Kotimaa |

Keva: Sairastelijat ovat työnantajalle kalliita

Kuntien eläkevakuuttaja teki laajan selvityksen työkyvyttömyyskustannuksista. Pieni joukko paljon sairastavia aiheuttaa kolmanneksen kaikista sairauspoissaolojen kustannuksista.

Lääkäri kirjoittaa reseptiä.
Kuva: Tiina Karjalainen / Yle

Kuntien eläkevakuuttaja Keva arvioi, että kunnissa maksetaan ainakin kaksi miljardia euroa työkyvyttömyydestä aiheutuvia kustannuksia vuodessa. Kustannuksia selvitettiin nyt ensimmäistä kertaa suuressa mittakaavassa, sanoo tutkimusjohtaja Pauli Forma.

Varsinkin pitkät sairauspoissaolot ovat työnantajalle kalliita. Kustannuksista noin kolmanneksen aiheuttaa 8 prosenttia kuntatyöntekijöistä, jotka ovat vuoden aikana yli 60 päivää sairaana.

Leijonanosa työkyvyttömyyskustannuksista tulee nimenomaan sairauspoissaoloista. Kevan mukaan kunnat voisivat saada säästöjä ongelmiin pureutumalla, esimerkiksi paremmalla työterveyshuollolla - selvityksen mukaan työterveydenhoidon kustannukset ovat kokonaisuuden kannalta vähäiset.

Työkyvyttömyys on merkittävä kustannuserä kuntien kuntatyöntekijöiden palkoista.

– Pauli Forma

Työkyvyttömyyden kustannuslaskelma perustuu seitsemän suuren kaupungin työkyvyttömyyskustannuksiin vuonna 2010. Keva havaitsi, että esimerkiksi Helsingissä ja Tampereella kulut ovat melkein 14 prosenttia palkoista, kun mukaan lasketaan muun muassa poissaolojen hallinnointi ja sijaisten palkat.

- Työkyvyttömyys on merkittävä kustannuserä kuntien kuntatyöntekijöiden palkoista, huomauttaa tutkimusjohtaja Forma.

Keva huolehtii kunta-alan, valtion, kirkon ja Kelan henkilöstön eläkeasioista.

Tuoreimmat aiheesta: Kotimaa

Pääuutiset

Kotimaa

Tiesitkö? Suomi antaa toimeentulotukea ulkomaalaisille, jotka jäävät maahan ilman lupaa

Turvapaikanhakijoita.

Tuoreimmat

Muualla Yle.fi:ssä