Lappeenranta |

Koirasudet pelottavat ja kiehtovat

Koirasusien suosio on hiljalleen kasvussa. Samaan aikaan koiran ja suden risteyttäminen herättää pelkoa ja koirasudet kieltävä laki puhuttaa myös Suomessa. Arvioiden mukaan koirasusia elää Suomessa lemmikkeinä useita satoja. Susitutkija pitää koirasusia ihmisille vaarallisina.

Koirasusi Urpo
Kuva: YLE Etelä-Karjala
Suomi

Hannu Pekkarisen kotona asuu neljä koirasutta. Ensimmäinen koirasusi Leevi tuli taloon puolivahingossa.

- Olen aina ollut kiinnostunut susista. Aiemmin minulla oli perhoskoiria ja niiden kuoltua tuli tunne, että koira on saatava. Netissä törmäsimme sitten ilmoitukseen koirasudesta ja sitä oli päästävä katsomaan.

Koirasudet herättävät paljon keskustelua ja pelkoa. Hannu Pekkarinen ei pidä koirasutta muita koiria vaarallisempina.

- En olisi tähän ryhtynyt, jos se pelottaisi. Oli se sitten rotukoira, sekarotuinen tai koirasusi, niin yhtälailla se voi käydä kiinni, ei sitä koskaan tiedä.

- Kyllä koirasusia on myös lapsiperheissä ja oma tyttäreni tulee hyvin toimeen neljän koirasuden kanssa, jatkaa Pekkarinen.

Susitutkija pitää koirasusiharrastusta edesvastuuttomana

Koirasudet on lailla kielletty muun muassa Ruotsissa sekä monessa Yhdysvaltojen osavaltiossa. Susitutkija kertoo kiellon olevan perusteltu.

- Yhdysvalloissa on noin miljoona koirasutta ja siellä on sattunut 14 ihmisen kuolemaan johtanutta hyökkäystä. Suomessakin on näitä kimppuun karkaamisia sattunut, kuolemantapauksista en tiedä, sanoo Erkki Pulliainen.

Susitutkija Erkki Pulliainen kannattaa koirasusien kieltoa myös Suomessa. Suomen Kennelliitto on myös ilmoittanut kielteisen kantansa koirasusia kohtaan.

- Tämä ei ole kenneltoimintaa eikä tällä ole mitään tekemistä susien suojelun kanssa. Koirasusiharrastajat vaarantavat kanssaihmisten turvallisuuden jatkamalla tätä toimintaa, siitä on näyttöä Yhdysvalloista.

"Sussessa on sutta 35%"

Koirasusista puhuttaessa puhutaan prosenteista. Mitä suurempi prosenttiluku on, sitä enemmän koirassa on sutta. Hannu Pekkarisen neljästä koirasudesta Sussella on korkein prosenttiluku.

- Susi näkyy meidän koirasusissa eniten Sussessa. Se oli susimainen jo pentuna. Kun kiellettiin, niin se ei uskonut. Susse myös laittaa pään alas kun se seisoo, siitä näkee, että siinä on sutta mukana.

Susitutkija Erkki Pulliainen sanoo, ettei koirasuden käytöstä voi ennakoida prosenttien perusteella.

- Tätä asiaa on aikoinaan tutkittu paljon Neuvostoliitossa ja tutkimusten mukaan ensimmäisen sukupolven edustajista ei voi päätellä mitään. Tiedon saaminen vie viisi sukupolvea.

Prosenttiluku lasketaan niin, että emän ja isän prosenttien summa jaetaan kahtia. Todisteita siitä, onko kyseessä koirasusi vai sekarotuinen koira, on vaikea saada.

- Ei sitä todisteta millään. Pitää vaan luottaa siihen ihmiseen, joka Sussen meille myi, että sen isä on se, mikä on sanottu.

Koirasusi leimautuu kuten susi

Susitutkija Erkki Pulliaisen mukaan koirasusi leimautuu voimakkaasti perheeseensä.

- Se leimautuu kuten kotisusi, joiden kanssa olen elänyt. Tällainen voimakkaasti sitoutunut eläin on vaarallinen ulkopuolisten ruokakuntien ihmisyksilöille.

- Lisäksi koirasuden pentueessa voi olla flegmaattisia sekä ylivilkkaita yksilöitä. Ylivilkkaat ovat ongelmallisia ja flegmaattiset vaarallisia.

Hannu Pekkarisen kotona elää huskyen lisäksi neljä koirasutta. Leevi, Susse sekä Sussen pennut Steffi ja Urpo. Pekkarinen korostaa kasvatuksen merkitystä.

- Koirasutta voi esimerkiksi pitää vapaana kuten muitakin koiria, kunhan sen kasvattaa pennusta lähtien.Kommentoi aihetta (38 kommenttia)

Kirjoita kommentti

Käytäthän nimimerkkiä. Emme julkaise nimellä kirjoitettuja viestejä.

Pysythän aiheessa. Vain aiheeseen liittyvät viestit julkaistaan.

Vastaa alla olevaan kysymykseen. Kysymyksen on tarkoitus varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Viestisi luetaan toimituksessa ennen sen julkaisemista. Haluamme tarjota sinulle mahdollisuuden hyvin perusteltuun, laadukkaaseen ja moniääniseen keskusteluun. Tarkemmat pelisäännöt voit lukea tästä linkistä.

 • jotain rotia

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Mikä ihmeen hinku joillakin on hankkia kaiken maailman petoja lemmikeikseen? Niin tappajakoirat kuin koirasudetkin pitää kieltää - vähintäänkin tällaisten pitoon pitäisi anoa erikseen lupa ja luvan saannille pitäisi olla aivan poikkeuksellisen painavat perusteet. Miksi aseisiin vaaditaan luvat, mutta periaatteessa potenitaalisesti aivan yhtä vaarallisia (ja paljon ennalta-arvaamattomampia) petoja saa pitää käytännössä kuka tahansa?

 • Näinkö hyvä?

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Ja sitten taas ihmettelemään, miksi naapuruston sekarotuinen Musti käy äkkiarvamattomasti lapsen kimppuun?

 • Sepposakari

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Vastenmielinen ilmiö. Susi on omalla tavallaan kiehtova eläin, ja sitä pitäisi arvostaa omana lajinaan eikä sekoittaa keinotekoisesti koiran kanssa. Koirasusien kasvattamisessa on jotain samaa kuin siinä, että ihmiset ottavat isoja, agressiivisia koiria vain omaa egoaan korostaakseen mutta eivät osaa hoitaa ja kasvattaa niitä oikein.

 • MV

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  En puolustele koirasusia mutta onko maailmalla laskettu kuinka monta ihmisen kuolemaa ovat "tavalliset" koirat aiheuttaneet? Luku on varmasti iso.

  Itse en uskaltaisi pitää lapsiperheessä isoa koiraa, oli se minkä rotuinen tahansa.

 • Kalle

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Olisi mielenkiintoista tietää tämmöisen "koirasuden" taustat, 35%. Prosenttiluku tarkoittaa takaisin suteen päin risteytystä ainakin 50% susiristeytyksellä. Mistähän lie saatu se puhdas susi, se nimittäin tarvitaan Suomessa, jos halutaan noinkin korkea susiprosentti.

  Näitä "koirasusia" Suomessa riittää mutta kun kysytään perimästä, omistajat ovatkin perustaneet juttunsa mm seuraaviin tosiasioihin, minulle kerrottiin, tämän isä oli 50% susiristeytys, eräs kaveri myi jne.

 • lily

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  On erikoisuuden tavoittelua. Kunhan nyt jonkn raatelee, niin mieli vaarallisuudesta kyllä muuttuu. Vielä lapsiperhe, ei ajatella, on vain niin hienoa ja erkoista.

 • JV

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Leimatkaa nyt koirasudetkin perustuen tuohon ikiaikaiseen ja typerään suden demonisointiin. Olemassa on lukuisia paljon "reikäpäisempiä" ja vaarallisempia koirarotuja, eikä niistäkään tehdä tällaista ongelmaa...

 • Mara

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Moiset tappajat pitäisi heti kieltää. Lisäksi voisi kieltää kaikkien 'tappajakoirien' pitämisen muuten kuin poliisilta ja armeijalta. Toki hiilijalanjäljen pienentämiseksi pitäisi kieltää kaikki lemmikkieläimet, vaan ei sellaista tietenkään voida tehdä.

 • KoiraMies.

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Jos ns. koirasusi aiheuttaisi vahinkoa,niin syyttävä sormi osoittaisi kasvattajaan (myyjä). Tältä välttyäkseen et löydä oikeita koirasusia, vaan alaskanmalamuutin,huskyn yms erilaisia variaatioita. Myyjä nauraa partaansa kun myy 2000€:lla sekarotuisia koiran pentuja. Pennusta näkee tuleeko siitä reki-, vetokoiraa ja "raakit" myydään KoiraSusina. Sillä oikea susi niinkuin koirasusi ovat tosi "luimuja" ihmisen seurassa, eikä sellaista koiraihminen kehtaa ulkoiluttaa, saati esitellä. Koira on sudesta jalostettu, eli on laumaeläin ja aina jollain tapaa susi muutenkin. t.fakta.

 • Täti

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Uskokaa Pulliaista. Edesvastuutonta toimintaa moinen "harrastus".

 • thoub

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Siitäpä voi jokainen laskea miten vaarallisia koirasudet ovat, kun 100 000 000 yksilöä ja 14 raportoitua hyökkäystä ihmiseen. Amerikkalaisten koirapidolla olisin odottanut paljon suurempia hyökkäyslukuja.

 • Tarzan

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Mustanaamiollakin on oikea susi lemmikkinä, ja hyvin on sen kanssa pärjännyt.

 • Kanifani

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Jutussa ei kerrota koirasuden tilastollista vaarallisuusastetta muihin rotuihin nähden. Monet koirarodut ovat arvaamattomia ja ihmisille kuolettavan vaarallisia, ja valitettavan usein niitä näkee vieläpä edesvastuuttomien omistajien käsissä. Susitutkijan logiikalla kaikki vaaralliset rodut pitäisi kieltää, kuten dobermannit, rottweilerit, pittbullit ja muut taistelukäyttöön alunperin jalostetut, samoin huskyt.

 • Olavi

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Susi Pulliainen ei tiedä susista yhtään mitään.

  Tämä keskustelu luo taas lisää pelkoa, eläimiä ja koiria kohtaan.

  Teen taas saman kysymyksen, kumpiko se on tappanut tai hyökännyt ihmisten kimpuun, koirasusi vai ihminen. Kyllä se on ihminen, joka tappaa ja vahingoittaa, eläimiä ja kanssa ihmisiään.

  Joka päivä saamme lukea lehdistä, kuinka monta ihmistä on tänäänkin ihminen tappanut.

  Susi ja koirasusi ei ole hyökännyt eikä tappanut yhtään ihmistä.

 • J P

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Joka ikinen koirasuden tekemä hyökkäys ihmistä kohtaan pahentaa ihmisten pelkoa sutta kohtaan. Koirasusien kasvattajat tekevät karhunpalveluksen susille ja niiden suojelijoille. Koirasuden päästessä vapaaksi ja mahdollisesti parittelemaan suden kanssa (epätodennäköistä, muttei täysin mahdotonta) on vapaa susikanta vaarassa muuttua epäpuhtaaksi. Susien ihailijana kannatan ehdottomasti kieltoa koirasusien kasvatukselle.

 • Eläinten puolesta

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Mitä soopaa taas kirjotellaan?

  Ei mitään koirarotuja tulisi kieltää sen takia, että ihmiset eivät osaa niitä käsitellä. Pitäisi vain ja edelleenkin olen sitä mieltä, että jokaisen ihmisen tulisi suorittaa ns. koirakortti, ennenkuin saisi luvan eläimen pitoon. Näin vähennettäisiin huomattavasti koirien hyökkäysiä tai ns. eläimen ongelmakäyttäytymistä.

  Oikeastihan ongelma on siinä, että ihminen ei ymmärrä eläintä. Vaikka koira on hyvin "siedätetty" elämään ihmisen kanssa, niin silti edelleenkin, kun ihminen inhimillistää koiraa liikaa, niin jossain vaiheessa koirankin kuppi tulee täyteen.

  Ja rodustahan tässä ei aina ole kyse. Olen nähnyt paljon myös sylikoiria jotka purevat. Näille vain annetaan anteeksi, koska se on pieni ---> pikkukoirasyndrooma. Jos iso koira tekee tämän, niin voi ihan kauheaa, ja johan se jo lopetetaan ja tuomitaan koko rotu hulluksi ja arvaamattomaksi. Tietysti jälki on pahempaa, koska on kokoeroakin.

  Eläin on aina eläin. Niillä on aivan oma maailmansa, oli se koira tai karhu. Tämä pitäisi aina muistaa eläintä ottaessa. Ja lukea joku muukin kirja, kuin "kuinka hoidan koiraani" -käsikirja. Koiran kouluttamisella pääsee jo johonkin asti, mutta ei vielä aivan perille.

  Jos ongelmia syntyy, omistaja saa katsoa itseään peilistä. Harvemmin koiran psyykkessä on mitään vikaa. Onneksi nykyään tarjotaan jo ammattitaitoista valmennusta koiranomistajille.

 • Kouluta koirasi

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Pitäisi kyllä katsoa kelle näitä koirasusia tai ylipäätään muita vaarallisia koiria annetaan. Kaikki ihmiset eivät viitsi kouluttaa koiriaan, minkä seurauksena voi olla aggressiivinen peto. Syy on usein koiranomistajissa, eikä koirassa.

 • Mitä vielä pitäisi kieltää?

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Kaikki koirasudet pitäisi kieltää, myöskin aseet ja tietenkin uiminen sillä sekin on vaaralista. Kaikkiin voi kuolla.!!!!

  Mennäänkö jo vähän yli suojelevaksi.

  ajatelkaa!

 • 3xhukan omistaja

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Meillä elää kolme tällaista hurjaa petoa, uskallan jättää ne lapsien kanssa keskenään ihan koska tahansa. Eivät pelkää ihmistä, eivät käyttäydy agressiivisesti. Noihin tilastoihin todella ei voi kun naurulla yhtyä. Jo pelkässä suomessa on paljon enemmän rotukoirien kuolemaan johtaneiden hyökkäysten määrä. Se, että näissä on sutta tekee niistä laumakäytökseltään enemmän riippuvaisia perheestään, mutta suojelemaan niitä ei saa. Itselläni on ollut jos jonkin näköistä koiraa, ja en ole koskaan aikaisemmin tavannut yhtä suojeluhalutonta koiraa kun nykyiset "petoni" ovat. En usko, että saisin edes kovalla työllä koulutettua näitä puremaan ihmistä. Jos nämä säikähtävät ne väistävät, toisin kun rotukoira yleensä hyökkää.

  Muistan jonkun aikaa sitten olleen tapauksen pojasta joka yllätti 2 dobermannia ja niiden omistajan ja dobermannit suojelivat omistajaansa puremalla poikaa. Mitäs tähän sitten sanotaan? Se on ok koska se on Dobermanni?

  Myöskään ei ole kultaistenoutajien puruista pitkä aika onko se oikein, koska se on punaisen talon kultainennoutaja?

  Tietääkö näistä henkilöistä kukaan mikä on edes koirasusi ketkä aloittavat kommenttinsa lauseella "kaikki koirasudet pitäisi kieltää!". Oletteko tavanneet kyseistä rotua ikinä kasvokkain? Oletteko ajatelleet niiden olevan jonkun perheen jäseniä, onko niistä ollut teille henkilökohtaisesti jotain haittaa? Meillä nämä ovat sama asia kun joillakin perheillä chihuahua, erona vain, että tunnen molempia rotuja paljon ja yksikään koirasusi ei ole minua purrut mutta melkein jokainen chihuahua on sen kerennyt tekemään. Mutta eihän se haittaa koska se on niin pieni eli ei satu.

 • wufwuf

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Samaa miletä kanifanin kanssa:vaarallisimpia ovat nuo rodut juuri siksi että niitä ottavat hullut ihmiset jotka haluavat ottaa niitä pelotellakseen niillä muita ihmisiä.Joissain tapauksissa niitä näkee jopa rikollisilla ja päihteiden väärinkäyttäjillä. Huhhuh. Samaa mieltä myös koira-ajokorttia ajavan kanssa.Se estäisi väärinkäytökset. Pittbullit, rottweilerit ja dobermannit tulisi pitää ihmisillä jotka ovat todellisia koirasiantuntijoita. En usko suden olevan kovin paljon koiraa kummempi luonteeltaan, onhan esim ihmisen pennun adoptoineista susistakin todisteita. Eri asia aggressiivisisuuteen vartavasten treenatut lajit kuten em.

 • Koirasuden näkökulma

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Tästä keskustelusta on taas yksi oleellinen näkökulma jäänyt puuttumaan. Onko eettistä toimintaa "jalostaa" tällaisia koirasusia ja hankkia tällaisia pentueita elämään ihmislaumojen kanssa. Onko se koirasudelle luontaista elämää, ja saako se toteuttaa luontaisia taipumuksiaan?

 • koirasudenomistaja

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Pulliaisenkin kannattaisi keskittyä miettimään palkankorotuksensa tuhlaamista, eikä vaahdota taas koirasusista. Ne eivät ole sen kummempia ole kuin mitkä tahansa koirat, kun ei lähdetä isoprosenttisia tuottamaan jenkeistä tai kasvateta pieleen.

 • "Pedon" omistaja

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Kyllä taas ihmetellä täytyy! Ja kun oikein ajatellaan niin mistähän kaikki koirat on loppujenlopuksi jalostettu? Verratkaahan koiran ja suden latinakielisiä nimiä keskenään!? Kaikki koirat on enemmän tai vähemmän susia. Esim. eräät metsästyskoirat on jalostettu tappamaan ihmisen käskystä/koulutuksesta, mutta toisin kuin susi joka tappaa luonnossa vaan tyydyttäkseen nälkänsä. Asiaanhan susitutkija olisi voinut perehtyä hieman paremmin ennenkuin suostuu haastateltavaksi, eipä ollut kovin vakuuttavaa kuultavaa..

 • Mixie

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Koirasuden omistajana en voi olla kuin sitä mieltä, että JOKAINEN koirarotu karvoihin katsomatta voi olla vaarallinen osaamattomissa käsissä. Meidän susihukka on ainakin koira muiden joukossa, mitä nyt pirun vilkas.

 • YLE Etelä-Karjala

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Hieno nähdä, että aihe on herättänyt näin paljon kommentointia ja keskustelua. Toimitus on saanut kommenteista muutamia uusia vinkkejäkin juttuihin, joten kiitos niistä.

  Ja kuten kommenteista huomaa, koirasusiasiassa on paljon eri näkökulmia ja mielipiteitä.

  Toimitus

  YLE Etelä-Karjala

 • anonyymi

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Onhan tuo sinänsä perusteltua, koska historiaa lukiessani olen törmännyt ns. koirasusitapauksiin, jotka ovat hyökkäilleet ihmisen päälle. Sen takia varmaan Suomessakin lietsotaan tätä susivihaa, mutta oikeastaan susi väistää luonnossa ihmistä eikä ole hyökännyt ihmisen kimppuun yli sataan vuoteen, ilmeisesti silloin kun viimeksi hyökkäsi niin hyökkääjä saattoi olla koirasusi, mutta se on niin kaukaista aikaa, ettei todisteita ole säilynyt.

  Toisaalta noiden koirasusien harrastajat taas sanovat, että ei meidän halipupulista ole vaaraa. Mutta se mahdollisuus on olemassa, sillä susi kun väistää ihmistä, niin nämä välimuodot taas ovat tottuneet ihmiseen.

 • Alkaa mitta täyttyä

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Koirat uhkailevat, jopa pienikokoiset käyvät kiinni, kun ovat niin isännän koiria ja/tai pelkääviä niin, että tuntevat kutsumusta vahtia kadulla kulkevia muita ihmisiä. Jotkut jopa usuttelevat koiriaan ja sanovat vain, että "eihän se mitään tee".

  On tosi kurjaa, kun ei voi lenkkeillä eikä pyöräillä joillakin alueilla, missä näitä pitkässä taluttimessa tai useammin vielä irrallaan annetaan olla juoksentelemassa kaukana omistajistaan, vaikka ei saisi.

  Kotonani oli älyttömän lempeä koirakoira, joka jostakin syystä hyökkäsi erään vieraamme, aikuisen miehen, kimppuun. Koiraa ei voi kukaan taata ja koirasusi on tuplapeto. Tuossakin jutussa sanoo koirasusi-ihminen, että voipi pitää niitä irti!

 • dalmis ajokoira

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  koira susia ei tarvii ne pitää laissa kieltää .ne eivät ole koti koiriaksi luokiteltuja ne on petoja ja nämä jotka niitö hirviöitä pitää ne on niitä jotka ovat laskeneet luontoon . noita petoja .minun vastaan tulee yksikin koira susi metällä niin sen paikka tulee olemaan muussa kuin luonnossa .susi on susi jo syntyessään mut nämä tarha sudet ei paikka missään .ei kotona ei metsässä .

 • Melua tyhjästä

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  "- Yhdysvalloissa on noin miljoona koirasutta ja siellä on sattunut 14 karkaamista ihmisen päälle kuoleman seurauksena. Suomessakin on näitä kimppuun karkaamisia sattunut, kuolemantapauksista en tiedä, sanoo Erkki Pulliainen."

  Onpa huikea prosentti.. Paljonko päällekarkauksia tapahtuu koirien toimesta?

 • Hessu

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  "Koirasusi eroaa käytökseltään koirasta myös siinä, ettei se juurikaan hauku"

  Eivät koiratkaan välttämättä hauku. Huskyt ulvovat. Koiran ja suden ero on veteen piirretty viiva.

 • Tutkikaa ennen kommentointia

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Useampi kommentoija tulkitsee nyt täysin väärin tuota hyökkäystapausten lukua, johtuen kenties toimittajan kirjoitusvirheestä. On siis ollut 14 *kuolemaan johtanutta* päällekarkausta. Lievempiä tapauksia luonnollisesti enemmän. Tarkempia lukuja löytyy esim. Wikipedian artikkelin lähteistä:

  http://en.wikipedia.org/wiki/Wolf-dog_hybrid

  Sanoisin muuten ettei tämä koirasusikasvattajan kommentti ole kyllä omiaan rauhoittelemaan ihmisiä: "Oli se sitten rotukoira, sekarotuinen tai koirasusi, niin yhtälailla se voi käydä kiinni, ei sitä koskaan tiedä." Vaikka väittää kouluttavansa koiransa, tämä kommentti ei myöskään herätä luottamusta kyseisen henkilön edellytyksiin pitää haastavia ja potentiaalisesti vaarallisia lemmikkejä.

 • kettu

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Sudet on susia,mutta risteytymät on arvaamattomia. Sudet jolkutelkoot erämaissa,mutta koirasusien pito kiellettävä lailla.Tässä kysymyksessä kansanedustaja Pulliaisen linjoilla

 • HE106

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Kielletään koirasudet!

  Koirasudet on suunniteltu vain tappamista varten. Ei niillä voi tehdä mitään muuta. TV-ohjelmatkin ovat täynnä susia muistuttavia koiria. Koirasudet haukkuvatkin niin nopeasti, että oikein häijyä tekee. Parempi olisi jos haukkuisivat aina vain pari kertaa ja sit pitäisivät pienen tauon ja taas pari kertaa lasauttaisivat. Koirasuden näkeminen tai sen kylmän, metallisen kaulapannan käteenottaminen aiheuttaa ihmisissä myös pelonsekaista vapinaa!

  Kyllä pitäisi adressi pistää pystyyn, että saataisiin koirasudet kiellettyä!

  Oman koirasutenikin meinaan luovuttaa pois, kun alkoi nyt ahdistamaan.

 • Sika-Sanna

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Hiilijalanjäljen mukaan pitäisi kieltää kaikki länsimaissa asuvat ihmiset, mutta tuskin kukaan niinkään tekee.

  Koirasudet tuskin ovat vaarallisia. Vedämpä tähän taas tilastojutun jonka mukaan vuosittain 50 lasta kuolee omien vanhempien tappamana.

  50 lasta jos kuolisi koiranpidon seurauksena niin yhtään koiraa ei saisi suomessa olla.

  Minusta kieltämisen voisi kieltää lailla.

  Onnea vaan koirasuden omisjalle, kauniista lemmikistä!

 • Jaska vaan

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Koirasutta pitävistä perheistä tulisi yhteiskunnan ottaa lapset huostaan heidän oman turvallisuutensa takia. Siinä on vanhemmilla sitten valinnan paikka, pitääkö lapsensa vai sutensa.

 • Pedon perhe <3

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Tälläisen hurjan pedon omistajana täytyy sanoa että kolikolla on aina kaksi puolta.kaikki ei voikkaan olla samaa mieltä mutta koekaan ei pitäisi tuomita sitä mitä ei tunne.Meidän koirasusi on ollut huomattavasti sakemanniamme helpompi kouluttaa,hän on tunteellinen,sielukkain eläin minkä olen tavannut.Lapseni 6,7 ja 9v ovat hänelle tärkeintä maailmassa.joka päivä kun koulusta tulevat saavat lämpimät pusut.en epäröi hetkeäkään jättää lapsia ja koiria keskenään.päivääkään en vaihtais pois <3

 • vastustaja

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Uskon mielelläni Pulliaisen sanoihin, mies on kokenut susi- sekä koiratutkija, puhuu ja kirjoittaa kokemuksistansa.

  Ehdottomasti koirasusien kasvatuskielto Suomeen!

 • ...

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Susi, niinkuin koirasusikin hyökkää ihmisen päälle jos se ahdistetaan paikkaan josta sillä ei ole muuta ulospääsyä, kuin hyökkääminen. Mikä vaan koira voi samassa tilanteessa tehdä aivan samanlailla. Luultavastikkaan kukaan ei ole niin tyhmä etteikö tätä tajuaisi. Mutta sehän on aivan ihmisen omaa tyhmyyttä, jos menee niin tekemään, että satuttaa tai ei ahdistelee lemmikkiään, tai jonkun muun lemmikkiä, ja sille jää viimeiseksi vaihtoehdoksi käydä kimppuun, eli puolustautua tai päästä karkuun. Itseään siinä saa syyttää, ei ketään muuta. Harvemmin kumminki mikään eläin käy ihmisen päälle ilman hyvää syytä. Semmoinen ihminen voi sitten olla ottamatta koiraa tai koirasutta (yleensäkkä lemmikkiä), jos ei osaa lukea niiden eleitä ja sitä milloin lemmikin pitää antaa olla rauhassa. Ja se on totta, että rotukoirista niitä luonnevikaisia löytyy monta kertaa enemmän kuin koirasusista. Koirasudet ovat hienoja eläimiä, oikeissa käsissä. En tietenkään sitä tarkoita etteikö meillä kaikilla saisi olla omia mielipiteitä, mutta menkääpä vaikka iltalehden sivuille, niin sieltä varmasti löytyy minkärotuinen koira viimeksi on hyökännyt ihmisen päälle ja satuttanut, se ei kyllä ole koirasusi. Ja se jonka koirasusi on ihmisen päälle käynyt ilman syytä(jos näin edes oikeasti on koskaan käynyt?), ei varmastikkaan ole antanut hukalleen oikeaa kasvatusta.

Tuoreimmat aiheesta: Lappeenranta

Pääuutiset

Tampere

Delfiinit lennätettiin salassa Kreikkaan – toimitusjohtaja: "Haluttiin turvata työrauha"

Video: Yle Uutiset Pirkanmaa: Delfiinien siirto Särkänniemestä
Video

Tuoreimmat

Muualla Yle.fi:ssä