Hämeenlinna |

Koloradonkuoriainen hyppyyttää tarkastajia perunapelloilla

Hämeen perunapelloilta löytyneet koloradonkuoriaisten toukkapesäkkeet työllistävät kasvintarkastajia Lopella ja Sysmässä. Tähän mennessä Suomessa on löydetty kaikkiaan jo 18 koloradonkuoriaisesiintymää. Koloradonkuoriainen on paha perunan tuhooja, mutta se ei estä perunan käyttöä.

koloradonkuoriaisten syömiä perunanlehtiä
Tältä näyttävät koloradonkuoriaisten syömät perunan lehdet. Kuva: YLE / Ville Välimäki
Loppi

Lopen Pilpalasta löytyi viime viikolla kaksi erillistä koloradonkuoriaisten toukkapesäkettä. Eri-ikäisten toukkien pesäkkeet sijaitsivat noin kolmen kilometrin päässä toisistaan. Ahnaiden tuholaisten nakertamat perunanlehdet paljastivat pesäkkeet, kertoo tarkastuksia johtava Hämeen ELY-keskuksen kasvintarkastaja Leena Sihvo.

Ensimmäiset torjuntatoimet on jo tehty pelloilla, mutta mahdollisten uusien pesäkkeiden etsintää jatketaan Lopella vielä ainakin tämän viikon ajan. Tarkastajat haravoivat koloradonkuoriaisten toukkapesäkkeiden löytöpaikat viiden kilometrin säteellä.

- Nyt tämä homma jatkuu siten, että peltoja tarkkaillaan säännöllisin välein ja käydään katsomassa löytyykö vielä uusia toukkia tai uusia aikuisia.

- Lisäksi tietyn ajan kuluttua kemialllisesta torjunnasta nostetaan perunan varret ylös, kuokitaan maata ja etsitään sieltä mahdolliset kotelot ja kerätään ne pois.

Sihvo muistuttaa, että koloradonkuoriaisten jälkitorjunta jatkuu vielä pitkälle ensi kevääseen. Eli keväällä löytöpaikalle istutetaan perunaa, jolla houkutellaan mahdolliset talvehtineet yksilöt satimeen.

Ilmavirtaukset ja myrskyt toivat tuholaiset

Koloradonkuoriaiset ovat tänä kesänä levinneet ennätyksellisen laajalle alueelle. Sekä kotitarve että ammattiviljeliöiden kannattaakin jatkaa koloradonkuoriaisten tarkkailua, koska uusia esiintymiä löydetään lähes joka päivä.

Kasvintarkastaja Leena Sihvo arvioi, että kuoriaiset ovat tulleet eteläiseen Suomeen kaakkoisten ilmavirtausten mukana Venäjän puolelta ilmeisesti jo juhannusviikolla.

- Silloin oli rajuja ukkoskuuroja, joiden mukana ne ovat tavallaan tahtomattaankin lennähtäneet rajojen yli. Myrskyt ovat riepotelleet niitä ja juuri ehkä sen takia niitä on tipahdellut sattumanvaraisesti mihin sattuu.

Koloradonkuoriainen on yksi pahimmista perunan tuhoojista. Sen toukat syövät tehokkaasti perunan lehtiä ja varsia.

- Ne eivät kuitenkaan vahingoita perunan mukulaa eli perunaa voi syödä ihan kuten ennenkin, painottaa Leena Sihvo. Paitsi jos ne tekevät suurta tuhoa perunaviljelmällä, niin silloin ei tietenkään saada perunasatoa.

Kommentoi aihetta (1 kommenttia)

Kirjoita kommentti

Käytäthän nimimerkkiä. Emme julkaise nimellä kirjoitettuja viestejä.

Pysythän aiheessa. Vain aiheeseen liittyvät viestit julkaistaan.

Vastaa alla olevaan kysymykseen. Kysymyksen on tarkoitus varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Viestisi luetaan toimituksessa ennen sen julkaisemista. Haluamme tarjota sinulle mahdollisuuden hyvin perusteltuun, laadukkaaseen ja moniääniseen keskusteluun. Tarkemmat pelisäännöt voit lukea tästä linkistä.

 • tunnistettava ajoissa

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Tarkastus pyörimään täydellä teholla ja ylimääräisiä palkattava avuksi tarkastuksiin.

  On varmasti viljelmiä, joissa asiaa ei otetava vakavasti ja toukat saattavat päästä talvehtimaan.

  Ilmavirtauksien avulla pystyy määrittämään karkean levinneisyysalueen toukkien ilmestymisajankohdan perusteella.

  Nyt kannattaa satsata havainnointiin ja torjuntaan..

Tuoreimmat aiheesta: Hämeenlinna

Pääuutiset

Tuoreimmat

Muualla Yle.fi:ssä