Osallistu |

Keskustele: Masentuvatko yksineläjät muita enemmän?

Yksin asuvilla ihmisillä on 80 prosenttia korkeampi riski sairastua masennukseen verrattuna niihin, jotka asuvat muiden kanssa. Kahdessa vuosikymmenessä yksin asuvien määrä on kaksinkertaistunut Suomessa. Nykyisin yli miljoona suomalaista asuu jo yksin. Ovatko yksineläjät muita masentuneempia vai asuvatko masentuneet yksin?

null

Kommentoi aihetta (33 kommenttia)

Kirjoita kommentti

Käytäthän nimimerkkiä. Emme julkaise nimellä kirjoitettuja viestejä.

Pysythän aiheessa. Vain aiheeseen liittyvät viestit julkaistaan.

Vastaa alla olevaan kysymykseen. Kysymyksen on tarkoitus varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Viestisi luetaan toimituksessa ennen sen julkaisemista. Haluamme tarjota sinulle mahdollisuuden hyvin perusteltuun, laadukkaaseen ja moniääniseen keskusteluun. Tarkemmat pelisäännöt voit lukea tästä linkistä.

 • Hillevi

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Ihminen on sosiaalinen olento ja kaipaa siksi vuorovaikutusta muiden kanssa. Parisuhde ei ole kuitenkaan mikään tae onnellisuudelle tai masentumattomuudelle, se voi aiheuttaa suurtakin tuskaa ja ahdistusta. Mutta jos ihmisellä ei ole MITÄÄN läheisiä sosiaalisia kontakteja, se alkaa näkyä niin henkisessä kuin fyysisessäkin terveydessä. Sosiaalinen sinkkuus on ollut ainakin itselleni tasapainoisin ja antoisin elämänmuoto näiden reilun 30 vuoden kokemuksella. Elämään on hyvä mahtua muutakin kuin oma (ja oman perheen) napa!

 • poika

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  mun kummitätikin on sitä mieltä et ne masentuu muita enemmän.

 • päivä kerrallaan

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Ihmisellä pitää olla olla elämisen perusedellytykset kunnossa, nim. asunto, ruoka ja muu sellainen. Monet iäkkäämmät -joita toki tässäkin keskustelussa on- ovat ehkä saatelleet lapsensa omaan elämäänsä, - toivottavasti onnelliseen sellaiseen, -ja asuvat syystä tai toisesta yksin. - Itse olen monien vaiheiden - ja kolhujenkin - jälkeen saanut taas oman asunnon ja elämä näyttäisi tasoittuvan. Monet hyvät ystävät, tuttavat ovat jääneet monien muuttojen ja vuosien taakse ja uusia kontakteja voi solmia, mutta ei se ole mikään pakkopulla. Tämä ns. yksinäisyys on erittäin henkilökohtainen asia, koska olemme niin erilaisia. Minulla on ollut hyviä ystäviä, jotka eivät olisi voineet kuvitellakaan elävänsä ilman isoa sosiaalista verkkoa. mutta on ollut erakkorapujakin, oletettavasti kohtalaisen tyytyväisiä. - Se on kuitenkin faktaa, että rahapula haittaa vilkasta sosiaalista elämää jo siksikin, että vallankin maasedulla ei pääse minnekään ilman autoa ja senkin käyttö mksaa maltaita. Tietysti ne kimppakyydit..., mutta sehän on jo sosiaalisuuden piiriin kuuluva juttu.- On ihmiselle onneksi, jos on luonteeltaan vähään tyytyvä ja jaksaa iltaisin ajatella, että vielä uusi päivä kaiken muuttaa voi.- Mutta jos potee elämän nälkää, niinkuin itse nuorena, se paranee vain vain elämällä eteenäin .

 • MS

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Minä olen paremminkin yksinviihtyvää tyyppiä. Tykkään puuhata kaikenlaista yksin, kuten esim. lueskella ja katsoa telkkaria, sekä surffata netissä ilman, että kukaan on nakuttamassa vieressä.

 • pakosta yksin

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  ei ihminen yksin asumisesta masennu.kyllä siihen monet muut syyt.esimerkiksi muistihäiriöt,monet sairaudet.

 • Kaksin aina kaunihimpi

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Ei ole ihmistä luotu elämään yksin. Yksinäinen voi olla myös huonossa parisuhteessa. Ihmissuhdekoulutusta koko Suomen kansalle!

 • delatakko

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  yksin elämiseen on aina joku syy ja se ei koskaan voi olla yllätys koska jos on ollut seuraa silloin tulisi ymmärtää että tilanne voi muuttua ja on mietittävä mitä sitten

 • Perustulo kuntoon nyt

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Köyhyys masentaa ja rajoittaa sosiaalista elämää rankasti. Se kansalaistulon, 2000€/kk kuntoon laittaminen jokaiselle suomalaiselle, vähentäisi yksinäisyyttä ja masennusta, kun köyhyyden jälkeen näkyisi valoa tunnelissa, olisi varaa ja voimia osallistua yhteisiin tapahtumiin. Nälissään ei jaksa.

 • ihminen on yksinäinen olento

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  "onneton nuorehko mies"

  @

  Aivan samaa täällä vähän vanhemman miehen "elämässä".

  Ihmissuhteita ei ole työyhteisön lisäksi lainkaan. Useimmilla miehillä on jokin "remmi" mihin kuuluvat, jokin kaveriporukka saman asian ympärillä, useampiakin. Minulla ei ole ollut ikinä. Ehkä siksi, että en välitä urheilun seuraamisesta, etenkään joukkueurheilun, en autoista, en viinasta, aseista, metsästyksestä, en edes kulttuurista, musiikista jne.

  Parisuhde oli ja meni. Uutta ei enää tule. keskityn työntekoon 7/24.

 • Tukea yksinäisille

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Buddhalaiset sanovat, ettemme koskaan ole yksin, vaan kaikki yhteydessä toisiimme, halusimme, tai emme. Silti emme elä teorioissa ja mielikuvissa, joten tehkää niitä konkreettisia tekoja lähimmäistenne hyväksi nyt, kun he vielä elävät. Yksinjättäminen, ulkopuolelle sulkeminen, hylkääminen ja syrjintä on kiusaamista, se pitäisi todella nostaa kissana pöydälle ja tekijät saattaa vastuuseen.

  Yksinäiset eivät tarvitse syyllistämistä yksinäisyydestään. Monet ovat herkkiä ihmisiä, kovia kokeneita ja siksi vetäytyvät syrjään, kun eivät näe keinoja vaikuttaa omaan elämäänsä. Sairauksien takia ei pysty pelaamaan ns. "sosiaalisia pelejä", ei kykene puolustautumaan ilkeyksiä vastaan, joten on luonnollista, että sitä menee kuoreensa "turvaan". Ymmärrystä täällä tarvitaan ja välittämistä niin, että yksineläjätkin saisivat tukea ja apua elämiinsä.

 • Leksa

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Ei yksinäisyys ole kurjaa tai ahdistavaa. Joskus se tosin on hieman ikävää, päättelen sen johtuvan seurasta, jonka kanssa olen yksin.

 • 33 rpm

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Mikä mättää?

  Sinkkuelämästähän tehtiin niin ihanaa!

 • Pyytäminen on hyvä asia ja kaikki mukaan otettava

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Olen vapaaehtoisesti valinnut yksinäisyyden ainakin hetkeksi voidakseni aloittaa aivan uuden elämän. Yksineläjää, joka on eläkkeellä, saa Kelan lehden muutaman kerran, mammografiaan kutsun ja verottajan kirjeen kummallisuuksineen ( 0,60 centin tappion selvitys ja 100% invalidi ilman selvitystä jne ) ... Siinä on kaikki ulkopuolinen kiinnostus yhteiskunnan puolelta.

  Jos kaikki kokevat samaoin kuin itse, olen hyvin hämmentynyt uhrauduttuani yhteiskunnallisesti vaativissa tehtävissä, kuinka vähän vapaasta naisesta ollaan kiinnostuneita. Lisäksi n. 100 000 ihmistä pätti unohtaa minut, ettei tarvitsisi omaa osuuuttaan selvittää ... hyväksikäyttöä ... Jos tällaisesta ei masennu, ei ole terve.

  Meillä kaikki huolenpito kohdistuu miehiin ... Nyt olen voittanut kaiken kummallisen ja rakastan itseäni . Viis välitän muista. Pyydän kyllä apua tarvittaessa läheisiltä ja saan. Autan itse kokoa ajan ympärilläni olevia.

  Kaikki, siis naisetkin, on otettava mukaan luonnollisesti!

 • Johan On

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Veikkaisin että sekä että. Joitakuita yksinäisyys masentaa. Toiset hakeutuvat yksinasumiseen masennusalttiutensa takia.

  Mutta asumismuoto ei kerro yksinäisyydestä. Huonossa asuinliitossa on paljon yksinäisempää kuin yksin asuen. Sosiaalisen verkon tulee joka tapauksessa ulottua asunnon seinien ulkopuolelle. Arvelen että on myös paljon pitkiä parisuhteita, joissa halutaan kuitenkin säilyttää omat asunnot.

  Suomalaisille on vähän ongelma hengailla julkisilla eli yhteisillä paikoilla. Aika vähän muuta sosiaalista tilaa onkaan tarjolla kuin baarit, jotka eivät ole parasta pitkän tähtäimen masennuslääkitystä. Valitettavasti yhteisöllisyys vähenee ja yhteisöt pirstaloituvat asuinkuntiin, ihmiset eristäytyvät asuintoihinsa.

 • Yksin ja yhdessä

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Onko se vika aina ihmisessä, jos masentuu? Tottahan omaa elämäänsä voi ohjailla ja muuttaa, tietyissä rajoissa, mutta elämä voi yksinkertaisesti muuttua raskaaksi ilman että ihminen itse voi sille mitään. Jos maailman tila on synkkä ja hyvän elämän edellytykset viety, ei yhdessä asuminen tai pillereiden popsiminen ole mikään ratkaisu.

 • yksin mutta en yksinäinen

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Olisikohan se kuitenkin lähinnä luonteenpiirteestä johtuva juttu tuo masennus. Surullisinta on se kun aikuiset lapset eivät käy iäkästä äitiänsä/isäänsä katsomassa, saatikka olemassa heidän luonaan yö kylässä. Itse sinkkunaelelevänä en ole pahemmin masentunut, olen sen utelias/kiinnostunut esim. kotimaanpoliitiikasta, että se vie mukanaan.

 • Minja

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Olen onnellinen ja asun yksin. Toki jos sopiva kumppani sattuisi vastaan, voisin kokeilla, että olenko onnellinen kaksin. Mutta ei se onnellisuus riipu ulkoisista olosuhteista, jos riippuisi niin olet vaikeuksissa, koska mikään ei säily. Ei se kumppanuuskaan eikä yksinolokaan.

 • Kinkku

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  "Mikä mättää?

  Sinkkuelämästähän tehtiin niin ihanaa!"

  Tässä puhutaan yksinäisistä, ei sinkuista. Sinkku ei automaattisesti ole = yksinäinen. Yksinäisyys on yksilön kokemus, se on yhteyden puutetta toisiin ihmisiin, ja perheenäiti voi kokea yksinäisyyttä siinä kuin sinkkukin.

 • iloista palasien huomaamista

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Olen 66v pätkäparisuhteissa, useimmiten yksin elänyt nainen. Olen ollut masentunut, mutta olen tavannut parisuhteessa, lapsien kanssa eläviä, jotka ovat olleet vielä maseentuneempia. Olen vakuuttunut siitä, että "elämä riepottelee,sanoi kissa humalisen kassissa", elät sitten yksin tai parisuhteessa.

  Kun huolehtii siitä, että voi sanoa eläneensä oman näköistä elämäänsä, tietää että on hauskaa ja ikävää, ahdistavaa ja upean harmoonistä ja mukavaa.

  Joskus nuorena näin elokuvan Antti Puuhaarasta. Etsin sillon onnea. Ja löysin. ONNI ON PIENINÄ PALASINA TEITTEMME VARSILLA.

 • Jone

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Moni on masentunut parisuhteessa ja tästä johtuva ero on vielä lisännyt sitä. Eli onko parisuhde tällöin sen masennuksen syy?

 • Hannu

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Kaipaa kyllä niitä aikoja, kun oli veilä puoliso vierellä. Oli sentään joku jolle puhua =( Yksinolo masentaa.

 • Pahalta tuntuu

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Tiedän, mitä on yksinäisyys. On masentavaa, kun ihmiseltä viedään jo lapsena terveys ja lopuksi vielä koko lapsuuskoti. Lopulta saat haudata kaksi pientä lastasi maan poveen. Raskaimman surusi keskellä oma aviopuolisosi huseeraa vieraitten naisten kanssa..Jollet näistä elämän kokemksistasi masennu, et ole enää edes ihminen.

 • Erakkorapu

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Kyllä onni on oma tupa ja oma lupa! Sitä osaa arvostaa huonon parisuhteen jälkeen. Sosiaalisuutta voi sitten viljellä harrastusten parissa.

 • onneton nuorehko mies

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Olen yksinäinen ja masentunut. Masennus johtuu pääasiassa parisuhteen puutteesta, mutta se ei ole ainoa syy. Olen tosissani yrittänyt etsiä naista, joka minut huolisi, mutta ei tunnu onnistuvan. Koulutus ja työ kunnossa, terveys ja ulkonäkö normaalit, päihteiden kanssa en touhua. Ei vaan kelpaa.

 • Titityy

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Voit olla paljon yksinäisempi parisuhteessa kuin mitä yksin eläessä. Yksinäisyyden tunteminen on suhteellinen asia.

 • GGWO

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Ja taas tähänkin ongelmaan pätee se sama lääke. Kristilliset arvot !!!

  Mene mukaan pienen seurakunnan toimintaan ja huomaat olevasi osa isoa "perhettä", jossa ystäviä ei puutu. Se ei maksa sinulle rahassa mitään, mutta saat elämän.

 • laiheliini

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Joku jo kirjoittikin perustulosta,joka pitäisi saada kuntoon.Kun on sairaseläkkeellä ja tulot ovat pienet,siitä maksat vuokran ja ruuan,niin ei paljon jää.Loppu meneekin lääkkeisiin ja lääkäreihin.

  Ei siinä ainakaan ole varaa lähteä mihinkään.Ei ole varaa edes kutsua ketään kahville.Pelkää ihan ,että joku tulee käymään.

  Siinä pakosta erakoituu.

  Joku voi olla sitä mieltä,että ilman rahaa voi harrastaa vaikka mitä ja tavata ihmisiä,mutta jos ei ole edes vaatetta päälle ostaa,niin ei kehtaa mennä mihinkään.

  Hyvä ,kun saa joka toinen päivä ruokaa.Onneksi on kirjasto ,missä voi tietokoneella lukea lehtiä ja maksaa laskuja.Siinä se sitten onkin päivän kohokohdat.

  Poistokorista alennusruokaa,suomen hyvinvointi valtiossa.

 • Näinkin

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Usein sanotaan, että yksin on parempi kuin huonossa seurassa mutta enpä tiedä. Olen nähnyt monta syöksykierrettä eron jälkeen, mutta niistä kuuluu syyllistää itsetuhoon päätyvä. Joillakin ihmisillä kehnokin parisuhde takaa jonkinlaisen elämänhallinnan, mikä katoaa eron myötä.

  Lähes kaikki ihmiset kaipaavat yksinoloakin, mutta nykyään yksin asumista ihannoidaan liikaa. Yksinäisyys on hävettävä ongelma, koska yksinäisyydestä kärsivä on hirveän riippuvainen toisista ihmisistä. Siksi sen salaa viimeiseen asti ja siitä voi kertoa vasta, jos se ei enää vaivaa.

  Sinänsähän yksinäisyyteen on lukemattomia syitä vaihdellen ihan käytännön olosuhteista hyvinkin monimutkaisiin ihmissuhdekiemuroihin.

 • vapaus ei ole yksinäisyyttä

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Luultavasti masentuvat niissä tapauksissa, joissa yksinäisyys ei ole itse valittua tai yksinäisyyden syynä on läheisen menetys. Sen sijaan pitäisi erottaa tästä "autettavien" joukosta ne, jotka ovat yksin siksi, että kokevat sen itselleen sopivana elämäntapana.

  Yksinäisyys mielletään yleisesti parisuhteen puutteeksi, mutta sinkku ei välttämättä ole lainkaan yksinäinen, jos hänellä on läheisiä ystäviä yms. Ja yhtä lailla parisuhteessa elävä voi kokea itsensä hyvinkin yksinäiseksi, vaikka kumppani asuu samassa taloudessa.

 • Nimetön

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Riippuu varmaan siitä mitä tekee päivällä. Jos työ ja vapaa-aika on sosiaalista, voi yksinasuminen olla hyvää vaihtelua. Minä toisaalta olen aina asunut perheen tai kavereiden kanssa eikä huvittaisi yhtään asua yksin. Muiden kanssa asuminen on myös halvempaa, mikä vähentää rahaan liittyvää stressiä ja sitä kautta todennäköisesti lieventää masennusta.

 • Mielummin yksineläjä

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  rauha kodissa, kuin asua pirttihirmun naisen kanssa..

  henkistä väkivaltaa niin monenlaista voi olla.

 • Surunveri

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Ihmiselle tärkeimpiä asioita on muiden ihmisten seura. on selvää että tilastollisesti yksin asuvalla henkilöllä on suurempi riski masentua ympäristöstä johtuvista tekijöistä, kuin seurassa asuvalla henkilöllä, koska yksinasuvan henkilön sosiaaliset tarpeet jäävät todennäköisemmin täyttämättä. Elämänkumppanin löytymättä jääminen voi myös masentaa.

  Aiheeseen epäsuoraan liittyen, suosittelen googlettamaan "Correspondence Bias" tai "Fundamental Attribution Error" - Kyseessä on sellainen kognitiivinenn vääristymä ihmisen ajattelussa, että ihmisillä on taipumusta ajatella muiden ihmisten ulkoisen toiminnan heijastavan liikaa heidän sisäistä olemustaa, toisinsanoen esimerkiksi masentuneen ihmisen masentuneisuutta ihminen vääristyneesti kuvaa liikaa henkilön luonteenlaadun aiheuttamaksi seuraukseksi, kun tähän vaikuttavat ympäristötekijät ovat yleensä ulkopuoliselle katselijalle täysin tuntemattomia.

 • meitä on erilaisia

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Yksinolo ei masenna, kun on hyvät sosiaaliset taidot eli suhteet ystäviin, sukulaisiin, työtovereihin kunnossa ja kotona muutama lemmikki hellittävänä. Sisarusten ja ystävien lapset ovat osa elämää.

  Ainoa taho mistä on koko elämän aikana tullut "lokaa" päälle on naapureina olleet ns. perheelliset 30-40 v pienten lasten vanhemmat, jotka oman ilkeytensä eli pahoinvointinsa kaatavat lähimmäisensä niskaan. Omista asioista päättäminen vaatii tietenkin tahdonvoimaa, onhan ihmisiä jotka eivät osaa edes mennä kauppaan yksin. Yksinolo on harvoin oma valinta, mutta jos perhettä ei siunaannu niin ei sen tarvitse olla koko elämän kestävä kirous. Parempi yksin kuin tossun alla.

Tuoreimmat aiheesta: Osallistu

Pääuutiset

Ulkomaat

Voimakas maanjäristys Keski-Italiassa – "Puolet kaupungista menetetty"

romahtanut talo
Talous

Vaalirahakohussa ryvettyneellä Nuorisosäätiöllä ja sen johdolla vaiettuja kiinteistöbisneksiä

Nuorisosäätiön Aki Haaro ja Perttu Maskonen.

Keskustataustaisessa Nuorisosäätiössä käy puhuri. Säätiöstä on alettu nopeasti luoda myös kovan rahan rakennuttajaa, vaikka sen tarkoitus on edistää nuorten edullista asumista. Vaalirahakohun jälkeen yleishyödyllinen säätiö on siirtynyt tukevasti keskustanuorten entisen johtokaksikon Aki Haaron ja Perttu Nousiaisen haltuun. Kerkeän kaksikon nimet yhdistyvät myös Nuorisosäätiön liepeillä toimivaan, vaiettuun kiinteistösijoitusyhtiöön, käy ilmi Ylen laajasta selvityksestä.

Tuoreimmat

Muualla Yle.fi:ssä