Ulkomaat

Kiina haluaa löytää Maan ulkopuolista elämää – 9 000 saa lähtöpassit jättiteleskoopin tieltä

Kiina rakentaa vuorille jättimäistä teleskooppia, jolla se haluaisi napata avaruudessa liikkuvia signaaleja. Paikallisten viranomaisten mukaan yli 9 000 teleskoopin lähellä asuvaa ihmistä joutuu jättämään kotinsa.

Kiinan 16. helmikuuta julkaisema kuva Guizhoun maakuntaan rakennettavasta jättiläisteleskoopista.
Kiinan 16. helmikuuta julkaisema kuva Guizhoun maakuntaan rakennettavasta jättiläisteleskoopista. Kuva: EPA / ETR

Kiinassa Guizhoun maakunnassa viimeistellään maailman suurinta radioteleskooppia, jolla maa toivoo löytävänsä vastauksia avaruuden mysteereihin.

Tiistaina maan lounaisosissa sijaitsevan maakunnan paikallisviranomaiset ilmoittivat, että he evakuoivat 9 110 ihmistä teleskoopin läheisyydestä.

Lähtöpassit saavat kaikki, jotka asuvat viiden kilometrin säteellä teleskoopista, kertoo valtiollinen uutistoimisto Xinhua.

Xinhuan mukaan valtio päätti siirtää ihmiset paikallisten viranomaisten pyynnöstä. Jokainen alueelta lähtemään joutuva saa korvaukseksi 12 000 juania eli noin 1 650 euroa.

Lautasen halkaisija puoli kilometriä

Teleskoopin on tarkoitus valmistua syyskuussa. Sen lautasen halkaisija on 500 metriä ja siitä tulee valmistuessaan maailman suurin radioteleskooppi, kiinalaismediat kertovat.

Tällä hetkellä maailman tehokkain teleskooppi on Puerto Ricossa sijaitseva Arecibon observatorion 300-metrinen teleskooppi.

Guizhoun teleskooppi koostuu 4 450 paneelista, joita voidaan liikuttaa. Se on rakennettu maaston muodostamaan kulhomaiseen laaksoon Guizhoun vuoristoon.

Teleskoopin rakennusprojektin johtaja Sun Caihong sanoi Xinhualle aiemmin, ettei viiden kilometrin säteellä teleskoopista ole kyliä eikä kaupunkeja. Lähimpään aluekeskukseen on 25 kilometriä, Sun sanoi.

Kiina etsii älykästä elämää

Kiinan mukaan teleskoopilla voidaan havaita avaruudesta entistä heikompia signaaleja jopa kymmenientuhansien valovuosien päästä.

– Se auttaa meitä etsimään älykästä elämää galaksimme ulkopuolelta ja tutkimaan universumin alkuperää, Kiinan tähtitieteellisen yhdistyksen johtaja Wu Xiangping sanoi uutistoimisto Xinhualle.

Kiinalaisen South China Morning Post -lehden haastattelussa tähtitieteilijä Shi Zhicheng sanoi, että jos avaruudessa on älykästä elämää, uusi teleskooppi voi jäljittää sen.

– Jos he lähettävät viestejä avaruudessa, ne voidaan löytää teleskoopin avulla, Shi sanoi.

Lue myös:

The Guardian: China uproots 9,000 people for huge telescope in search for aliens

Xinhua: China begins to assemble mega radio telescope

Tuoreimmat aiheesta: Ulkomaat

Pääuutiset

A-studio

Puolustusvoimat on moninkertaistamassa kyberyksikkönsä koon – "Suorituskykyämme testataan joka päivä"

Puolustusvoimien Jyväskylässä sijaitsevaa kyberyksikköä ollaan vahvistamassa tuntuvasti. Lähivuosina yksikön koko on suunnitelmien mukaan moninkertaistumassa. Kun nykyisin yksikössä on kymmeniä tietoturva-alan ammattilaisia, jatkossa luku on kolminumeroinen. Koko puolustusvoimissa kyberasioiden parissa työskentelee kymmenen vuoden sisällä useita satoja ihmisiä.

Tuoreimmat

Muualla Yle.fi:ssä