Kotimaa |

Käytetyn tuontiauton mittarilukemalla huijataan

Verohallinto pelkää, että autoveron kierto ja valtion verotappiot lisääntyvät ensi vuonna, kun käytettyjen autojen vero nousee. Ylitarkastaja Juha Kuusala Verohallinnosta arvioi, että autojen harmaatuonti lisääntyy entisestään sen jälkeen.

Video: Oranssitakkinen mies säätää auton mittareita. Auton vasemmanpuoleiset ovet ja konepelti ovat auki.
Video
Pirssi Virosta - kuka huijaa ja ketä. Toimittaja Juha Granath.

- Olemme paljastaneet 450 iskussa noin 15 miljoonan euron veronkierron. Todelliset summat saattavat liikkua sadoissa miljoonissa, sillä rikollinen mieli löytää jatkuvasti uusia keinoja vanhojen konstien – kuten bulvaanien käytön ja yritysten ketjuttamisen lisäksi, sanoo Kuusala Ylen Silminnäkijän haastattelussa keskiviikkona.

Yksi erikoisimmista keinoista kiertää autoveroa on rukata käytettyyn autoon lisää kilometrejä. Virossa mittaria voi rukata parillakymmenellä eurolla. Nimettömänä esiintyvä tallinnalainen autokorjaaja kertoo Silminnäkijä-ohjelmassa, että hänellä käy suomalaisia asiakkaita. Korjaaja kertoo esimerkin, jossa kalliin auton ostaja sai usean tuhannen euron alennuksen autoveroon lisäämällä mittariin 200 000 kilometriä lisää.

Tuontiauton vero määräytyy Tullin käyttämän Mahti-järjestelmän mukaan. Siihen vaikuttavat mm. vastaavan auton myyntihinta Suomessa, vuosimalli, päästöt ja ajokilometrit. Vuosittain Suomeen tuodaan nyt noin 30 000 autoveron piiriin kuuluvaa käytettyä autoa, pääosin Saksasta, Ruotsista ja Virosta.

Uusin keino välttää Virosta tuodun käytetyn auton verot Suomessa on perustaa firma Viroon. Näin uuden firman perustaja ostaa auton Virosta ilman arvonlisäveroa.

- Firman perustaminen Virossa maksaa pari sataa euroa ja aikaa se ottaa pari tuntia, ylitarkastaja Juha Kuusala sanoo.

Kommentoi aihetta (34 kommenttia)

Kirjoita kommentti

Käytäthän nimimerkkiä. Emme julkaise nimellä kirjoitettuja viestejä.

Pysythän aiheessa. Vain aiheeseen liittyvät viestit julkaistaan.

Vastaa alla olevaan kysymykseen. Kysymyksen on tarkoitus varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Viestisi luetaan toimituksessa ennen sen julkaisemista. Haluamme tarjota sinulle mahdollisuuden hyvin perusteltuun, laadukkaaseen ja moniääniseen keskusteluun. Tarkemmat pelisäännöt voit lukea tästä linkistä.

 • Bonobus

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Moottoritie maksaa 15 miljoonaa euroa km. Siis veronmaksajille. Nämä veronkiertäjärikolliset on siipiveikkoja jotka kuluttaa teitä maksamatta mitään.. Jos ei ole rahaa pitää käyttää julkisia kulkuneuvoja eikä ostaa autoa.

 • autoilija ja veronmaksaja

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Autoverot ei mene teiden ylläpitoon, vaan siipiveikoille ympäri Suomea ja Etelä-Eurooppaa. On rikollista ylläpitää autoverojärjestelmää, jota ei ole muissa Eu-maissa.

 • BusNoBus

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Bonobus, luepa se Suomen Valtion Budjetti 2011 uudelleen: Käytetäänkö moottoriteihin rahaa enemmän vai vähemmän kuin liikenteeltä peritään veroja?

  Taitavat kumminkin enimäkseen tankata polttoaineet Suomesta ja maksaa ajoneuvoveronsakin Suomeen puhumattakaan tuloveroista.

 • Ei minua...

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Nämä mittareiden rukkaajat tässä vaan hankkivat, ja vieläpä tuplasti.

  Ensin auton myyjä pyytää poistamaan mittarin lukemasta 200 000 km 20€ korvausta vastaan.

  Kaupan jälkeen ostaja pyytää lisäämään mittarin lukemaan 200 000 km 20€ korvausta vastaan.

  Kuka voitti?

  Ketä höynäytettiin?

 • Tax is King

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Aina kun käytetty haetaan Saksasta tai Ruotsista, jäävät auton alkuperäiset ALV:t näihin maihin. Vuosittain valtio menettää melkoisen määrän ALV-kertymää ihan omaa tyhmyyttään sillä että pakottaa taloudellista järkeä käyttävät ihmiset trokaamaan autoja Saksasta. Jos nekin ostettaisiin kotimaisista käytettyjen liikeestä, olisi tarve uusiin yhtälailla suurempi ja automassa liikkuisi rivakammin ja ALV:t jäisivät Suomeen.

  Tyhmyydestä sakotetaan ja sitä nykyinen rangaistusvero on pahimmasta päästä. Omaan jalkaan valto tällä ampuu.

 • kuitunen

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Hui kamalaa.

  Kukana ei huijaa, jos verotus koetaan oikeudenmukaiseksi. Tuo valtion käyttämä Mahti-järjestelmä on syvältä sieltä. Se säätää hiemankin erikoisemman auton tuontiveron ihan miten sattuu. Ja näistä säätämisistä ihmiset ovat vetäneet valtion useita kertoja oikeuteen, eikä valtio ole voittanut niistä yhtään.

  Laitetaan vero samanlaiseksi kuin muualla, niin ei tarvi tehdä tällaista

 • f

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Kaiken tämän jälkeen, tuo tullihöntti kehtaa nimittää ihmisiä "rikollisiksi"

 • apina

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Aikoinaan oli tapana matkia kaikessa ruotsalaisia. Olisi nykyäänkin vielä kannattanut. Ruotsissa ei autoveroa, eikä euroa.

 • Veronmaksaja

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Eiköhän rukkaus mene valtion kannalta +/- nollille. Myyjät huijaavat ruuvaamalla mittaria taaksepäin. Jos joku ruuvaa toiseen suuntaa, lopputulos menee oikein suuressa mittakaavassa.

  MUTTA mikä tuo uutinen käytettyjen autojen verojen kasvamisesta ensi vuonna on?!? Vai tarkoittaako se CO2-verotaulukoiden ilmoitettua "säätöä". Se koskee kaikkea autokauppaa, ei pelkästään käytettyjä.

 • Epävale

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Verossa voitat, mutta jälleenmyyntiarvossa häviät. Vai eikö muka kukaan huomaa katsastuksissa kirjautuneiden km-määrien epäjohdonmukaisuutta, jos menet maahantuontikatsastuksen jälkeen rukkaamaan mittarin alkuperäisiin tai jopa pienempiin lukemiin?

  Kyllä sitä täälläkin osataan. Muinoin otin yhden auton mittarista 300.000 km pois. Kirjoitin lukeman teippiin ja liimasin sen mittarin taakse. Myydessäni auton 200.000 km myöhemmin saatoin ihan rehellisesti sanoa ostajalle, että kaikki kilometrit ovat mittarissa ...

 • ville

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  panevat suomalaiset jo paremmaks - ei tarvitse enää syyttää kreikkalaisia verohuijauksesta,

  - ja sielläkin sitä harrastaa suuressa mittakaavassa lähinnä laivanvarustajat, jotka maksaa yhden ison aluksen osalta vuodessa pääomatuloja vain 3000 euroa!

  Ja tienaavat niillä kumminkin miljoonia. Että sillä lailla!

 • --k--

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Mikäköhän se on se syy miksi ylipäätään roudataan käytettyjä autoja ulkomailta ??

 • Esko

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Huijaukset lisääntyy, väärinkäytökset lisääntyy, rikollisuus lisääntyy, mutta resursseja poliisilta, rajavartiostolta ja tullilta leikataan puhumattakaan puolustusvoimista.

 • julius lohja

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Jaa a ,mihin automailma meneekään vielä 70 luvulla pyrittiin ennen vaihtoa pyörittämään kilometrejä pois nyt tarvitaan lisää kaupankäynnin kannalta.

 • Dixi

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Kyllä kai periaatteellinen syy kaikkeen kuvattuun on Suomen veropolitiikassa, joka on kohdellut aina ja tulee kohtelemaan autoilijoita ja autojen ystäviä pohjattoman kaivon lypsylehminä. Autoilijan lompsalla ollaan joka käänteessä.

 • ekonomi

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  niin, tässä sitä ollaan. Kun muutama valtiovarainministeriön virkamies pitää kalkeutuneesti kiinni autoverosta. Saman rahan saisi paljon helpommalla vuosittaista ajoneuvoveroa nostamalla ja muutama sentti bensa veroa lisää.

  Näin tilaston jossa 20% autoveron tuotosta tuontiautossa menee byrokratian kuluihin. Virkamiehet tietysti yrittävät säilyttää virkansa, kansantaloudellisesti tässä hommassa ei ole mitään järkeä ottaen huomioon miten huono keskimäärin kolariturvallisuus Suomessa on kun ajamme Eu:n vanhimmilla autoilla.

 • Anssi

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  No tällaistahan siitä seuraa, kun yritetään kaikkea mahdollista verottaa kovalla kädellä.

 • AT1

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Autoveron keräys on toteutettu kyllä aivan Neukkulan tyylillä, niin että se työllistäisi virkaheittoja maksimaallisesti ja on valtiolle mahdollisimman monimutkaista ja vaikeaa, kateusvero, autovero TAPPAA teillämme!

  Suomi häviää alvit ulkomaille autoissa moottoripyörissä viinassa, kuinka viisasta, no yhtä pöljää kun ovat pöljät päättäjämme.

  Kerätään polttoaineessa vero, kaikki voittaa verokertymän lopullinen tuotto on parempi, siihen ei vaikuta uusien autojen myyntiluvut vaan käytössä oleva autokanta. Bensiinissä vero olis melkein ilmaista kerätä, ja bensiinissä olevien verojen kierto olisi automaattisesti NOLLASSA. Missä järki käteinen!

 • Jossakin on säästettävä

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Nykyaikana esikuvina voi käyttää politikkoja. Kaikki mulle, säännöistä piittaamatta. Jos pystyt kiertämään verot, olet sen ansainnut.

 • Johan On

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Eikös niiden epärehellisten ihmisten pitänyt asua Etelä-Euroopassa?

 • Ruuvailija

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Netissähän on esimerkki, missä "rehellinen" suomi-autokauppias on ruuvauttanut mersusta aika paljonkin kilsoja pois. Mutta asiaan: Suomipoikahan käy hakemassa auton virosta tai saksasta (auto kantavuuden rajoilla täynnä alkoholia). Tämän jälkeen autoverotus, katsastus(yksityiset katsastusasemat merkkaavat harvemmin kilsoja tai voit kieltää merkitsemästä), kilvet autoon ja sen jälkeen takaisin viroon ruuvauttamaan kilsat pois ja uusi lasti viinaa suomeen. Verottaja voitti? NOT!

 • niinpä niin

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Mua aina kiinnostanut mitä autoveron kohdalla on tapahtunut EU:n peruspilarille eli tavaran vapaalle liikkumiselle? Jos verot on jo maksettu jossakin toisessa EU maassa niin Suomella ei pitäisi olla oikeutta verottaa uudestaan. Autovero on vastoin EU:n perussopimuksia.

 • papparainen

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Mihin Suomi ajautuukaan ihmisten pitäessä epärehellisyyttä hyveenä!!

 • Verottaja

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Tuokin verotettava 15 miljoonaa oltaisiin voitu antaa vaikka kreikkalaisille? Hieman harmittaa, kun tuokin raha on kreikkalaisilta pois!

 • zerocash

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Mittarin tuunaus on rikollista kiertoa, sen sijaan yrityksen perustaminen verosuunnittelua, joka muuttuu yhä agressiivisemmaksi.

  Ehkä kannattaa pysähtyä miettimään paitsi sitä, onko verojen keräily oikealla suuruustasolla, myös, käytetäänkö kerättyjä rahoja täysin vastuuttomasti. Jos pääomien ja ihmisten liikkuvuutta ei rajoiteta, eivät kynnelle kykenevät jää katastrofirahoittajiksi.

 • Tuontilada

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  "Ensin auton myyjä pyytää poistamaan mittarin lukemasta 200 000 km 20€ korvausta vastaan.

  Kaupan jälkeen ostaja pyytää lisäämään mittarin lukemaan 200 000 km 20€ korvausta vastaan."

  Miksipä tyytyisi 200 000 km:n. Jos on aloittanut huijaamisen, tekee sitä varmasti edelleen ja ruuvaa autosta lukemia pois niin paljon kuin kehtaa. = lukema jonka joku vielä saattaisi uskoa todeksi.

 • fpekka

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  suomen autovero on laiton ja ihmisarvoa halventava.

  Joudumme ajamaan näillä vanhoill apaskoilla ja vielä maksamaan siitä itsemme kipeiksi.

  Onko ihme että tämmöinen yleistyy!

  Tämä on kapinaa virkamiehiä, vasemmistopoliitikkoja ja verottajaa kohtaan!

 • tuontiautoilija

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Pitäisikö tässä vetää johtopäätökset siitä onko suomessa autoverotus aivan oikealla tasolla? Saksasta joutunut autot hakemaan, edullisempia ja parempi kuntoisia käytetyt kuin suomessa.

 • juuso

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Kavelkaa koyhat jos ei ole va

  raa autoa maksaa

 • Jelzin

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Hei, tätähän päättäjät ovat halunneetkin! Me olemme EU:ssa, laki on kaikille sama. Ihmisten ja tavaroiden vapaa liikkuminen, en ymmärrä mitä virkamiehet poraavat!

 • Ei ilma rikosta

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Alan asiantuntijana ihmettelen tuota lausetta "Näin uuden firman perustaja ostaa auton Virosta ilman arvonlisäveroa." Toimittaja on ilmeisesti ymmärtänyt jotakin väärin, koska ei virolainen yritys voi ostaa Virosta ilman alv:a. Millainen kuvio tässä lienee kyseessä?

 • Puolan korjaamo Oy

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Ja maahan autoja tuovat suomalaiset "viralliset" autoliikkeethän eivät ruuvauta autojen mittareita ja muutenkaan eivät huijaa, eihän ??.

  Tiedoksi, että Saksassa mittarien ruuvaaminen on rikos, mutta Suomessa ei.

 • säädetään Mahtia

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Missä EU, siellä rehellinen suomalainen.

 • Rehellinen työtätekevä

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Lopetan huijaamisen heti kun Suomen valtio alkaa toimimaan autoveroasioissa EU-sääntöjen mukaan.

  Helppoa. Jos valtio huijaa, minäkin huijaan. Otan vain omani takaisin. Jos valtio varastaa, minäkin varastan. En saa tästä huonoa omatuntoa ollenkaan.

Tuoreimmat aiheesta: Kotimaa

Pääuutiset

Tuoreimmat

Muualla Yle.fi:ssä