Lahti |

Kavitaatio houkuttaa pikalaihdutukseen

Lupaus rasvasolujen tuhoutumisesta ultraäänihoidolla puree pikalaihdutusta haluaviin. Kavitaatiohoidoksi nimettyä laihdutuskeinoa markkinoivat monet terveysasemat melko kalliiseen hintaan. Hoitotulokset ovat ristiriitaisia eikä niitä ole tutkittu.

Vyötärönympäryksen mittaus
Kuva: Arja Lento / Yle

Kavitaatiohoidossa tekninen laite syöttää rasvakudokseen korkeaenergistä ultraääntä, jonka on määrä tuhota rasvasoluja. Solut poistuvat kehosta aineenvaihdunnan kautta.

- Kavitaatioilmiössä on kyse siitä, että neste, yleensä vesi, alkaa kiehua paineen laskun johdosta. Luulenpa, että rasvakudoksen tuhoamisessa ultraäänellä ei ole kyse näin voimakkaasta ilmiöstä, vaan jonkinlaisesta muusta energiatason nostosta, pohtii radiologian ylilääkäri Martti Soiva Päijät-Hämeen keskussairaalasta.

Soivan mukaan terveydenhoidossa fokusoidulla ultraäänihoidolla tuhotaan esimerkiksi kasvaimia kehosta.

Laihtuminen kohdistetulla kavitaatiohoidolla näkyy, jos näkyy, reisissä, käsivarsissa tai vatsassa rasvakerroksen ohentumisena. Hoitokerta kestää 30-90 minuuttia ja maksaa parinsadan euron verran. Rasvakerroksen ohentumiseen tarvitaan useampi hoitokerta.

Netissä käydyn keskustelun perusteella kavitaatiohoito joko ohentaa rasvakerrosta tai ei vaikuta millään tavalla. Tutkimusta hoidon vaikutuksista ei ole olemassa.Palveluntarjoajalla ja laitevalmistajalla vastuu

Terveydenhuollon laitteiden ja tarvikkeiden turvallisuutta valvoo Valvira. Ylitarkastaja Jari Knuuttila Valvirasta kertoo, ettei kavitaatiohoito ole aiheuttanut kyselyjä heille.

Ultraäänilaitteilla ja muilla terveydenhuollon laitteilla ei ole ennakkohyväksyntää. Niiden turvallisuus rakentuu valmistajan vastuuseen ja tarkastuskäytäntöihin.

- Ultraäänilaitteet kuuluvat eurooppalaisessa käytännössä korkeampaan riskiluokkaan. Valmistajan on tällöin tukeuduttava niin sanottuun kolmanteen osapuoleen, ilmoitettuun laitokseen, joka arvioi valmistajan kanssa laitteen turvallisuuden. Jokainen Euroopan Unionin jäsenvaltio voi nimetä komissiolle ilmoitetut tarkastavat laitoksensa, kertoo Knuuttila.

- Käytäntö on sellainen, että laitevalmistajat vastaavat laiteturvallisuudesta ja käyttäjät käytön turvallisuudesta sekä valmistajan ohjeiden noudattamisesta, sanoo Knuuttila.

Kavitaatiohoidossa on kyse kosmeettisesta hoidosta, jota antavat terveydenhoidon ammattilaiset.

Kommentoi aihetta (6 kommenttia)

Kirjoita kommentti

Käytäthän nimimerkkiä. Emme julkaise nimellä kirjoitettuja viestejä.

Pysythän aiheessa. Vain aiheeseen liittyvät viestit julkaistaan.

Vastaa alla olevaan kysymykseen. Kysymyksen on tarkoitus varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Viestisi luetaan toimituksessa ennen sen julkaisemista. Haluamme tarjota sinulle mahdollisuuden hyvin perusteltuun, laadukkaaseen ja moniääniseen keskusteluun. Tarkemmat pelisäännöt voit lukea tästä linkistä.

 • Anki

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Huijausta koko juttu.Rasvan saa pois vaan liikkumalla enemmän ja syömällä vähemmän kuin kuluttaa.Poppakonsteja on aina tarjolla varsinkin näin keväällä ja rantakauden alkaessa.Turhan monet menevät niin sanotusti "retkuun ".Rahat menevät vaan läskit eikun lisääntyvät .Ruokaremontista alkaa painon lasku,siihen sitten tehokkaasti lisätään liikuntaa,johan tuloksia alkaa näkyä.

 • Anki

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Jos haluat ylimääräisistä rahoistasi päästä,anna ne köyhille mieluummin ja syö vähemmän Näitä huuhaa juttuja on aina kesän edellä.

 • Setämies

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Eikö olisi jotenkin aiheellista selvittää sitäkin, mitkä ongelmat noin yleensä vaativat syömään liiaksi?

 • Niilo-Matti

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Ei tämä välttämättä huijausta ole, sillä toimittajat ovat tehneet tarinoita aiheesta aikas monta, ihan omalla kokemuksellaan. Miksei muuten Lahden Radfio toimittajat kävisi testaamassa. Jos entiset pienemmät pöksyt menevät jalkaa niin kyllähän siinä joku toimii silloin.

  Se on totta, että tutkimus olisi paikallaan! Hyvä idea väitöskirjaa tekevälle.

 • Rahat pois

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Kosmetiikkaa... eli huijausta.

 • syö vähemmän nnnnn

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Jokainen laitevalmistaja tutkii oman koneensa ainakin Euroopassa ja antavat omat turvallisuussuositukseksansa.

  Ultrashape on tutkinut oman laitteensa ja sen käytön tulokset melko tarkkaan ja tieteellisesti, samaa ei voi sanoa kiinalaisista koneista.

  Menetelmä tehoaa useimpiin ihmisiin, mutta tulokset ovat suhteessa ihmisen omiin resursseihin ja diettiin.

  Hinnat ovat liian kovat lääkärikeskuksissa,

Tuoreimmat aiheesta: Lahti

Pääuutiset

Tuoreimmat

Muualla Yle.fi:ssä