Ilmiöt |

Kokit kilpasilla koleassa kelissä – pakkasgrillauksessa vain tuuli ja tuisku hyydyttävät menoa

Yhdeksän kokkia otti toisistaan mittaa pakkasgrillauksen MM-kisoissa Kuusamon Rukalla. Oululaisedustaja Janne Pekkala jäi kisassa viimeiseksi ja hänen tehtävänään onkin järjestää seuraava kilpailu.

janne Pekkala
Viimeinen sija ei hyydyttänyt Pekkalan hymyä. Kuva: Paula Vaskuri

Perinteinen pakkausgrillauksen SM-kilpailu muuttui MM-kisaksi viikonloppuna Rukalla, kun siihen ilmoittautui suomalaiskokkien lisäksi ulkomaalaisia ruokamestareita.

Kaikkiaan grillien ääreen oli tulossa kymmenen kokkia, mutta sairaustapauksen vuoksi yksii kisaaja jäi pois. Suomalaisten joukossa kilpaili yksi kanadalainen kokki, Chris Paton.

Jos oikein tuulee ja tuiskuttaa, niin grilli jäähtyy. 

– Janne Pekkala

– Hän on harrastanut grillausta pienestä pojasta lähtien ja järjestää nykyisin muun muassa koulutusleirejä Suomessa, Janne Pekkala kertoo.

Pakkasgrillauksen kisoja on järjestetty aiemmin kaksi kertaa, molemmat Oulussa. Viime vuonna SM-voiton vei Sami Garam ja ensimmäisessä kisassa oululaislähtöinen huippukokki Risto Mikkola.

Neljä pakollista

Kilpailu on niin sanottu korikisa eli kaikkia raaka-aineita ei välttämättä tiedä, mutta neljä pakollista annetaan etukäteen. Tänä vuonna ne olivat porofilee, tuore ja kokonainen siika, savujuusto ja kylmäsavu- tai graavilohi.

– Rukalla ei ollut pakkasta kuin muutama aste, joka helpotti kisaa, Janne Pekkala kertoo.

Sami Garam
Sami Garam oli kisan kakkonen. Kuva: Paula Vaskuri

Pakkasgrillauksen yksi olennainen niksi on, etteivät tuotteet ole umpijäässä, Janne Pekkala muistuttaa.

– Kylmälaukun tehtävänä voi olla se, että se pitää tuotteet lämpimänä grillausta varten.

Grilli lumilinnaan

Janne Pekkala luonnehtii, että paras paikka talviseen ruokaharrastukseen on itse tehty lumilinna.

– Jos oikein tuulee ja tuiskuttaa, niin grilli jäähtyy.  Tarvitaan siis suojainen sijainti, Janne Pekkala neuvoo.

Pakkausgrillaus sinänsä ei eroa juurikaan kesäisestä harrastuksesta.

Grillin täytyy olla kuuma, jotta ruoka kypsyy.

– Janne Pekkala

– Grillin täytyy olla kuuma, jotta ruoka kypsyy.

Raaka-aineissa ei myöskään ole kovin paljon eroja. Janne Pekkalan mukaan yrtit ovat paleltumisherkkiä, joten niitä hän ei talviaikaan suosittele.

Jumbo järjestää kisat

Pakkasgrillauskilpailujen yksi sääntö on, että viimeiseksi jäänyt järjestää seuraavat kisat.

– Jumbosija on osunut minulle nyt joka kerta, Janne Pekkala sanoo, mutta ei yhtään pettyneenä.

Vuoden päästä helmikuussa grillataan jälleen Rukalla. Janne Pekkala kertoo, että mukaan yritetään saada yhä enemmän kansainvälistä osaamista.

Janne Pekkala lisää, että hänellä oli tänä vuona omasta mielestään Rukalla paras kala-annos.

– Laitoin folioalustalle sipulisuikaleita, jotka pehmitin vedessä ja sitten päälle suolatut ja maustetut pikkusiiat. Ne olivat todella mehukkaita.

– Tällä kertaa se ei riittänyt voittoon.

Ykköstilan otti Henrik Roope Rehbinder Siuntiosta. Toiseksi tuli Sami Garam ja kolmas oli Tamperelainen Marko Suksi.

Vaikka jääkaapissa olisi vain valo

Rukan MM-kilpailun voittajaruoat koostuivat tartareista, jotka oli paistettu pintarapeiksi.

– Annoksissa oli poron fileetä ja kylmäsavulohta sekä siikaa, Janne Pekka kertoo.

Pekkalan mukaan grillauksessa yleensäkin rajana on vain oma mielikuvitus. Hän arvelee, että ehkä joillakin kilpailijoilla oli jo valmiiksi mietittynä annos ja sen valmistus.

– Toisaalta kyllä kotonakin selviää erittäin hyvin, vaikka jääkaapissa olisi vain valo, Janne Pekkala kannustaa.

– Reippaasti ja rohkeasti vain aineksia yhteen ja kokeilemaan uusia makuelämyksiä.

Tuoreimmat aiheesta: Ilmiöt

Pääuutiset

Tuoreimmat

Muualla Yle.fi:ssä