Osallistu |

Keskustele: Onko Homo! oikea valinta vuoden näytelmäksi?

Pirkko Saision Homo! on palkittu vuoden parhaana näytelmänä. Saisio voitti Suomen Näytelmäkirjailijat ja Käsikirjoittajat ry:n jakaman Lea-palkinnon nyt neljättä kertaa. Oletko nähnyt näytelmän ja mikä on mielipiteesi siitä? Ja minkä näytelmän sinä olisit valinnut vuoden parhaaksi näytelmäksi? Millaisista ominaisuuksista hyvä näytelmä syntyy?

Kommentoi aihetta (17 kommenttia)

Kirjoita kommentti

Käytäthän nimimerkkiä. Emme julkaise nimellä kirjoitettuja viestejä.

Pysythän aiheessa. Vain aiheeseen liittyvät viestit julkaistaan.

Vastaa alla olevaan kysymykseen. Kysymyksen on tarkoitus varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Viestisi luetaan toimituksessa ennen sen julkaisemista. Haluamme tarjota sinulle mahdollisuuden hyvin perusteltuun, laadukkaaseen ja moniääniseen keskusteluun. Tarkemmat pelisäännöt voit lukea tästä linkistä.

 • L.

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Vihdoinkin teatteria joka kertoo meistä kaikista, koko kansasta, vähemmistöineen, kerrassaan upeaa!

  Kiitos rohkealle väelle!

  t. L.

 • Sosiaaliliberaali

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Jonakin päivänä vielä muistellaan, kuinka Saision kaltaiset rohkeat ottivat 2000-luvun alussa kantaa homojen tasavertaisista oikeuksien puolesta ja kuinka absurdeilla ja kestämättömillä argumenteilla niitä vastustettiin niin kuin naisten oikeuksia aikanaan. Ikävää, että jotkut täällä vetävät tarkoituksenhakuisesti sen johtopäätöksen, että seksuaalivähemmistöjen oikeuksista käytävä keskustelu haittaa muita vähemmistöjä. Yritys peitellä ja järjellistää omaa ahdasmielisyyttä on yhtä läpinäkyvä kuin vastenmielinenkin.

 • TimppaT.

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Voi hyvät hyssykät tätä älytöntä touhua. Mihin kaikkeen tässä vielä edetäänkään.

 • Kamara

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Aivan, tuskin raati on käynyt katsomassa kaikkia vuoden aikana suomessa tehtyjä näytelmiä joten koko palkinto on kyseenalainen. Mutta toivoisin että siitä huolimatta koko kansallisteatterin henkilökunta saa kunniaa vuoden teatteri -tittelistä. Kuuntelin taannoin yle puheelta teatterinjohtajan haastattelua, jossa johtaja kertoii motivoivansa 40-hengen ensembleaan (näyttelijöitä) ja unohti kokonaan mainita muun henkilökunnan. Melko iso talo kuitenkin jonka väestä alle puolet on näyttelijöitä. Johtamiskulttuuri taattua suomalaisteatterin tasoa. Kippis!

 • mikko-oskari

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Saision Homo!-esityksen valinta Lea-palkinnon saajaksi on ainakin tekstin perusteella ihan ansaittu valinta. Viime vuoden muista kotimaisista uutuuksista Milja Sarkolan Perheenjäsen ja Saara Turusen Broken heart story olivat varsin mainioita esityksiä ja vaikuttivat elinvoimaisilta teksteiltäkin, mutta nuorten tekijöiden tähän mennessä kunnianhimoisimpina juttuina niitä ei ehkä uskallettu palkita. Pasi Lampelan Meidän poika ja Elina Snickerin Maamme taas eivät -käsittelemistään tärkeistä teemoistaan huolimatta- olleet teksteinä yhtä vahvoja kuin Saision draama.

  Mutta tämän arvion perustan vain tekstiin, esitystä en ole nähnyt.

 • Ecce homo

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Viihdyttävä, hauska ja ajatuksia herättävä näytelmä! Onnittelut!

 • Pekka

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Vielä ei kukaan ole kysynyt, kuinka näytelmää näkemättä voi muodostaa siitä - kielteisen - mielipiteen.

  No, ei kasa pöyhien parane.

 • mussu

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Olen Janne68:n kanssa samaa mieltä. Joka paikassa tuota seksuaalisuutta tuodaan tänäpäivänä esiin vastenmielisen paljon. Eikö se ole niin että parisuhde on kahden kauppa ja kolmannen korvapuusti. Minulle ei kuulu, eikä kiinnosta toisten parisuhteet. Eikä toisille kuulu minun parisuhteeni. Enkä sitä toisille tuputa ja tyrkytä. Kunnioittakaa toivettani.

 • 63-v hetero nainen

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  En ole lukenut käsikirjoitusta, jonka perusteella palkinto on myönnetty. Esityksen olen nähnyt ja sen perusteella palkinto on mielestäni palkintonsa väärti. Pidin kyllä myös musiikista. Pitkään aikaan viihdyin teatterissa.

 • Eki

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Samoilla linjoilla Janne68:en kanssa. Seksuulivähemmistöjen asiohin kyllä kiinnitetään huomiota koko ajan, mutta mitenkäs muut syrjintä asiat? Ilmeisesti esimerkiksi koulukiusaaminen noin yleensä syystä tai toisesta ei taida olla iso juttu, vaikka varmasti suuri määrä nuoria kokee pahoin vointia tämän takia.

  Toinen asia on sitten yksilön uskon ja sanan vapaus, jota tällä aihealueella ei tunnuta kunnioittavan. Tätä yleistynyttä ajattelua ei siis saa kyseenalaistaa, saako sitä kohta edes tutkia?

 • Tämä tästä

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Minusta valinta on täysin mauton ja asiaton, sillä koen, että heterous ja homous ovat aivan tasaveroisia jo äidin kohdussa kehittyneitä sukupuolisuuntauksia, eikä niillä pitäisi tehdä kohunäytelmiä tai rahastaa.

  Homouteen pitäisi suhtautua aivan luonnollisesti korostamatta sitä millään tavoin tai tuomalla sensaatiohakuisesti esille. Tällöin myös homoviha ja fobia katoaisivat sekä tilalle astuisi suvaitsevaisuus että luonnollinen suhtautuminen vähemmistöryhmiin.

  Saisiolla olisi lahjoja kirjoittaa muista ajankohtaisista aiheista, eikä ratsastaa homoudella, joka edustaa hänen omaa maailmaansa. Mieluummin puheenvuoro lasten puolesta, jotka kärsivät maailmalla sodista ja nälästä kuin jotain sensaatiohakusia homojuttuja, jotka eivät enää kiinnosta juuri ketään.

 • ukko

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Jaa, että semmoinen näytelmä on palkittu. Täytynee mennä katsomaan onko niin hyvä kuin luvataan. Mitäpä sitä moittimaan tai kehumaan näkemättä.

 • Janne68

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  En voi ymmärtää sitä, että lähes päivittäin yksi vähemmistö saa olla uutiskeskiössä. Miksi seksuaalivähemmistöt ovat arvokkaampia, kuin vammaiset, romanit, saamelaiset tai kielivähemmistöjen edustajat? Saision näytelmä on yksi jatke jatkuvaan seksuaalivähemmistöjen aseman pönkittämiseen. Minusta nykyinen kehitys on vastenmielistä enkä jaksa enää lukea yhtäkään seksuaaliväöhemmistöihin liittyvää uutista.

 • Tulisiko mieleen

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Entäpä jos Homo! (ja ehkäpä muutkin pääliisin puolin homoteemaiset) kertookin jotain ihmisenä olemisesta yleensä? Rikkomalla perinteisiä roolimalleja käsikirjoituksessa ja esityksessä voidaan tuoda esiin jotakin, mikä koskeekin kaikkia ihmisiä eikä vain sitä vähemmistöä.

 • Pekka

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  "Palkintoraati ylistää Saision tekstiä paluuna komedian juurille:

  'Saisio palaa tuhansien vuosien takaisiin komedian syntymaisemiin, satyyrinäytelmien pariin. Homo! on Aristofaneen vanhankomedian henkeen kirjoitettu, fantastinen, juoneton poliittinen näytelmä. Eri aikakausien historiallisia henkilöitä vapaasti yhdistelevä spektaakkeli suosii deklamaatioita ja poliittista retoriikkaa.'”

  Yksikään tietämäni hauska näytelmä tai muu tarina ei ole tuollainen. Komedia tarkoittaa suomessa nykyään huvinäytelmää.

 • Minä en viitsi kommentoida uutisia, joita en jaksa lukea

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Arvoisa "Janne68", et ehkä ole huomannut, mutta seksuaalivähemmistöt eivät ole mikään yhteiskunnasta erillinen klubi, vaan luettelemasi ja monet muut vähemmistöt ovat siellä yhtä lailla edustettuna. Seksuaalista suuntautuneisuuttaan ei voi valita, se on ihmisen (tai muun eläimen) yksi synnynnäinen ominaisuus ja siinä se. Ei se ihmisestä yhtään sen parempaa tee, kun oma rakas on eri sukupuolta, eikä huonompaakaan.

  Viime aikaiset keskustelut ovat (ikävä kyllä) osoittaneet, että Saision Homo!-näytelmälle ja muulle tasa-arvoisuustyölle on edelleen tarvetta. Vasta sitten, kun ihminen nähdään ihmisenä, eikä vain yhden osa-alueen määrittämänä eli heterona, biinä, homona jne., nämä uutiset eivät enää ole uutisia ja niiden paikan saa jokin muu.

 • Katsonut

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Olen pitänyt joistakin Saision kirjoista hyvinkin paljon, mutta tämä Homo!-näytelmän käsikirjoitus oli kyllä erittäin hepponen. Huomasi, ettei asia ole enää minkään sortin tabu, ja aiheena sinänsä liian ohut käsitellyllä tavalla ilman muuta juonellista ideaa.

  Kaikesta huomasi että kysessä oli tilausteos, ei kirjoittajan omasta ideasta lähtenyt kantaaottava näyttelmä.

Tuoreimmat aiheesta: Osallistu

Pääuutiset

Tuoreimmat

Muualla Yle.fi:ssä