Talous |

Kiviniemi: Kataisen vasemmistohallitus unohti lapsiperheet

Keskustan puheenjohtaja Mari Kiviniemi on jatkanut tulevan hallituksen arvostelua. Kiviniemi pitää suurimpina väliinputoajina työssäkäyviä, asuntovelallisia lapsiperheitä.

Mari Kiviniemi.
Pääministeri Mari Kiviniemi. Kuva: Yle

Kiviniemen mielestä kulutusverojen nousu, asuntolainojen korkojen vähennysoikeuden kaventuminen ja kuntapalvelujen leikkaukset kirpaisevat tavallisia suomalaisia lapsiperheitä.

- Hallitusohjelmassa on hyviäkin yksityiskohtia lapsien ja perheiden kannalta, mutta suuri linja puuttuu. Kunnilta leikataan niin paljon, että lopputulos jää haaveeksi. Eli otetaan yhdellä kädellä ja lisätään toisella, sanoi Kiviniemi.

Hän kysyy myös, mitä hallitusohjelman muotoiluilla kodin tuen ja varhaiskasvatuspalveluiden suhteesta tarkoitetaan. Kiviniemi epäilee, että se saattaa pitää sisällään kotihoidontuen lyhentämisen tavoitteita. Myöskään osittaista hoitorahaa ei olla korottamassa aiemmista kaavailuista huolimatta, Kiviniemi arvosteli.

-Suomesta ei rakenneta näillä eväillä maailman parasta maata lapsille.

Kiviniemi puhui Keskustanaisten edustajakokouksessa Mikkelissä.

Kommentoi aihetta (31 kommenttia)

Kirjoita kommentti

Käytäthän nimimerkkiä. Emme julkaise nimellä kirjoitettuja viestejä.

Pysythän aiheessa. Vain aiheeseen liittyvät viestit julkaistaan.

Vastaa alla olevaan kysymykseen. Kysymyksen on tarkoitus varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Viestisi luetaan toimituksessa ennen sen julkaisemista. Haluamme tarjota sinulle mahdollisuuden hyvin perusteltuun, laadukkaaseen ja moniääniseen keskusteluun. Tarkemmat pelisäännöt voit lukea tästä linkistä.

 • Oppositio opettaa

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Mitenkä Keskusta muisti lapsiperheitä viimeisten 8- vuoden aikana?

 • mvs

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Tyhjä tynnyri kolisee.

 • ei mitään uutta

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Mikä hallitus muka on koskaan auttanut lapsiperheiden asemaa? Ei muistu mieleen :(

  Leikkaisivat julkisen sektorin pöhötautista virkamieskoneistoa ennen kuin ollaan samassa jamasa Kreikan ja muiden hilpeiden veikkojen kanssa.

 • kkkk

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Näinhän se on mennyt jo ainakin kaksikymmentä vuotta eli 90-luvun lamasta lähtien. Keskiluokan ongelmat kiinnostaa ainoastaan oppositiota, hallitukseen pääsy muuttaa tavotteita.

 • ejela

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Mitähän Kiviniemi oikein tarkoittaa, kun hänen hallituksensa istui tumput suorina koko toiminta-aikansa, siis tekemättä yhtään mitään. Uudella hallituksella riittää töitä köyhyyden ja eriarvoisuuden vähentämisessä ja yhdessä ay-liikkeen kanssa talouden kasvun edellytysten luomisessa. Niin ja Kiviniemen hallituksen laiminlyöntien korjaamisessa.

 • vs

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Ja muita työssäkäyviä ei kirpaise?

  Ketähän pitäisi työssäkäyvän äänestää, kun kokoomus ajaa isorikkaiden asiaa, sdp jakaa rahaa kaikille ja perussuomalaisilla ei riitä pokka hallitukseen.

 • Pakko sanoa tämä

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Valitettavasti on todettava, että Kiviniemen sanomisilla ei ole tässä tilanteessa minkäänlaista painoarvoa. Jos hän olisi nyt mukana uudessa hallituksessa, niin ei olisi Keskustan itsekehuilla mitään rajaa.

  Tämä hallitusohjelma on valtava vastakohta edellisen hallituksen mustaaakin mustemmalle nelivuotiskaudelle.

 • Liisapien

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Happamia, sanoi kettu pihlajanmarjoista!

 • Linjassa

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Eli Keskusta hallitukseen?

 • Perhe kuin perhe kunniaan

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Miksi aina painotetaan vain lapsiperheitä. Milloin saadaan tasa-arvoinen ja oikeudenmukainen kohtelu kaikkia erilaisia perheitä kohtaan ?

 • se jolla apila on, se toisia potkikoon

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  piip piip, kuka täällä piipittää? Keskustalaiset ei voi sanoa mitään kritiikkiä hallitukselle joka aikoo kuitenkin korottaa tukia eikä leikata niitä. Keskustan jäljiltä valtion tila on niin surkea että ihme kun sille voidaan tehdä tällaisiakin toimenpiteitä.

 • asuntovelka ja auto + 2 lasta

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Taisivat siellä hallitusneuvotteluissa pitää nnin lujaa kiinni omasta kannastaan, että nohtivat laskea oikeasti paljonko millekin yhteiskuntaluokalla jää elämiseen rahaa. FARSSI niin kuin joku jo sanoi.

 • Laamanaama

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Minä aion ainakin seuraavissa vaaleissa äänestää perussuomalaisia... ihan vaan kaikkien kiusaksi.

 • Eläkeläisnainen

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Mikset Kiviniemi korjannut lapsiperheiden asemaa kun olit hallituksessa ja vielä pääministeri? Jos olisit korottanut lapsilisiä, niin ei niitä tulevan hallituksen toimesta olisi alennettu. Turha vikistä kun itse marssit täysin Kataisen tahtiin.

 • Kyllästynyt

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  En ymmärrä tätä lapsiperhejargonia. Niin kauan kuin eläkeläiset makaavat sidottuina vaipoissaan hoitolaitoksissa, joissa ei ole riittävästi hoitajia, pitäisi ehkä mieluummin hoitaa heidän akuutit asiansa kuntoon. Lapsiperheistä tuskin kenelläkään menee niin huonosti. Tämä jatkuva vatvominen lapsiperheiden asemasta alkaa kuulostaa siltä, kuin tarkoitettaisiin, että lasten saaminen on perheelle automaattisesti samankaltainen vitsaus, kuin heinäsirkat raamatun Egyptille.

 • Keskusta on perhepuolue

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Keskustan ansioksi voidaan laittaa monta lapsiperheiden asemaa parantanutta asiaa vuosikymmenten aikana. Olihan niillä nytkin vaaliohjelmassa tavoitteita ja itse äänestin sen puolesta, että kotihoidontuki olisi noussut niinkuin Keskustan ohjelmassa luki.

  mm. vaalikaudella Keskustan johdolla nostettiin alempia äitiys-, isyys- ja vanhempainrahoja merkittävästi. Enemmän kuin uuden hallituksen tekemä perusturvan korotus. Lisäksi lapsilisät sidottiin indeksiin keskustan johdolla.

 • äippä

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Järkyttävää, miten lyhyt muisti teillä muutamilla on. Mitä tehtiin viimeisten kahdeksan vuoden aikana, kun Keskusta oli hallituksessa? Korotettiin alimpia äitiyspäivärahoja ja sidottiin lapsilisät indeksiin, muun muassa! Ne ovat tärkeitä juttuja, joita on odotettu kauan! Eipä unohdeta totuutta. Ei mikään hallitus voi ihan ihmeitä tehdä, mutta olivat nuo sentään selviä kädenojennuksia lapsiperheiden suuntaan.

 • tale

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Valitettavasti kansa ei halunnut Kiviniemi II-hallitusta. Ehkä asianomaisen olisi jo aika ymmärtää se. Ylimielisyys ja jatkuva itsensä aiheeton korottaminen alkaa ajan mittaan kyllästyttää! Edessä siis taitaa olla muutto Kesärannasta oppositiotaipaleelle. Ehkä se opettaa!

 • verontienaaja

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Kommunistit olivatpa vihertäviä tai sinertäviä eivät ole koskaan saaneet taloudelle jsa työllisyydelle tehtyä mitään yvää. Pelkkä veronmaksajan rosvoaminen ei kasvata kakkua. Mutta onhan meillä historian ammattitaidottomin valtriovarainministeri, saavat virkamiehet ja sdp taustajoukot mellastaa miten tahtovat kun Jutta kuuntelee ensin kaikkien mielipiteet.

 • karhumuori

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Nimimerkki: ei mitään uutta, eilen klo 16:03

  Mikä hallitus muka on koskaan auttanut lapsiperheiden asemaa? Ei muistu mieleen :( // kirjoittaa näin. Minä kyllä muistan, kun ei ollut subjektiivista päivähoito-oikeutta päiväkotiin, joku hallitus sen varmaan on järjestänyt lapsiperheiden avuksi.

  Leikattuindeksi, ei ole tullut takaisin, vaikka se vain väliaikaisesti poistettiin 1990-luvun lamavuosina.

  Sen jälkeen on koettu jo monta bruttokansantuotteen nousujaksoa, tämä leikattuindeksi ei ole kokenut paluuta, väliaikaisuudestaan huolimatta. Lapset sentään kasvavat päiväkoti-iästä yli ja ohi, mutta kaikki tiettävästi vanhenevat tuloista ja asemasta riippumatta. Ruokaa ja asunto ovat silloinkin tarpeen, mahdolisesti myös lääkkeitä ja arjen apuja, vaikka eivät ehkä vielä hoivaa ja huolenpitoa.

 • Miksi näin

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Miksi muuten lapsiperheistä puhutaan aina yhtenä ryhmänä, ikäänkuin kaikki he tarvitsisivat erityistä apua? Tunnen monia hyvätuloisia lapsiperheitä, joissa molemmat vanhemmat käyvät töissä. Miksi heitä tarvitsee tukea? Entä vanhusten omaishoitajat, usein yksinäiset, ja ilman suuria tuloja, pitäisikö heitäkin tukea?

 • Maalaismummo

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Lapsiperheissä ovat

  tulevaisuuden työntekijät/veronmaksajat ja

  vanhusten hoitajat.

  Olkoon hallitus mikä tahansa,

  odottavien äitien - teini-ikäisten lasten-nuorten

  kotiolojen pitää Suomessa olla sellaiset,

  että niistä ei sikiä

  osattomia rikollisia ja

  opiskelu- ja työhaluttomia nuoria aikuisia.

  Tämä on tämän maan hallitusten ykköstehtävä sosiaalipolitiikassa

  - sen lisäksi, että kymmenet tuhannet nyt toimettomat nuoret

  pitää saada kiinni yhteiskuntaan ja veronmaksajiksi.

  Jokaisen oikeasti aikuisen kansalaisen velvollisuus aitona suomalaisena

  on omalta osaltaan tehdä kaikkensa,

  että tämä toteutuu.

 • JK

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Kepulla on minusta 2 vaintoehtoa.

  1. myötäillä hallitusta ja suostua kokoomuksen apupuolueeksi noin 10 % kannatuksessa seuraavissa hallitusneuvotteluissa eli ottaa agraapi RKP paikan puoluekentässä

  2. liittyä Persu linjalle ja ajaa Suomi pois Euroliittoutumasta

  Kummallekin linjalle on tunkua, joten mikäköhän on Kepu poliitikkojen keksimä linja. Veikkaan 1. kuin ei muutakaan osata. Tuo tuleva aika oppositiossa on varmasti kauhea aika jollei Kepulle käy tuuri ja Vasemmistoliito riitaudu ja lähde hallituksesta jolloin apupuolue Kepu pääsee tukemaan Kataisen linjaa.

 • Oho

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Kiviniemi on oikeassa lapsiperheet hylättiin sehän nähtiin jo tässäkin kun asuntilainan korkovähennys poistetaan ja SDP vielä on hyväksymässä tälläistä. Työläiset jotka selkanahastaan repii talolainaan rahaa niin nyt sekin poistetaan Suomeen luodaan näin uusi köyhyysloukku. Keskusta jos olis ollut hallituksessa ei tätä olis tapahtunut se on varma. Hyvä SDP ja Kokomusta hallitus.

 • Tasa-arvoa vanhemmuuteen

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Vanhempainpäiväraha maksetaan tulojen perusteella. Se, jolla on suurempi palkka, saa myös enemmän päivärahaa. Olisi mahdollista samalla sekä säästää valtion menoja, että parantaa vähätuloisten äitien asemaa, kun määrättäisiin palkasta riippumaton tasasumma vanhempainpäivärahaksi. Tämä olisi korkeampi kuin alin, mutta alempi kuin korkeapalkkaisten äitien ja isien päivärahat.

 • Jep

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Eihän SDP:n Urpilaisella ole mukuloita, niin eipä se häntä kiinnosta koko asia. Kokoomushan ei muutenkaan saanut kuin sena ainoan tavoiteen mikä sillä oli Pääministerin paikan.

 • Olitko tavallisten ihmisten asialla

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Voi voi Mari kun nyt niin harmittaa kun ei kansa halunnut sinua "kepuineen" hallitsemaan Suomea! Taisi vika ollut sinun omissa tekosissasi hallituksessa ja pääministerinä. Nyt sinun on hyvä kritisoida toisia kun sinua ei hyväksytty sinne mukaan. Yritä kertoa itsekritiikkiä se ehkä puree paremmin kansaan - jos vaikka vielä saisit uuden tilaisuuden.

 • veron maksaja

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Pitäisköhän maataloustuesta nipistää vähän lapsiperheillekin

 • ydinjulle lohja

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  näihän sitä lähihistorian valossa ennenkin keskustan vallan aikana elettiin,eli lähihistoria toistaa itseänsä.Tossa poikakin totes että kaksi + kaksi on kolme kun kaikki nousee.

 • PRO NUCLEAR

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Asuntojenkorkovähennys on ainoa syy Suomen järkyttävän asuntokuplan muodostumiseen.

 • Kotona juniorin kanssa

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Lasten saaminen on siunaus, mutta kukkaroon se kyllä käy heinäsirkkalauman veroisena vitsauksena!

Tuoreimmat aiheesta: Talous

Pääuutiset

Tuoreimmat

Muualla Yle.fi:ssä