Rovaniemi |

Koiranpentuja tehtaillaan kuin keskitysleirissä

Rovaniemeläinen opiskelija haki viime perjantaina kaksi novascotiannoutajan pentua satakuntalaiselta kasvattajalta. Internetistä löytyneet suloiset pennut maksoivat 600 euroa kappaleelta. Viime yönä toinen pennuista kuoli ja toinen taistelee parhaillaan hengestään.

Koiranpentu pesun jälkeen
Mimosa-koiran heikko ruumiinrakenne näkyi pesun jälkeen. Kuva: Tanja Karhunen
Rovaniemi

Rovaniemeläinen Tanja Karhunen löysi koirankasvattajan yhteystiedot internetin ilmaiselta sivustolta, jossa oli erillinen palsta koirille. Sieltä löytyi ilmoitus viidestä Novascotiannoutajan pennusta, yhteystiedot ja myyntihinnat. Ilmoitukseen oli liitetty suloinen valokuva yhdestä pennusta.

Karhunen otti yhteyttä kasvattajaan ja sai tietää, että pentueesta oli vielä koiria myytävänä.

- Odotin, että kasvattaja olisi ollut kiinnostunut ostajasta ja halunnut tietää minkälaiseen perheeseen koiraa ollaan hankkimassa mutta myyjä ei kysynyt mitään, Karhunen sanoo.

- Nettisivut vaikuttivat asiallisilta ja siellä kerrottiin, että eläinlääkärit valvovat kasvatusta ja koirien kohtelua. Varmaan niiden takia minäkin tähän sorruin, Karhunen sanoo.

Lopulta Karhunen teki pikaisen ostopäätöksen kasvattajan nettisivuilla nähtävien kuvien perusteella. Kasvattaja ehdotti käteismaksua mutta Karhunen ei tähän suostunut. Hän päätti maksaa sadan euron varausmaksun ja loput 500 euroa pankkisiirrolla.

Vatsatauti esti pentujen tarkistamisen

Kasvattajan kanssa sovittiin, että pennut voi käydä tarkastamassa paikan päällä. Turussa asuva Tanja Karhusen sisar lupautui käymään katsomassa pentuetta, josta myös toinen rovaniemeläisperhe oli ostamassa yhtä pentua. Tämä ei kuitenkaan onnistunut.

- Kasvattaja ilmoitti yllättäen, että perheessä on vatsatautia ja koiria ei pääsekään tarkistamaan sovittuna ajankohtana. Uutta sopivaa aikaa ei enää löytynyt, Karhunen sanoo.

Viime perjantainailtana Karhunen ajoi ystävänsä kanssa Satakuntaan hakemaan molemmat pennut. Pennut alkoivat oksentaa ja ripuloida lähes heti kun ne oli siirretty autoon ja se jatkui koko matkan Rovaniemelle saakka. Koirat olivat pieniä ja heikon näköisiä ja Karhunen vei ne heti seuraavana päivänä eläinlääkärille. Eläinlääkäri oli Karhusen mukaan järkyttynyt siitä, missä kunnossa pennut olivat. Koirat olivat aliravittuja ja niillä oli virusperäinen tartunta.

- Pentujen paino on selvästi alle suositusten. Meidän tyttö painoi kilon ja tämä toinen alle 800 grammaa. Luovutusikäisenä tämän rodun pitäisi olla 3-6 kiloa, riippuen sukupuolesta ja muista ominaisuuksista, Karhunen sanoo.

- Toinen koira kuoli viime yönä ja tätä meidän tyttöä katsotaan vielä kaksi päivää. Elinodote on 50 prosenttinen. Nesteytettävänä käytettiin jälleen tänään, Karhunen sanoo.

Suoraan pentutehtailijan käsikirjasta

Suomen Eläinsuojeluyhdistysten liiton toiminnanjohtajan Helinä Ylisirniön mukaan Tanja Karhusen kokemukset kuulostavat kuin suoraan pentutehtailijan käsikirjasta.

- Juuri näin pentutehtailija toimii ja tällainen voi ostajan kannalta olla lopputulos, Ylisirniö sanoo.

Ylisirniön mukaan tällaiset kokemukset ovat Suomessa aivan liian yleisiä.

- Asiakkaiden pitäisi vaatia näitä pentutehtailijoita vastuuseen toiminnastaan vaikka se ei olekaan helppoa. Tehtailija osaavat hyvin kiertää lainkouraa ja asiaan voidaan puuttua vain lopettamalla ostot näiltä epämääräisiltä myyjiltä.Tällainen teollisuudenala pitäisi saada ajettua alas, Ylisirniö sanoo.

Toiminnanjohtaja Helinä Ylisirniön mukaan pentutehtaissa kasvatetaan koiria tai kissoja tehdasmaisissa olosuhteissa ja eläimet voivat joutua elämään koko elämänsä häkeissä ja synnyttää pennutkin sinne. Pentuja voidaan luovuttaa alaikäisinä ja narttuja pennutetaan jatkuvasti. Koiria ei hoideta eikä lääkitä eikä välttämättä edes ruokita riittävästi. Pentutehtaat ovat Ylisirniön mukaan kuin eläinten keskitysleirejä.

- Lopputuloksena näistä pentutehtaista tulee sairaita ja käsiin kuolevia pentuja, Ylisirniö sanoo.

Ostajien pitäisi kuunnella hälytyskellon ääntä vaikka mielessä onkin suloinen koiranpentu nappisilmineen. Erityistä varovaisuutta pitää noudattaa ilmaiskanavilla kuten internetin ilmaissivuilla, joissa pentutehtailijat liikkuvat.

- Ennen kuin sortuu söpöihin pennun kuviin, pitäisi etukäteen valmistautua tunnistamaan mahdollinen pentutehtailu. Joskus ostajat sortuvat ajattelemaan, että he pelastavat pennun tällaisesta tehtaasta. Tämä kuitenkin tekee vain tilaa uusille tehtailtaville, Ylisirniö varoittaa.

Tanja Karhunen on jo tehnyt asiasta rikosilmoituksen ja eläinsuojeluilmoituksen. Helinä Ylisirniö pitää tätä oikeana toimenpiteenä. Lisäksi mikäli kasvattaja on kasvattanut eläimiä Kennelliiton kasvattajan nimikkeellä, pitää siitä tehdä ilmoitus myös Kenneliittoon.

Kommentoi aihetta (67 kommenttia)

Kirjoita kommentti

Käytäthän nimimerkkiä. Emme julkaise nimellä kirjoitettuja viestejä.

Pysythän aiheessa. Vain aiheeseen liittyvät viestit julkaistaan.

Vastaa alla olevaan kysymykseen. Kysymyksen on tarkoitus varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Viestisi luetaan toimituksessa ennen sen julkaisemista. Haluamme tarjota sinulle mahdollisuuden hyvin perusteltuun, laadukkaaseen ja moniääniseen keskusteluun. Tarkemmat pelisäännöt voit lukea tästä linkistä.

 • Dream

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Samaiselta kasvattajalta on meidän narttutolleri tullut 6 vuotta sitten. Pentu käytiin itse tsekkaamassa ja varaamassa kun se oli 6 viikkoinen. 8 viikkoisena se haettiin kotiin. Koiralla on aina ollut paperit kunnossa ja se on aina ollut terve. Kyllä ostajallakin pitää jotakin vastuuta olla. Tietenkään en kasvattajaa puolusta, mutta 6 vuotta sitten oli asiat kasvattajalla kunnossa.

 • Ostaja-maksaja

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Kennelmies laittoi asiaa.

  Niinhän se menee.

  Nyt on jokunen nartun omistaja ja pikkupentujensanonut, ettei taida viedä turhaan ultrattavaksikaan ja ainakin kysyy tarkaan enne kuin vie pikkupentunsa tarkkiin, kun ei tiedä mikä parvopentu on ollut just siellä hoidettavana. Hesassa ei kaikki ellasemat edes ota moisi hoitoon.

  Pakkoko se on tuoda Virosra tahallaan tautipesäkkeet tänne?

  Kuuntelin eilen radiosta Kennelliiton ja Eläinsuojelun asiantuntijoita. Molemmilla oli ihan samansuuntaiset ajatukset.

  Siihen, että seropi on terveempi kuin rotukoira, ei ole mitään näyttöä. On kyse yksittäisistä koirista.

  Kasvattajan työtä voi seurata jalostustietojärjestelmästä. Siellä on terveystutkitut ja kaikki taustat nähtävillä.

  Mutta eihän tämätehtailu lopu , jos aina löytyy ostaja . Näköjään löytyy. Aina.

 • jeepee

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Tämä kasvattaja ei ole edes pentutehtailija vaan tavallinen tokkari.

  Virossa on hänen ilmoituksia jossa lukee että ostetaan kaikki pienet pennut jotka tarkaistuksen läpäisevät, me haemme uusia pentueita joka kuukausi jne.

  Tässä tämä ilmoitus:

  we buy your puppy.

  Offer your dog all the puppies.

  Puppies to be eu-passport, microchip,

  rabies, puppy vaccination,

  Echinococcus and deworming.

  We do not buy sick dogs!

  Eg, Parvo!

  We are looking for people who wants to sell the puppies quickly.

  If you want to do business with us please contact us.

  We know of Estonia, Lithuania, Latvia puppy price.

  So, if you think we pay too much, please do not contact us.

  We have a few contacts already but we are looking for more.

  We are looking for 1-2 trips a month.

  Write to us English.

  What do you have to offer us?

  How old are the puppies?

  All documents must be fit and healthy puppies!

  How many girls and boys?

  What color?

  Images where it is?

 • remu 23kk

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Joo, tosiaan. Tästä täytyy ottaa opiksi, ja alkaa miettimään tarkemmin mistä pennun ottaa. Me otettiin kultsun pentu elokuussa -08, ja kasvattaja kyllä halusi tietää millaiseen kotiin Remu tulee, ja kuulumisiakin soitteli myöhemmin. :)

 • Kennelimies

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Ei se ole hölmö joka kaupittelee, vaan se joka ostaa. Siitä vaan kaikki sinisilmät venäjältä ja virosta pentuja ja löytökoiria hakemaan. Jopparit siinä rikastuu ja nauraa teidän peräänne,kun masatte näistä reppanoista tommosia hintoja. Ottakaa nyt hyvät ihmiset järki käteen näissä koirahommissa. Mitä lähemmältä ja tutummalta pennun otatte,sen tyytyväisempiä varmaan olette. Haluatteko kasvattaa ja kouluttaa kivaa ja tervettä pentua, vai haluatteko että jopparit kouluttaa teitä, sillai kantapään kautta ?

 • Kosmo

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Pentutehtailu on toki kamalaa, mutta en millään ymmärrä näitä rotujalostuksen puolestapuhujia, joiden päällimmäinen motiivi on muokata koirasta sellaista kuin se jossain paperissa on määritelty. Käyttöön jalostus on helppo ymmärtää, kun kriteerinä on kova vietti ja terveys, mutta kun aletaan rakentamaan koiraa tiettyjen ulkoisten piirteiden mukaan, ollaan moraalisesti kovin heikoilla jäillä. Terveitä ja reippaita pentuja lopetetaan mm. värivirheiden, karvoituksen geenivirheen _puuttumisen_, silmien värin, ei surkastuneiden takajalkojen takia. Syitä on monia ja lista pitkä, mutta kaikki yhdistää se, että koirasta tulee ei haluttu kosmeettisista syistä. Puhtaan rodun puolestapuhujat kääntävät myös systemaattisesti päänsä sille faktalle, että nykyisistä roduista juuri yksikään ei voi selviytyä seuraavalle vuosisadalle niiden homogeenisten kantojen vuoksi. Jokainen uusi sukupolvi on terveydeltään heikompi vaikka vanhempien terveyttä seurattaisiin kuinka. Perimä ei yksinkertaisesti ole tarpeeksi monipuolinen.

  Itselleni koirat ovat aina olleet lemmikkejä ja olen tietoisesti suosinut sekarotuisia sekoituksista, joissa on mahdollisimman terveitä rotuja. En halua koristetta, en tarvitse koiraa tekemään tiettyä työtä, enkä halua ennalta arvattavaa kloonia. Koirani ovat eläneet 15 ja 17 vuotiaiksi. Tällä hetkellä jaloissa nukkuu 10 vuotias vielä vetreä turrikka. Sen kallo ei ole liian pieni sen aivoille, se pystyy hengittämään normaalisti, sen silmät eivät vahingossa pulpahda ulos. Se on monen rodun kulminaatio ja oma yksilönsä. Joskus lenkillä kuulee kommentin "ai jaa toi on pelkkä sekarotuinen" ja se pistää kummastelemaan. Tietääkö keskiverto rotufanaatikko miten jalostus on toteutettu ja mihin se johtaa? Eipä taida, riittää että oma koira on kuten manuaalissa kuvattu.

  Joskus koira-aiheisilla sivustoillani vieraillessa oikein hirvittää lukea näiden rotuoppineiden keskusteluja. Eräs muori harmitteli, kun pitää lopettaa koira sen onnettomuudessa saaneen kosmeettisen vian vuoksi. Koiralta oli ilmeisesti autokolarissa revennyt korva irti, "eikä se enää haluaisi ilman näyttelyjä elääkkään". Näihin verrattuna koiratehtailu on loogista ja hyvin perusteltua toimintaa!

 • Päivi

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Tiistinen kirjoitti:

  "Meillä syynä oli ettemme tarvitse koiralle papereita, mm. että haluamme tolleristamme metsästyskoiran ja kotikoiran, emme näyttelykoiraa tms. Rodun ominaisuudethan siitä löytyy, oli se paperin lipare tai ei. "

  Meillä on paperillinen rotukoira kotikoirana. Tarvitsimme papereita, sillä halusimme varmuuden siitä, että koirastamme löytyy juuri sen halutun rodun ominaisuudet. Toisekseen halusimme, että meillä on suurempi varmuus koiran terveydestä – esimerkiksi nartun liian tiheä pennutus, mikä usein on syynä paperittomuuteen, jättää varmasti jälkensä pentuihin.

  Juuri tämä ajattelutapa, että emme tarvitse koiralle papereita emmekä halua maksaa siitä, mitä emme tarvitse, on johtanut pentutehtaiden syntymiseen. Jos haluaa rotukoiran, joutuu maksamaan siitä, ja jos haluaa sekarotuisen, ottaa sen – tietysti myös mielellään hyvästä, suunnitellusta pentueesta. Koirien kasvatus on hyvälle kasvattajalle harrastus, ei rahasampo, eikä pentueen teettäminen kunnolla ja rotujalostukselllisesti järkevästi ole halpaa touhua.

  Ehkä olen julma ostajaa kohtaan, mutta en usko, että netistä paperitonta pentua etsivä voi olla törmäämättä pentutehtailuun. Sinisimäinen on, kun ei huomaa päivänselviä merkkejä siitä. Hyvä, että ostajat myöntävät virheensä avoimesti, mutta syytä on turha etsiä muualta kuin itsestään.

 • yoperhonen

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Niin se vain, ihmettelen vain sitä ,kun tätä samaa rotua kasvatetaan lähempänäkin, miksei kyelty sieltä,vaan mentiin toiselle puolen suomea.

  Taisi kuitenkin olla se hinta taas, mikä teki tempun. Pentu tuli kyllä maksamaan taaskin sen normaalin pennunn verran ,jos olisi ostettu kunnon kasvattajalta, olisi säästynyt kaikelta vaivalta ja murheelta. Myös se ostaja, joka menetti pentunsa.

  Tässä ei säälitä mikään muu ,kun pienet pennut, viattomat eläin parat, joita on kohdeltu hirviömäisellä tavalla.

 • syksy

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Kyllä tässä itsekin on paljon tarkempi kun eksyi just sinne pentutehtaan kotiin. Oon todella epäileväinen nykysin kasvattajien suhteen pentutehtailijoitten asiosta. Mutta parempi niin, jos sitten vaikka ei enään ostaisi pentutehtailijan pentua. Minun isälläni on ollut monta koiraa elämässä mutta ikinä ei ole törmännyt pentutehtailijaan. Miten kävikin näin huono tuuri?

  Mutta joo, tässä vielä kaikille kysymys että kun joku sanoi että parvoa voi kantaa oireettomana. Niin voiko muka koira kantaa 10kk parvoa ilman mitään oireilua?

 • kasvattaja

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Se kuulu paperinlipare ei maksa paljonkaan,vaan hintaan kuuluu kaikki,mitä pentujen hyvinvoinnin eteen tehdään, kaikki vanhempien tutkimukset, rokotukset, terveystutkimukset pennulle, kaikki hoito, synnytyksestä asti, kaikki,mitä ikinä kuuluu kasvatustyöhön, puhumattakaan valvomisesta siivouksista, mitä tulee kun pennut kasvaa. Jos ostaja ei semmosia arvosta, hän ei ole pentujeni arvoinen. Näin se vain on.

 • Unelias

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  MOni ihminen varmaan on tullut siihen tulokseen että paperittomilla rotukoirilla tekee enemmän rahaa. se on kyllä varmaan totta mutta mielestäni ollaan hakoteillä jos kasvattaa pelkästään rahan vuoksi.

  Vaikka kyllä se tästä vielä yleistyy, kun koko ajan tulee lisää pakollisia kuluja ja rek. maksut nousee. eli ei ole enää väliä onko emä/isä käynyt esim. näyt tai kokees...saman maksaa kuin sellainen joka on esim. MVA/KVA.

  Kun kuitenkin kotikoiran haluavia on niin paljon, halutaan seurakoira. Onhan se monesti nykypäivänä selvää että jos paperi koira maksaa 1200€ ja paperiton samanrotuinen 500€ niin moni lankee.

 • koiran kasvattaja

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Nimi julki!!!

 • Eläinsuojelija

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Pentutehtailuun voidaan puuttua, jos tahtoa löytyy. Ensinnäkin pitää tiukentaa eläinsuojelulakia, jotta koirankasvatuksen ehdot kiristyvät ja kaikki kaupallinen kasvatus/pentujen myynti tulee valvonnan piiriin. Paperittomistakin rotukoirien pennuista tulisi olla ilmoitusvelvollisuus esim. Kennelliitolle. Kaikille koirille, myös sekarotuisille, tulisi olla pakollinen rekisteröinti. (Maksun tulisi olla sama kaikille.)

  Ilmoitukset myytävistä koiranpennuista tulisi sallia vain valvotuille nettisivuille ja lehdille (eli ilmoitukset keskitettäisiin luotettaville ja jotenkin valvotuille eläinmyyntisivustoille) sekä luonnollisesti kasvattajien omille sivuille. Kauppojen ilmoitustauluilta ym. paikoista ilmoitukset olisivat kiellettyjä. (Näin on joissain maissa.)

  Pentutehtailusta tai -trokauksesta ja eläinten huonosta kohtelusta kiinnijääneiden henkilöiden nimet/kennelit tulee saattaa julkiseen rekisteriin, jotta pennunostajat pystyvät välttämään heidän toimintansa tukemista. Rekisteriä voisivat ylläpitää vaikkapa Kennelliitto ja eläinsuojelujärjestöt yhteistyönä. Mikäli tietosuojasyyt eivät mahdollista täysin julkista rekisteriä, voitaisiin pääsy sinne rajoittaa järjestöille, kuitenkin niin, että jokainen voisi halutessaan tarkistaa, onko esim. tietty pentujen myyjä rekisterissä. (On huomattava, että eläinsuojelurikoksistakin tuomituilla henkilöillä voi olla niin hienot nettisivut, että niiden perusteella kukaan ei voisi kuvitellakaan heistä mitään pahaa!)

  Sitten ehkä suurin ongelma: Mikä tekee pentutehtailun kannattavaksi? Luonnollisesti rotukoirien - etenkin tiettyjen rotujen - suuri arvostus ja kova kysyntä, mikä tekee pennuille hintaa. Hienoja sekarotuisia, mm. vahinkopentuja ja ulkomaiden kodittomia aikuisia koiria, olisi tarjolla halvalla ja ilmaiseksikin, mutta ihmiset haluavat ennemmin rotukoirien pentuja. Kunnolliset kasvattajat hoitavat pentunsa viimeisen päälle hyvin ja laittavat valiovanhempien jälkeläisille myös rutosti hintaa. Hinta kauhistuttaa tavallista ostajaa, joka ei ole näyttelyistä kiinnostunut, mutta haluaisi kuitenkin itselleen juuri tuon rodun pennun, kun "se oli niin ihana se kaverin kaverinkin koira". Ja sitten on netissä myytävänä suloinen samanrotuinen pentu alle puolet halvemmalla...

  Mitä tälle voitaisiin tehdä? Oma mielipiteeni on, että kunnollisten ja vastuuntuntoisimpien kasvattajien pitää nyt katsoa peiliin. Kasvatustoiminnan perustana pitää olla rakkaus koiriin ja kyseiseen rotuun, eikä rahanansaitseminen. Tällöin kasvattaja ottaa jo ennen pentueen suunnittelemista selville, että pennuista kiinnostuneita hyviä koteja on varmasti tarjolla vähintään yhtä paljon kuin pentuja voi syntyä.

  Tärkeintä hyvälle kasvattajalle on se, että pennuista tulee kaikin puolin terveitä ja hyväluonteisia ja että ne kaikki pääsevät ehdotooman varmasti hyvään kotiin. Palkaksi kasvattajalle riittää se, että saa omat kustannuksensa takaisin, voittoa ei tarvitse kertyä. Kun näin toimittaisiin, rekisteröidyt rotupennut pysyisivät melkein samoissa hinnoissa, joita nyt vaaditaan paperittomista puhdasrotuisista. Tämä rajoittaisi tehokkaasti pentutehtailua, sillä mitä järkeä olisi vaatia tai maksaa paperittomista, huonostihoidetuista pennuista lähellekään samoja hintoja kuin hienon sukutaulun omaavista, taatusti terveistä ja hyvinhoidetuista pennuista. Olisiko kasvattajien mielipiteitä tähän asiaan?

 • 4+2

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Mä oon ostanut tuolta Eurasta yhden pennun. Sillä ikää nyt 10kk ja luojan kiitos kunnossa! Meidän vanhempi koira meinas viime vuonna kuolla kun sai rokotuksen, ilmeisesti joku allerginen reaktio ni tästähän olis vielä puuttunut että tämä meidän tollerimme ois kuollu. Onneks sentään kumpikin hengissä. Ja tiedän kaks muutakin koiraa jotka ovat onneks kunnossa. Oon nyt saanut vähän semmoisen kuvan että tuo kasvattaja on mennyt pahempaan suuntaan. Me saatiin mennä katsomaan sisään pentuja ja oltiin ainaki puoli tuntia sielä, meillä joku 200km matkaa tuonne. Sitten kun haettiin pennut oli piha-aitauksessa. Ja se ei kestänyt kun 5min. Se ei ees sanonut että hyvää kotimatkaa tai mitään! Ei edes heippa.

 • kahden sekarotuisen omistaja Oulusta

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Kiitos erittäin tärkeästä kirjoituksesta! Hyvä, että asioista puhutaan!

 • -CC

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Ei sääliä - kai koirasi on rokotettu? Jos on, niin sillehän ei parvoa eikä penikkatautia tule. Joten jos jätetään kaikki syyllistäminen sikseen. Totta kai pitäisi kovettaa sydämensä ja tehdä ilmoitus saman tien, mutta nyt vahinko on jo tapahtunut. Olen varma, että ko. pennun omistajat seuraavan kerran katsovat kahdesti, mistä ostavat pentunsa.

  Paras tapa lopettaa pentutehtailua on olla ostamatta "rekisteröimättömiä rotukoiria". Niihin tulee suhtautua nimenomaan sekarotuisina ja kieltäytyä maksamasta sellaisesta koirasta montaa sataa euroa. Sekarotuisia vastaan minun ei ole tarkoitus puhua, mutta totuus on että nämä rekisteröimättömät rodun nimikkeellä myytävät koirat valitettavan usein on tehty rahastamistarkoituksissa, oli kyse varsinaisesta pentutehtailusta tai ei.

  Suosikaa kasvattajia, jotka kuuluvat kennelliittoon, löytyvät rotujärjestön sivuilta ja joiden kotisivuilla on esillä nimet, osoitteet, koirien terveystulokset ja tietoa pentueesta, pennuista ja vanhemmista. Mitä kiinnostuneempi kasvattaja on ostajasta, sitä parempi merkki. Ei kannata ottaa pahalla, jos joutuu tentattavaksi. Mikäli ostaa pentua kasvattajalta, jolla ei ole kennelnimeä, on kasvattajan velvollisuus silti kertoa kaikki yllä mainitut asiat.

  Ja pentue sekä emä on voitava aina nähdä kotioloissa. Monet kasvattajat pystyvät järjestämään isänkin näkemisen, mutta tähän eivät kaikki pysty. Pojat on poikia; tekevät temppunsa ja matkustavat sitten matkojen päähän ;).

 • Tiistinen

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Oma koirani on kotoisin samaisesta paikasta. Meillä oli kylläkin vielä välikäsi siinä, kun ostimme toiselta pariskunnalta 9-viikkoisena oman tollerimme, kun he olivatkin allergisia.

  Meillä syynä oli ettemme tarvitse koiralle papereita, mm. että haluamme tolleristamme metsästyskoiran ja kotikoiran, emme näyttelykoiraa tms. Rodun ominaisuudethan siitä löytyy, oli se paperin lipare tai ei.

  Nythän se kaduttaa, että edes välikäden kautta on moista kannattanut. Pentutehtailua itsekin arvelimme, kun puolisisaruksia (tai kenties aivan koko sisaruksia - ei voi tietää, kun kukaan ei tiedä koiriensa vanhempien oikeita nimiä) alkoi sitten löytyä enemmälti. Eräs puolisisaren omistaja ottikin yhteyttä Euran eläinsuojelupuolelle.

  Mutta hyvä niin, että toivon mukaan nyt sitten tuli stoppi jutulle. Oma koirani on terve ja hyvinvoiva ja painoi 3,5 kg meille tullessaan. Mutta seuraava koira on vasttuulliselta ja tunnetulta kasvattajalta - se on vissi! :)

 • mauno 8kk

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Moi! Minulla sama kokemus meidän koiran kanssa. Ostin espoon tikankylästä koiranpennun, ja kaikki oli silloin ihan ok, rokotettu, madotettu+eu-passi, mutta sitten alkoi ripulointi ja oksentelu kotona, epältiin parvon-virusta, mutta oli suolistotulehdus ilmeisesti, ja meinasi kuolla siihen.Hyvä eläinlääkärimme hoiti maunon kuntoon, ja annoimme aina 2 tunnin välein nestettä ruiskulla suoraan suuhun,pikkuhiljaa mauno alkoi voimistua hän on nyt jo 8kk vanha. Paljon meiltä meni rahaa eläinlääkäriin, ja "kasvattajalta" ei saanut edes lääkärikäynneistä maksuapua!!! Nämä pitäis saada todellakin vastuuseen teoistaan sehän on eläinrääkkäystä!!!

 • Varastamista

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Jos ostaminen kriminalisoitaisiin, niin tämä loppuisi.

  Sehän on samaa kuin varastetun tavaran ostaminen. Paperiton koira on varastamista. Kasvattajat tekevät kasvatustyötä, suunnittelevat ja miettivät sopivat yhdistelmät.

  Sitten tullaan ja teeteään sillä "rotukoiria" alehintaan.

  Kyllä niitä seropeja hävetään. Miksi niitä pitää puolustella?

 • päkelö

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Pikkuisen Mimosa-pennun omistajalla lienee jo riittävän paha mieli ja suru, eiköhän tuo syyttely ja ilkeily rekisteröimättömästä pennusta ja pentutehtailun tukemisesta jo riittäisi?

  En ole pentutehtailua ja toivon, että tämä tapaus vähentäisi tuollaista sairasta koiratehtailua, mutta onko pakko solvata, asiaahan ei saa enää tekemättömäksi.

 • Entinen koiran omistaja

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Itse hain toisen koirani 20v. sitten nyt edesmenneen epäilyttävästä kasvatuspaikasta, etelä-suomesta. Tuo kasvattaja lopetti myöhemmin toimintansa. Hakemani koira eli 17v. päästyään jaloilleen. Voimia sinulle "Mimosan" kasvatukseen. Hyvä kun olet tehnyt rikos- ja eläinsuojeluilmoitukset. Ihmiset jotka ajattelevat asioita vain bisnesmielessä pitäisi katsoa peiliin.

 • kesä

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Oon tuo 4+2 tyyppi niin mulla on novascotiannoutaja. Sitten meillä on myös sekarotuinen koira, siinä on labradoria ja kultaistanoutajaa ja se on jo 8v. Ollut aina terve kuin pukki! :) Meidän novascotiannoutajalla ei oo muuta vikaa kuin että sen silmät rähmii joka aamu. Käytiin kerran näyttämässä lääkärissä ja ne sano että perustulehdus. Pari kk päästä on 1v rokotus ja samalla katsotaan taas silmiä. Ja muuten luonteessa ei ole mitään vikaan. Tosi sosiaalinen. Mulla vaan kävi tuuri ja onneks kävikin!

 • Sympatiaa-ei

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Kannattaa muistaa, että rekisteröimätön koira ei ole novascotiannoutaja tai mikään muukaan. Chihi ei ole chihi ilman paperaita. Eikä bordercollie bordercollie paperittomana.

  Ne ovat sekarotuisia.

  Kyllä saa olla mielipide. Solvaus ei ole mikään solvaus. fakta on faktaa. Jos menee ottamaan setropin epämääräisestä paikasta näkemättä pentua- siinä on tulos.

 • Ei koiria

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Niinmpä niin!Kyllä sioista ja ketuista pidetään kaamea vouhotus jos muutama on sairas .Mutta koirahommiin ei puututa missä olisi tosiaan viherpiiperäjille työnsarkaa ja valvoa millaisiin paikkoihin niitä suloisia ihania hurttia laitetaan. No pääasia että viljelijöitä valvotaan ja rangaistaan sehän se on eläinsuojelua.

 • Huolestunut

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Tällaisten tapausten pitäisi saada huomattavasti enemmän julkisuutta, jotta tilanne muuttuisi. Toivottavasti asia mainitaan uutisissa ja jossain ajankohtaisohjelmassa.

 • Stella-Maria

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Ottakaa ihmiset selvää mistä koiran ostatte, pääkaupunkiseudulla on yksi pentutehdas toiminut jo vuosia, eikä sitä saada loppumaan koska asiakkaita riittää. On niin rokotettua, sirutettua ja eläinlääkärin tarkistamaa pentua. Poliisi sanoi että jokaisella on oikeus harrastaa, joten se siitä. Suomalaiset ovat eläinrakkaita, joten ottakaa selvää ennen koiran hankintaa. Huono pentu tulee kalliiksi kaikin puolin niin rahallisesti kuin eettisestikkin. Narttu koiria jopa varastetaan kauppojen ulkopuolelta, arvatkaa mihin ne joutuvat.

 • Y

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Kyllä mä tiedän että paperiton koira on seropi. Olkoot! Muut saa olla mitä mieltä hyvänsä mutta mä pidän mun koiraa novascotiannoutajana ja piste! Itse sitä paitsi näin pennun, en todellakaan olis muuten ostanut jos en ois nähnyt. O_o

 • Joopajoo

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Niin kauan, kun menee ja ostaa pennun tuohon hintaan, saa mitä tilaa.

  Turha on valittaa , kun p*'t on jo housuissa.

  Ettei ole ostajakaan perehtynyt hankkimaansa rotuun, ellei edes tiedä pentujen koosta mitään. Se on ainakin ihan varmaa, että ne on myytykin ei-rekisteröityinä.

  Ei yhtään hetkauta tuon ostajan takia, mutta niitä pentuja ja niitten emää tulee iso surku.

  Kuitenkin tänä päivänä kunnon kasvattaja pitää jonkinlaista blogia, kotisivuja tms. Pentuja pääsee kastomaan ja emään pääsee tutustumaan.

  Mutt. Ihmisellä on vajaat 500 € ja sillä pitäisi saada rotukoira Ei sillä rahalla saa. Pitää säästää ja ostaa sitten.

 • Asta

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Toivottavasti viranomaiset toimivat nopeasti. Nimittäin jos pentutehtailija on ajatellut kovinkin viisaasti, niin hän voi hyvinkin pian tehtailla pentuja jollakin toisella nimellä ja toisessa osoitteessa. Meille kävi nimittäin 10v. sitten niin että erehdyttiin ostamaan pentu tälläiselta ihmiseltä. Tosin pentu on hyväkuntoinen ja -vointinen edelleenkin, mutta alkuun oli tosi hankalaa hoitaa sairasta pentua. Niin, tämä henkilö jolta ostimme pennun, olikin yllättäen muuttanut toiselle paikkakunnalle ja vaihtoi jopa nimensä. Ettei häntä saataisi kiinni. Mutta kuitenkin poliisit olivat tarpeeksi ripeitä, joten hän sai rangaistuksen, tosin vain sakkoja, kun ei suurta vahinkoa ollut aiheutunut

 • Huono pentu?

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Kyllähän se on kuule "Stella-Maria" sellainen juttu että huonoa pentua ei ole olemassa. Sen sijaan on huonoja kasvattajia ja omistajia!

 • Seliseli

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Saahan sitä pitää omaa koiraansa vaikka maailmanmestarina, eikä se sitä kuitenkaan ole.

  Ihan sama.

  Mutta jokaisen seropin >väitettyyn rotukoiraan, liittyy joku syy, mksei sitä rekata. Ne yleisimmät:

  -liian tiheä pennuttaminen

  -terveystuloksia ei ole

  -ei ole mitään varmuutta vanhemmista

  Siis tukee toimintaa ostamalla semmoinen. Oksettaa.

  Omaan treeniryhmäämme ei ole millään paperittomalla asiaa.

  Parasta olisi, jos Kennelliitto kieltäisi kaiken toiminnan sekarotuisilta koirilta. Ehkä ne sittn joku päivä loppuisivat. Ehkä.

  Tämä on vain jäävuoren huippua.

  Lisänä on se häpeä, joka on aina olemassa, kun kysyy, mistä sun koira on? no. Tämä on vaa ja tällä ei ole papereita. Miksei ole? No, kun ... tämä oli liian korkea, tämä oli liian pieni... Seliseliseli. Aina joutuu selittelemään.

 • Vähän niin kuin oma moka

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Kysymys kuuluu: miksi piti pentu ostaa, vaikka tiedossa oli, että sen PITÄÄ painaa 3-6 kiloa luovutusiässä? Jos pentu on surkeassa jamassa jo ostohetkellä, sitä EI SILLOIN OSTETA! Ostatko auton, jos se ei myyntihetkellä edes lähde käyntiin tai näyttää siltä, että leviää käsiin ensimmäisessä töyssyssä??

  Unohtakaa jo hyvät ihmiset ne sääliostokset, koska niillä ei ainuttakaan koiraa "pelasteta". Niillä annetaan pas*antehtailijoille selvä vinkki: tällaiselle toiminnalle on edelleen kysyntää, joten toimintaa on kannattavaa jatkaa.

  Tänä päivänä tietoa on kyllä aivan varmasti jokaisen ulottuvilla. On kirjallisuutta, on rotuyhdistyksiä, on keskustelupalstoja. Tietoa saa, jos sitä haluaa. Mielestäni on aivan turhaa vedota tietämättömyyteen, on aivan omaa saamattomuutta, jollei viitsi ottaa asioista selvää. Tämä tapaus täyttää niin selkeät pentutehtailun merkit, etten voi käsittää, miten joku voi langeta ostamaan.

  Tuonnäköiset pennut kuuluisi viedä armopiikille eikä yrittää elvyttää. Ne eivät ole saaneet kunnollista huolenpitoa koko aikana, kukaan ei ole sosiaalistanut niitä, ei huolehtinut madotuksista, ruokinnasta, lääkkeistä... Ne eivät edes välttämättä ole puhdasrotuisia. Lähtökohdat ovat niin surkeat, että todennäköisyys saada kiva ja mukava perheenjäsen ovat lähes olemattomat. Kun ei noita ole kunnolla kasvatettu ja rakkaudella sosiaalistettu, on valtavan iso riski, että niistä kasvaa aggressiivisia ja/tai hirvittävän arkoja.

  Ihmiset. Järki käteen. Ottakaa selvää rodusta ja kasvattajista. Kukaan fiksu ei myy ilmaispalstoilla ilman papereita, se vaan on niin!

 • kasvattaja

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Tuolla mainittiin, että pentutehtailijat ilmoittelevat pentujaan ilmaisilla nettisivuilla. Täytyy nyt mainita, että niillä samoilla sivuilla on ihan oikeita ja hyviä kasvattajia ilmoittamassa pennuistaan, eikä sellaista maksullista ja luotettavaa sivustoa ole, minne pennun etsijät löytäisivät. Itse annan ohjeeksi; Jos epäilyttää, osut yleensä oikeaan ja jätä silloin pentu ostamatta! Ota yhteyttä kasvattajaan ja käy katsomassa pentuja, eihän nyt hyvänen aikaa sikaakaan säkissä osteta.

 • sutki

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Miksei missään mainita kuka myi? Nimi julki ja käännetään syyttävä sormi minne se eläinsuojelurikkomuksissa kuuluukin.

 • Hmph.

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Aivan käsittämätöntä, että heti aletaan syyttämään sitä ihmistä, joka on ollut ajattelematon ja tehnyt virheen. Ostaja on myöntänyt mokansa, eikä missään nimessä ole hakemassa sääliä tai oikeutta itselleen... Koirille tässä haetaan oikeutta! Kerrankin joku tuo tämän asian julkisuuteen, moni olisi tehnyt vain rikosilmotuksen ja ollut hiljaa koska oma moka nolottaa niin paljon.

  Pyydän kääntämään katseet nyt siihen, mistä tässä on oikeasti kysymys. Selkeestikään asioista ei tiedetä tarpeeksi, kun tällaista edelleenkin sattuu. Onneksi se sattui nyt sellaiselle ihmiselle, joka edes yrittää tehdä asian eteen jotain.

 • i

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Öh, mä oon ainakin sanonut suoraan jos joku on kysynyt että meidän koira on epämääräisestä paikasta eikä sinne kannata kenenkään eksyä. Miks pitäs selitellä, tosi tyhmää semmonen? Itse olin jälkiviisas eikä sille voi mitään enään. Turha tässä on enää itkeä. Ja mä kyllä tavallaan tiedän miksi ei ole rekisteröity koiraamme. Sen verran täälä netissä pyörin että kyllä huomaan kun pentuilmoituksia satelee. Eikös se nyt oo ihan päivänselvää että tulee koko ajan silloin pentuja. Haha ja minä en häpeä todellakaan mun koiraani että se on semmoisesta paikasta. Voi jestas. Mulle on pääasia että mun koira pysyy terveenä niin kaikki on hyvin. Pistäs vihaks ja pahasti jos mun koira kuolis sen akan takia. Ja varmasti on myös se ihminen vihainen jonka koira jouduttiin lopettamaan.

 • Leena

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Itse rikollisten lisäksi syyllisiä tämän toiminnan jatkumiseet ovat a) ostajat, jotka luulevat, että paperillisten koirien korkeampi hinta johtuu kasvattajien ahneudesta eivätkä halua maksaa sitä hintaa, minkä koiran hyvästä taustasta joutuu maksamaan ja b) löperöt eläinsuojelulait.

  Kun eläinsuojelurikoksista ei käytännössä rankaista mitenkään ja kieltoja on helppo kiertää, saa toiminta tietenkin jatkua.

  Seropeissa (ja tässä yhteydessä tarkoitan oikeasti x-rotuisia, en paperittomia) ei ole mitään vikaa ja niille pitäisi omanlaisensa kasvattajasäännöt ja rekisterit kuin rotukoirille. Näin voitaisiin puhua rotukoirista, x-rotuisista (molemmat paperillisia, ts. toimintaa helpompi tarkkailla) ja paperittomista koirista.

  Olen ehkä julma, mutta nykyisessä yhteiskunnassa EI kertakaikkiaan voi välttyä kaikelta tiedolta, mikä koskee pentutehtailua. Varsinkaan, jos on koiraa hankkimassa. Joten jos joku tällaisissa tapauksissa on ahne, on ostaja. Pentu halutaan halvalla ja taustoista viis. On toki ihmisiä, jotka haluavat nimenomaan x-rotuisen, mutta osaavat ottaa selvää asioista ja lukea epäilyttävän toiminnan tunnusmerkit.

  Tarkoitukseni ei ole syyttää Mimosan ostajaa, mutta haluaisin oikeasti tietää miten tähän kyseiseen "kasvattajaan" päädyttiin kaikkien muiden vaihtoehtojen ohi.

 • pii

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Lainaan tähän nimimerkki Eläinsuojelijan (kommentti jätetty klo 12:09, 1.6.) mahtavan kommentin. Olen täysin samaa mieltä kanssasi joka kohdassa!

  "Pentutehtailuun voidaan puuttua, jos tahtoa löytyy. Ensinnäkin pitää tiukentaa eläinsuojelulakia, jotta koirankasvatuksen ehdot kiristyvät ja kaikki kaupallinen kasvatus/pentujen myynti tulee valvonnan piiriin. Paperittomistakin rotukoirien pennuista tulisi olla ilmoitusvelvollisuus esim. Kennelliitolle. Kaikille koirille, myös sekarotuisille, tulisi olla pakollinen rekisteröinti. (Maksun tulisi olla sama kaikille.)

  Ilmoitukset myytävistä koiranpennuista tulisi sallia vain valvotuille nettisivuille ja lehdille (eli ilmoitukset keskitettäisiin luotettaville ja jotenkin valvotuille eläinmyyntisivustoille) sekä luonnollisesti kasvattajien omille sivuille. Kauppojen ilmoitustauluilta ym. paikoista ilmoitukset olisivat kiellettyjä. (Näin on joissain maissa.)

  Pentutehtailusta tai -trokauksesta ja eläinten huonosta kohtelusta kiinnijääneiden henkilöiden nimet/kennelit tulee saattaa julkiseen rekisteriin, jotta pennunostajat pystyvät välttämään heidän toimintansa tukemista. Rekisteriä voisivat ylläpitää vaikkapa Kennelliitto ja eläinsuojelujärjestöt yhteistyönä. Mikäli tietosuojasyyt eivät mahdollista täysin julkista rekisteriä, voitaisiin pääsy sinne rajoittaa järjestöille, kuitenkin niin, että jokainen voisi halutessaan tarkistaa, onko esim. tietty pentujen myyjä rekisterissä. (On huomattava, että eläinsuojelurikoksistakin tuomituilla henkilöillä voi olla niin hienot nettisivut, että niiden perusteella kukaan ei voisi kuvitellakaan heistä mitään pahaa!)"

 • Päivi

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Kysyntä luo tarjontaa. Paperittomia puhdasrotuisia pentuja, joiden kohdalla kaikki asiat ovat kunnossa, ei ole olemassa. Siihen, että niillä ei ole niitä papereita, on joku syy. Novascotiannoutajan pentua ei saa 600 eurolla, ja jos koira on noin aliravittu, että paino on kolmas-kuudesosa normaalista, olisi hälytyskellojen pitänyt ostajalla soida.

 • kepsu

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  "IrishWolfhound, tänään klo 11:01

  Kannattaa levittää sanaa huonoista kasvattajista netissä ja muualla."

  Niinpä, mutta pelkistä kuulopuheista / huhuista EI kannate levittää, pitää muistaa järki näissäkin asioissa!!

  Miksi ostaja tuki tälläisen pentujen kasvattajaa ostamalla pennun sieltä? Olisi ottanut välittömästi yhteyttä viranomaisiin eikä olisi tukenut pentutehtailijaa. Pakko kait hänenkin oli huomata että pennut eivät olleet normaaleja / normi kokoisia.

  .... Ei aina ymmärrä ...

 • Tantta

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Ei ole rotu- tai sekarotukysymys tuo tehtailu, sekarotuisia tehtaillaan paljonkin ja hintalaput ovat sen verran monta sataa euroa, että varmasti kannattaa. Riippumatta siitä, hankkiiko puhdas- vai sekarotuisen koiran, taustat pitää tarkistaa, vanhempien terveys, pentujen kasvuolot ja tietysti kunto. Täällä heiluttaa häntää iloinen ja terve puhdasrotuinen, naapurilla iloinen ja terve sekarotuinen. Tuttavapiiristä löytyy myös tehtailtu, sairas sekarotuinen. Ei siis kannata mennä siihen halpaan, että sekarotuinen = terve. Ei myöskään siihen, että tehtailtu pentu olisi halpa: kun lasketaan, paljonko ylimääräistä joutuu eläinlääkärille ja mahdollisille ongelmakoirakouluttajille maksamaan ihan pennun huonojen lähtökohtien takia (koiran ja sen hankkineen perheen kärsimyksistä puhumattakaan), lisäämällä sen summan pennun hintaan olisi saanut jo pennun asialliselta kasvattajalta, mahdollisesti jopa kaksi pentua...

  Mitä asiallisiin kasvattajiin tulee, niin sekä nykyisillä, tulevilla että entisillä jalostuskoirilla, samoin kuin niillä joista ei jalostuskoiraa tullutkaan (vaikkapa joku terveysongelma) on kunnolliset olot ja niistä huolehditaan asiallisesti loppuun saakka. Ei kannata ostaa pentua kasvattajalta, joka laittaa lisääntymisiän ohittaneet koirat kuoppaan tai kiertoon, jos ei kerran sellaista toimintaa halua tukea. Lompakolla äänestäminen on tehokas vaikuttamistapa!

 • Penturessu

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Kyllä se vain on niin, että mennessään ostamaan sen koiran ihan sökissä ja kuvittelee saavansa halvalla kivan koiran. saakin p*aa kouran täydeltä.

  En vain käsitä, mikä saa ihmiset ostamaan näitä ja vielä tässä tapauksessa. Koira on ollut niin surkeassa kunnossa, etteikö mikään hälytyskello soinut?

  Mimosalle olisi parasta päästä sateenkaarisillalle ja omistaja on tehnyt osuutensa: tuonut asian julkisuuteen.

  Omistaja ei vain kuvitellut, että ei tulekaan joka puolelta ymmärrystä ja suloisen( miten alle kiloinen novascotia voi olla suloinen-raato se on) pennun hymistelyä.

  Pentu-ressukka. Ja kaikki pentu-ressukat, jotka syntyvät noissa oluhteissa, kaikki narttu-ressukat, jotka niitä pentuja joutuvat tekemään. Se oksettaa, ei tuon ostajan typeryys.

 • Jonne

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Kuka kehtaa vielä väittää, että asiat eivät ole julkisuudessa, käytäppä huvikseen vaikka Googlea. Vaikka jotain tavallista hakusanaa käyttäen, kuten koiranpennun osto. Jo alkaa löytymään. Mutta mutta, eihän näitä jaksa lukea, kun halvalla saa pennun.

 • netti tietää

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  4+2, minkä rotuisen koiran?

 • Ei sääliä

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Pitäisikö säätää laki myös ostajan velvollisuuksista?

  Nyt parvo-, penikkatautinen pentu tuodaan levittämään tauteja!

  Tässä pidä sääliä ostajaa yhtään. Sorry ´vaan.

 • Henna

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Tämä kyseinen kasvattaja toimii Eurassa ja hänen seuraavat pennut ovat luovutusikäisiä 15. kesäkuuta. Internetin myyntipalstoilla on heidän ilmoituksiaan vieläkin, kaikkia ei ole poistettu.Sama tehtailija myy myös chihuja, luin myös, että he hankkisivat ulkomailta koiria ja myyvät niitä Suomessa eteenpäin. Kasvattajan nettisivuilla ei ole heidän oikeita nimiään ja he käyttävät ainakin kolmea eri puhelinnumeroa. Paikkakunta, sähköposti ja ilmoitustyyli yhdistävät heidät, sekä puhelinnumerot jotka minulla on. Tiedän tästä, koska kuollut uroskoira tuli melkein meille. Onneksi otin asioista selvää, ja nyt meille on tulossa kolmen viikon päästä rekisteröity tolleri. Kasvattaja puhui silloin minulle, että Rovaniemeltä ollaan tulossa hakemaan ainakin yksi narttu, myös ehkä viimeinen vapaana oleva uros. Olin myös uroksesta kiinnostunut. Kasvattaja vain nauroi, että "en ala valehtelemaan, se joka maksaa ensin, saa koiran". Kun kyselin vanhempien taustoja tarkasti, kasvattajat eivät enää koskaan vastanneet minulle. Kysyin myös heidän aiemmista rekisteröimättömistä pennuista, vastaus oli "en pidä sitä minään".

 • tytteli

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Hyvä, että ostaja teki rikosilmoituksen sekä eläinsuojeluilmoituksen. Toivottavasti pentutehtailija joutuu edesvastuuseen tekosistaan. Ihminen on julmista julmin.

 • Ilmianto välittömästi

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Aina rikosilmoitus, kun tämän tyyppinen tapaus! Pitää muutoinkin heti

  antaa ilmi. Kamalaa koirille olla tuollaisissa olosuhteissa, koko ajan kantavana huonoissa tiloissa. KARMEA voi olla ihiminen

 • MasaE

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  No, näissä on vähän sama juttu kuin huonosti toimivien ja käyttäytyvien yritysten kanssa. Kukaan ei uskalla kertoa julkisuuteen nimiä, jotta muut osaisivat varoa. Toivottavasti edes sitten, jos oikeuden päätös saadaan aikaan, voidaan alan foorumeilla ja Kennelliiton sivuilla pitää näkyvillä ne "kasvattajat", joilta ei pentuja osteta.

 • Sananhelinä

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Ikävää, että ihmiset ostavat säälistä pentuja näiltä pentutehtailijoilta mahdollistaen tämän ei-toivotun bisneksen. Hyvä kuitenkin, että tämä tapaus tuli julkisuuteen.

 • Toimikaa

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Eikös viranomaisilla ole halua sitten puuttua tälläiseen ja käydä asia tutkimassa ilmoituksen tultua? Jos tilanne tosiaan on noin vakava ja Suomessa toimii tälläistä rikollisuutta, niin silloihan siihen täytyy puuttua niin, että asialle tapahtuu jotain. Eihän se koiria auta tippaakaan jos ihmiset vain kauhistelevat asiaa! Suora toiminta on paljon tehokkaampaa!

 • nappi

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Tälläisiä on koiriensa puolustajat. Taitaa monen näillekin sivuille kommentoijan toimeentulonlähde olla siinä ""koiraharrastuksessa"".

 • Netti tietää

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Tällä toimijalla on useista eri muotiroduista paperittomia myynnissä. Toivottavasti

  toiminta saadaan loppumaan.

 • wictro

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Koiramme-lehti.

  Siitä senkun lukemaan wanna-be rodunjalostusnatsien juttuja

  "oli kolmas koira talossa, mutta silläkin on lonkan kulma väärä. näyttelykelvottamana laitettiin nukkumaan, ja taas oli suru talossa"

  En oo mikään hippi enkä vegaani, itseasiassa provosoin usein itte kaikella v-maisella.

  Mutta koiramme-lehti oli kyllä jotain mitä en viittiny lukea niin millään. Kolumni siinä oli kiva, ja ehkä kirjeenvaihdot sun sellaset. Muutoin hirveetä rotupaatosta ja täydellisyyden tavottelua.

  Mää otan mieluusti sekarotusen, joka on terve ja ilonen.

 • klasu

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Eiköhän koirat ala jo riittää, lenkkipolut paskassa ja irtokoirat juoksee vastaan omistajat aivottomia eikä valvontaa ole .

 • Jonne

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Näin siinä käy kun hinta on kriteeri. Juuri pentueen myyneenä lappilaisena ihan naurattaa tämä juttu. Itse sain ihan järjettömiä puheluita joissa haluttiin ainoastaan tingata hintaa ja kauhisteltiin 1200 e. Rodusta ei ollut hajuakaan, eikä valmiutta turkinhoitamiseen. Turkkikin kun vie aikaa ja rahaa. Mutta minun pennut ovat valiovanhemmista ja oikeasti silmä- ja polvitarkastetut (useassa polvessa), rotukerhon jalostustoimikinnan hyväksymästä yhdistelmästä, toki rekisteröidyt, sirutettu ja eläinlääkärin tarkastamat,.Joten näin oikeutetuksi pyytää saman verran kuin saman rotuisesta jolla ei samat kriteerit täyty. Mutta mitä tekee lappilainen ostaja, kauhistelee hintaa ja menee ostamaan pentutehtaasta tai rekisteröimättömän sekatotuisen kun halvalla saa.

  Pidän kyllä ihan omana vikana kun saa kärsiä luonteen ja terveyden heikkouksista.

  Enkä todellakaan ole ainoa joka tämän asian in huomannut. Toivottavasti pölvästit oppivat karttamaan pentutehtaita.

 • Koirat pois

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Koko koiraharrastushan on läpimätä ja vinoutunut, ollut aina. Ihmiset sekä hankkivat koiria, että myyvät niitä kuin makkaraa, puhtaasti itsekkäistä syistä. Otetaan vain omaksi huviksi, hoidetaan silloin kun se itselle sopii, muulloin jätetään kerrostalokaksioon vinkumaan helposti 8-10 tunniksi joka päivä.

  Koiranäyttelytoiminta ja rodunjalostus mielivaltaisten ulkonäkökriteerien mukaan pitäisi ehdottomasti heti kieltää lailla. Elinkelvottoman rajoille jalostetun, tautiperimäisen koiran elämä on enimmäkseen tuskaa.

 • Ottakaa ensin selvää...

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Tässä on tulos kun ajatellaan ettei koira tarvitse niitä papereita... Ostetaan vähän halvemmalla, kun ei hankita kun kotikoira. Rekisteröidyillä eli niillä paperillisilla pennuilla on kasvattaja takana joka on vastuussa näistä pennuista vielä pitkään. Silloin jos ongelmia ilmenee pennun terveydessä niin Kennelliittokin puoltaa pennun ostajaa, mutta paperiton on omillaan. Rotuyhdistykset kertvotat kyllä mistä pentuja on turvallista hankkia ja yleensä myös eri roduillakin on "pienet piirit" jotta kannattaa kysellä mistä pennun hankkii. Toivottavasti tämä pentu kuitenkin selviää oli papereita tai ei.

 • nuollaan näppejä

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Ostin itsekin satakuntalaiselta kasvattajalta koiranpennun - myös intrnetin ilmaissivustolta. Hän nappasi sen vuoden kuluttua takaisin ja nyt sitten käyn oikeutta saadakseni sijoitussopimuksen pohjalta minulle kuuluvan koiran takaisin. Ikävintä on se, että jos kasvattaja on kaukainenkaan sukulainen satakunnassa toimiville poliisi- ja oikeusviranomaisille, eivät he ala millekkään asian hoitamiseksi. Varokaa hyvät ihmiset ilmaissivustoja. Vain vanhan käytetyn jääkaapin voisin kahdella kympillä sellaisilta markkinoilta enään ostaa.

 • siihen ei koiraa tarvita

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Kuka antaa minulle 600-1200 euroa, haukun kyllä sen rahan edestä vaikka joka päivä.

 • jalatmaassa

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Oli kyllä karmea virhe mennä ostamaan nuo koirat. Ajattelematonta, jopa sairasta.

  Ja nimimerkille Hmph tiedoksi, tuo "moka" voi tarkoittaa kymmeniä, satoja uusia samanlaisia tapauksia.

  Kuka ostaa puolikuolleita koiria?

 • Surullista

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Voi voi, kumpa koiranhankkijat ottaisivat asioista selvää ennen pennun hankkimista. Tällainen toiminta saataisiin nopeasti kitkettyä kun mahdollinen ostaja tekisikin ostopäätöksen sijaan ilmoituksen viranomaisille. Eipä kauan kannattaisi ja pystyisi tehtailemaan...Enemmän vaan julkisuutta asialle, niin ihmiset valveutuvat! Järkyttävää, miten julma ihminen voi olla! Itselle kun meinaa tulla tippa linssiin jo kuvan pentua katsellessa ja ajatellessa ettei se höppänä ole voi kohtalolleen mitään, yrittää vain elää parhaansa mukaan, ihmisen armoilla.

 • IrishWolfhound

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Käsittämätöntä ettei "kasvattajan" nimeä tule esiin missään. Toiminnan halutaan ilmeisesti jatkuvan kauniista puheista huolimatta. Jos tarina on tosi ja värittämättä kerrottu niin mikään instanssi ei kykene kertojaa tuomitsemaan. Kannattaa levittää sanaa huonoista kasvattajista netissä ja muualla.

 • x

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Valitettava tapaus, hyvä että ostaja toi oman mokansa julkisuuteen, jos edes joku jotain oppisi. Mutta asia on oikeastaan aika monimutkainen yleisestikkin. Rotujärjestöt Kennelliiton tuella pyrkiväy muokkaamaan koiria tiukkaan ulkomuoto ja taipumusmuottiin, mikä aiheuttaa terveysongelmia ja suoranaista vahinkoa koiraroduille (esim. metsästyskoirasta muokataan puudellia). Nämä ovat niitä hyväksyttyjä paperikoiria, joilla on myös hinta sen mukaan. Pentutehtailijat suoltavat "muka" rotukoiria halvemmalla, mutta terveysriskit ja väärinkäytökset, suoranaiset eläinrääkkäystapaukset, ovat vielä yleisempiä. Seropi nousee kunniaan tässä mylläkässä.

 • juri näin tulee toimia

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Ihan syvältä, että heti aletaan syyttelemään sitä joka on ostanut pennun tällaisesta paikasta. Ottakaapa nyt järki käteen! Joku väitti, että tällä hommalla ei yksikään pentu pelastu. Miten niin?! Jos kuvassa oleva Mimosa-koira nyt jää henkiin ja elää pitkän onnellisen elämän hyvässä kodissa, niin kyllä se on kaiken tämän vaivannäön arvoista. Se ei ainakaan pelasta yhtään pentua, jos epäilysten herätessä asia jätetään sikseen ja siinä vaiheessa pennut ovat kuitenkin jo olemassa. Pentutehtailijat pitää saada kuriin, mutta myös jo olemassaolevat pennut on saatava heiltä pois, niiden joukossa on taatusti monia selvitymiskelpoisia yksilöitä. Kyseisessä tapauksessa ostaja on tehnyt parhaan mahdollisen ratkaisun: vienyt pennun hyvään hoitoon ja sen jälkeen tehnyt tehtailijoista rikosilmoituksen ja muutenkin saanut aivan uskomattoman tehokkaasti näkyvyyttä tälle aiheelle, mikä on todella tärkeää! Ne, jotka syyttelevät tässä tapauksessa ostajaa, taitavat tehtailijoiden tapaan pitää pieniä koiria kulutustavaroina, joilla on arvoa vain bisnesmielessä.

 • Minna45

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Kyllähän tälläkin palstalla näyttää olevan ihmisiä, jotka ovat jälkiviisaita. Itse koirista juuri mitään tietämättömänä olisin helposti mennyt samaan lankaan. Tämmöiset asiat eivät ole tosissaan olleet julkisuudessa. On hienoa että epäkohtia nostetaan esiin, eikä vain jäädä niitä murehtimaan ja jälkiviisastelemaan.

 • hau hau

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  re: "We are looking for people who wants to sell the puppies quickly.

  If you want to do business with us please contact us.

  We know of Estonia, Lithuania, Latvia puppy price.

  So, if you think we pay too much, please do not contact us.

  We have a few contacts already but we are looking for more.

  We are looking for 1-2 trips a month.

  Write to us English.

  What do you have to offer us?

  How old are the puppies?

  All documents must be fit and healthy puppies!

  How many girls and boys?

  What color?

  Images where it is?"

  Eikös tuo tankeroenglantikin osoita, ettei korvien välissä taida olla paljoakaan tietoa. Itse koiria kasvattaneena tuli panostettua suutaulujen tutkintaan ja mahdollisimman terveiden koirien luomiseen. En itsekään haluaisi olla mikään "lapsitehdas", joten en halunnut koirienikaan olevaan mitään tuottajayksilöitä. Kaikki raha mitä pentueista tuli, meni tasan tarkkaan koirien hyväksi. Miettikääpä, millainen kokemus synnyttäminen on. Samaa se on koirallekin kuin naiselle. Joillekin koiraroduille synnytykset ovat todella vaikeita. Synnytyksistä palautuminenkin ottaa aikaa.

  tiedän Suomessakin kennelin pitäjiä, jotka maksattavat omakotitalonsa koiria kasvattmalla kun oma duuni on matalapalkka-alaa. Naureskelevat vielä, että helppoa rahaa ja on niin kiva kiertää näyttelyitä. Näyttelytoimintakin vaikuttaa melkoisen sisään lämpenevältä. Tuomarit suosivat tiettyjä kasvattajia ja olen kuullut keskusteluja, jotka eivät kestä päivän valoa. Sisäpiiriläistä toistensa suosimista.

Tuoreimmat aiheesta: Rovaniemi

Pääuutiset

Tuoreimmat

Muualla Yle.fi:ssä