Pori |

Koirasudet pelottavat Jämijärvellä

Epäillyt koirasudet aiheuttavat pelkoa Jämijärvellä. Riistanhoitoviranomaisten mukaan suden ja koiran risteymä on käyttäytymiseltään arvaamaton eikä se kuulu Suomen luontoon. Tiedossa ei ole mistä Jämijärven koirasudet ovat peräisin.

Lapset leikkivät perheen koiran kanssa Suurimaan kylässä Jämijärvellä.
Lapset leikkivät perheen koiran kanssa Suurimaan kylässä Jämijärvellä. Kuva: Yle / Teemu Juhola
Jämijärvi

Epäillyt koirasudet ovat jolkotelleet keväästä lähtien muun muassa aivan Kuusikosken tilan liepeillä Jämijärvellä. Viimeksi neljä sutta patiseerasi pellolla syyskuussa.

- No tossa sikalan takana niitä on nähty ja täs tiellä. Naapurit ovat tulleet illalla kotiin ja tossa keskellä tietä on ollut isoja susia, kertoo maataloustuottaja Sirpa Kuusikoski.

Jämijärvellä, melko suppealla alueella tiedetään liikkuvan ainakin seitsemän sutta, joista osa poikkeaa väritykseltään täysin skandinaavisesta villisudesta.

Riistanhoitopiiri pyrkii varmentamaan havainnot maastokameroilla ja seurannalla. Tämän jälkeen tehdään mahdolliset kaatopäätökset. Ongelmana on koiran ja suden risteymän arvaamaton käyttäytyminen.

- Kyllä se on arvaamaton ja sillä on justiin tämä koiran ominaisuus, että se saattaa tulla ihan keskellä päivää vaikka pihaan. Ja sitä ei taas luonnollisella sudella ole, koska susi on aina pikkuisen arka. Et koirasudelle on just se puolellaan, et se tekee näitä yllätyshyökkäyksiä keskelle pihaa, pohtii Ikaalisten-Jämijärven riistanhoitoyhdistyksen petoyhdyshenkilö Teuvo Puska.

"Ei ole syytä pelätä"

Epäillyt koirasudet ovat iskeneet pari kertaa koti- tai lemmikkieläimiin.

- Kyllä tapauksia on ja pelkään pahaa, että nämä tapaukset tulevat lisääntymään, Puska uskoo.

- Kotieläimiä ja lemmikkejä on joka tilalla, niin se on melkein ajan kysymys koska niitä häviää, maataloustuottaja Juha Kuusikoski jatkaa.

Petoyhdysmiehen puhelin on soinut viime aikoina tiuhaan. Sudet tahtovat Suomessa synnyttää hysteriaa, mutta Jämijärvellä tunteet ovat pysyneet suunnilleen kurissa.

- Siinä on vähän kahta ilmaa, että toiset pelkää ja toiset suhtautuvat hyvinkin asiallisesti. Ei ole kuitenkaan syytä pelätä, petoyhdyshenkilö Teuvo Puska toteaa.

Kommentoi aihetta (3 kommenttia)

Kirjoita kommentti

Käytäthän nimimerkkiä. Emme julkaise nimellä kirjoitettuja viestejä.

Pysythän aiheessa. Vain aiheeseen liittyvät viestit julkaistaan.

Vastaa alla olevaan kysymykseen. Kysymyksen on tarkoitus varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Viestisi luetaan toimituksessa ennen sen julkaisemista. Haluamme tarjota sinulle mahdollisuuden hyvin perusteltuun, laadukkaaseen ja moniääniseen keskusteluun. Tarkemmat pelisäännöt voit lukea tästä linkistä.

 • minä

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  hianoo

 • mökkeilijä

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Samat koirasudet nähty todennäköisesti Mouhijärvellä. Murisivat kuin koirat mutta näyttivät susilta. Vierailun jälkeen maatilalla oli yksi kissa vähemmän.

 • Voi aikoja...

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Onko Suomessa vapaus pitää koiria irti??? tätä kysyy ulkomailla asuva. Irrallaan olevat koirat on ennen Suomessa viety poliisiasemalle ja jos omistajaa ei tule hakemaan ne ammutaan. Veljeni vei aikanaan monta koiraa poliisiasemalle. Miten voidaan sallia koirasusien olla irrallaan. Kenen ne ovat? Sehän on tosi pelottavaa. Eikö riistanhoitoyhdistys voi niitä irrallaan olevia koirasusia ampua???? Ne pelottelevat lapsia ja aikuisia ja tuovat monta vuotta pelkoa sydämeen. Miksi näin saa joku tehdä, kun ei lasta saa edes tukistaa ilman rangaistusta, mutta kuitenkin saa nälkäiset koirasudet juosta hölköttää vapaasti tuoden pelkoa ja pureskella vastaantulevia lounaaksi.

Tuoreimmat aiheesta: Pori

Pääuutiset

Tuoreimmat

Muualla Yle.fi:ssä