Ulkomaat |

Keskoskuolemat voitaisiin puolittaa muutamilla euroilla

Yli miljoonasta kuolevasta keskosesta kolme neljäosaa voitaisiin pelastaa helpoilla keinoilla. Puoleen riittäisi pari euroa. Suomessa keskostilanne on yksi maailman parhaista.

Keskonen
Kuva: Mika Kanerva / Yle

Maailmassa syntyy enemmän keskosia kuin koskaan ennen, noin 15 miljoonaa vuodessa. Joka vuosi myös kuolee yli miljoona keskosta, joista useimmat voitaisiin pelastaa edullisilla hoitokeinoilla, kertoo tuore raportti.

Useampi kuin joka kymmenes maailman lapsista syntyy ennenaikaisesti, ilmenee raportista, jota laatimassa ovat olleet muun muassa Pelastakaa lapset -säätiö ja Maailman terveysjärjestö WHO.

Vain keuhkokuume tappaa enemmän alle viisivuotiaita lapsia.

– Born Too Soon -raportti

Born Too Soon -raportin mukaan ennenaikainen syntymä aiheuttaa kuolemien lisäksi elinikäisiä fyysisiä tai neurologisia vammoja ja oppimisvaikeuksia.

Se on taustalla lähes puolessa kaikista vastasyntyneiden kuolemantapauksista. Vain keuhkokuume tappaa enemmän alle viisivuotiaita lapsia.

Eri syyt köyhillä ja rikkailla

Keskosista 60 prosenttia syntyy Etelä-Aasiassa tai Saharan eteläpuolisessa Afrikassa, mutta ongelma on maailmanlaajuinen. 65 maasta saatujen tietojen mukaan vain kolmessa maassa keskosten määrä ei ole kasvanut 20 viime vuoden aikana.

Länsimaissa määrää nostavat synnyttäjien ikääntyminen, hedelmöityslääkkeet ja tupakointi, diabetes ja lihavuus. Kehitysmaissa syitä ovat malaria, hiv ja teiniraskaudet. Usein syy ennenaikaiseen syntymään jää kuitenkin hämäräksi.

Köyhissä maissa syntyvällä keskosella on heikot mahdollisuudet selvitä hengissä. 90 prosenttia kuolee, jos laskettuun aikaan on kolme kuukautta tai enemmän. Läntisissä teollisuusmaissa vastaava osuus on alle kymmenen prosenttia.

Tavoitteena kuolinlukujen puolittaminen

Toivoa kuitenkin on: esimerkiksi Ecuador, Turkki ja Sri Lanka ovat puolittaneet keskoskuolemien määrän parantamalla muun muassa infektioiden ja hengitysvaikeuksien hoitoa. Kolme neljäsosaa keskoskuolemista olisi estettävissä sangen edullisilla keinoilla.

Alle euron hintaisella steroidiruiskeella ennenaikaisesti synnyttäville naisille pelastettaisiin vuosittain lähes 400 000 lasta, Born Too Soon -raportissa sanotaan. Vielä edullisempaa olisi valistaa äitejä niin sanotusta kenguruhoidosta: jos vastasyntynyt pidetään lämpimänä ihoa vasten, infektiovaara laskee.

Kansainväliseksi tavoitteeksi on asetettu keskoskuolemien puolittaminen vuoteen 2025 mennessä. Se vaatii maailmanlaajuista huomiota, taloudellista tukea ja vanhempien kuuntelemista, raportti summaa.

Tuoreimmat aiheesta: Ulkomaat

Pääuutiset

Tuoreimmat

Muualla Yle.fi:ssä