Kotimaa |

Kokemusasiantuntija auttaa tosielämän tuntemuksella

Oman elämänsä ongelmista selvinneet kokemusasiantuntijat auttavat päihde- tai mielenterveysongelmista kärsiviä. Tuore kokemusasiantuntija Seija Ellonen sanoo monen apua tarvitsevan olevan viranomaisten armoilla.

Yksinäinen mies järven rannassa.
Kuva: YLE / Marjut Suomi

Kymenlaakson ensimmäiset koulutetut kokemusasiantuntijat valmistuvat syyskuussa.

Kokemusasiantuntija on henkilö, joka pyrkii auttamaan mielenterveys- tai päihdeongelmista kärsiviä omakohtaisten kokemustensa kautta. Kokemusasiantuntija voi toimia myös palveluiden suunnittelijana tai kehittäjänä.

Kouvolalainen Seija Ellonen on yksi kokemuskouluttajaksi valmistuva. Hän on itse selvinnyt masennuksesta ja sitä seuranneesta päihdeongelmasta.

Ellosen mielestä nykyjärjestelmässä on kehitettävää, sillä palvelut ovat liian hajallaan.

Moni on siinä aika heikko ja viranomaisten armoilla.

– Seija Ellonen

- On erittäin raskasta kulkea luukulta luukulle. Monilla on myös taloudellisia ongelmia, se tietää taas seuraavaa luukkua. Moni on siinä aika heikko ja viranomaisten armoilla.

- On tärkeää pyrkiä yhdistämään mielenterveys- ja päihdekuntoutusta yhdelle ja samalle luukulle, johon henkilö tulee hakemaan apua, Ellonen kertoo.

Kokemusasiantuntijat koulutetaan osana Mielen avain -hanketta, joka on Suomen suurin mielenterveys- ja päihdetyön kehittämishanke. Kaikkiaan 19:stä Etelä-Suomeen koulutetusta kokemusasiantuntijasta neljä on Kouvolan seudulta.

Tuoreimmat aiheesta: Kotimaa

Pääuutiset

Tuoreimmat

Muualla Yle.fi:ssä