Vaaliuutiset |

Keskustan kannatus laski Lapissa - Posiolla pudotusta 30 prosenttiyksikköä

Lapin suurin puolue Keskusta kärsi selvän vaalitappion Lapissa. Puolueen kannatus putosi kahdeksan prosenttiyksikköä, mikä tarkoittaa peräti 54 valtuustopaikkaa.

Meri-Lapissa puolueen kannatus väheni etenkin Torniossa, missä keskustalta katosi seitsemän valtuustopaikkaa.

Keskustan torniolainen kansanedustaja Hannes Manninen näkee tappioon useita syitä.

- Pahimmin vaikutti Meri-Lapissa keskustan rivien repeäminen Torniossa sekä keskustalaisten siirtyminen sitoutumattomien listalle Keminmaassa.

Keskustan kannatus romahti Posiolla Posiolla keskustan kannatus romahti 30 prosenttiyksikköä viime kuntavaaleista. Naapurikunnassa Ranualla taas keskustan kannatus kasvoi neljä prosenttiyksikköä. Lapin eri alueiden vaalitulokset poikkeavat merkittävästi toisistaan. Lapin yliopiston valtio-opin lehtori Petri Koikkalainen sanoo, että naapurikunnat voivat olla hyvin erilaisia. - Edellisten vaalien voimasuhteet ovat eniten pysyneet voimassa Tornionjokilaaksossa ja Tunturi-Lapissa, Koikkalainen sanoo. Kokoomus nousi saamelaisalueella

Hänen mukaansa muualla Lapissa tyypillistä on keskustan vaalituloksen heikkeneminen. Esimerkiksi Etelä-Lapin alueella se on merkittävää, toistakymmentä prosenttia.

- Tästä Posion tilanne selittää aika paljon: siellä keskusta menetti hyvin paljon ja toisaalta sitoutumattomien ryhmä voitti merkittävästi. Joitakin yksittäisiä kannatuspiikkejä voisi mainita, esimerkiksi saamelaisalueella kokoomus nosti aika merkittävästi kannatustaan eli 6,6 prosenttiyksiköllä.

-Ehkä hallitsevin piirre on, että Länsi-Lappi on aika lailla sama mutta muualla keskustan heikkeneminen on aika tuntuvaa, Koikkalainen luonnehtii.

Kommentoi aihetta (0 kommenttia)

Kirjoita kommentti

Käytäthän nimimerkkiä. Emme julkaise nimellä kirjoitettuja viestejä.

Pysythän aiheessa. Vain aiheeseen liittyvät viestit julkaistaan.

Vastaa alla olevaan kysymykseen. Kysymyksen on tarkoitus varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Viestisi luetaan toimituksessa ennen sen julkaisemista. Haluamme tarjota sinulle mahdollisuuden hyvin perusteltuun, laadukkaaseen ja moniääniseen keskusteluun. Tarkemmat pelisäännöt voit lukea tästä linkistä.

Pääuutiset

Tuoreimmat

Muualla Yle.fi:ssä