Osallistu |

Keskustele: Mitä mieltä olet Talvivaaran uraanikaivoksesta?

Suomen luonnonsuojeluliitto on pettynyt valtioneuvoston päätökseen antaa Talvivaaran kaivokselle lupa ryhtyä uraanikaivokseksi. Liiton mielestä päätös vaarantaa turvallisuutta. Mitä mieltä olet Talvivaaran uraanikaivoksesta? Onko kaivos turvallisuusriski?

Kuorma-auto lähdössä louhintapaikalta Talvivaaran kaivosalueella.
Kuorma-auto lähdössä louhintapaikalta Talvivaaran kaivosalueella maaliskuussa 2011. Kuva: Yle

Valtioneuvosto ei myöntänyt yhtiölle oikeutta aloittaa tuotantoa välittömästi, vaan Talvivaaran on ensin muun muassa toimitettava turvallisuusseloste Säteilyturvakeskukselle.Kommentoi aihetta (98 kommenttia)

Kirjoita kommentti

Käytäthän nimimerkkiä. Emme julkaise nimellä kirjoitettuja viestejä.

Pysythän aiheessa. Vain aiheeseen liittyvät viestit julkaistaan.

Vastaa alla olevaan kysymykseen. Kysymyksen on tarkoitus varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Viestisi luetaan toimituksessa ennen sen julkaisemista. Haluamme tarjota sinulle mahdollisuuden hyvin perusteltuun, laadukkaaseen ja moniääniseen keskusteluun. Tarkemmat pelisäännöt voit lukea tästä linkistä.

 • aavikoituva maa

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Hyvä luonnonsuojeluliitto! On se hyvä, että edes joku taho yrittää saada Talvivaaran vastuuseen ympäristön saastuttamisesta. Ja ei todellakaan mitään uusia lupia ennen kuin nykyiset päästöt on rajoissa. Ja "Kari" nyt on kyse kemikaalien määrästä mitä se uraanin louhinta tarvitsee. Kun nykyisellä tuotannolla ei saada päästöjä kuriin niin entäs sitten kun tarvitaan 40000tonnia enemmän rikkihappoa nehän ongelmat vaan kasvavat. Ja "Mainari" eihän tuota uraania voida edes suorilta täällä Suomessa ydinvoimalassa käyttää koska se pitää rikastaa ydinpolttoainekäyttöön ulkomailla. Joten jos tuo uraani louhitaankin täällä ja käytetään ulkomailla voi sen hinta ollakin ihan jotain muuta mitä tällä hetkellä luullaan... Ja se säteily tuosta uraanista voi olla ihan pientä verrattuna siihen mitä tuhoa lisäkemikaalit tuovat ympäristölle, pohjavesille, ihmisille ym ym....

 • lepopelto

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Mielenkiintoista nähdä, miten KHO-ottaa asiaan kantaa, sillä kaivostoiminnassa on epäselvyyksiä enemmän kuin tarpeeksi.

  Yritykset pyrkivät maksimaaliseen tuottoon ja minimaalisiin kustannuksiin. Tästä johtuen viranomaisen tulee kontrolloida toimintaa ja se on myös viranomaisen tehtävä.

  Paikallinen elykeskus auttamattoman pieni organisaatio suhteessa Talvivaaran volyymin: ei uskalleta astua yrityksen varpaille, viranomaisten kädet sidotut jo paikallisuudesta johtuen.

  Tulevaisuudessa vetovastuu ympäristön tilan seurannasta tulisi hajauttaa ja paikallinen elykeskus olisi lähinnä toimenpiteitä suorittavana taho. Tällöin säästyttäisiin paikallisuuden ongelmasta.

  Samoin yrityksen tilaaman yva-selvityksen tekminen täytyisi toteuttaa viranomaisen kanssa yhteistyössä.

 • Rahat ulkomaille

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Ulkomaiset kaivosyhtiöt, esim. Belvedere Mining, hehkuttavat sivuillaan, että Suomi on maailman ykkönen "riskittömyydessä" kaivosyhtiön kannalta. Tämä tarkoittaa muunmuassa juuri sitä, että kaivosyhtiöllä on Suomessa minimaalinen riski joutua vastaamaan aiheuttamistaan tuhoista. Belvedere Mining on tehnyt kaivosvarauksen kansallispuistoalueelle Saimaan norppavesille. Yhtiön voimahahmo herra Dobson on aiemmin tehnyt rahakasta bisnestä Hondurasin El Mochiton suurkaivoksella, siirtynyt nyt Suomen bisnekseen. Täällä on kaivosyhtiöillä tällä hetkellä helpointa tienata.

 • Kari

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Luonnonsuojeluliitolla tosiasiat hukassa. Eivät ongelmat aiheudu uraanista vaan normaaleista sulfidimalmeista. Kertokaapa mitä ongelmia muka uraaninlouhinta on aiheuttanut muualla maailmassa? Ainakaan Australiassa niitä ei ole havaittu. Koko uraanikeskustelu on keskiaikaisella uskomusten tasolla. Luonnonsuojeluliiton pitäisi hävetä osaamattomuuttaan.

 • mainari

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Luonnonsuojelupuolella ollaan hukassa Talvivaaran suhteen. Ollaan kieltämässä kaivostoiminnan sivutuotteena tulevan uraanin edelleenkäsittely, mutta sallittaisiin kirkkain silmin sen jättäminen raakkikiven mukana maastoon säteilemään. Eikö ole viisaampaa jatkokäsitellä uraani ja viedä maasta pois, ja saada siitä vielä rahaakin kaiken lisäksi tai sitten varastoida se siksi aikaa kun kotimainen voimala saadaan joskus valmiiksi? Eipähän tarvitsisi ostaa ainetta kalliilla ulkomailta?

  Tämä on sitä valitettavaa kapea-alaista asioiden näkemistä. Tähän samaan syyllistyvät lähes kaikki ns. "luonnonystävät". Ei osata katsoa asiaa laajemmin.

  että näin...

 • R.A.P

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  "Kari"

  Sinulla itselläsi tuntuu olevan tosiasiat hukassa. Mistä luulet johtuvan sen ettei yhdessäkään Euroopan maassa ole uraanikaivoksia ja uusia ei avata.

  Juuri senvuoksi että riskit ovat liian suuret.

  Oikeaa tietoa uraanikaivoksista ja niiden haitoista löytyy esim. juuri Austraalian kaivoksista ja myös Afrikan jos sitä viitsii ja haluaa hakea.

 • R.A.P

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Suomen Luonnonsuojeluliitto on ihan oikealla asialla. Hyvä, että joku on ottanut asian vakavasti. Kun Niinistöstä ei löydy miestä tekemään asialle mitään.

  Ja kun Kainuun Ely-keskus tuntuu olevan estynyt puuttumaan asioihin tai sitten on lakipykälät "hukassa" minkä voimalla voitaisiin toimia?

  Talvivaarahan on toiminnallaan osoittanut sen, ettei siittä ole VASTUULLISEEN kaivostoimintaan. Talvivaaran kaivos on ehdottomasti turvallisuusriski!

 • Kemisti

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Uraanin talteenotto on todella hyvä päätös. Toimitukselle kuitenkin pieni tukistus tuosta otsikon terminologiasta: Talvivaarassa ei ole eikä sinne tule uraanikaivosta. Kyseessä on siis uraanin talteenotto jätekivestä.

  Monet uraania pelkäävät näyttävät edelleen rinnastavan luonnon uraanin johonkin tappavasti säteilevään ydinjätteeseen. Luonnon uraanin säteily on kuitenkin niin matalla tasolla, että siitä ei ole käytännössä vaaraa kenellekään. Tämäkin asia on näissä Talvivaaran jutuissa tullut jo monta kertaa esille. Eipä se vaan näytä vaikuttavan intohimoisiin ydinvoiman vastustajiin mitenkään. - Vai liekö sitten luetun ymmärtämisessä ongelmia?

 • MattiK

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Talvivaarassa aloitettavan uraanin talteenoton vastustaminen on täysin epäloogista ja vastuutonta. Ihmettelen luonnonsuojelujärjestöjen, Vihreiden ja Greenpeacen kantoja, koska

  - nyt muuten ympäristöön jäävä uraani erotetaan ja kuljetetaan paikalta pois

  - hiilen polton mukana leviää Suomen luontoon joka vuosi tonneittain uraania

  - uraanin käyttö sähkön tuotantoon ei aiheuta CO2 päästöjä

  - missä on vastuun otto satojen miljoonien ihmisten elämän mahdollisuuksien tuhoutumisesta CO2 päästöjen aiheuttaman ilmaston lämpenemisen vuoksi

  - fossiilisten polttoaineiden käyttö (suurin paha on hiili) on sitten Tshernobylin aiheuttanut noin 9.000.000 ihmisen ennenaikaisen kuoleman yksinomaan EU:n alueella, samaan aikaan Tshernobylin onnettomuus on aiheuttanut 4.000 ihmisen kuoleman (tiedot WHO:lta)

  - saksalaiset tutkimustulokset ydinvoimaloiden lähistöllä esiintyvistä leukemioiden ja muiden syöpien lisääntymisestä ovat vähintäänkin epäilyttäviä - vastaavia tuloksiahan ei ole saatu muista maista ja saksalaisten tutkimusten tilastollinen merkitsevyys on alle hyväksyttävän

  - Onkalo on harvinaisen turavallinen ydinjätteiden säilytyspaikka

  Vastuullista olisi vastustaa hiilen polttoa ja edistää sähkön tuotantoa ydinvoimalla ml. uraanin erottaminen Talvivaaran jätteistä - ja tietenkin uusiutuvilla energian tuottamismuodoilla.

  Talvivaaran kaivosyhtiön on tietenkin laitettava päästönsä kuntoon. Mutta ei se liity uraanin talteenottoon mitenkään.

 • Pasnaa.

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Ketkähän tuolla on hakemukset ja selvitykset tehneet aikanaan ja ketkä myöntäneet ja ketkähän omistavat ja johtavat ja rikastuvat. Jännää olisi tietää. Meidän ympäristölainsäädännössämme on yksiselitteistä asiaa ympäristövastuista, pintavesien vesistövaikutukset ovat olleet jo nyt ihan muuta kuin mitä pitäisi. Eikö kukaan tuohon pistä stoppia? Ville? Sitten kun pääomatuotot on viety ulkomaille ja hyvä veli saunoo hymy naamalla, niin Suomen valtio maksaa alueen puhdistukset? Korpeaa ajatellakin. Mitään hyvää tuosta ei Suomelle tule.

 • Anne

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Tämä on hyvä asia:)

 • Uraani halkeaa

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Pitäisi lopettaa äkkiä koko kaivostoiminta ympäristölle vaarallisena. Myrkyttää koko Oulujärven vesistön. Hyvä että selvityksiä vaaditaan.Tuosta ei vaaratonta ei tule. On hyvä että meillä on vihreä ympäristöministeri Niinistö. Eiköhän tuo saastuttaminen riitä. On ihmeellistä että tuommoinen hanke sai yleensä luvan.

 • Budjetti tasapainoon

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Hieno homma. Myydään sitä eniten tarjoavalle.

 • porilainen

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  oppikirjaesimerkki suomalaisesta korruptiosta

 • Ei hyvältä näytä

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Kun vastuuttomat ihmiset hoitavat asioita, tulos on tällainen, kun Talvivaaran tapaus. Tullaan lyhyen ajan päästä taas havaitsemaan, miten paljon tuhoa on saatu aikaan. Ei edes suurella rahalla voida korjata niitä jälkiä, mitä on tehty. Syylliset häviävät kuin tuhka tuuleen, heitä ei saada koskaan vastuuseen.

 • tEräs

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Erittäin hyvä ja järkevä päätös kaikin puolin.

  Ensiksikin ympäristön kannalta. Kannattaa ottaa uraani talteen kun sen saa muun louhostoiminnan sivutuotteena. Ei tarvitse erikseen avata uraanilouhoksia. Voimme itse valvoa uraanin tuotantoa sen sijaan, että hankkisimme uraanin ydinvoimaloihin muualta.

  Taloudellisesti järkevää ottaa käyttöön omat luonnonvarat mahdollisimman tehokkaasti. Jää varallisuus mahdollisimman pitkälti Suomeen.

 • Leksa

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Suuri virhe! Ko. firma ei ansaitse muuta ku lopetuspäätöksen - sen verran on rikollista toimintaa!

 • tästäkö alkoi Niinistön kausi uusilla arvoilla "riskeerataan nyt kunnolla"

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  tuskinpa kenenkään oikeustajuun mahtuu, että yritys, joka ei ole päässyt lähellekään asetettuja ympäristöpäästöarvoihin, vaan on ylittänyt ne moninkertaisesti. Nyt uraanilupapäätöksella riskeerataan entisestään laajan alueen asukkaiden ja muun elinkeinotoiminnan elinolosuhteita lisäkemikaaleilla.

  Tavallinen maalaisjärki olisi sanonut, että laitetaan ensin vaaditut ympäristölupa-asiat kuntoon ja harkitaan sen jälkeen toiminnan laajentamislupaa. Mikäänhän ei olisi näin vaaraantunut.

  Ihmetystä herättää vielä sekin, että jo nykyisessä uraanilupahakemuksessa ei ollut täytetty edes STUKin vaatimuksia, mutta silti Häkämiehelle oli kiire antaa positiivinen päätös.

  Päätöstä perusteltiin mm. työllistämisvaikutuksella. Totuus on, että kyseessä on vain n. 20 lisätyöpaikkaa. Tämänkö vuoksi ministeri Häkämies on valmis riskeeraamaan toisten elinympäristöt -ehkä pysyvästi?

 • Hienoa?

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Hienoa? Mitä hienoa on siinä, että ulkomainen pääoma tonkii ja kaivelee Suomen kamaran aarteita, jättäen kunnon sotkun ja vieden voitot pois? Mitä hyötyi vaikutuspiirin seutu muuna kuin muutamana matalan osaamisen työpaikkana, jotka saavat lähteä kun paikat ovat loppuun kaluttuja.

  Ja Häkämiehen perustelut ovat vähintään omituiset. Sama asia kun jos lääkäri kolkkaa jonkun ja sitten kysyy lupaa parantaa. Totta kai lupa heltiää kun sehän on hyvä kun parannetaan joku.

 • Hyvä homma

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Hieno homma uraani pois Talvivaarasta ja Suomesta. Tähän astihan se on jäänyt kaivosaluueelle.

  Todella hyvää järjen käyttöä eikä kumipää hommia.

 • dd

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  "Hurraa, matkailun vetonaula ja pimeässäkin loistava piristysruiske koko seutukunnalle on nähnyt päivänvalon!"

  Tuota, ymmärsitköhän oikein asian.

  Nythän tilanne on se, että se uraani makaa niissä altaissa, koska sitähän nousee maasta sitä mukaa kun malmia louhitaan.

  Tuolla luvalla olisi tarkoitus kerätä se pois niistä altaista.

 • Make

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Onhan se hyvä että X-ministerinkin suku saa katetta sijoitukselleen. Eikä tämä tietenkään ollut sisäpiirillä tiedossa että uraania aletaan rikastamaan.

 • Mitäs tässä oikein aiotaan

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Eikö pitänyt pyrkiä ekologisiin energiamuotoihin, jotka eivät lisää hiilidioksidipäästöjä ja pahenna ilmaston lämpenemistä sekä vaarallisen ydinenergian vähentämiseen ?

  Miksi silloin enää kaivetaan uusia uraanikaivoksia ?

 • Ihmettelevä

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Köäsittämätön päätös. Muista maista tiedetään, että tämä vaarantaa lähiseutujen ihmisten terveyden. Nyt siis täällä louhitaan uraania, kun muualla kaivoksia on jo suljettu. Uraanin hinta on laskenut Fukushiman jälkeen, joten ne jotka voiton kiilto silmissä tähän lähtevät tulevat pettymään.

 • Piilouraanikaivos kannattaa

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Täytyy onnitella Talvivaaraa taitavasta operaatiosta.

  Samaa kaavaa tultaneen käyttämään nyt muuallakin:

  1) pimitä uraani yvassa ja hakemuksissa

  2) hae luvat jollekin muulle mineraalille

  3) kun saat sillanpään, laajenna toiminta uraaniin

  - pitäähän se epäpuhtaus kumminkin saada pois!

  4) myy uraani kansainvälisille markkinolle, ota rahat ja juokse - murehtimatta meneekö uraani ydinaseisiin yms.

 • curie

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Maasta louhitaan uraanioksidia, ei uraania.

  Saksa juuri päätti luopua ydinvoimasta. Tästä monet vihreät ovat tyytyväisiä. Suurin osa korvattavasta sähköstä kuitenkin tuotetaan jatkossa maakaasulla ja hiilellä. Ja ne päästöt ovat ilmakehässä, eivät upotettuna luolaan. Sekö on parempi jälkipolville?

 • JR

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Voi olla niinkin, kuin Alaveden asukas kirjoittaa, että alkuvaiheessa olisi käyttäydytty piittaamattomasti.

  Yhtä hyvin voi olla niinkin, että kyseessä on ollut taitamattomuus ja osaamattomuus, suunnittelusta huolimatta, jolloin kaikkien prosessin tapahtumien ennakointi ei ole ollut mahdollistakaan.

  Em. tilanne on täysin normaali monimutkaista prosessia käynnistettäessä. Vasta hankittu kokemus opettaa.

  Tänään Talvivaaran tilanne on se mikä on. Eteenpäin ja laadullisesti ylöspäin päästään yhdessä yrittämällä. Yhtään ei haittaa, vaikka puhaltaisimme samaan hiileen. Edistystä ei helpota se, että joka toinen akka ja ukko on poikittain tiellä epäluuloineen ja valituksineen. Työrauhaa siinä tarvitaan ja kokemusta, jota karttuu koko ajan!

 • Ydinmies

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Oikein hieno juttu. Vielä kun saataisiin tänne oma rikastamo, niin oltaisiin omavaraisia tuon ydinenergian kanssa. Sitten vaan kunnolla ydinmiiluja sähköä tekemään ja hanat auki eurooppaan. Tulisi kauppavajekin peitettyä.

 • Kainuun epäihminen

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  "voidaan suunnitella turvalliseksi"

  Aivan, suunnitella toki voi, jos osataan ja halutaan.

  Kokonaan toinen asia on se ikävämpi puoli eli suunitelman toteuttaminen.

  Eipä toteuttaminen ole tähänkään asti häävisti onnistunut, miksi vastakaan?

  Kun, siis kun, ne mähnät aikanaan valuu 'oikeitten' ihmisten vesistöihin ja juomaveteen tuonne Kuopion seudulle voipi alkaa meelkonen älämölö. Eikä siihen mene enää kauaakaan!

 • shareholder

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  järkevämpää on ottaa se uraani talteen kun jättää se liuokseen. Joku aiemmin kommentoi että tulot menevät ulkomaille, mistäköhän lie tietonsa ammentanut? Ei kun ostamaan Talvivaaran osakkeita ja muitakin kotimaisia osakkeita, näin saadaan pidettyä raha Suomessa.

  Verottamalla saadaan omistus varmimmin ulkomaisiin käsiin.

  Omistan Talvivaaraa.

 • Kaukonäkökiikari

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Nyt on kuule lama tulossa! pitää kuluttaa, että on ihmisillä töitä. Kaikki suot pitää kaivaa nurin ja repiä kaikki arvokas irti mitä löytyy.

  Mitä enemmän tehtaat sylkee savua ja kaivokset pilaa veistöjä, sitä enemmän on töitä ja se on hyvä juttu, koska nyt on kuule lama tulossa!

 • Valtionyhtiöt kunniaan!

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Kaikki kaivokset on kansallistettava! Vain siten (yhteistä) kansallisomaisuutta voidaan edes yrittää hyödyntää koko kansakunnan parhaaksi. Otetaan Norjasta mallia. Se ei ole liittynyt EU:hun, koska EU haluaisi ryövätä valtion hallinnoiman öljyntuotannon riistokapitalistisille markkinavoimille. Nyt Norja halliinnoi öljyä niin, että koko kansa hyötyy, eikä yliampuvan yksityistämisen aiheuttamista talouskriiseistä ole tietoakaan.

 • Anakonda

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  <Uskomatonta!> Lupa tuosta vain firmalle, jonka track-record ympäristöasioiden hoidossa on luokkaa katastrofi. Tulee lisää saostus-, ja lietealtaita (uniikki uraanin poistoprosessi tarvii omat) ja päästöjä. Bonarina vielä kuonakasan loppusijoitusluolan tarve alueelle. Luola mahdollista laajentaa myöhemmin myös ydinlaitosten jäteuraanin loppusijoitukseen. </Uskomatonta!>

 • EikäTässäVieläKaikki 1

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Alunperin lupaa kaivokselle haettaessa ei puhuttu mitään uraanista , tällöinhän tämä koko kaivosprojekti olisi mennyt ydinenergialain mukaan kaikkinen ympäristön perustilaselvityksineen(kuten Soklissa) ja muine vaatimuksineen haittojen estämiseksi ja STUK olisi sanonut sanansa jo sinnä vaiheessa...ei voi välttyä ajatukselta, että tämä projekti on tarkoituksella vedetty tällä tavoin, koska muutoin se olisi tyssännyt juuri uraaniin...ei tämä nyt ainakaan lain tai oikeustajun mukaan aivan mennyt...ja korkeasti koulutettujen viranomaisten ja kaivosasintuntijoiden tietämättömyys tuntuu täysin epäuskottavalta. Onneksi edes koko suomen käsittänyt uraanimalmiralli saatiin estettyä, kun ulkopuolisen uraanin vastaanotto kiellettiin...toistaiseksi. Mutta tähän firmaan nyt ei enää kukaan pysty ympätistöasioissa luottamaan. Alunperinkin pääomat kerättiin Lontoon pörssistä, jossa luultavasti saanut alkunsa moni muukin ympäristöä siirtomaissa tuhoava kaivosfirma...nyt lordit ovat jo myyneet likaiset osakkeensa tyhmille suomalaisille piensijoittajille, eläkeyhtiöille ja veronmaksajille suurella voitolla.

 • Jope

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Millä Suomessa palkitaan ympäristöä luvattomasti saastuttavat kaivokset? Annetaan tietenkin lisää toimintavaltuuksia.

 • Tex

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Josko joku pystyisi nimeämään yhdenkään uraanikaivoksen, joka täyttäisi ympäristovaatimukset? Missäänpäin maailmaa...

 • uraanihalkeaa

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Edesmennyt presitentti Halonen lopetti varuskunnat itärajalta,mutta meilläpä olikin salainen ase Tavivaaran uraani. Koko itäraja voidaan radioaktivoida Talvivaaran uraanilla.Vihulainen saa kuolettavan annoksen Talvivaaraa. Talvivaaran tuho toimii tehokkaammin kuin poistetut jalkaväkimiinat. Halonen ja Putin eivät osanneet ottaa huomioon talvivaaralaista salaista asetta.

 • erkki

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  jos kaivos sai luvan toimia ja on tyytyväinen silloin verottajan pitäisi iskeä kaivosverolla ja saataisiin miljardeja ja kaivos joka vie omistuksensa takia rahat ulkomaille joutuisi rahoittamaan suomea eikö tämä ole erkillekkään selvää edun valvontaa

 • Sivuvaikutuksia

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Selvisi sekin miksi Oulu himoaa Ylikiimingin pohjavesialueen vedet Oulun vesijohtoverkostoon. Kohtapa ei kannata Oulujoen vettä juottaa kaupunkilaisille kun joen alkulähteillä saastutetaan vedet. Pienetkin pitoisuudet kumuloituvat. Useampi oululainen perhe taitaa suunnata Vuokatin sijaan hiihtolomalla Rukalle ja pohjoiseen. Miten lie venäläiset, näkyykö heitä vielä Sotkamossa?

 • Nanna

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Pettynyt hyvin syvästi tähän päätökseen. Nyt voin vain todeta, että enää ei pääse kotikuntaansa lomallekaan kun saa ruveta pelkäämään tosissaan uraanikatastrofia. Todella "kivaa".

 • j.

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  oikea ympäristökatastrofi.yli 100 000 kansalaisen talousvesi uhattuna.jatkuvaa kansalaisten sumutusta tehtaan päästöistä.

 • Talvivaarassa kaikki porsaanreiät käytössä

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Hienoa toimintaa, näin päästiin taas kiertämään suomalaista lainsäädäntöä. Yksinkertaisella määrittelyllä uraanipitoinen aines muuttuu kaivannaisteollisuuden ongelmajätteestä raaka-aineeksi ja tätähän ei ydinjätteen maastavienti- ja maahantuontikielto koske.

  Onnea kaivoksen naapurikseen saaneille, saatte kyllä kaikki haitat myrkyllisistä kaivannaisjätteistä, pölyistä ja pilatuista vesistöistä alkaen. Muuta ette sitten hyödykään, voitot päätyvät ulkomaille.

 • Radioaktiivisuus vain yksi uraanin haitallisista ominaisuuksista

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Irvoisa kemisti, miksi unohdit mainita, että uraani on MYÖS myrkyllistä, kun niin kovasti korosta sitä, että "luonnonuraani" ei paljoa säteile? Raskasmetalleilla on erittäin haitallisia vaikutuksia elimistöön niin ihmisillä kuin muillakin eliöillä.

  Entä mitä tapahtuu jatkossa sille "sivukivelle", josta uraania on liuotettu pois? Sallivatko lupaehdot ja puutteellinen valvonta jätteen läjityksen mihin vain?

 • Stop tykkänään!

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  On aika luonnollisuuden ja ydinvoima on menneisyyttä ...

 • myrkky suomessa on kasvin suojelua

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  kummallista tuo suomalainen kielen käyttö muualla uraanin kaivaminen on kaivostoimintaa jota ei hyväksytä suomessa se on vain talteenottoa joka hyväksytään

 • valkku

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Huono juttu. Ja sitten aina vedetään työllisyyskortti huijaamaan ihmisiä... Näkisi vaan... Suomi on puhdas maa, mitä pup...!

 • Kemisti

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  @ Nimimerkille "Radioaktiivisuus vain yksi uraanin haitallisista ominaisuuksista": uraani on raskasmetalli siinä kuin nikkeli, kromi, lyijy, kupari, jne, jne. Ne kaikki ovat nautittuna myös myrkyllisiä. Tämä on mielestäni niin itsestään selvä asia, että en sitä edes muistanut erityisesti painottaa.

  Itse asiassa uraanin myrkyllisyys on se eniten varottava ominaisuus, sillä säteily on todellakin niin matalalla tasolla, että rikkaitakaan uraaniesiintymiä louhittaessa ei tarvita mitään erityisiä säteilysuojauksia. Suurin haitta suljetuissa kaivoksissa tulee radonista. Nykyaikana tämä tiedetään ja ongelma poistetaan riittävällä ilmanvaihdolla.

  Tuo uraanin säteilyn matala taso johtuu siitä, että luonnon uraanissa on vain vaivaiset 0,7 % radioaktiivista isotooppia 235 U. Lisäksi Talvivaaran malmissa on vain prosentin murto-osa uraania yleensäkään. Jopa käyttämättömän ydinpolttoaineen säteily on melko matalalla tasolla. Todella vaaralliseksi se muuttuu vasta ydinreaktorissa, jossa syntyy voimakkaasti säteileviä, uusia aineita.

  Kansalaisten tuntuu olevan äärimmäisen vaikea uskoa, että uraanin säteily ei todellakaan ole mikään potentiaalinen riskitekijä. Uraanin hajoamisessa syntyy primääristi ns. alfa-säteilyä, jonka ei edes läpäise ihmisen ihoa. Jatkoreaktioissa syntyvä beta-säteily ei sekään ole erityisen läpitunkevaa.

  Toisaalta eivätpä viranomaisetkaan ole tuoneet koko säteilyasiaa kunnolla esille. Välinpitämättömyyttään vai tietämättömyyttäänkö?

  Ydinvoiman vastustajat käyttävät häikäilemättä kansalaisten tietämättömyyttä hyväkseen ja rinnastavat jopa tahallaan luonnon uraanin ydinreaktorista poistettuun korkea-aktiiviseen ydinjätteeseen. Sellainen on mielestäni täysin edesvastuutonta toimintaa!

 • Mää ihmettele

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Talvivaaran uraanihan ei mene suomaliaisin voimaloihin.

  Talvivaaran menee jatkojalostukseen Kanadaan. Kukapa tietää minne kanukit sen sitten myyvät.

  Tutkivat journalistit voisivat kaivaa kyseisen yhtiön aiempia bisneksiä.

 • Kyllä Talvivaara opettaa

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Talvivaaran "piilouraanihankkeen" pitänee suhtautua jokaiseen Pohjois- ja Itä-Suomen uraanikriittisen alueen kaivoshankkeeseen mahdollisena uraanikaivoshankkeena.

  Köyhä ja pienikin uraanimäärä voi tulla kannattavaksi hyödyntää yhdessä muiden mineraalien kanssa.

 • Pysykää totuudessa

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  "Sen sijaan politiikassa on tämä pieni helsinkiläinen vihreiden porukka, joka mainostaa itseään vallassa pysyäkseen vihreydellä ja on vuosi toisensa jälkeen nimenomaan se puolue, joka istuu hallituksessa siunaamassa lähiympäristömme tuhoamisen".

  KOMMENTTI

  Mitenkähän sen TEM:n ministereiden Pekkarisen aloittama ja Häkämiehen lopettama ydinenergialain mukainen lupa taas meni vihreiden syyksi? Ministerit Hautala ja Niinistö eivät hyväksyneet esitystä ja jättivät asiaan eriävän mielipiteen.

  Lehtomäki ollessaan ympäristöministerinä (ja osakkeenomistajana) valmisteli 1.3. valtioneuvoston päättämästä lupaan 1.12.2010 pyydetyn ympäristöministeriön lausunnon TEM:lle. Tätä Häkämies nyt uutisista toiseen tuo esille jättäen tarkoituksella mainitsematta ketkä olivat "hyviä veljiä ja siskoja"..

 • Radiomies

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Ihmettelenpä että mitä kaikkea Suomessa voi tehdä ilman että kukaan älähtää. Maassamme olisi kaikki syyt änkyröidä korruptiota ja talouden hirmuvaltaa vastaan, mutta ainoa asia joka on edes vähän saanut protestinkaltaista mutinaa osakseen on varuskuntien lakkauttaminen. Älkää hyvät ihmiset oikeasti ottako rauhallisesti sitä että joka ikistä maalänttiä kontrolloi suuryhtiöiden kansainväliset kaaderit meillä ja muualla.

  Talvivaara on saanut kymmenen kehtoitusta "toimia lain mukaisesti". Kuka yksityishenkilö saisi kymmenen kehoitusta noudattaa lakia mutta sallittaisiin hänen silti jatkaa toimintaansa? Miksi rattijuoppoudesta rangaistaan heti mutta kokonaisen järven tuhoamisesta vain varoitellaan? Mitä Pekka Perä vastaa kaksoisleukojensa keskeltä 60-kertaisten päästöjen saadessa Hakosenjärven kuplimaan?

  "Meillä on paljon parannettavaa". Eikä kukaan puutu tähän.

  Tässä on kysymys korruptiosta. Ei jupakasta eikä mistään muustakaan siististä kiertoilmauksesta vaan ihan oikeasti korruptiosta. Joku jossain ei tee työtään siksi että häntä on asianmukaisesti voideltu isolla rahalla. Tässä olisi kansannousun paikka, mutta yritystä suojelevat niin järeät lait ja aseet että valtiokin alkaa olla voimaton.

  Uutisoinnin perusteella näyttää olevan vain ajan kysymys milloin Viiankiaapa muuttuu avolouhokseksi, eikä kukaan ole oikeastaan edes kyseenalaistanut koko prosessin rationaalisuutta vaikka idea on pähkähullu.

  Suomalainen tapa suhtautua asiaan on puida nyrkkiä taskussa siinä järven rannalla mutta ottaa silti kiltisti vastaan kaikki mitä sieltä tehtaan piipusta tulee. Paikallisten pitämät blogitkin suorastaan huokuvat ymmärrystä ja malttia ja lainauksia amerikanintiaanien luontosuhteesta.

  Kiltteys ei poista sitä sulfaattia sieltä järvestä. Eikä poista Talvivaarakaan ellei sitä ihan oikeasti pakoteta siihen ja oikein toden teolla. Nyt sitten Talvivaara kaiken huipuksi saa ihan tuosta vain luvan vielä ottaa talteen uraaniakin ilman yhtään järkevää reaktiota paikallisilta tai keltään muultakaan.

  Jos ei muuten uraanibisneksen totaalinen epäeettisyys kiinnosta niin ottakaa edes huomioon että käytetty uraani yleensä kipataan Yhdysvaltojen sotilasoperaatioiden kohteen maaperään. Uraani on todella kovaa metallia joka läpäisee panssarin ja on sen lisäksi myrkyllistä jätettä jolla tahallaan pilataan 'vihollisen' maaperä samalla kun sitä käytetään panssarintorjunnassa. Se on myös kätevä tapa hankkiutua eroon ikävästä jätteestä. Pelkästään Persianlahden sodan aikana Irakiin kipattiin köyhdytettyä uraania yli 300 tonnia. Sen puoliintumisaika on miljardeja vuosia ja se tulee aiheuttamaan epämuodostumia ja vakavia sairauksia ikuisesti.

  Ihmettelenpä kuka oikein ottaa rennosti siellä Kainuussa elleivät mielikuvamarkkinoinnin uhrit. Saksassa tai Ranskassa kaikkea tällaista ympäröi kova ja hyvin järjestetty vastustus, Suomessa vain katsotaan sivusta, julkaistaan joku kirja ja kokoustetaan samalla kun yritystoiminta ja korruptio saa edelleen porskuttaa samaa tahtia kuin ennenkin.

  Jos yritystoimintaa ei konkreettisesti jarruteta, se ei lopeta. Kuinka kauan suomalaisilla kestää sisäistää tämä asia?

  Linkkejä ei kuulemma julkaista joten poistin en laita niitä tähän mukaan. Lähteenä olen käyttänyt Amerikan tiedemiesten liiton FAS:in erittäin kattavaa nettisivustoa sekä wikipediaa ja Helsingin Sanomia. Suurin osa lähteistä on englannin kielisiä.

  Avainsanoja: Köyhdytetty uraani, Viiankiaapa, Pekka Perä

 • Negawatti

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Talvivaaran ympäristön pilaamisten takia olisi ollut parempi irrottaa uraani Harjavallassa. Niin on tehty tähän asti. Siellä homma on toiminut. Talvivaaran kykyyn hoitaa tätäkään asiaa en luota.

 • Puhdasluuta

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Kyllä uraani pitää ottaa talteen ja hyötyntää, kun sitä kuitenkin jostain hankitaan. Tämä pitäisi kuitenkin hoitaa Suomalaisin voimin eikä niin että ylikansalliset yhtiöt kerää vain voitot ja meille jää vain ongelmat.

 • hyvä suomi!!

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Loistava asia!!! Hieno homma. Katsotaan asioita järkevästi ja tehdään oikeita päätöksiä.

 • kotimainen

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Monimineraalikaivoksista kannattaa ottaa kaikki talteen. Parempi hyödyntää, kuin jättää uraani jätekasaan. On kaksinaismoraalia kieltää kotimaisen uraanin käyttö kun Suomessa käytetään ydinvoimaa ulkolaisella uraanilla. Vai konko niin, ettämaprempi pois silmistä, pois mielestä?

 • kag

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Kiinni välittömästi lunnonpilaaja nr 1 Niinistökin lupasi laittaa puljun kiinni, mutta puheen asteelle jäi.

  Suomen hyvävelijärjestö toimii miltei kaikilla tasoilla ja kusettaa kansalaisia sen kun ehtii. Pojat vain naureskelevat saunassa miten tyhmiä ovat kansalaiset. Näin se vaan on vaikka joku muutäaväittäisi

  KAG

 • vaari

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Heh laitetaan nämä hallituksessa uraanilupaa puoltaneet pösilöt sinne uraanimontuun muutamaksi vuodeksi ja kysytään sitten, että miltä se uraanin vaikutus oikein tuntui, vieläkö puoltaisitte suursaastuttajalle lupaa..

 • JR

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Kulunutta sanontaa käyttääkseni: "Siittä vaan sitten". Täällä Suomenmaassa tarvitaan tulevina vuosikymmeninä jokainen työpaikka ja rahakillinki. Euro tahi markka, kuhan niitä vain tulla kilisee.

 • Kemisti

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Hieno juttu.

  Nyt Talvivaara saa valvovan viranomaisen, joka ei hyväksy vuosien prosessien virittelyä täydessä tuotanto skaalassa.

  Saattaa auttaa pysymään muisskin lupaehdoissa.

 • Ilmo

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Päätöksessä lienee käytetty sekä hyvää hallinto- että maantapaa.

 • kumijalka

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Hurraa, matkailun vetonaula ja pimeässäkin loistava piristysruiske koko seutukunnalle on nähnyt päivänvalon!

  Saavu Sotkamoon, koe mutaatio! Terveellinen ja raikas kainuulainen isotooppi-ilma muuttaa keuhkojasi monipuolisesti!

 • Alaveden asukas

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Kaivos ei ole riski, jos asiat tehdään oikein. Mutta osataanko ja halutaanko tehdä? Talvivaaraa rasittaa se, että alkuvaiheessa suhtautuminen ympäristöasioihin oli piittaamatonta. Sitä virhettä ei saa päästää toistumaan.

 • Erkki

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Raha raha raha raha, eipä ole taas tässäkään mitään muuta ajateltu. Surullista.

 • Saili Sotkamosta

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Saataisiin edes nykyinen toiminta ensin lupaehtojen mukaiseksi. On se kumma miten iso yhtiö saa rajoista välittämättä jatkaa toimintaansa kunhan vaan asiaa selvitetään, mutta yksityishenkilön on yhden hengen taloudessa laitettava jätevedet kuntoon tai tulee sakkoja ja muita rangaistuksia. Missä Talvivaaran sakot?

 • kaivosteollisuus luo hyvinvointia

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Loistava päätös! Jostain syystä viherkiihkoilijat eivät näytä käsittävän että on, ympäristöministeriön lausunnon mukaisesti, paljon järkevämpää ja ekologisempaa ottaa talteen se kaivoskivessä luontaisesti esiintyvä uraani kuin antaa sen lojua kaivosjätekasoissa.

  Tämä päätös tuo kovasti kaivattuja työpaikkoja Kainuuseen ja piristettä kuihtuvan maakunnan elinkeinoelämään.

 • ei saastuteta

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Hyvä homma, on niitä Lokapoikia pohjoisempanakin. Mitenkäs olisi ne ympäristöasiat kuntoon, ennenkuin minkäänlainen toiminta saisi jatkua???

 • Ollaaan vaan köyhiä:)

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Sehän on positiivista että Suomineidon hameen alta löytyy jotain Ihmiskuntaa hyödyntäviä luonnonvaroja, kuhan ei vaan Öljyä tai Maakaasua löydy, siinä sitä vasta Puolustusmenot nousisivat pilviin.

 • Niilo

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Viherkiihkoilijoita tai ei, tässä pelissä luonto ottaa takkiinsa. Luonnosta vieraantuneet voivat kuvitella elävänsä laatikoissaan ilman huolen häivää. Luonnon puolustaminen on ihmisen puolustamista. Tänään puhui pelko työpaikoista, tulevaisuudesta, osakkeenomistajien sjiotuksien romahtamisesta. Ajat muuttuvat, mutta Sotkamon mäntyyn päätään lyö vielä kovin moni.

 • Pekka

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Järkeväähän se uraani on rikastaa pois jätekivestä mitä syntyy. Muutenhan se jäisi sinne Talvivaaran jätekasoihin.

 • Neutroni

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Todella hyvä juttu. Selvää haaskausta olisikin jättää uraani hyödyntämättä. Muutenhan sen talteenotto ei kannattaisikaan kuin muun tuotannon ohessa.

  Ydinvoiman vastujajille tietnkin kamala pettymys, mutta kovin harvat heistä tuntuvat uraanista mitään tosiasioita tietävänkään. Väärää tietoa ja kauhukuvia on jaeltu sitäkin enemmän.

  Toivottavasti pian tulee rauha maahan, kun vain tunteella asiaan suhtautuvat huomaavat, että eihän tästä mitään kamalaa seurannutkaan.

 • Future Matters

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Prosessivedet dumpataan vesistöön "laimenemaan".

  Se oli sitten kuolinisku Oulujärvelle ja Kallavedelle. Oulun ja Nilsiän reitit on tuhoon tuomitut.

  Kiitoksia Vihreät, ette sitten edes uraanikaivoksen kohdalla kykene lunastamaan äänestäjien luottamusta ja kävele pihalle hallituksesta.

  Kiitoksia tosiaankin, en koskaan enää äänestä vihreitä, en koskaan.

 • HELL MARCH

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Talvivaara tulee laskemaan URAANIA sisältävää prosessivettä SUORAAN LUONTOON!

  Luotetaan siihen että se laimenee, mutta niin piti nikkelituotannonkin kohdalla olla ja osa arvoista ylittyi NELJÄSATAAKERTAISESTI!

 • Ilmo

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Miksi ei olisi hyväksi ympäristölle jos Kreikan rahoittaminen kerran on hyväksi taloudelle? Ja lautasmalli terveydelle? Kuopiossa sattaa olla pian oikeita lentäviä kalakukkoja kunhan tämä ympäristön parantaminen vähän vauhdittaa vesistön evoluutiota.

 • Y-voimaa

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Sana YDIN saa joidenkin aivot sekaisin,sääli hölmöjä !

 • rahat pois

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Onkohan osalla kyseessä tietämättömyys, vai tahallinen ihmisten harhautus? Toisaalta, eihän tuo pieni pääkoppa edes tietokoneelle pärjää.

 • Ydinvoiman viejä

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Näin tämä kokomus vyörytys jatkuu,Suomesta tulee ydinvoiman vientimaa on jo uudet merikaapelit Ruotsiin ja Viroon valmiina ja niiden kautta keski-Eurooppa on paljon lähempänä. Onnes olkoon EK:lle kyllä teidän juoksupojat ovat suorituneet tehtävistään 10+ arvoisasti.Mutta kuka tämän leikin maksaa kansa tietysti kuka korjaa voitot ja jättää jätökset kuin koirat.

 • Kaikki valta rahalle!

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Suomen hyvinvointivaltiota uhkaa kolme asiaa: Häkämies, Häkämies ja Häkämies.

 • Asiaa seurannut

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Näyttää, että Häkämiehellä ei ole ollut oikein tietämystä ko. asiasta. Hän on vastuussa esittelemästään asiasta.

 • LK

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Seuraavana on OULANGAN URAANIKAIVOKSEN käsittely.

 • Realismi

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Mielestäni, koska Suomi käyttää uraania energiaksi, on aivan oikein että sitä myös louhitaan maaperästämme.

  Markinataloudellisesti on tietysti aivan toisin, koska oikeastaan niissä piireissä ja niiden ehdoilla, vain markkinahinta ratkaisee mistä uraani ostetaan?

  Kolmanneksi on luonnollisesti ympäristökysymys, jos louhinnasta aiheutuu huomatavia ympäristöllisiä haittoja tulevaisuuteen. Ne täytyy välttää ja ympäristö täytyy palauttaa "vaarattomaan" tilaan.

  Jos Suomi on päättänyt käyttää ydinvoimaloita energiatuotantoon, niin silloin täytyy myös ottaa vastuuta uraanituotannosta eli louhinta on välttämätöntä.

 • ex-sotkamolainen

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Sotkamosta yli 40 vuotta sitten maailmalle lähteneenä en voi surra lapsuuteni ja nuoruuteni kotikuntaa. jonka vesistöt ja ilman Talvivaaran päästöt ovat tuhoamassa. Entinen kotimökkini sijaitsee kymmenien kilometrien päässä kaivoksesta mutta mädän kananmunan=rikin haju leijailee jo sielläkin. Mitä mahtavat turistit tuumata Vuokatissa näistä hajuhaitoista? Luulenpa että Sotkamon ja Vuokatin matkailu alkaa kärsiä tästä. Kyllä kunnan olisi pitänyt tyytyä matkailun tuomiin euroihin ja työpaikkoihin eikä antaa tällaisen monikansallisen yhtiön tulla Sotkamoon turmelemaan sen luonnon ja ihmisten elinolot ja raikkaan ilman. Surettaa entisenä sotkamolaisena moiset hallituksen ja kunna päätökset. Saastumisen jäljet pelottavat, niitä on jo huomattu vesistöissä kohti Etelä-Suomea ilmeisesti jo lähellä Kuopion Kallavettä. Eikö päästöjä pitäisi saada ensin kuriin ennenkuin annetaan uusia lupia lisätä rikkihapon käyttöä liuotuksessa. Yhtiö pesee lopuksi kuitenkin kätensä saastuttamisesta ja häviää vähin äänin ja jäljet jäävät meidän hoidettavaksi, sikäli kuin niitä pystytään edes ajan saatossa mitenkään korjaamaan. Todella lyhytnäköistä politiikka meidän päättäjiltä.

 • Kaitsu50

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Katupöly paljon vaarallisempaa?

  Kuoleeko pk-seudulla enemmän ihmisiä huonoon ilmaan keväällä kuin japanissa säteilyyn?

  Luulenpa niin.

  Satuin katsomaan TV1 aamutv-ohjelman, jossa ilmanlaatu - asiantuntija kertoili niistä punaisista, oransseistra ym pylpyröistä ilmanlaatukartoilla.

  Huolestuttavaa...

  Nyt on huonoon ilmaan herkästi reagoivien kannalta tosi pahaa aikaa, punaisia pylpyröitä on usealla paikkakunnalla ja usein.

  Pahin ongelma on verenkiertoon menevät pienhiukkaset PM10, joita syntyy nyt myös paljon katupölystä - talvella levitetään soraa jalkakäytäville ja kaduille, sora jauhautuu ja siihen taraa pakokaasuista kaikenlaisia karsinogeenisiäkin PAH- yms. palamistuotteita.

  Etelä-Suomen kallioperässä on myös paljon uraania, radiumia, radonia jne.- kilo uraania saadaan tuosta katuhiekasta muutaman sadan metrin matkalta - uraania kun on kymmeniä-satoja grammoja kivitonnissa. Paikoin enemmänkin Suomessa, kts STUKin sivut.

  Lisäksi katuhiekassa on viruksia yms kun ihmiset räkii flunssaansa kadulle ;-/

  Siis keväinen katupöly on aikamoinen myrkkykoktaili - on rakasmetaalelja, viruksia, nokea, jotka aiheuttaa varmaan paljon sairaatelua ja kuolemiaakin keväisin?

  Lontoon seisovaan smogiin kuoli 1952 n 12000 ihmistä heti, myöhemmin paaljon lisää.

  Euroopassa kuolee vuosittain n puoli miljoonaa ihmistä vuosittain pienhiukkasten aiheuttamiin verisuonituteihin, syöpii, jne

  Suomessakin n 1300.

  Ydinpommikokeiden 1945-1965 aikana ja Tsernobylin laskeumaan kuolee muutama suomalainen vuodessa LNT-hypoteesin mukaan

  Oikeasti ehkei tod näk yhtään, sillä lisäsäteily on ollut vain n 1% lisä luonnon taustasäteilyyn 3,7 mSv/v - meillä taustasäteilyäärä vaihtelee rajusti 10, jopa 10 000 kertaa tuo, johtuen lähinnä maaperän radonista.

  Nuo hurjat annoksetkaan ei näy missään sairastuvuustilastoissa.

  Tässä on selvästikin paikka korjat tuota eksoottista LNT-arviota, joka perustuu jättimäisiin kerta-säteilyannoksiin Hiroshimassa, ei siis tasaisiin 1-10 000 kertaisiin säteilymääriin pitkän ajan kuluessa...

  Tuhannet tutkimukset kertoo, että kohtuullinen lisäsäteily olisikin päinvastoin terveellistä, sillä solujen korjausgeenit ovat tottuneet korkeampaan säteilytasoon vuosimiljardien kehityksen aikana. Näiden korjausgeenien aktivoituminen edellyttää hieman nykyistä korkeampaa säteilytasoa.

  Googlaa esim Zbigniew Jaworowski Observations on the Chernobyl Disaster and LNT

  Siinä on paljon linkkejä alan tutkimuksiin.

  www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2592992/

 • tiva

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  uraaninlouhinnan jäljet muualla tunnetaan, onko enää kannattavaa, jos jälkien puhdistukseen rahastoidaan realistinen summa?

 • ekonomi

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Kannatan Talvivaaran uraanilupaa ja samalla ympäristön kannalta tiukkaa ympäristölupaa.

  Hyvä yhteistyö kaikkien asiaan liittyvien tahojen kanssa on todella toivottavaa. Tämä vahvistaa suomalaista knowhowta kaivosteollisuudessa jota voideaan viedä myös ulos.

 • Paltamon Pamaus

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Ensin Katainen ja Vihreät vievät meiltä työpaikat ja sitten vielä myrkyttävät maamme asuinkelvottomaksi. Se on muuten jännä, että markkinoinnissa on pelisäännöt sille, mitä saa mainostaa ympäristöystävällisyydellä ja mitä ei. Sen sijaan politiikassa on tämä pieni helsinkiläinen vihreiden porukka, joka mainostaa itseään vallassa pysyäkseen vihreydellä ja on vuosi toisensa jälkeen nimenomaan se puolue, joka istuu hallituksessa siunaamassa lähiympäristömme tuhoamisen. Rakennusvimmaiset luonnontuhoajat olisi puolueelle oikeampi nimi.

 • Uskomatonta

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Muuttakoon Häkämies ja Lehtomäki jälkikasvuineen heti Sotkamoon kaivoksen liepeille. Mikä oikeus heilllä on myrkyttää muita, jos itse eivät vaivaudu samaan tilanteeseen. vahingonkorvaukset voi myös osoittaa Häkämiehelle ja entiselle ympäristönpilaajaministeri Lehtomäelle.

 • kongolainen

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Suomi vahva siirtomaa on mutta

  Hei Bingo bango bongo, aina rakas ompi Kongo

  täällä viihdyn mä vaan,

 • kehitysmaalainen

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Hyvä Suomi! Suomi taas maailman kartalle. EU:n ainut uraani kaivos. taitaa olla melko pölja kansa, jos siellä ei tehdä yleislakkoa Talvivaaraa vastaan. Ei muualla Europassa anna ihmiset pilata elinympäristöään. Kehitysmaalainen on erittäin pettynyt!

 • Vastuu tulevista sukupolvista

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Talvivaaran uraani oli viranomaisten ja kaivosyhtiön tiedossa jo ennen kaivoksen avaamista. Miksi siitä ei kerrottu mitään kansalaisille? Kaivos avattiin nikkelikaivoksena, eikä uraanista kerrottu mitään.

  Sama ei saa toistua muualla! Talvivaaran kaivos on suljettava, sillä ympäristöhaitat ovat jo nyt mittaamattoman laajat.

 • Yksi Väinämö

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Johan tämän NÄKEE SOKIA REETAKIN, hän kun uskoo Suomalaisia asiantuntijoita.

  Kun ongelmajätteestä, jota käytössä oleva bioliuotusprosessa syntyy, tuotetaan myyntituotetta, joka kuljetetaan turvallisesti asianmukaisissa astioissa asiakkaille, niin mitä ympäristön pilaamista siinä on? - sehän on vastuullista nykyteknologiaa.

  Parempi näin, kuin että radioaktiivisia komponenttaja sisältävä tuote jäisi kaivostoimintapaikalle kipsisakkaan lillumaan ja säteilisi

  sieltä ympäristöön.

  Eikö nykypäivän suomalainen osaa luottaa asiantuntijoiden tekemiin ratkaisuihin.

  Allekirjoittanut on kaivosinsinööri vuosimallia 1972 ja olen ollut mukana mm. Sotkamon Talvivaaran malmin rikastustutkimuksissa.

  Sanoisin teille kriitikoille, että Häkämies on viisaampi kuin yksikään teistä, koska hän luottaa asiantuntijoihin, johon teillä ei ole mitään vastetta. Ainoastaan kapinoimisen henki. Sillähän ei mitään rakenneta.

 • Lähdesuoja

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Ydinvoimaa vastustavat (!) vihreät ovat istuneet aina hallituksessa, kun on Suomessa tehty myönteisiä ydinvoimapäätöksiä . Vihreiden meriitit; yhtä ydinvoimalaa rakennetaan, kaksi suunnitteilla, loppusijoitusluolaa rakennetaan ja uraania valmistetaan Suomessa. Uskomatonta, miten selkärangaton ja aatteensa hyljännyt on vihreä ministeriduoi Hautala ja Niinistö. Floppi toisensa jälkeen !

 • huhuh

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Ihan uskomatonta kuin luontoa pilataan rahan takia!!! Nyt oikeasti, pitäisikö Häkämiehen muuttaa paikan päälle asumaan jotta hän osaisi tiedostaa sen tuomat haitat?

 • yhteistyössä on voima ja tulevaisuus

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Erittäin hyvä asia TALVIVAARAN KEHITYKSEN NOPEA ETENEMINEN ja näin saamme SUOMEEN luonnonvarojen käytön "uudelleen" kehitykseen. Kaivos on ollut lähihistoriassa monen paikkakunnan "elämänehto" joten on erittäin tärkeää että SUOMALAINEN tietotaito taas luo uskoa tulevaisuuteen. Parasta tässä asiassa on "pitkän tulevaisuuden tie" joka takaa alueelle sukupolvien työllisyyden. Mikä muu ala nykypäivänä pystyy antamaan näin pitkän tulevaisuuden "työpaikkana" ? Olen täysin vakuuttunut että ko alalta löytyy paljon uusia "tuotteita" jotka taas antavat koko KANSAKUNNALLE näkyvyyttä ja samalla uskoa jatkuvaan kehitykseen. On täysin käsittämätöntä että tietyt , lähinnä ideologiset ryhmät , vastustavat kehitystä. Ei ajatella asioita eteenpäin sillä tämä auttaa nimenomaan myös lunnonsuojelua sillä uusia tekijöitä tulee taas esille ja niihinkin löytyy ratkaisuja kun vain jaksetaan uskoa sitkeään työntekoon. On vietävä asioita YHDESSÄ ETEENPÄIN eikä tuomitsemalla ja vaatimalla että mitään ei saa tehdä. Ellei mitään tehdä niin loppu on todella lähellä siis yhdessä eteenpäin. Kritiikkiä tarvitaan mutta kehittävässä muodossa sillä molemminpuolinen "oman edun yksipuolinen " tavoittelu tuhoaa aina itse itsensä.

 • Vihreä

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Uraanikaivos on erittäin hyvä suomelle. Täällä on helpompi myös tarkkailla päästöjä kun jossain kehitysmaassa, joten myös luonnon monimuotoisuuden kannalta on parempi että kaivos on meillä. Itsehän me sitä toteutamme eli jos tulee ympäristöpäästöjä niin on oikein että myös itse kärsimme, pallo on meillä.

 • Pettynyt

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Eikö ihmisen ahneudella ole mitään rajaa?

 • Sauli vaan ei Ville

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  YLE:n sensuuri ei läpäise Halosen arvostelua. Nyt kun hän on sivussa, seuraavaksi suojelukohteeksi on otettu vihreät.

  Kommentoin eilen uraanipäätöstä, mutta eihän sitä voi julkaista, kun siinä mainittiin Ville Niinistö ja Satu Hassi. Olettaako ajankohtaistoimitus, että seuraava mitali tulee Haavistolta?

 • laaki-late

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Maa raiskataan ja malmit myydään! Kiinni koko pulju!

 • vester

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Jos tuolla ei pysy tavanomaiset päästöt kurissa niin on todella riskialtista alkaa puljaamaan uraanin kanssa.

  Ne menetelmät ja tekniikat joilla pidetään tavanomaiset päästöt kurissa täytyy varmistaa kymmenkertaiseksi kun aletaan uraanin kanssa läträämään.

Tuoreimmat aiheesta: Osallistu

Pääuutiset

Tuoreimmat

Muualla Yle.fi:ssä