Osallistu |

Keskustele: Pelkäätkö ehkäisypillereiden vaikutuksia?

Ehkäisypillereitä syövien nuorten naisten syöpäpelko on kasvanut. Tuoreen väitöstutkimuksen mukaan pelot kumpuavat vaihdevuosihormonien ja syövän yhteydestä. Moni nuori nainen kaipaakin luonnollisempaa ehkäisyä, ja niin sanottujen varmojen päivien laskeminen tekee paluuta. Pelkäätkö ehkäisypillereiden vaikutuksia?

Nainen merkkaa päiviä kalenteriin.
E-pillerit arveluttavat monia nuoria naisia ja esimerkiksi varmojen päivien laskeminen tekee paluuta. Kuva: Tiina Jutila / Yle

Yle Uutisten Suora linja käsitteli aihetta 13.3. lähetyksessään kakkosella klo 19.20. Lähetyksen voi katsoa jälkeenpäin myös Ylen Areenasta, johon linkki yläpuolella. Toimitus kiittää vilkkaasta ja monipuolisesta keskustelusta.

Kommentoi aihetta (104 kommenttia)

Kirjoita kommentti

Käytäthän nimimerkkiä. Emme julkaise nimellä kirjoitettuja viestejä.

Pysythän aiheessa. Vain aiheeseen liittyvät viestit julkaistaan.

Vastaa alla olevaan kysymykseen. Kysymyksen on tarkoitus varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Viestisi luetaan toimituksessa ennen sen julkaisemista. Haluamme tarjota sinulle mahdollisuuden hyvin perusteltuun, laadukkaaseen ja moniääniseen keskusteluun. Tarkemmat pelisäännöt voit lukea tästä linkistä.

 • ollaanpas ihmisiksi

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Sukupuolitaudeille kaikki päivät ovat varmoja päiviä. Miettikää sitä.

 • Nalle

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Kuparikierukka on oma valintani. Sitä ei vain kovin usein varmasti mainosteta, mutta sopii myös synnyttämättömille hienosti. Hormonaaliset ehkäisyt eivät houkuta, ja kahta erilaista kokeiltuani myös tieän, etteivät ne sovi!

 • Sagd

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Pillereistä johtuva seksuaalinen haluttomuus ei ole mikään myytti, vaan monille hyvinkin todellisuutta. Luulisi jokaisen proviisorin tietävän, miten hormonisuhteet ja niiden muutokset vaikuttavat seksuaalisuuteen. Omakohtaisesti: seksihalut vain vähenivät (ehkä puolella) matalaestrogeenisistä pillereistä, mutta hormonien vaikutus limakalvoihin oli niin mullistava, että yhdynnästä tuli jopa liukasteen kanssa kivuliasta. Pillerien lopettamisen jälkeen tilanne normalisoitui.

 • Eva

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Itse alotin pillereiden syönnin vasta nykyisessä suhteessani eli yli 20-vuotiaana. Minulla ei ole ollut minkäänlaisia haittavaikutuksia, joita täälläkin on lueteltu. Ei siis ei painonnousua, mielialan muutoksia, aknea, haluttomuutta tai muitakaan vaikutuksia.

  Ajattelisin asiaa niin, että moni nuori nainen jolla ei ole vielä oma, luonnollinen hormoonituotanto tasaantunut ja kehittynyt tarpeeksi, menee ja sekoittaa kehonsa e-pillereillä. Tästä voisi johtua kaikki erilaiset haittavaikutukset. Asiaa ei vain olla tutkittu tarpeeksi. Siksi suosittelisin nuoria kokeilemaan ensin ei-hormonaalisia menetelmiä, jos sitä seksiä halutaan harrastaa, ja myöhemmin kun kehon hormonituotanto on tasaantunut, siirtyisi halutessaan hormonaalisiin ehkäisymenetelmiin.

  Valitettavasti pelkään, että nuoret joilla ei edes kuukautiset ole vielä normalisoituneet kokeilevat varmoja päivä tekevät abortin ei-toivotun raskauden takia. Tärkeää olisikin käydä gynekologilla ja keskustella erilaisista ehkäisyvaihtoehdoista.

  Mikä tulee tuohon kohdunkaulansyöpään, ainakin minun kotikaupungissani tehdään papa-koe joka toinen vuosi, jolloin mahdollisiin muutoksiin voidaan heti puuttua.

 • Bmoa

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Luomuehkäisy tarkoittaa: "ei ehkäisyä".

 • Kumilla

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Näen pahoja unia, jos päälläni ei ole kumia. Kortonki on ihan hyvä vaihtoehto.

 • Luulotautinen

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Menin alunperin lääkäriin hoidattamaan akneani. Lääkäri ylipuhui minut pillereihin, vaikka niin nuorena ei ehkäisyn tarvetta vielä ollut. Myöhemmin parisuhteessa olin täysin haluton, limakalvot oli kuivat ja yhdyntä kivulias. Suostuin seksiin vain ja ainoastaan miellyttääkseni puolisoani. Lisäksi mieliala vaihteli laidasta laitaan. Vuosiin en edes ymmärtänyt että vaivani voisivat johtua pillereistä, koska olin syönyt pillereitä niin kauan etten muusta tiennyt. Lopulta pyysin perhesuunnitteluneuvolasta erilaisia, matalamman hormonimäärän pillereitä, jolloin minulle todelttiin että käytössäni olevat ovat ihan hyvät eikä oireen olleet mitenkään poikkeavat.

  Lopetin myöhemmin pillerit, koska halusimme puolisoni kanssa lapsen. Ihoni räjähti tuplasti pahempaan akneen, mihin pillerit oli aluperin määrätty. Kuukautiskierto loppui täysin ja kuukautisvuoto aloitettiin muutaman kerran vuodessa lääkkeen avulla. Koska oma hormonitoimintani ei käynnistynyt, en luonnollisestikaan voinut saada lapsia. Tuli avioero, johon lapsettomuus oli suurena syynä. Nyt kuusi vuotta pillereiden lopettamisen jälkeen kuukautiskiertoa ei viimein tarvitse enää lääkkein käynnistää, mutta iho ei ole edelleenkään kunnossa. Se on pysyvästi arpeutunut sekä kasvoista että vartalolta. Ei ole pelkoa että enää haluaisinkaan lapsia, koska en kehtaa ihoni vuoksi riisuutua edes lääkärin edessä.

  Kaikki siis syömään ehkäisypillereitä, ne tekevät sinulle hyvää!

 • AnnanMäki

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Kyllä ehkäisypillereihn omat vaaransa liittyvät niinkuin elämään ylensäkin. Moni nainen on huomannut syötyään 30 vuotta pillereitä, ettei sitten neli- tai viisikymppisenä saakaan toivomaansa lasta vaikka jättäisi pillerit väliin.

 • varmoja päiviä ei ole

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Itse on käyttänyt koko elämäni enimmäkseen kondomia. En ole koskaan harrastanut yhden kerran tai illan juttuja, kaikki siis parisuhteessa. Silti pitkissäkin parisuhteissa olen käyttänyt kondomia, paitsi suhteessa, jossa teimme lapsen. Samassa suhteessa esikoisen jälkeen kävin myös vahinko ja se kävi kertana kun luotin varmoihin päiviin ja bäng olin raskaana. Hyvät ihmiset, varmoihin päiviin EI VOI luottaa. Sitten se on myöhäistä harmitella ja voin kertoa että se ahdistus oli hirveä. Kondomia suosittelen käyttämään niin kauan kuin on varma ettei kumppanissa ole leviäviä tauteja jne. Yhdessä suhteessa minua petettiin ja sen jälkeen kondomin käyttö on ollut minulle entistä tärkeämpää! Pillereitä on minulle määrätty ja olen niitä pakon edessä vuotohäiriöihin välillä käyttänytkin, ne auttavat ja normalisoivat vuodot, mutta sitten kun lopetan pillerit, menkkoja ei tule 70 päivää ja kun tulevat, vuodan niin paljon että päivystyksessä käyty monesti. Pelkään kuitenkin pillereiden veritulppariskiä eniten, myös syöpäriskiä jne. Harmillista että vaivatonta ehkäisykeinoa ei tunnu olevan olemassa.. mutta kyllä kehoitan huolehtimaan siitä keinolla millä hyvänsä koska ei-toivottu raskaus on raskain asia/päätös mitä joutuu tekemään ja kohtaamaan.

 • Maaemo

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Pillereitä akneen pahimmassa aknevaiheessa määräaikaisesti - ok - mutta miksei ole keksitty pelkkää aknepilleriä? lisäksi tarjotaan naisen ehkäisyksi erilaisia muitakin hormonivalmisteita: kierukkaa tai vaikkapa kapselia ihon alle. Ja sitten taas vaihdevuosi"vaivoihin" tarjotaan muita pillereitä. Bisnes on bisnes?

  Ei siis ole keskeytettyä yhdyntää - aina voi muutama siittiö päästä ennen aikojaan omille teilleen. Tällaisen jälkeen on saatavissa katumuspillerit.

  Kondomi suojaa taudeilta niitä, jotka satunnaisia suhteita harrastavat tai aloittavat vakiintuneemman suhteen jo kokeneemman partnerin kanssa, jonka seksuaalihistoriaa ei ole tiedossa. Yleisin sp -taudin tartuttaja parisuhteessa, vakituisessakin, on mies, joka tartuttaa puolisonsa käytyään sitä ennen vieraissa. Mutta - kondomiakin on osattava käyttää, ettei se pilaa tunnelmaa tai tee partneria "tunnottomaksi".

  Mutta - olen sitä mieltä, että ON varmat päivät. Tarvittaessa varmat päivät laskee tekninen laite nimeltä "Persona". Sama laite ilmoittaa myös ne päivät, jolloin on suotuisinta tulla raskaaksi. Jokaisen naisen oman henkilökohtaisen kk -kierron mukaan. Siis jos oman kehon luonnollinen tuntemus tai kalenterin seuranta ei riitä.

  Voitaisiinko keskittyä kokonaisvaltaisen (seksuaali)terveyden edistämiseen: ei irtosuhteita, joilla ihminen voi satuttaa niin itseään kuin toista ihmistä. Ja voitaisiinko epätrendikkäästi yksinkertaisesti muistaa että elämässä on paljon muutakin tyydytystä, onnellisuutta ja iloa tuottavaa kuin pelkkä seksi ja seksiakti.

 • Haiskiainen

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Myös ehkäisykapseli, ehkäisylaastari, ehkäisyrengas ja hormonikierukka muuten sisältävät samoja hormoneja kuin pillerit, tosin ne erittävät hormoneja tasaisemmin tai paikallisesti ja voivat siksi sopia paremmin yhdistelmäehkäisypillereistä oireita saaneille, jos hormonaalista ehkäisyä siis välttämättä halutaan käyttää. Kuitenkin kyseenalaistan edelleen sitä, miksi hormonittoman ehkäisyn saaminen (paitsi kondomien) on tehty niin vaikeaksi? Juuri Paajasen kaltaisten tietämättömien lääkärien takia moni nainen kärvistelee hormoniehkäisyn kanssa, kun pitää lääkäriä erehtymättömänä eikä siksi välttämättä älyä hakea asiallista tietoa muualta tai hakeutua toiselle lääkärille. Duodecim suosittelee kuparikierukkaa synnyttämättömälle, jos hormonaalista ehkäisyä on ensin kokeiltu ja todettu se sopimattomaksi. Miksi perusteluksi ei suoraan riitä se ettei vain halua synteettisiä hormoneja kehoonsa? Kuparikierukan kyllä saa, mutta se täytyy itse älytä pyytää, ja silloinkin monesti saa osakseen naljailua että miksi ei pillerit kelpaa.

 • ei e-pillereitä

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Minä ja mieheni suhtaudumme molemmat epäillen e-pillereihin eli pelkäämme sivuvaikutuksia. Olemme aina paitsi lapsia halutessamme käyttäneet kondomia. Imetysaikana ei ehkäisyä ole aina jaksettu käyttää. Olen jo puhunut miehelleni sterilisaatio-vaihtoehdosta. Toivon, että kun sen aika tulee, mieheni menee steriloitavaksi. Toimenpide on miehille paljon yksinkertaisempi, näin sanoi lääkäri (nainen steriloidaan nukutuksessa ja seuraa viikon sairasloma, miehelle puolestaan helppo toimenpide, ei sairaslomaa).

 • pilleriruletti

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Jotkin pillerit tuntuvat tekevän naiset haluttomiksi ja muuttavat muutenkin käytöstä.

  Kyllä ehkäisevät kun ei seksiä ole, mutta aika syvältä tuollainen.

  Parasta niissä on varma, jatkuva tulo lääketehtaille.

 • eläinkokeeton

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Kuparikierukka sopii myös synnyttämättömälle ja on hormooniton, pitkäaikainen ehkäisyvaihtoehto.

 • Another O.

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  O. Parikalle: googleta vaikka näillä DBP, DEP, DEHP, BzBP ja DMP. Ovat mm. muoveista liukenevia estrogeenin kaltaisia aineita joiden on ihan oikeissa tutkimuksissa todettua aiheuttavan vakavia ongelmia ympäristössä; virtsan mukana vesistöihin kulkeutuva e-pillereiden estrogeeni ei ole ainakaan vähemmän vahingollista. -Tämä mitenkään vähättelemättä pillereiden (sivu-)vaikutuksia naisten elimistössä. Myös suoraan googlettamalla "estrogen environmental impacts" löytyy ihan oikeita tieteellisiä artikkeleita aiheesta.

 • tinsku

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Mulle ei sopinut ollenkaan e-pillerit...Hiukset alko lähteen.

 • näin

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Kissa, väärä ruojavalio. Tuotteet pois ja ruokaa tilalle.

 • Johan On

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  @ O.Parikka

  Muistaakseni Englannissa ihmettelivät kun jossain joessa kalat vaihtelivat sukupuolta. Tutkimusten jälkeen selitykseksi ilmeni pillerien hormonijäämät. Eli ei se aivan pelkkää tarua ole. Toki tiheämmin asutulla alueella miljoonien ihmisten virtsa voi päätyä pienehköön jokeen, myös pillerien hormonimäärät ovat laskeneet. Muistaakseni pieniä määriä löytyy juomavedestä ympäri USA:ta, vaikutuksesta ei ole tietoa. Google kertonee enemmän.

  Arvelisin että pahempaakin tuhoa teemme niin ympäristölle kuin itsellemme. Kaipa sperman laadun heikkenemiselle ja lapsettomuushoitojen kasvavalle kysynnälle jokin syy on, mutta se voi hyvinkin olla muu kuin ehkäisypilleri. Suomessa sataa paljon ja niin pinta- kuin pohjavedet vaihtuvat suhteellisen nopeasti...

 • Piu

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  En pelkää käyttää pillereitä.

  Minulla ne ovat helpottaneet runsaisiin kuukautisiin ja kuukautiskipuihin. On toki mahdollista, että ne vähentävät seksihaluja, ja olen pohtinut mieheni kanssa tätä, mutta olen silti nyt tyytyväinen. Enemmän kumppanin tekemiset ainakin minuun vaikuttaa. Käytän kuitenkin aika pienitehoisia pillereitä, ja tuleepahan sitten nähtyä, kasvaako halut, kun koetamme hankkia lasta ja lopetan pillerit :D

  Mitä ehkäisyyn tulee, käytämme lähes aina myös kondomia, koska pillerikin saattaa unohtua herkästi eikä se ole satavarma. Kondomin kanssa myös tulee vähemmän sotkua, mutta pillereitä syödessä ei ole pakko käyttää kondomia jos ei tunnu siltä. Jos emme missään nimessä haluaisi lapsia, käyttäisimme tuplaehkäisyä varmaan aina.

  Kaverin kokemuksiakin olen kuullut. Hän käytti paljon vahvempia pillereitä mm. akneen, ja niissä oli enemmän hormoneja. Hänelle tuli osittain pillereistäkin masennusta ja monia muita oireita, jotka kuitenkin hellittivät pillerimerkin vaihduttua. Jos siis nykyisistä pillereistä tulee oireita, kannattaa suoraan lopettamisen sijaan kysyä gyneltä neuvoa ja kokeilla eri merkkiä, tämä on auttanut monia. Ei kaikki pillerit voi tietenkään olla kaikille sopivia.

 • Nainen 26v

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  En todellakaan halua syödä eksogeenisiä hormoneja! Oma kehoni saa toimia luonnollisesti, omilla hormoneillaan.

 • Anomuumi

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Pillerit ja kierukka: "Jaaha, varmojen päivien laskeminen teettää meille suuret ikäluokat lähivuosina. Miten ihmeessä ihmisten järki ja arvostelukyky surkastuvat sekä suhteellisesti että absoluuttisesti koko ajan, vaikka tieto lisääntyy?"

  Omien havaintojen perusteella luulisin sen johtuvan siitä, että ne tietäväiset ja älykkäät ihmiset elelevät keskenänsä, omistavat itsensä urallensa, eivätkä hanki lapsia, kun taas vähemmän lahjakkaat yksilöt pariutuvat ja sikiävät 20-ikävuoden tienoilla ja tekevät useammankin kappaleen jälkeläisiä, kun ovat vauhtiin päässeet. Tästähän seurannee väistämättä väestön ääliöitymistä, vai kuinka?

 • vaihdevuosia odotelessa

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Haluan välttää sekä itseni että kemikalisoituvan ympäristön vuoksi kaikkien turhien lääkkeiden ja hormonien syömistä. Suuri osa endrokriinihormoneista kulkee virtsan kautta jäteveteen ja edelleen (puhdistamoille ei juuri näitä jää) vesiin. En halua olla vaikuttamassa kalakantojen muutokseen.

  Nuorena akuutit syyt e-pillereiden välttämiseen olivat: 1) oman äidin huonot kokemukset 70-luvulta, 2) turtunut olo pillereitä syödessä, 3) se, että olisi pitänyt käydä lääkärillä kerran vuodessa, 4) kondomi suojasi silloin, kun lapset eivät tervetulleita. Myöhemmin lapset olivat tervetulleita, mutta niitä piti silti odotella vuosikausia. Nyt, nelikymmpisenä toivon, että lapsiluku jää kahteen. Harkitsin hormonikierukkaa tai kierukkaa, mutta totesin, etten halua kumpaakaan. Kierukan asennus ja poisotto ovat useilla tutuilla olleet kivuliaita. Ylimääräisiä hormoneita en halua sisääni edelleenkään. Joten ehkäisynä ovat edelleen ne "varmat päivät" ja toisinaan kondomi. Se sopii meille. Kondomin asettelu on minusta edelleen vaikeaa (miten tän saa auki, miten päin rullautuu), mutta nykyään se otetaan esiin vasta siinä vaiheessa, kun halutaan vähän hidastella ja kommellukset vain naurattavat. (Teininä olisi varmaan ollut toisin). Ja toisinaan luotetaan siihen keskeytettyyn yhdyntään. Jos kolmas lapsi ilmoittaisi tulostaan, niin asiaan olisi 9 kk aikaa sopeutua.

 • Rouva Piukkapipo

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Sekä e-pillereistä että seksin harrastamisesta on lkäviä haittoja, joten olen lopettanut molemmat.En suostu olemaan miehen halujen tyydyttäjänä ja tulen oikein hyvin toimeen ilman seksiä.Mieheni saa vapaasti käydä muissa naisissa,kunhan pysyy poissa minun kehostani.

 • Mielenrauha

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Itse ainakin käytän ehkäsypillereitä surutta. Yritin alussa pitää sukupuolielämääni kunnossa pelkästään kondoomilla, mutta sitten alkoi tulla kauhea paniikki jos kuukautiset olivat vähänkin myöhässä. Aina myös mietti onko se kumi mennyt rikki omia aikojaan ja elin kaueassa epävarmuudessa noin vuoden. Kun aloin käyttämän e-pillereitä niin sain kuukautiskivut kuriin ja paniikillisen olon pois. Tosin siitä pelkästään kondoomia käyttämällä tulleesta hädästä on vieläkin päällä se , että vaikka syönkin e-pillereitä, niin odotan kuitenkin kuukautisia.. Suosittelen e-pillereitä, jos haluaa rakastella ilman että pelkää jokaisen kerran jälkeen saavansa lapsen.

 • Realisti

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Minua huolestuttaa enemmän nää lääke-/horminijämät vesistöissä..

 • Pettynyt

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Näin naisista saadaan hyviä asiakkaita lääkeyhtiöille tuottamaan voittoa. Samalla pilataan vähän ympäristöä siinä sivussa..

 • UubiDuu

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Niinpä, raskaaksi tuleminehan ei ole ollenkaan luonnollista, vaan jokin sairaus.

 • Alli

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Nuoret naiset tulisi saada synnyttämään lisää suomalaisia veronmaksajia.

 • dumdidum

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Syöpäpelot ilman tieteellistä näyttöä jätän omaan arvoonsa, mutta kyllä e-pillerit vaikuttavat joillakin naisilla mielialaan ja halukkuuteen. Pillereiden mahdollisista vaikutuksista jokapäiväiseen elämään ei pitäisi vaieta vaan siitä pitäsi kertoa naisille, jotta naiset osaisivat itse huomata jos mieliala tms. muuttuu suuresti pilleireiden syönnin aloittamisen seurauksena. Luulen ettei "luomuehkäisy" ole oikea ratkaisu kuitenkaan.

 • Ei hyvää päivää

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Ainoa luomuehkäisy olisi käyttää jotain soveltuvaa eläimen- tai kasvinosaa kondomin korvikkeena. "Varmat päivät" - kuten jo peruskoulussa opetettiin - ei ole mikään ehkäisymenetelmä.

  "Varmat päivät" ovat vain pelkät arpajaiset: tullako raskaaksi ja/tai saadako sukupuoiltauti.

 • Mennen38

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Odotettavissa on siis nuorten naisten raskausbuumi. Ei ole olemassa mitään varmoja päiviä.

 • Vierestä seurannut

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Syöpä lienee yksi pienimmistä murheenaiheista ehkäisypillereiden kanssa... Jos jätetään huomiotta raskaaksitulo, niin suurin ongelma lienee hormonitasojen vaihtelun vaikutus mielialaan ja hyvinvointiin. Yksi tässä mainitsematta jätetty sivuvaikutus on sokeat pisteet silmässä, mitä jotkin pillerit voivat aiheuttaa riskiryhmälle - huomattavasti syöpää todennäköisempi vaihtoehto.

 • hyvä näin

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  en pelkää, koska en käytä ks valmisteita enkä koskaan ala käyttämään sillä ne ovat taysin luonnon vastaisia menetelmiä. Siksi elimistö ei niitä "hyväksy" vaan ilmenee juuri haluttomuutta, syöpää jne .... kokeillut olen kaksi kertaa ja kumpikin kerta oli kamala kokemus. Mieliala oli nollassa ja ihan masennuksen oireet tuli. hyvä että niin sanotut luonnolliset menetelmät tekevät paluuta....

 • M

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Ikävä kyllä e-pillerien yhteydestä syöpäsairauksiin on tieteellistä näyttöä. On osoitettu, että pitkäaikainen e-pillereiden käyttö saattaa lisätä kohdunkaulan syövän riskiä. Assosiaatio on onneksi epävarma, lisää tutkimuksia edelleen tarvitaan.

 • Kalle Napander

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Kehitelkää meille äijille ehkäisypilleri. On se nyt kumma jos ei niiltä siimahänniltä saada väliaikaisesti päätä poikki! Siinä muuttuu äijä äreäksi, pahantuuliseksi ja lihoo jos ei saa seksiä kuin kerran kuukaudessa ja silloinkin puolukkapäivillä.

 • Persona

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Itse käytin 15 vuotta Persona-laitetta. Mittaisin tiettyinä aikoina kuukaudessa hormonitasoni ja sitten laite ilmoitti päivät jolloin ei ole mitenkään mahdollista tulla raskaaksi. Muina päivinä pitää käyttää kondomia. Tämä LUOMU-menetelmä toimi hyvin. En tullut raskaaksi. Tosin sopii vain niille joilla kierto säännöllinen ja joille ei periaatteessa ole ongelma jos tuleekin yhtäkkiä raskaaksi.

  15 vuoden käytön jälkeen päätin hankkia lapsen jonka onnellinen äiti olen nykyään.

  Kysykää ihmeessä apteekista ja lääkäreiltä myös muista vaihtoehdoista!!! Omaan elämäntilanteeseenne ja tarpeeseenne sopivaa vaihtoehtoa!

  PS: Nykyään mulla on hormonikierukka, johtuen "lääketieteellisistä" syistä. Se vaan kyllä tuppaa kasvattamaan mahan kokoa...ei sille mitään voi että näillä hormoneilla on aina vaikutuksia ja niiden suuruus riippuu yksilöllisistä eroista.

 • Taretar

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Tuttavapiiristänikin löytyy naisia joille pillerien syönti on aiheuttanu haluttomuutta. Kaikkia tapauksia yhdistää myös se, että lääkärit /gynet ovat järjestelmällisesti vähätelleet hormonipillereiden haluttomuusvaikutuksia. Pahimmassa tapauksessa pillerit tuhoavat parisuhteita, kun naiset muuttuvat seksuaalisesti zombeiksi. Toki pillerit eivät vaikuta näin kaikkiin, mutta osaan naisista kyllä.

 • Long live pessaari

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Lääkärikunta ja/tai lääketehtaat ovat onnistuneet hävittämään Suomesta yhden erittäin hyvän hormonittoman ehkäisyvälineen, eli pessaarin. Itselleni eivät mitkään pillerit käyneet eikä mikään muukaan ehkäisymenetelmä. Käytin menestyksekkäästi pessaaria sekä teininä että myöhemmällä iällä kun lapsiluku oli täynnä. Mitään sataprosenttista ehkäisymenetelmää ei ole!! Tiedoksi että pessaareja ja ehkäisyvoidetta voi tilata esim. Saksasta tai Ruotsista. Tulevaa lääkärikuntaa ei enää kouluteta edes sovittamaan oikeaa kokoa, mutta esim. "jumpparenkailla" voi sopivaa kokoa haarukoida.

 • Tivi

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Lääkäreiden mielestä ehkäisypillereillä ei tietenkään ole mitään vakavia haittoja, vaikka niissä on aivan selviä riskejä olemassa (eivät sovi migreenikoille ja voivat aiheuttaa veritulppia yms). En pidä kovin luonnollisena sitä että ihmisen normaalia hormonitoimintaa muutetaan.

  Löytyy myös tutkimuksia jotka sanovat että ehkäisypillerit lisäävät hieman syöpäriskiä, niistä tutkimuksista vaan ei lääkärikunta puhu. Maailmanlaajuisesti ehkäisypillerit ovat ostetuimpia lääkevalmisteita ja miljoonien bisnes lääketeollisuudelle.

  Mikseivät nuoret naiset halua käyttää ehkäisyyn kondomia jos halutaan hormoonivapaata ehkäisyä.

  "Varmoihin päiviin" luottaminen on ainakin erittäin todennäköinen tapa raskautua.

 • leenaelina

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Minä käytän minipillereitä. Vähemmän hormoneita.

 • Haiskiainen

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Nimimerkki Vaihdevuosia odotellessa, voin kertoa että kuparikierukan asentaminen ei ollut ainakaan minulla kivulias toimenpide. Parin sekunnin ajan kun asetin työnnettiin kohdunkaulasta läpi, vähän nipisti ja siinä se. Nimimerkki Mielenrauha, myös kuparikierukka on hyvä ja hormoniton vaihtoehto jos ei halua kortsujen kanssa säätää.

 • kissa

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  lopetin e-pillerit,mutta painonnousu harmittaa,vaikka on kuukautiset.

  Mikä syynä?ikää kohta 40 vuotta.

 • Kun mikään ei auta

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Pelkään päiväkausiksi lamaannuttavaa tuskaa, jolloin toivon kuolevani. Eli kuukatiskipuja. En pillereitä, haluttomuutta, äkäisyyttä ja lihomista.

  Kohdunkaulan syövän lisääntyminen pilleristien keskuudessa voi, siis voi, johtua myös kondomittomasta seksikäyttäytymisestä eli HPV:stä.

  Hyvät naiset, älkää menkö lääkäriin ehkäisyasioissa, menkää gynekologille. Yksityiselle. Heissä on myös ymmärtäviä ja tietäviä.

 • Mikään ei ole niin varmaa kuin epävarma

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Varmat päivät ja höpö höpö. Aikoinaan näillä pelattiin ja tuloksen oli sitten kylläkin ihana tyttö. Mikään ei ole niin varmaa kuin epävarma, eli unohtakaa koko juttu varmoista päivistä.

 • Luomunainen

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Vapaa, holtiton seksin harrastaminen kuuluu nykyajan naisten elämään ihan normitoimintana. Kuitenkin, luonnossa seksin tarkoitus on nimenomaan jälkeläisten tuottaminen. Selibaatti kunniaan, ja vasta vakiintuneessa suhteessa seksiä, ei ensi treffeillä.

  Onko kukaan näistä nuorista naisista, joka on huolissaan syöpäriskistä, ajatellut, mitä nuo hormonit tekevät vesistöille ja siellä eläville eliöille, kun hormonit huuhtoutuvat virtsan mukana veteen. Mikään vedenpuhdistyssysteemi ei niitä pysty vangitsemaan.

 • alle 50v

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Onhan niistä e-pillereistä se todettu haittavaikutus että ei tahdo tulla tiineeksi ei sitten millään.

 • pallomaha

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  "Varmojen päivien" laskemisessa on omat riskinsä jos ei tosiaankaan halua saada lasta.. Itselläni on nyt varmojen päivien vauva mahassa ja menossa viikko 22. Vauva sai alkunsa kuukauden varmimpana päivänä.

 • Steriloitu ja vapaa

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Käytin e-pillereitä 8 vuotta, kunnes sain sterilisaation. Se on loistava ehkäisymuoto: ei sivuvaikutuksia, kroppa on hormonaalisesti luonnontilassa, raskautta ei tarvitse pelätä ja hintakin on toimenpiteen tekemisen jälkeen 0 euroa! Toivoisin lääkärien hieman enemmän mainostavan sterilisaatiota varmaa ja pysyvää ehkäisymuotoa kaipaaville. Sen voi sitä paitsi hankkia mieskin.

  E-pillerit aiheuttivat minulle migreeniä, mutta eivät mitään vakavampia haittavaikutuksia (onneksi). Varmoihin päiviin en ikipäivänä luottaisi. Sellainen "ehkäisy"menetelmä sopii vain niille, joille raskaaksi tuleminen ei olisi mikään katastrofi.

 • tepa

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Katolinen kirkko on vahva vaikuttaja kansainvälisesti ja suosittaa vain ja ainoastaan ns. luonnollista perhesuunnittelua, joka kylläkin on laajempi käsite kuin ns. varmat päivät. Luonnollisesta perhesuunnittelusta on puhuttu Suomessa aivan liian vähän eri variaatioineen, ei ole ihmekään että siitä on innostuttu. Maissa, joissa ehkäisy ei ole välttämättä edes mahdollista, luonnollisen perhesuunnittelun opettaminen on käsittääkseni otettu hyvin vastaan.

 • Äiti 38v

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Tottakai lääkefirmat väittää, ettei hormoonipillereista ole haittaa, koska se on niille valtaisa bisnes. Jokaikinen pillereitä kokeillut ystäväni tietää, että on niistä, ja siksi ovat lopettaneet niiden käytön. Johan nyt terve järkikin kertoo, että jos pumpaa elimistöön jotain mitä ei sinne kuulu, niin siitä on haittaa. Sen verran hienosti toimiva tämä kehomme on.

  Lisäksi matalahormonisissa pillereissä on vielä se ikävä puoli, että niiden teho perustuu 50 %:sti hedelmöittyneen munasolun abortoitumiseen. Eli myös eettisistä syistä: ei kiitos.

  Itse emme käytä mitään ehkäisyä. Seksiä ei ollut ennen hääyötä ja nyt onnellisesti naimisissa ja kaikki lapset tervetulleita. Lapset on ihaninta mitä tässä elämässä voi saada ja onnellinen se, jolla niitä on paljon!!! Uraa voi tehdä vaikka miten ja yrittää tehdä saavutuksia, mutta suuremman vaikutuksen yhteiskuntaan tekee kasvattamalla liudan upeita tasapainoisia lapsia vaikuttajiksi. <3

 • Kummallista pimittämistä

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Kyllähän ylimääräiset estrogeenimäärät ovat yhteydessä mm. rintasyöpään. Aikaisemmin e-pillereissä oli vielä suurempia hormonimääriä. Myös testosteronin ottaminen lisää rintasyöpää. Ihme, että tätä asiaa halutaan pimittää. Lääketeollisuus tietenkin ohjailee näitä tutkimuksia. Eihän nuoret naiset mieti mitään korvaushoitoja ja niiden aiheuttamia vaaroja. Moni tuntee myös e-pillereistä veritulpan saaneen naisen. E-pillereitä syödään vain miehiä ja aknea varten. Naiset, vaatikaa miehiltä kondomin käyttöä.

 • Fysiologian opiskelija

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Maalaisjärkikin sanoo, että jos elimistöön pistetään ylimääräisiä hormoneja ja blokataan normaalit lisääntymistoiminnot, edessä voi olla ei-toivottuja sivuvaikutuksia. Se, että tieteellistä näyttöä ei ole (vielä) ei tarkoita, etteikö pillerit lisäisi syöpäriskiä. Monissa syövissä (kohdunkaula, munasarja, rintasyöpä) hormonit ovat kuitenkin avainasemassa.

  E-pillerien pitkäaikaisvaikutuksia ei ole tutkittu tarpeeksi. Nekin vähät tutkimukset ovat yleensä lääkefirmojen rahoittamia. Pilleripaketissa lukee, että käyttäjillä todetaan keskimääräistä enemmän rintasyöpiä, mutta väitetään sen johtuvan siitä että pillerien käyttäjät käyvät useammin tarkastuksissa. Voi olla tottakin, mutta vastuutonta väittää ettei pillereillä muka olisi mitään vaikutusta.

 • Kumimies

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Miespuolisena biologina ajattelisin, että en varmasti söisi hormonipillereitä, jos olisin nainen. Niillä on vaikutuksia terveyteen ja tulevaan lisääntymisonneen enemmän kuin lääketeollisuuden ummehtamasta tieteestä pääsee julkisuuteen. Lisäksi nuo hormonien ympäristövaikutukset ovat inhottavia. Feminisaatiota tapahtuu niin kaloissa, sammakkoeläimissä ja matelijoissa kuin linnuissa ja nisäkkäissäkin, ml. ihminen.

 • Steri

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Koko hormonitoiminnan sekoittaminen raskauden pelossa tuntuu hullulta - varsinkin kun moni syö pillereitä jo teini-iästä alkaen. Tutkimuksissa on todettu, että pillereiden hormonit vaikuttavat mm. parinvalintaan ja käyttäytymiseen, kuten edellisten kommentoijienkin kokemuksista voidaan nähdä.

  Käytimme kumppanini kanssa pitkään kondomeja, mutta kun 30 ikävuotta tulivat täyteen, kävin laitattamassa klipsit munanjohtimiin ja asia on hoidettu hormoneja sekoittamatta. Hintaa loppuiän ehkäisylle kertyi noin sata euroa. Suosittelen lämpimästi!

 • jemppa

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  itse en missään tapauksessa aio pillereistä saatavaa hormonimäärää itseeni ja luontoon levittää. oli syöpäriski todellinen tai ei. kondomin kanssa voi harrastaa seksiä eikä se yhdyntä edes todellakaan ole ainoa mahdollinen seksin muoto! useampi ystäväni on myös käynyt lääkärillä laitattamassa piuhat poikki eli steriloimassa itsensä, mikä on kyllä varteenotettava vaihtoehto, jos tietää ettei myöhemmin halua lasta. sitäpaitsi ehkäisyn pitäisi olla seksin osapuolten yhteinen asia. On aivan älytöntä, että naisia paheksutaan vapaasta ja holtittomasta seksin harrastamisesta, koska kyllä siihen raskaaksitulemiseen tarvitaan myös holtiton seksinharrastajamies, jolle kuuluu ihan yhtälailla vastuu sekä sukupuolitautien että raskauden ehkäisystä.

 • :)

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Jos on "Kohtalo" syntyä tänne niin ehkäisy ei auta, meidät on "syynätty" ennen syntymää jo niin tarkkaan että jokaisella on oma tehtävä kaikesta huolimatta.

 • Ulpu

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  "Ei ole olemassa muuta luonnonmukaista ehkäisyä kuin pidättäytyminen. Termi on ihan väärä eikä sitä kannattaisi vastuullisessa mediassa edes käyttää. Varmat päivät eivät ole ehkäisymenetelmä. Jos joku haluaa olla ilman e-pillereitä, niin se lienee jokaisen oma asia. Se on kuitenkin syytä kertoa partnerille, ettei tämä luule naisen käyttävän ehkäisyä. E-pillerit tulivat taistelujen kautta vapauttamaan naisen raskauden pelosta ja nauttimaan seksuaalisuudesta. Näin ne ajat muuttuvat...

 • jullis

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Miksei voi vaan käyttää kumia

 • Teija

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Olen itse luomuvaihtoehtojen kannalla ja siirryin pari vuotta sitten käyttämään pessaarin tyyppistä FemCapia. Tilasin sen tuttavan kautta Saksasta. Netissä on paljon kirjoituksia eri ehkäisyvaihtehdoista, asiaan kannattaa paneutua. Hormonaalinen ehkäisy on vain yksi vaihtoehto muiden joukossa, ja luulen että e-pillerit aikoinaan syrjäyttivät pessaarin, osaksi aivan aiheetta.

 • Mauri

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Miksi kutsutaan miestä, joka luottaa naisen varmoihin päiviin?

  Vastaus: Isäksi

 • Twinkle

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Kokeilin niitä 3,5 vuoden ajan ollessani reilun 20. Toimivat ehkäisyyn hyvin, en tullut raskaaksi. Vajaassa vuodessa olin kuitenkin muuttunut jatkuvasti äkeäksi, "haluttomaksi", ja lihoin. Kokeilin kolmea eri merkkiä, kun kuulemma keltarauhashormoni aiheutti mainitsemiani oireita. Merkin vaihto ei auttanut. Otin myös loparit silloisesta työstä kun en vaan sietänyt "sitä kyykytystä" (?). Olin kroonisesti pahantuulinen. Lopulta luovuin pillereistä, sillä ehkäisyä en tarvinnut kun oli sukset avopuolison kanssa mennyt käytökseni takia pahasti ristiin. Erottiin. Vähitellen palauduin omaksi iloiseksi itsekseni ja välit exään korjaantui. Paria meistä ei enää tullut. Olen sittemmin kieltäytynyt myös hormonilaastareista. Hormoni kuin hormoni.

  En usko ylimääräisten hormoniannosten olevan hyväksi ihmiskeholle. Onhan rintasyöpienkin määrä kummallisesti lisääntynyt? Eri asia, jos jotain vaadittavaa hormonia syystä tai toisesta on liian vähän ja lisähormonilla tilannetta normalisoidaan. Ehkäisyyn kuitenkin paras ja terveellisinkin keino on kondomi. Varmat päivätkin on osoittautuneet humpuukiksi. Siitä minulla kaksi suloista todistetta :)

 • Bertta

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Välillä vaikuttaa siltä, että terveydenhuoltoalan ammattilaiset suitsuttavat e-pillereiden puolesta hämmästyttävän yksimielisesti. Olen itse kokeillut useaa merkkiä ja kaikista on tullut selviä sivuvaikutuksia, jopa noista matalahormonisista. Kyllä sitä sitten uskoo omaan kokemukseensa paremmin, kuin siihen, että "ei tästä pitäisi tulla sivuvaikutuksia".

 • candi

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Noina "varmoina päivinäkin" on erittäin luonnollista tulla raskaaksi. Että semmosta luonnollista ehkäisyä.

 • M

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Lääkkeillä, mitkä vaikuttavat ihmisen hormoneihin tai muuhun kemiaan, on aina sivuvaikutuksia.

 • Näinkö?

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  On ristiriitaista, ettei tahdo käyttää pillereitä koska ne vievät seksihalut, mutta sitten aikoo touhuta vain varmoina päivinä. Tunnettu tosiasiahan on, että naisen seksihalut ovat voimakkaimmillaan silloin kun on suurin mahdollisuus tulla raskaaksi. Pillereistä luopuva saa siis takaisin sekihalut, mutta samalla joutuu kieltäytymään iloista raskauden välttääkseen. :)

 • Tyytymätön hormoneihin

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  En pelkää pillereiden syöpävaikutuksia, mutta olen kokenut hormoniehkäisyn epämiellyttäväksi. Mielialan tasaisuus, haluttomuus, jatkuva pillereiden muistaminen, kummalliset vuodot jne. Loppui kiinnostus syödä "lääkkeitä", kun on terve. Useita merkkejä kokeilin. Sekään ei ole kovin hauskaa. Toisaalta hormoneista on ollut myös hyötyä. Ja toisaalta kondomillakin pärjää. Lääkärit ovat suhtautuneet vähintäänkin nihkeästi kokemuksiini. Tuntuu, että virallisia ehkäisyvaihtoehtoja parisuhteessa eläville on vain yksi - pillerit.

 • Cerazette

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Kaipaisin lääkäreiltä ehkäisyasioissa hieman sensitiivisempää suhtautumista ja kykyä keskustella eri vaihtoehdoista. Vaihdoin itse minipillereihin muutama vuosi sitten ja vähän ajan kuluttua hiukseni alkoivat lähteä tukkoina. Kävin lääkärillä, jonka mukaan hiusten lähtö ei voi johtua pillereistä. Googlasin asiaa ja lopulta jopa pillerien mukana tulleessa selosteessa mainittiin hiustenlähtö yhtenä mahdollisena (ja jopa melko yleisenä) haittavaikutuksena. Itseäni suretti lääkärin hyvin ylimielinen asenne huoleeni ja kysymyksiini. Vastaus oli lähinnä "ei se voi pillereistä johtua".

  Tämän kokemuksen seurauksena lopetin hormonaalisen ehkäisyn käytön täysin. En enää luota siihen, että saisin lääkäriltä objektiivista tietoa asiasta tai että he edes haluaisivat/osaisivat keskustella ehkäisyyn liittyvistä asioista objektiivisesti. Hormonaalista ehkäisyä tarjotaan standardiratkaisuna eikä muista vaihtoehdoista keskustella. Esimerkiksi toivomani sterilisaatio on jo useamman lääkärin toimesta ohitettu "ei kannata tehdä, muutat mielesI"-kommentilla, joka on loukannut neljäkymppisen itsemääräämisoikeutta mielestä suhteellisen pahasti. Ehkä lääkärit eivät tajua, miten tylyltä ja alentuvalta tämän tyyliset kommentit tuntuvat? Asiasta pitää pystyä puhumaan ja lääkäri voi esittää omia mielipiteitään, mutta yksipuoleinen tylytys on mielestäni huonoa hoitoa.

  Mielestäni hormonaalisesta ehkäisystä pitäisi myös pystyä kieltäytymään ihan vain sillä perusteella ettei halua hormonaalista ehkäisyä. Naisten omia tuntemuksia hormonaalisen ehkäisyn sivuvaikutuksista ei saisi kuitata "perusteettomiksi peloiksi", vaan niitä tulisi mielestäni kunnioittaa ja aidosti keskustella vaihtoehdoista.

 • lk..,

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Ei näin. Jos pillerit eivät toimi, hankkikaa kierukka. Se maksaa aluksi 200 euroa ja laittaminen hieman kirpaisee. Alkuun epäsäännöllistä vuotoa, mutta kyllä se tasoittuu. Kysykää tätä lääkäriltänne nyt hyvät ihmiset. Tämä E-koodi ja luomuvouhotus saa jo älyttömiä ulottuvuuksia ja näkyy ehkäisyssä. Koomillista kun kaupunkilaiset kokevat kaipuuta luontoon ja se näkyy tällaisissa asioissa.

  Ainoa luomuehkäisy mitä tiedän on seksistä pidättäytyminen.

 • Elli

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Ehkäisypillerit aiheuttivat minulle monenlaisia ongelmia (mielialojen vaihtelua, painon nousua, pahoinvointia, päänsärkyä). Kun mainitsin asiasta lääkärille, hän mitätöi täysin kokemukseni. Ehkäpä vastaavanlaiset kokemukset ovat syynä siihen, että tietoa haetaan muualta kuin lääkäreiltä. Itse päädyin kuparikierukkaan. Kuparikierukkakin saattaa aiheuttaa joillekin monenlaisia ongelmia, mutta minulle se onneksi on hyvä ja toimiva vaihtoehto. Lääkäreiden tulisi oppia kuuntelemaan asiakkaitaan, eikä tuputtaa yhtä ja ainoaa itse oikeaksi katsomaansa vaihtoehtoa. Me olemme yksilöitä myös fyysisesti ja kehomme reagoivat eri tavoin - lääkäreidenkin tulisi oppia tämä.

 • Tii

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Minäkin tulin e-pillereistä kroonisesti äkeäksi. Kaikki ympärillä olevat ihmiset, varsinkin miehet (ja etenkin oma mieheni) ärsyttivät minua suunnattomasti. Tiedostin kyllä, ettei ärtymykselle ollut mitään järkevää syytä. No, tuo kiukkuisuus oli pientä siihen verrattuna, että sain lopulta laskimotukoksen kolmekymppisenä. En tupakoi, urheilen ja olen normaalipainoinen. Perinnöllistä tukostaipumustakaan ei löytynyt. Eli ainoa syyllinen oli noissa hormoneissa. Kannattaa tosiaan harkita ennen kuin moisia myrkkyjä alkaa syömään!

 • 50+

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Olen pelotta käyttänyt e-pillereitä yli 15 vuotta - ja ainoana haittavaikutuksena rintojen kasvaminen. Syöpää tai muita sairauksia ei ole todettu.

 • lapseton 46v

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Kuulostaa ikävästi siltä, että tulossa on pitkä liuta ei-niin-kovin toivottuja "yllätysvauvoja". Miksi hormoniehkäisystä on tullut normi, ja luonnollisempia vaihtoehtoja kysyvä lähinnä nauretaan ulos monelta vastaanotolta?

  Sterilisaation alaikäraja on edelleen 30 vuotta, eikä sitä silloinkaan ole kaikkialla yksinkertaista saada terveydenhuollon henkilöstön tietämättömyyden ja asenteiden vuoksi. Moni koskaan lapsia haluamaton nainen joutuu vuodesta toiseen kamppailemaan tilapäisin keinoin pysyvää ongelmaa vastaan, koska pysyvän ehkäisyn saaminen on tehty ylettömän hankalaksi. Sterilisaation saannin hankaluutta perustellaan sillä, että osa tulee myöhemmin katumapäälle - tutkimusten mukaan nämä myöhemmin purkuja hakevat katujat ovat tyypillisesti pienten lasten äitejä, eivät lapsettomina pysyneitä.

 • Aino

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  En voinut kun silmiä pyöritellä tällekkin uutiselle. Hormoniehkäisyä kun käytetään muuhunkin kun "holtittoman seksielämän" (joka tosin miehille sallitaan, jopa toivotaan!) ylläpitämiseen.

  Ei se kondomikaan muuten ympäristöä pelasta sen enempää kuin pilleritkään, turha on sillä hurskastella.

  Itse en luottaisi ulosvetoon tai varmoihin päiviin, kumpikaan ei suojaa sen enempää taudeilta kuin raskaudeltakaan.

 • Jane Znaju

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Älytöntä luottaa "varmoihin" päiviin tai hommata lämmön mittausta varten joku vehje. Miksei kortonki kelpaa?

  Itsekin kuitenkin mieluusti luopuisin pillereistä, vaikka olenkin ne saanut ihon hormoonihoitoa varten. Harkitsin sterilisaatiota. Mutta en pidä ajatuksesta, että kehossani olisi pysyvästi jotain vierasesineitä. Gynen mielestä siinä ei ole mitään, mutta itseni tunnen kyllä: Pari vuotta hormoonikierukkaa sai riittää, sillä vierasesine mikä vierasesine. Vaikka keho ei pistäisi hanttiin, mieli pistää.

 • -tp-

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  hyvät naiset, huomioikaa myös e-pillerien vaikutukset ympäristölle. Miljoonien naisten käyttämät keinotekoiset hormonit joutuvat virtsan mukana jätevesiin ja sitä kautta ympäristöön. Jätevesien puhdistusprosesseissa hormonit eivät poistu. Ne aiheuttavat haittaa eri lajeille ja mahdollisesti myös tätä kautta ihmislajillekin. Kaikkia haittavaikutuksia ei vielä edes tunneta. Lääkärit ja lääketeollisuus tuskin haluavat ottaa kantaa tällaiseen epämiellyttävään seikkaan laisinkaan.

 • Näyttä on

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Ei ainakaan mitään pillereitä! Onhan niitä keinoja muitakin. Minun ystävistäni jo kolme on kuollut gynelogisen alueen syöpään, heistä jokainen käytti pillereitä.

 • yksi sopii yhdelle ,toinen toiselle

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Luomu ehkäisy ei ole hirveän luotettava..

  Paitsi tietysti kun nukkuu eri huoneissa =)

  Kaikkea hyvää kun ei voi saada,ilman jotain haittavaikutuksia.

  itse en ole pillereitä popsinut,enkä antanut "antenneja" sisääni asentaa.

  Ja hyvin on pärjätty.

 • ei lääketeollisuuden uhreiksi

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Vallan mainiosti voi olla ilman pillereitä ja kierukoita. Seksiä on monenlaista, käyttäkää mielikuvitusta. Kondoomi on ikivanha keksintö!!

  Suosittelen, itseltäni jäivät kiukut, painonnousut, aknet, haluttomuudet jne. pois..Ja voi Poijaat tykkään - niin tykkää isäntäkin :)

 • Tuleva kätilö

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  On aika jännää miten moni - etenkin nainen - paheksuu toisen naisen ehkäisyvalintaa ja seksielämää. Kai se on jokaisen ihan oma henkilökohtainen valinta harrastaako seksiä, kenen kanssa ja millä tavoin ehkäisee mahdolliset ei toivotut jälkeläiset! Tähän keskusteluun EI pidä missään nimessä sotkea tautejenehkäisyä, sillä ei ne hormoonivalmisteetkaan niiltä torju... eli jos pysyttäisiin ihan ei toivottujen raskauksien ehkäisyssä tässä keskustelussa.

  Itse olen teininä käyttänyt 4,5 vuotta e-pillereitä. Lopetin niiden käytön koska ne ensinnäkin sekoittivat kuukautiset ja toiseksi halu harrastaa seksiä hävisi täysin. Onhan se loistava ehkäisymuoto jos ei seksiä koskaan harrasta. Sitten käsivarteen asennettiin hormoonisauva, joka sotki kroppani toimintaa vielä enemän - vuosin verta kuin seula 4 kuukautta kunnes sauva poimittiin käsivarresta pois. Lääkäri ehdotti jo kuparikierukkaa, jota onneksi en sitten kuitenkaan antanut asentaa.

  Sitten yritin vakituisessa suhteessa hankkiutua raskaaksi 2,5 vuotta - ilman mitään tulosta. Luulin tietenkin olevani steriili, sillä minulle oli aina annettu sairaanhoidon puolelta se kuva, että normaali nainen tulee heti raskaaksi kun alkaa harrastamaan seksiä ilman ehkäisyä. Tämän seurauksena uudessakaan parisuhteessa en käyttänyt ehkäisyä ja sitten se tapahtui yllättäen - tulinkin raskaaksi! Lapsi ei siinä vaiheessa ollut toivottu, joten abortin jälkeen etsin aktiivisesti kunnon ei-hormonaalista vaihtoehtoa ehkäisyyn.

  Tilasin ulkomailta ehkäisytietokoneen joka nimenomaan lämpötilaan perustuen jäljittää nk. varmat päivät. Sitä käytin aktiivisesti 3 vuotta enkä kertaakaan tullut ei toivotusti raskaaksi. Kun halusin tulla raskaaksi jätin lämpötilan mittaukset vain pois. Vierähti kuitenkin puolivuotta ennen kuin tulin toivotusti raskaaksi. Nyt kohta synnytän toivotun lapseni ja aion palata lapsen syntymän jälkeen käyttämään jälleen ehkäisytietokonetta.

  Olen sitä mieltä, että myös Suomessa terveydenhuollon pitäisi osata vakavasti suositella myös ei hormonaalisia vaihtoehtoja. Lisäksi ei ole kovin reilua nuoria ajaa hormonaaliseenehkäisyyn väittämällä, että raskaaksi tulee noin vain. Tulevana kätilönä tiedän, että normaalilla naisella on ainoastaan 25% mahdollisuus päätyä raskaaksi vaikka seksiä harrastaisi kuukauden suotuisimpina päivinä - ovulaation aikaan. Näistä hedelmöittyneistä munasoluista vain 50% jää kohtuun kasvamaan ja niistä syntyy raskauden lopussa lapsi.

  Tällä hetkellä lääketeollisuus haluaa naisille myydä hormonaalistaehkäisyä, sillä he takovat rahaa. Olettehan myös tietoisia etteivät lääkärit jotka lääkkeitä suosittelevat tee sitä vain hyvää hyvyyttään. Moni lääkefirma palkitsee (rahalla ja muilla etuisuuksilla) lääkäreitä, kätilöitä ja sairaanhoitajia, jotka saavat heidän firmansa lääkkeitä eniten liikkeelle asiakkaille. Ei tulisi bonuksia jos lähdettäisiin antamaan neuvoja siitä kuinka raskauksia voidaan ehkäistä ilman lääkkeitä.

  Kun kätilöksi olen itse valmistunut tulen aina kertomaan avoimesti KAIKISTA mahdollisista ehkäisymenetelmistä. Sitten on naisen oma asia valita se joka hänestä tuntuu parhaalta. Mutta älkää nyt ihmeessä yrittäkö tunkea väkisin hormonaalistaehkäisyä kaikille naisille... vaan koska sitä on 60-luvulta asti käytetty. Ei se todellakaan ole mikään ainut vaihtoehto.

 • ls

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  E-pillerit aiheuttivat mielialavaihteluita,aknea ja haluttomuutta.

 • Tai sitten ei

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Moni esitti kommentin, että vaikka tieteellistä näyttöä ei ole, niin pillerit voivat kuitenkin aiheuttaa syöpää - sitä ei vain tiedetä viellä. Tämä on totta. Voi kuitenkin olla myös niin, että pilleritä vähentävät syövän riskiä. Sitäkään ei vain tiedetä viellä.

  Onkin aika turha argumentoida, että pillerit voi tai ei voi aiheuttaa syöpää. Kummatkin ovat puhtaasti arvauksia. Pillereiden ja syövän yhteyttä on tutkittu paljon ja siitä huolimatta näyttöä ei ole. Tieteen perustelu on paljon vakuuttavampi, kuin arvailijoiden.

  Mutta jokainen tehköön omat päätöksensä. Eihän se minulle kuulu, mitä sängyssä teette.

 • elmiira

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Pillereistä: haluttomuutta, mielialavaihteluita, masennusta, itkuisuutta, lihomista, ja suurimmaksi osaksi en edes itse ymmärtänyt käytöstäni. Että kyllä ne ehkäisee totaalisesti. Ei ole tilaisuuksiakaan tulla raskaaksi kun ei kukaan normiälyinen mies sellasta akkaa kattele. Pillerit lopetettuani em. oireilut katosivat, löysin elämäni miehen ja saatini kolme lasta.

  Ystävättärelleni kävi huonommin. Lopetti pillerit 10 vuotta syötyään, kun yritti saada lasta. Ei onnistunut. Heidät tutkittiin ja lääkäri reilusti arveli syyn johtuvan pillereistä. Kehotti vaan odottelemaan, josko se siitä. Niin he odottelivat lähes kolme vuotta kun tärppäsi. Tietysti työn kannalta väärään aikaan kun mies joutui komennukselle jonne ei olisi hakenutkaan jos olisi ollut lapsesta varmempi tieto. Sitten tuli toinen melko heti perään. Siinä oli monenlaisia suhdekriisejäkin odottelun lomassa jne. Ei hyvä, ja niin tarpeetonta.

 • Haiskiainen

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Kyllä medikalisaatio kukoistaa, kun nykyään pidetään outona sitä, jos nainen ei halua tunkea elimistöään täyteen keinotekoisia hormoneja. Täällä on ollut hyviä kommentteja pillereiden kokonaisvaltaisista haittavaikutuksista ja terveydenhuoltohenkilökunnan toiminnasta ehkäisyasioissa. Terveydenhuoltohenkilökunnan tulisi todellakin kertoa kaikista vaihtoehdoista, eikä tuputtaa pillereitä ainoana oikeana vaihtoehtona. Sterilisaation saamisen ikärajaa pitäisi ehdottomasti laskea minunkin mielestäni. Omasta kokemuksestani sen verran, että minulle pillerit nimenomaan tuputettiin epäsäännöllisten kuukautisten takia, enkä nuorena älynnyt niistä kieltäytyäkään. Kolmen vuoden jälkeen halusin ne lopettaa, en syövän pelon vaan ikävien haittavaikutusten takia, ja siksi että havahduin kyseenalaistamaan niiden ainutlaatuisuuden. Nykyään minulla on ehkäisynä kuparikierukka. Olen synnyttämätön nuori nainen, joten kuparikierukkaa ei minulle pahemmin mainostettu, mutta kun vaatimalla vaadin, se suostuttiin minulle lopulta laittamaan. Pillerit ovat varmasti aivan hyvä ehkäisykeino niille, joille ne eivät aiheuta mitään sivuvaikutuksia, mutta valinnan vapauden säilyttämiseksi jokaisen naisen tulisi olla tietoinen kaikista mahdollisista ehkäisyvaihtoehdoista.

 • happy pills

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Pitäisi kiinnittää huomiota myös siihen, miten toisen sukupuolen hormoonilääkityksellä luonnottomaksi muutettu käytös vaikuttaa myös vastakkaiseen sukupuoleen,lapsiin ja koko yhteiskuntaan...ehkä asia on tutkittu, ja todettu vaikutukset lääketeollisuuden markkinoiden kannalta suotuisiksi.

 • nainen 49v.

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Lapset on tehty ja nuorimmaisen jälkeen mieheni otti omasta halustaan steriloinnin, koska hormooniehkäisy ei sopinut minulle. Mahtavaa, olen sannut olla luomutilassa jo 20v. Painokin on pysynyt kurissa ja kroppa timmissä. Tämä ratkaisu sopi meille loistavasti.

 • Ei ylimääräistä estrogeenia ympäristöön!

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Estogeeni on ympäristöuhka siinä kuin ilmaston muutoskin! Siihen olisi puututtava, sillä se leviää jätevesien mukana vesistöihin ja sieltä edelleen juomavesiin! Voi vain arvailla, mitä se ennenpitkään vaikuttaa ihmisiin ja eri eliöihin ja niiden lisääntymiskykyyn ja lapsiin jne. Eipä ole paljon tutkittukaan!

 • julius lohja

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Mies joka luottaa naisen ns varmoihinpäiviin,kutsutaan yleensä isäksi ja mikä se luomumpi vaihtoehto,laitetaanko asperiini polvien väliin ja jos se siitä pettää on se luonteeenheikkoutta,ko..

 • Rakkaat hormonit

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Mielenkiintoinen keskustelu. Omalta osaltani olen suunnattoman kiitollinen niin pillereistä kuin hormonikierukastakin.

  Minulla on huimat pms-oireet. Valoisa luonteeni saattaa olla tipotiessään ja elämä on ihan mustaa. Selkää koskee ja oksettaa. Työkyvyttömyys iskee hurjien supistelujen vuoksi. Murkkuna jouduin olemaan pois koulustakin, mikä oli tosi kurjaa.

  Avuksi sain lääkkeet. e-pillerin ja opiskeluaikana 1/2 vuodeksi keltarauhashormonin, jonka jälkeen elämä oli pitkään parempaa. Nyt kolmen lapsen jälkeen käytän hormonikierukkaa ja elän elämäni parasta aikaa sekä terveydellisesti että seksuaalisesti. Kierukka pitää oireet normaalien rajoissa, ja jos jotain on, särkylääke vie oireet.

  kiitos, lääketiede!

 • ei-pillereille

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Meikäläiselle tuli e-pillereistä vuosien migreenikierre ja jatkuvaa jokaviikkoista päänsärkyä.Lisäksi mieliala laski.Kun lopetin pillerien käytön nuorena 15-vuotta sitten,niin olo muuttui todella paljon paremmaksi.Lisäksi laihduin vaikken ylipainoinen ollutkaan.

 • mietiskelijä

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Miksi ehkäisyasia mielletään vielä nykyaikanakin vain naisen asiaksi. No tietysti nainenhan se kuitenkin aina kantaa seuraukset, jos ehkäisy pettää tai sitä ei ole ollenkaan. Älkää nyt hyvät ihmiset ainakaan varmoihin päiviin luottako, Sen epäluotettavampaa ehkäisyä tuskin on? Jos tällaiseen ehkäisyyn luottaminen lisääntyy niin varmaan lisääntyy myöskin aborttien määrä. Kyllä ainakin avioliitossa ehkäisy on myös miehen asia, ja kuten ylläolevista kirjoituksista ilmenee monissa perheissä myös mies on ottanut asian omakseen. Hienoa.Toiset miehet eivät vaan tykkää ottaa vastuuta tekemisistään vaan vastuu kaadetaan naisen harteille. Kuka tietää mitä vuosikymmenien e-pillereiden syönti aiheuttaa naiselle, tuleviin sukupolviin ja luontoon. Kondomihan se olisi paras vaihtoehto, suojelee seksitaudeilta ja ehkäisee raskautta, mutta jostain systä kaikki eivät sitä halua, ehkä mukavuussyistä?

 • Onnekas

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  En ole ikinä käyttänyt hormonaalista ehkäisyä. En pelkää syöpää, en hirveän paljon ajattele asiaa myöskään ekologiselta kannalta, mutta ihan vaan tuntuu erittäin epämiellyttävältä ajatukselta altistaa itsensä moiselle. Ihana aviomieheni ei ole koskaan minua hormonaalisen ehkäisyn käyttöön painostanut, kortsuja ollaan käytetty jos on haluttu vaikkapa tulla yhtä aikaa mutta muuten on ollut käytössä keskeytys ja lapsia "tehdessä" ihan tavallinen ja perinteinen luomuakti. Keskeytelty on siis silloin kun ei olla suoranaisesti suunniteltu perheenlisäystä mutta ollaan oltu yhteisymmärryksessä siitä että ei myöskään haittaa jos tulen raskaaksi. Nyt odotan toista yhteistä lastamme, tuntuu että kaksi on minulle itselleni sopiva lapsiluku ja miehellä on jo aikaisemmasta suhteesta kaksi lasta, joten hän on itse ehdottanut että menisi sterilisoitavaksi. Eli todennäköisesti saan elää jatkossakin ihan luomuna tämän asian suhteen, mikä on todella iso lykky! Ei niiden kumien kanssa pelaaminen kuitenkaan niin mahtavaa ole että vakituisessa suhteessa sitä jaksaisi.

 • äiti

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Jokainen lääkäri sanoo, että varmoja päiviä ei ole olemassa. Tämän väitteen todistaminen on vaikeaa, mutta ei mahdotonta. Mitä vanhemmaksi olen tullut, sitä paremmin olen oppinut tuntemaan omaa kehoani, Nyt yli nelikymppisenä entisenä pillereiden syöjänä voin suositella niiden käyttämisen lopettamista ja varmnoihin päiviin luottamista. Kondomia käytetään, kun siihen on tarvetta.

 • Antero

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Uutiset sukupuolta vaihtavista kaloista eivät ainakaan paranna e-pillereiden myyntilukuja. Aine vaikuttaa myös ihmisiin haitallisesti.

  Minun puolestani e-pillerit voidaan ja pitää kieltää lailla koko EU:n alueella heti.

  Emme tarvitse juomaveteemme ja ruokaamme tätäkin ainetta sekoittamaan biologiaamme.

 • Billings

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Suosittelen tutkimaan netistä ns. Billingsin metodia. Kun oma fertiliteettini iän myötä alkoi laskea ja raskauden pelko/todennäköisyys väheni, jätin pillerit pois ja aloin seurata kohdunsuun limakalvoa ja -tulppaa. Ihmeen hyvin näillä neuvoin tietää, missä kohtaa kiertoa menee. Sinällään pillerit sopivat minulle, mutta lasta en ole koskaan halunnut. Nyt kuukautiset ovat jo iän takia ohi (50 v.)

  Miljoonat ja taas miljoona e-pillerinkäyttäjät luovat tahtomattaan ympäristöriskin. Estrogeenipartikkeli kulkee vesistöistä ylös ravintoketjua, takaisin myös ihmiseen - ja myös mieheen. Rakenteensa ja kokonsa vuoksi estrogeenipartikkeli ei pilkkoudu, kertoi minulle Stakesin tutkijalääkäri.

 • laphilainen

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Tilastollisesti varmat päivät - menetelmä taitaa pettää yhden kerran naisen 4 elinvuoden aikana ja kortsu(väärinkäytettynä, puhjenneena, "unohtuneena") pettää kerran kahdeksassa vuodessa. Tieto on peräisi 1970-lukulaisesta tietokirjasarjasta.

  Parisuhteissa olisi hyvä käyttää luomuehkäisyä, niin ei olisi enää huolta siitä, kuka meille vanhainkodissa vaihtaa vaipat (:

 • Tyhmyys tarttuu

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Olen aina ollut erityisen pöyristynyt että nämä ehkäisyasiat ovat naisten vastuulla. Faktahan on että vain kondomi suojaa sukupuolitaudeilta ja hormonaalista ehkäisyä käyttävät naiset voivat tulla raskaaksikin, mikään ei ole 100% varmaa. Mutta se että naiset joutuvat elimistönsä sotkemaan synteettisillä aineilla on epäreilua koska miehet eivät varmasti näin tekisi luettuaan haittavaikutusten listan. Ja väite että ehkäisypillerit olisivat vapauttaneet naisten seksin harrastamisen on myös harhaanjohtava, miehethän vastuusta ovat päässeet ehkäisyn suhteen.

  Paljon on vielä tehtävää ettei mies kondomista puhuessa käyttäisi sanaa "pilailuväline".

 • Pilleritön ja onnellinen

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Lopetin pillerit yli vuosi sitten, kun halusin kokeilla miten vaikuttaa mielialaan ym. Tätä ennen olin syönyt pillereitä n. 5-6 vuotta. Täytyy sanoa, että oli hyvä päätös. Minulla oli pillereiden kanssa seksuaalista haluttomuutta ja limakalvojen kuivuutta, jota en ollut edes osannut ajatella pillereiden syyksi. Kun lopetin pillerit, olo alkoi välittömästi parantua. Mieskin tykkää, kun vaimo on halukas :) Ainoa huono puoli on akne, jonka pillerit pitivät poissa. Mutta olen kyllä paljon mieluummin näppyläinen, halukas ja iloinen, kuin sileäihoinen, haluton ja masentunut. Mahdollista tietenkin on, että myös pillerimerkin vaihto tms. olisi voinut auttaa, mutta tämän hetkinen kondomiehkäisy toimii niin hyvin, etten kaipaa muuta. Uskon, että hormonit vaikuttavat eri ihmisiin eri tavoin, tiedän monia, joille pillerit sopivat ihan hyvin. En siis ole sanomassa, että nämä myrkyt pitäisi kieltää, varsinkaan, kun mitään lääketieteellistä todistusta syövän lisääntymisestä ei kai juurikaan ole. Tutkimuksia on tietenkin syytä jatkaa. Itse aion olla kuitenkin jatkossa ilman.

 • Kojootti

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Minä sain e-pillereistä PCO-oireyhtymän (polykystiset munasarjat). Geneettinen alttius tälle varmasti oli jo aiemminkin mutta itse tauti puhkesi vasta heti e-pillereiden käytön jälkeen - sen koommin ei ole ollut normaaleja kuukautisia. Samoin kävi sisarellenikin. Kestikin sitten 8 vuotta ennen kuin mieheni kanssa vihdoin saimme kaivatun esikoisemme. Omaa tytärtäni aionkin varoittaa pysymään erossa e-pillereistä vaikka kiusaus niiden käyttöön olisi kuinka suuri tahansa.

 • Pillerit ja kierukka

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Jaaha, varmojen päivien laskeminen teettää meille suuret ikäluokat lähivuosina. Miten ihmeessä ihmisten järki ja arvostelukyky surkastuvat sekä suhteellisesti että absoluuttisesti koko ajan, vaikka tieto lisääntyy?

  Nuoret naiset lopettakoon tupakoinnin ja haitallisten hiuskemikaalien käytön, jos kerran syöpää pelkäävät. Abortti ei ole mikään ehkäisykeino, ja ei-hormonaalisia keinoja on apteekit pullollaan.

  Taas on käymässä niin, että ne kaikkein aivottomimmat lisääntyvät eniten. Tällainen kehitys ei ole mitenkään suotavaa.

 • Non-hormon

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Hei - jokohan tämä asia on tuotu keskustelussa esille: hormonien vaikutus parin valintaan. Asiasta on kirjoitettu mm. Tehy lehdessä vajaa 2 vuotta sitten ja löysin myös netistä esim: http://www.mtv3.fi/helmi/viikonvaihde/artikkeli.shtml/980336

  artikkelin. Eli voisiko e-pillereiden syönti olla myös syynä vääränlaisen parin valintaan ja sitä kautta jopa lisääntyneisiin avioeroihin...?

 • asiantuntija - siksi siis epäilyttävä

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Tulipas taas surullinen olo kun luin kansan syvien rivien mielipiteitä. Oma kokemus ja kaverien kertoma ja urbaanitarinat ovat vakuuttavampia kuin asiantuntijoiden mielipiteet tai ohjeet. Säännönmukaisesti näihin liittyvät salaliittoteoriat siitä miten viranomaiset, lääkärit ja muut tahot vain rahallisesti hyötyäkseen myrkyttävät viattomia kansalaisiaan ja huijaavat sumeilematta. Milloin vaikkapa rokotteilla, ja nyt tässä kontekstissa syöttämällä pahoja vaarallisia hormoneja tahallisessa vahingoittamistarkoituksessa.

  Tätä viestiketjua täydellisempää pillereihin liittyvää perättömien urbaanilegendojen ja "musta tuntuu" -tiedon kokoelmaa saa hakea!

 • Luulotautinen

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Hyvä "asiantuntija - siksi siis epäilyttävä". Ehkäpä asiantuntijat saisivat ansaitsemansa arvostuksen, mikäli heidän asiakkaidensa/potilaidensa omakohtaisia kokemuksia mitätöitäisiin ja aliarvioitaisiin vähemmän. Totuushan on, että asiantuntijat nojaavat asiantuntemuksessaan tavallisesti vain tutkimustiedon päätuloksiin, jolloin esimerkiksi lääketutkimusten yksilöllinen vaihtelu jää liian vähälle huomiolle. Yleensä kuitenkin asiakas tai potilas on oman itsensä ja tuntemustensa asiantuntija, ei kukaan ulkopuolinen.

 • nainen v. 59

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Minäkin olen syntynyt koska vanhempani laskivat varmoja päiviä eli se siitä.

  EI sellaisia ole.

 • Suora linja -ohjelman toimitus/O.Parikka

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Olen lukenut mielenkiinnolla käytyä keskustelua ja ihastellut asiallisuutta ja monipuolisuutta. Itse jäin ihmettelemään sitä miten usein keskustelussa tuli ilmi huoli siitä, että vesistöihin päätyvä estrogeeni aiheuttaa kalojen ja eläimistön feminisaatiota ja loppukädessä myös miesten feminisaatiota. E-pillereiden hormonivaikutukset ovat arvatenkin naiseen paljon suuremmat kuin vesistöihin. Onko niin että hormonaalisesta ehkäisystä aletaan kantaa laajemmin huolta vasta sitten kun se on osoitettu ympäristöongelmaksi? Onko muuten jo olemassa tutkimustietoa e-pillereiden ympäristöongelmista? Vinkkaa jos tiedät. Vai onko kyse vain tarinoista. Joskin tarinatkin vaikuttavat paljon hoitoratkaisuihin kaikessa terveydenhuollossa. Voit lähettää myös vinkkejä sähköpostilla: suoralinja@yle.fi, t. OP

Tuoreimmat aiheesta: Osallistu

Pääuutiset

Tuoreimmat

Muualla Yle.fi:ssä