Kemi |

Kemissä asuntokauppa kasvanut - Torniossa hiipunut

Nordeassa ja Osuuspankissa lainaehtoja ei ole kiristetty merkittävästi, mutta Danske Bank vaatii lähtökohtaisesti 10 prosentin omarahoitusosuutta.

Hannaleena Posti
Kemin Nordean konttorinjohtaja Hannaleena Posti sanoo, että asuntolainapäätöksen ratkaisee asiakkaan maksukyky. Kuva: Jarno Tiihonen / Yle

Asuntoluottojen määrä kasvaa Kemissä, mutta hiipuu Torniossa. Konttorinjohtaja Mikko Hannus kertoo, että Tornion Nordeassa ollaan muutama prosentti jäljessä viime vuodesta. Tornion osuuspankissa alkuvuonna on ollut pudotusta viidennes edellisvuodesta.

Kemiläiset luottavat tulevaisuuteen

Kemin seudun osuuspankissa asuntolainojen määrä on kasvanut noin 13 prosenttia edellisvuodesta. Kemin Nordeassa kasvua on ollut noin 10 prosenttia. Nordean konttorinjohtaja Hannaleena Posti on pohtinut naapurikaupupunkilaisten erilaisen käyttäytymisen syitä.

- Kaupungit sijaitsevat noin 30 km päässä toisistaan eli maantieteellinen ero on todella pieni. Mutta onko esimerkiksi Tornion työtilaisuuksissa jotain eroa Kemiin verrattuna? Tämähän tarkoittaa myös sitä, että kemiläiset ovat optimistisempia tulevaisuutta kohtaan kuin torniolaiset, Posti pohtii.

Veronkorotus näkyi yllättävän vähän

Postin mukaan maaliskuussa voimaan tullut osakehuoneistokauppoja koskeva veronkorotus vauhditti asuntokauppaa helmikuussa, mutta ei aiheuttanut Kemissä notkahdusta maaliskuussa.

Myös Tornion ja Kemin seudun osuuspankeista kerrotaan, että asuntokauppa ei notkahtanut maaliskuussa. Tornion osuuspankin toimitusjohtaja Pentti Alaperä selittää pudotusta sillä, että Tornioon valmistui viime vuonna uusia kerrostaloasuntoja.

Tornion Nordeassa sen sijaan juuri maaliskuun pudotus painoi koko alkuvuoden kaupan muutaman prosentin viime vuotta alemmalle tasolle, kertoo konttorinjohtaja Mikko Hannus.

Asunto-osakkeen kauppahinnasta maksettava varainsiirtovero nousi maaliskuussa 1,6 prosentista 2 prosenttiin. Kauppahinnan lisäksi vero on maksettava myös huoneiston osuudesta asuntoyhtiön velkaan.

Maksukyky ratkaisee

Finanssivalvonta on edellyttänyt pankeilta vakavaraisuuden parantamista ja ehdottanut omarahoituksen vaatimista asuntoluotoissa. Kemissä ja Torniossa Osuuspankki ja Nordea eivät ole kirstäneet lainaehtoja ainakaan merkittävästi. Pankkien mukaan tärkein kriteeri on asiakkaan maksukyky.

- Nordea myöntää lainaa, mikäli asiakkaan maksuvara on hyvä, Posti sanoo.

Posti kertoo, että pankki tekee lainahakijoille stressitestit.

- Asiakkaille lasketaan stressitestit 6 prosentin koroilla. Esitämme laskutuloksen konkreettisesti paperilla. Siinä kohdassa haluamme, että asiakas puntaroi sitä, miltä se näyttää. Koska nyt koroissa eletään alhaalla ja tiedetään, että se ei voi jatkua ihan loputtomiin, Posti sanoo.

Samoilla linjoilla on Kemin seudun osuuspankin toimitusjohtaja Pertti Stöckel.

- Finanssivalvonta on ollut huolissaan asuntovelallisten ylivelkaantumisesta. Meillä asuntolainat ovat kuitenkin huomattavasti pienempiä kuin esimerkiksi Helsingissä. Täällä keskimääräinen luotto on noin 100 000 euroa. Täällä ei olla ylivelkaantumassa, Stöckel sanoo.

Danske Bankin linja tiukempi

Danske Bank on kiristänyt asuntoluottojen myöntämisehtojaan. Kemin ja Tornion toimipisteiden pankinjohtaja Tarja Nurkkala kertoo, että pankki vaatii lähtökohtaisesti 10 prosentin omarahoitusosuutta, kuten Finanssivalvonta on suosittanut.

Nurkkalan mukaan asuntoluottojen määrä Länsi-Lapissa on laskenut maltillisesti mihin ovat vaikuttaneet kysynnän hiljeneminen ja lainaehtojen kiristäminen. Peruskorjauksiin lainaa on sen sijaan haettu aktiivisesti.

Kommentoi aihetta (11 kommenttia)

Kirjoita kommentti

Käytäthän nimimerkkiä. Emme julkaise nimellä kirjoitettuja viestejä.

Pysythän aiheessa. Vain aiheeseen liittyvät viestit julkaistaan.

Vastaa alla olevaan kysymykseen. Kysymyksen on tarkoitus varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Viestisi luetaan toimituksessa ennen sen julkaisemista. Haluamme tarjota sinulle mahdollisuuden hyvin perusteltuun, laadukkaaseen ja moniääniseen keskusteluun. Tarkemmat pelisäännöt voit lukea tästä linkistä.

 • KK

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Yksi merkittävä tekija on se, että Kemissä asunnot ovat merkittävästi halvempia kuin Torniossa....

  • Torniolainen

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Näin on.. Kemissä saa samalla rahalla isomman asunnon melkein mistä vain, kun Torniossa saa tietyltä alueelta pienen kaksion

  • mietiskelijä

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Itse usein miettinyt,että miten voikin olla niin suuret erot.Tornion hinnalla saa melkein kaksi asuntoa kemistä.esim Torniossa saarenpään kaupunginosassa iän vanhoista taloista pyydetään noin 150t.ja järjestään jokaiseen pitäisi tehdä remppaa 50t.

 • Riskit kasvaa kaiken aikaa

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Kyllä 10 % oma säästöosuus on varsin pieni asuntolainassa. Meillä on esimerkkejä

  Euroopasta kun pankit ovat toimineet vastuuttomasti myöntäessään ylisuuria asun-

  tolainoja ja näin asiakkaat ovat ylivelkaantuneet. Asuntokauppa perustuu täyslai-

  notukseen ja näin myydään ylihintaisia asuntoja pitkillä laina-ajoilla eli korkealla

  riskillä. Huolestuttavaa on kotitalouksien reipas velkaantumisen nousu eli Es-

  panjan malli toimii meillä ja asuntojen hintakupla tulee puhkeamaan.

  • Pitkät velkavankeus tuomiot

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Lainakattoa vastustavat eniten pankit ja pankkien sidosryhmät, koska sen myötä

   asuntojen hinnat tulisivat halpenemaan, koska asuntokaupasta tulisi harkitumpaa,

   kun kaupantekovaiheessa olisi omaa säästettyä rahaa. Asuntokauppaa on tehty

   markkina keinona edullinen korko, joka on siirtynyt monin kerroin asuntojen hin-

   toihin.

 • Hintakupla on totta

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Kemissä on hintataso asunnoilla vielä inhimillinen, kun vertaa Rovaniemen asunto-

  jen hintaa, jotka ovat karanneet ja todellinen hintakupla alkaa olla tosiasia. Rova-

  niemen asuntomarkkinat ovat sairaat, kun hintataso on Oulua korkeampi, jolle ei

  löydy mitään järkevää syytä. Monessa Euroopan maassa ovat asuntojen hinnat

  jopa puolittuneet ja Suomi on samassa veneessä.

  • JP

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Onpas tehty melko hätäinen johtopäätös jos Nordealla ja OP:lla on myynti pienentynyt. Voihan syynä olla sekin, että asiakkaita on siirtynyt Handelsbankeniin ja Aktiaan, joita ei Kemissä ole.

 • minä vaan

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  pakkohan kemin on myydä halvalla asuntoja että saa ihmisiä sinne kun on niin jumalattoman isoissa veloissa

  • öö

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Miten kaupungin taloustilanne liittyy yksityisiin markkinoihin? Alueen yleinen hintataso määrää ja se kuinka paljon täältä lopetetaan (=viedään) palveluita.

 • Pörssihai

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Suurin syy tornion asuntokuplan puhkeamiselle on Outokummun sakkaus ja tuotannon siirto saksaan.

 • myynjaetsin

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Sanon että höpö höpö. Ei edes asunnon katsojia liikkeellä. Tunnen useamman välittäjän ja eivät ole kauppaa tehneet. Vaikeaahan se on kun ei ketään tule edes katsomaan asuntoja.

Tuoreimmat aiheesta: Kemi

Pääuutiset

Ulkomaat

Voimakas maanjäristys Keski-Italiassa – "Puolet kaupungista menetetty"

romahtanut talo
Talous

Vaalirahakohussa ryvettyneellä Nuorisosäätiöllä ja sen johdolla vaiettuja kiinteistöbisneksiä

Nuorisosäätiön Aki Haaro ja Perttu Maskonen.

Keskustataustaisessa Nuorisosäätiössä käy puhuri. Säätiöstä on alettu nopeasti luoda myös kovan rahan rakennuttajaa, vaikka sen tarkoitus on edistää nuorten edullista asumista. Vaalirahakohun jälkeen yleishyödyllinen säätiö on siirtynyt tukevasti keskustanuorten entisen johtokaksikon Aki Haaron ja Perttu Nousiaisen haltuun. Kerkeän kaksikon nimet yhdistyvät myös Nuorisosäätiön liepeillä toimivaan, vaiettuun kiinteistösijoitusyhtiöön, käy ilmi Ylen laajasta selvityksestä.

Tuoreimmat

Muualla Yle.fi:ssä