreimmat

Muualla Yle.fi:ssä