Helsinki |

Korkeakoulut hyödyntävät hanakkaasti ulkomaalaisten lukuvuosimaksuja – liiketoiminnalle haetaan kasvua

Lakimuutos velvoittaa korkeakouluja perimään lukuvuosimaksuja EU- ja ETA -alueen ulkopuolelta tulevilta opiskelijoilta viimeistään elokuussa 2017, mutta Metropolia ammattikorkeakoulu ottaa maksuja jo maaliskuussa käyttöön. Helsingin yliopistossa, Haaga-Heliassa ja Metropoliassa suunnitellaan jo vieraskielisiä, maksullisia tutkintoja ulkomaalaisille.

Oppilaat menevät sisään Haaga-Helia ammattikorkeakoulun ovesta.
Haaga-Helia ammattikorkeakoulu ryhtyy veloittamaan noin 9 000 euron lukuvuosimaksuja EU- ja ETA -alueen ulkopuolelta tulevilta opiskelijoilta. Kuva: YLE

Metropolia ammattikorkeakoulu ottaa käytöön 10 000-12 000 euron lukuvuosimaksut AMK-tason tutkinnoissa EU- ja ETA -alueen ulkopuolelta tuleville opiskelijoille. Ensimmäiset maksut tulevat voimaan maaliskuusta lähtien.

Opiskelu säilyy kuitenkin maksuttomana tammikuussa 2016 aloittaneilla ja kevään yhteishaussa hyväksytyillä opiskelijoilla.

Ylemmissä ammattikorkeakoulututkinnoissa eli YAMK-tutkinnoissa maksu on 11 000-13 000 euroa.

Tammikuussa 2017 käynnistyy myös viisi vieraskielistä tutkinto-ohjelmaa, joista kaksi on AMK-tasoisia ja kolme YAMK-tasoisia.

Tutkinnot valmistavat muun muassa terveydenhuollon, tietotekniikan ja taloushallinnon tehtäviin.

Metropolian johtajan Katri Luukan mukaan tutkinto-ohjelmiin tavoitellaan opiskelijoilta globaaleilta koulutusmarkkinoilta, mikä avaa koululle mahdollisuuksia kasvattaa liiketoimintaansa.

Päätös liittyy lakimuutokseen, joka velvoittaa korkeakouluja perimään maksuja elokuussa 2017 aloittavilta, EU- ja ETA -alueen ulkopuolelta tulevilta opiskelijoilta. Maksuja on kuitenkin mahdollista periä jo vuonna 2016.

Haaga-Helia ammattikorkeakoulu puolestaan ottaa lukuvuosimaksut käyttöön tammi- ja elokuussa 2017. Lukuvuosimaksu on suuruudeltaan 8 500-9 500 euroa koulutusohjelmasta riippuen.

Rehtori Teemu Kokko uskoo, että muutos edistää suomalaista koulutusvientiä.

Sekä Haaga-Heliassa että Metropoliassa maksut koskevat vain vieraskielisiä tutkinto-ohjelmia.

Helsingin yliopisto päätti lukuvuosimaksuista jo aiemmin tänä vuonna, ja suunnittelee myös uusia vieraskielisiä maisteriohjelmia, joihin tavoitellaan ulkomaalaisia opiskelijoita.

Maksujen suuruudesta ei ole vielä päätetty, mutta ne voivat olla 10 000-25 000 euron väliltä.

Tuoreimmat aiheesta: Helsinki

Pääuutiset

Kotimaa

Ilomantsi kärjessä matematiikassa, Etelä-Tapiola äidinkielessä – vertaile lukioita aineen tarkkuudella

ylioppilaslakit
A-studio

Puolustusvoimat on moninkertaistamassa kyberyksikkönsä koon – "Suorituskykyämme testataan joka päivä"

Kuva mustasta muistitikusta, jonka päällä on teksti TOP SECRET.

Puolustusvoimien Jyväskylässä sijaitsevaa kyberyksikköä ollaan vahvistamassa tuntuvasti. Lähivuosina yksikön koko on suunnitelmien mukaan moninkertaistumassa. Kun nykyisin yksikössä on kymmeniä tietoturva-alan ammattilaisia, jatkossa luku on kolminumeroinen. Koko puolustusvoimissa kyberasioiden parissa työskentelee kymmenen vuoden sisällä useita satoja ihmisiä.

Tuoreimmat

Muualla Yle.fi:ssä