Kulttuuri

Kiasman taidekilpa ratkesi: Marskin ratsastajapatsaan kaveriksi on tarjolla värisumua ja juoksuperformanssi

Kilpailun jaetulle ykkössijalle nostettiin Kiasman vesialtaisiin sijoittuva valo-väri -installaatio Watercolour ja nykyihmisen eksynyttä säntäilyä kuvaava performanssi Running Man. Kilpailu etsi Kiasman yhteyteen sijoitettavaa taideteosta, joka ei välttämättä olisi perinteiseen tyyliin monumentti, vaan jotain ihan muuta.

Nestori Syrjälän Running Man
Nestori Syrjälän Running Man Kuva: Kiasma

Nestori Syrjälän Running Manissä tummapukuinen mies juoksee eksyneenä Helsingin keskustassa. Performanssi kuvaa nykyihmistä talouden, ympäristön ja politiikan puristuksessa. Teos on tarkoitus toteuttaa niin, että näyttelijät ja tanssijat juoksevat tunnin ajan kerran viikossa vuoden ajan ennalta määrätyn koreografian mukaan. Koreografiat ilmentävät sitä, miten erilaiset kriisit vaikuttavat ihmisen fysiikkaan.

Valtion taideteostoimikunta kiitteli Running Man -teosta sisällöltään kriittiseksi ja ajankohtaiseksei performanssiteokseksi. Siinä toteutuu myös hyvin kilpailun tavoite, jossa haettiin uusia muotoja julkiselle taiteelle.

Jaetulle ykkössijalle noussut Harri Ahosen Watercolour koostuu värein valaistavasta usvasta ja äänestä, joka on "solarismaista" rätinää ja huminaa. Se on myös teos, joka elää aina vain syksystä kevääseen, koska se sijoittuisi Kiasman edessä olevaan, talveksi tyhjennettävään vesialtaaseen.

Harri Ahosen Watercolour
Harri Ahosen Watercolour Kuva: Kiasma
Watercolour oli myös yleisön suosikki. Valtion taideteostoimikunta kuvailee Watercolouria vahvaksi visuaaliseksi elementiksi, joka on kuitenkin aineeton ja symboloi hyvin taiteen muuttunutta maailmaa. Sitä kuvaillaan eläväksi maalaukseksi, joka on "turnerilainen värihuuru pimeässä pohjolassa".
Harri Ahosen teosehdotus Watercolour.
Pienoismalli teoksesta. Kuva: Kansallisgalleria / Pirje Mykkänen

Raati nosti myös esiin Anssi Pulkkisen teoksen Diskompositio (ruudukolla) / Discomposition  (with a grid) kiinnostavana konseptina. Sitä pidettiin käsitteellisesti tinkimättömänä ja uutta urbaania kulttuuria edustavana.

Anssi Pulkkisen Diskompositio
Anssi Pulkkisen Diskompositio Kuva: Kiasma
Diskompositio-teoksen kantava idea on kansallismaiseman kyseenalaistaminen asettamalla sen tilalle parkkipaikka, jolla voisi järjestää erilaisia tapahtumia.
Anssi Pulkkisen ehdotus.
Diskomposition pienoismalli Kuva: Kansallisgalleria / Pirje Mykkänen

Mies saattaa juosta Helsingissä piankin

Yleisen taidekilpailun ensimmäiseen vaiheeseen osallistui 363 ehdotusta, joista arvostelulautakunta valitsi seuraavaan vaiheeseen jatkokehiteltäväksi kuusi.  Yleisö pääsi valitsemaan suosikkinsa näiden kuuden joukosta tammikuun lopussa avatussa näyttelyssä.

Voittajilta tilataan jatkokehitellyt luonnokset, joiden perusteella selvitetään, onko ne mahdollista toteuttaa. Running Man saattaa toteutua melko rivakalla aikataululla. Sen sijaan Watercolour  vaatii perusteellisempia selvityksiä teknisen toteutuksen edellytyksistä ja kustannuksista.

Valtion taideteostoimikunnan sihteeri Erika Hyyryläinen arvelee, että jatkosuunnitteluun menee luultavasti puolisen vuotta. Toimikunta tapaa voittajaehdotusten laatijat kokouksessaan maaliskuun lopussa.

Tuoreimmat aiheesta: Kulttuuri

Pääuutiset

Kotimaa

Katso koko Suomen yo-tulokset – näin lukiot pärjäsivät

Ylioppilastutkintotodistus

Tuoreimmat

Muualla Yle.fi:ssä