Vaaliuutiset |

Kokoomus tähtää suurimmaksi

Kokoomus on suurin puolue Helsingissä, Espoossa, Tampereella ja Turussa. Nyt kokoomus yrittää vallata kuntavaaleissa paalupaikan myös Vantaalla ja Oulussa. Sen jälkeen kokoomus olisi ykkönen kuudessa suurimmassa kaupungissa.

Kokoomuksessa toivotaan, että menestys suurissa kaupungeissa siivittäisi puolueen myös suurimmaksi kuntapuolueeksi. Neljä vuotta sitten kokoomus jäi kolmanneksi.

Seitsemänneksi suurin kaupunki on kuntaliitoksessa kasvanut Jyväskylä ja myös siellä käydään kärkipaikasta kovaa taistelua SDP:n, keskustan ja kokoomuksen välillä.

- Nythän Jyväskylässä niin kuin monessa muussakin kunnassa tulee iso muutos sen kautta, että tapahtuu kuntien yhdistyminen. Se saattaa vaikuttaa myös puolueiden voimasuhteisiin ja tällaisissa tilanteissa tietysti kaikki puolueet pyrkivät siihen paalupaikalle ja ykköspuolueeksi, toteaa Jyväskylän kaupunginvaltuuston puheenjohtaja ja kokoomuksen varapuheenjohtaja Henna Virkkunen.

Kuva kokoomuksesta suurten kaupunkien liituraita- tai jakkupukuporvareiden puolueena ei Virkkusen mielestä ole totta.

- Minun mielestäni ei tänä päivänä ole. Varmaan joidenkin ihmisten mielissä ehkä tällainen kuva istuu edelleen, mutta kyllä meillä tänä päivänä on hyvin monenlaista väkeä. Ennen kaikkea ihan tavallisia ihmisiä laidasta laitaan on mukana kunnallisvaaliehdokkaina. Siihen olemme tietysti pyrkineetkin ja meillähän ehdokasmäärä onkin kasvanut, Virkkunen sanoo.

Puoluejohto hakisi säästöjä palveluista Yli 80 prosenttia kuntavaaliehdokkaista korottaisi ennemmin kunnallisveroa kuin karsisi palveluja. Myös kokoomuksen ehdokkaista yli 60 prosenttia on valmis veronkorotuksiin. Puoluejohto on asiasta toista mieltä. Puoluejohtaja Jyrki Kataisen tavoin myös Henna Virkkunen etsisi mieluummin säästöjä palveluista. - Kyllä meillä on paljon myös kuntia, joissa voidaan järjestellä palveluita, mutta tietysti jos kysytään, että karsitaanko palveluita, niin se on vähän eri asia. Palvelujen suhteen itse uskon, että suomalaisessa kuntakentässä on vielä erittäin paljon tekemistä sen eteen, että saamme tällä samalla rahalla entistä parempia palveluja. - On aina helpoin konsti mennä kuntalaisen kukkarolle silloin kun ei enää itse oikein osata eikä ehkä viitsitäkään tehdä mitään. Kyllä minun mielestäni päättäjien tehtävä on ensin käydä läpi toimintatavat ja vasta sitten viimeisenä mennä kuntalaisen kukkarolle, Virkkunen linjaa. Moniarvoinen oikeistopuolue

YLEn vaalikonevastausten perusteella sosiaalipolitiikassa kokoomuksen kuntavaaliehdokkaat sijoittuvat edelleen oikealle. Onko kokoomus yhä oikeistopuolue?

- Kyllä. Kyllä kokoomus on edelleen tällainen keskustaoikeistolainen kansanliike, näin me nykyään määrittelemme itsemme ja kyllä se on ihan selvää, että jos vaalikoneessa verrataan muihin puolueisiin, niin varmasti olemme enemmän siellä oikealla puolella ja näin sen kuuluu ollakin, Virkkunen vastaa.

Puoluejohdosta kuulee kuitenkin paljon sosiaaliliberaaleja ajatuksia. Onko niin että sosiaaliliberaali puoluejohto vetää perässään perinteistä oikeistovankkuria?

- Tietysti kokoomus on myös hyvin moniarvoinen puolue. Kaikilla ehdokkailla on hiukan omia painotuksiaan ja omia näkökulmiaan. Sehän on myös äänestäjille rikkaus, että valitsemalla itseään lähellä olevan ehdokkaan, jota äänestää, niin samalla vaikuttaa myös puolueen linjaan, Henna Virkkunen neuvoo.

Kommentoi aihetta (0 kommenttia)

Kirjoita kommentti

Käytäthän nimimerkkiä. Emme julkaise nimellä kirjoitettuja viestejä.

Pysythän aiheessa. Vain aiheeseen liittyvät viestit julkaistaan.

Vastaa alla olevaan kysymykseen. Kysymyksen on tarkoitus varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Viestisi luetaan toimituksessa ennen sen julkaisemista. Haluamme tarjota sinulle mahdollisuuden hyvin perusteltuun, laadukkaaseen ja moniääniseen keskusteluun. Tarkemmat pelisäännöt voit lukea tästä linkistä.

Pääuutiset

Tuoreimmat

Muualla Yle.fi:ssä