Turku |

Komposiittimaila kovilla kaukalossa - kulut satoja euroja kaudessa

Puun syrjäyttänyt komposiitti tekee jääkiekkomailasta kevyen ja parantaa pelituntumaa. Kiekkoisän mukaan komposiittimailassa on kyse myös imagosta.

Komposiittimaila.
Komposiittimaila. Kuva: Sami Tammi/Yle

Puumailat jo juniorikiekossakin syrjäyttäneet komposiittimailat eivät kestä kovia kolhuja. Hintavan pelivälineen elinikä kaukalossa saattaa olla vain muutamia pelikertoja.

- Tämä maila on ollut nyt käytössä pari viikkoa. Kyllä se pari viikkoa vielä kestää, sanoo yhdeksän mailaa tällä kaudella pilkkonut Olli Valtola TPS:n C-junioreista.

- Aloituksissa menee mailoja. Ne on niin keveiksi tehty, hän sanoo.

Komposiittimailaa ei peruspelillä rikki saa, mutta kiekontavoittelutilanteissa siihen kohdistuneet sivuttaisiskut tai luistimenviillot ovat myrkkyä.

Mailakulut 600 euroa kaudessa

Komposiittimailojen hintahaitari on muutaman kympin ja satojen eurojen välillä. Mallista riippuen komposiittimailan valmistuksessa käytetään mm. lasikuitua, hiilikuitua ja luotiliiveistä tuttua kevlaria.

- Äkkiseltään laskettuna 600 euroa on mennyt tällä kaudella, ynnäilee ruskolainen kiekkoisä Petri Virtanen.

Kun perheen kiekkojunnu palaa pelistä maila kahtena kappaleena, Virtanen kaivaa ostokuitit esiin.

- Katsotaan takuukuitista, että onko maila mennyt rikki ennen kolmattakymmenettä päivää. Jos takuu on mennyt umpeen niin sitten surkutellaan ja mennään kauppaan.

Komposiittimailan rikkoutunut lapa.
Komposiittimailan rikkoutunut lapa. Kuva: Sami Tammi/Yle

Takuusta joutuu taistelemaan

Virtanen kertoo vääntäneensä kaupan ja maahantuojan kanssa kättä 200 euron mailasta, joka oli mennyt poikki kolmannella käyttökerralla. Lopulta Virtanen sai hyvitystä, mutta aina kiista ei pääty ostajan hyväksi.

- Yleensä maahantuoja ilmoittaa, että takuu ei vastaa, koska kolhut kuuluvat pelin luonteeseen.

Yleisesti käytössä oleva takuuaika on 30 päivää. Takuu kattaa materiaali- ja valmistusvirheet. Periaatteessa maila korvataan vain yhden kerran. Jos takuuna saatu uusi maila katkeaa, on sen tilalle enää vaikea saada kolmatta.

Hajonneista mailoista on valitettu jopa kuluttajariitalautakuntaan. Viimeksi helmikuussa lautakunta asettui ostajan puolelle tapauksessa, jossa maila oli hajonnut yhdeksän käyttöpäivän jälkeen. Kuluttajariitalautakunnan mukaan ostajalla on lähtökohtaisesti oikeus olettaa mailan kestävän useita pelikertoja.

Lautakunnan mukaan maahantuoja ei myöskään ollut saattanut toteen sitä, että maila olisi hajonnut käyttäjän virheestä.

Kommentoi aihetta (9 kommenttia)

Kirjoita kommentti

Käytäthän nimimerkkiä. Emme julkaise nimellä kirjoitettuja viestejä.

Pysythän aiheessa. Vain aiheeseen liittyvät viestit julkaistaan.

Vastaa alla olevaan kysymykseen. Kysymyksen on tarkoitus varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Viestisi luetaan toimituksessa ennen sen julkaisemista. Haluamme tarjota sinulle mahdollisuuden hyvin perusteltuun, laadukkaaseen ja moniääniseen keskusteluun. Tarkemmat pelisäännöt voit lukea tästä linkistä.

 • Turhat kulut kuriin

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Junioritasolla voisi ainakin osassa ikäryhmiä olla järkevää kieltää hinnakkaimpia varusteita tarpeettomien kulujen karsimiseksi. Varsinkin jääkiekossa rahallinen panostus varusteisiin on melko suuri eikä kukaan muu kuin välineitä valmistavat yritykset hyödy kustannusten lisääntymisestä. Kyllä niihin laadukkaampiin välineisiin ehtii tutustua myöhemmälläkin iällä.

 • kokemusta on

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  kyllä ne tuppaa löytämään jonkun viillon tai kolauksen mailasta

 • pepoman

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Olemme erään kotimaisen jääkiekon suurimman ongelman äärellä.

  Lajista on tullut niin kallis, että vain pieni osa lahjakkaista lapsista ajautuu sen äärelle.

  Pitkällä juoksulla ongelmat ovat varmasti tulossa, kun pelaajamateriaali on valmiiksi varakasta mutta lahjatonta.

 • Eliittiharrastaja

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Välineitten hinnat ja lisenssimaksut pitää duunariperheitten lahjakkuudet pois kaukalosta. Ei kannata ihmetellä Suomen heikkoa menestystä jos junnujen rientoihin on varaa vain ylemmän keskiluokan maksukyvyllä.

 • Montreal

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Mikä siinä puumailassa on vikana? Ei se maila maalintekoa tai syöttöä helpommaksi oikeasti tee. Kyllä se lähtee sieltä toisesta päästä. Järjetöntä tuhlata rahaa tuollaiseen.

 • Jere

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Tämä on kyllä ongelma, johon täytyisi puuttua. En usko, että mailateollisuus hirmuisen paljon kantaa huolta siitä, että maila tehtäisiin kestämään kauan.

  Onneksi joutuvat sentään miettimään sitä, että ammattilaisilla maila kestäisi kovia voimia edes muutamien pelien ajan.

  Jos joku mailanvalmistaja tekisi kestäviä mailoja, niin siitä viestiä jakoon. Yksi suurimmista syistä miksi itse en paljon harrasta jääkiekkoa, on voima+huono laukaisutekniikka=nopeasti hajonnut maila.

  • KiekkoHuuli

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Onhan se surkeaa että vanhemmilla ja lapsillakin on niin heikko itsetunto että porukan paine pakottaa hommaamaan satojen eurojen arvoisen mailan vaikka siitä tullut hyöty itse pelissä on noissa ikäryhmissä on niin pieni että on tuskin mitenkään edes mitattavissa. Voi kun olisi jollakin "huippulahjakkuudella" sen verran munaa että pelaisi aivan kiusallaankin puumailalla ja näyttäisi mallia muille että ei se ole mailasta kiinni.

 • Seppo

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Itsehän olen tilannut Kiinasta suoraan mailani.

  Hinta yleensä 60-70% alempi kuin Suomesta "merkkimaila" ja kestää aivan samallalailla ja aivan yhtä huono takuu.

  Ja pelitasoina miesten Suomi-sarja ja II-divisioona.

Tuoreimmat aiheesta: Turku

Pääuutiset

Tuoreimmat

Muualla Yle.fi:ssä