Osallistu |

Koskettaako paavin ero?

Vatikaanin tiedottajan Federico Lombardin mukaan paavi Benedictus XVI jättää tehtävänsä helmikuun lopussa. 85-vuotias paavi perustelee yllättävää päätöstään sillä, ettei hänellä ole enää voimia jatkaa tehtävässään. Koskettaako paavin ero sinua?

Paavi Benedictus XVI uuden vuoden messussa Pietarinkirkossa, Vatikaanissa, 1. tammikuuta.
Paavi Benedictus XVI uuden vuoden messussa Pietarinkirkossa, Vatikaanissa, 1. tammikuuta. Kuva: Alessandro Di Meo / EPA

- Tämä tuli kuin salama kirkkaalta taivaalta, sanoi kardinaalien hierarkiassa korkeimmassa asemassa oleva kardinaalikollegion dekaani Angelo Sodano

Mitä mieltä olet paavin erosta? Yllätyitkö?

A-studio: Stream käsittelee aihetta perjantaina 15.2. kello 21.00 TV1:ssä. Kommentteja voidaan tarvittaessa käyttää lähetyksessä.

Kommentoi aihetta (225 kommenttia)

Kirjoita kommentti

Käytäthän nimimerkkiä. Emme julkaise nimellä kirjoitettuja viestejä.

Pysythän aiheessa. Vain aiheeseen liittyvät viestit julkaistaan.

Vastaa alla olevaan kysymykseen. Kysymyksen on tarkoitus varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Viestisi luetaan toimituksessa ennen sen julkaisemista. Haluamme tarjota sinulle mahdollisuuden hyvin perusteltuun, laadukkaaseen ja moniääniseen keskusteluun. Tarkemmat pelisäännöt voit lukea tästä linkistä.

 • Valpurga

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Järkevä päätös, ei voi muuta sanoa.

  • Uudistuksia

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Konservatiivi eli tulppa poistuu. Toivottavasti tilalle tulee järki mies eli sallii katolilaisille naisille ehkäisyvälineet ja abortin. Eli kunnioittaisia naisia enemmän. Tässä mielessä ero on mahdollisuus, siksi vähän koskettaa.

  • Sole

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Kuinka paavi, jonka tehtävä on puolustaa elämää, voisi sallia lasten tappamisen kohtuun? Siitähän abortissa on kyse. Ainut mahdollinen poikkeus on, että synnyt merkitsisi äidin varmaa kuolemaa.

  • Markus

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Kuinka niin monet sadat miljoonat ihmiset antavat tällaisen instituution kontrolloida omaa elämäänsä ja toimia jarruna järkeville, ihmiskuntaa kunnioittaville uudistuksille?

  • S.Piira

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Paavin päätös erota virastaan on sensaatio, sillä Jumalasta seuraavana henkilönä esiintyvä Paavi on aina tätä ennen istunut virassaan kuolemaansa saakka.

   Minusta on mielenkiintoista toteutuuko nyt vanha ennustus, jossa väitettiin aikoinaan 1 100-luvun alkupuolella, että tähän nykyiseen paaviin päättyy paavius katolisessa kirkossa.

   Linkki tuohon ennustukseen

   http://www.reinosav.net/oliivipaavi.htm

   Voihan olla, että kun uusi paavi astuu valtaan, hän on liberaali, joka sallii naispappeuden sekä katolisen papiston avioliitot, jolloin pedofiliakin vähenee katolisen kirkon piirissä, eikä pappien tarvitse purkaa seksuaalisuuttaan lapsiin, kun heillä on aviovaimot.

  • maallikko

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Kerrankin on paavina järkevä mies jolla on kyky arvioida oma tilansa ja vastuuntuntoa erota kun tuntee ettei kykenen hoitamaaan tehtäväänsä.

   Jos tämä yleistyisi Päästäisiin vihdoin eroon Eurooppaa rasitavasta lamasta kun lamanlietsojat Merkel, Barroso, Katainen, Rehn, Urpilainen, Liikanen, Kiviniemi, jne., jne. ymmärtäisivät erota. Sarkozy onneksi jo meni menojaan...

  • agnostikko

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Vatikaanilla olisi todellinen mahdollisuus uudistua. On turha vähätellä paavin ideologista valtaa. Vatikaanin taloudelliset epäselvyydet olisi seuraajan niinikään selvitettävä. Pedofiliasta puhumattakaan. Jumalan sijaisuudesta puhumisen voisi tietysti myös lopettaa.

  • RK polkee ihmisoikeuksia

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Abortin ja kondomien kieltäminen on ihmisoikeusloukkaus. Kielletään rakastelemasta, eikä saa nauttia. Nykymaailmassa naisella on muitakin oikeuksia omaan ruumiiseensa kuin lasten tekeminen. Kondomien ja homojen kieltäminen on vielä pahempi ihmisoikeusloukkaus. Sormien välistä katsominen ja poliisille ilmoittamatta jättäminen, kun kymmeniätuhansia lapsia käytetään hyväksi kirkon instituutioista on yksi suurimmista rikoksista, joita tässä maailmassa voi tehdä. Poppoo kuuluisi vankilaan ei Vatikaaniin. Organisoitu rikollisjärjesto, joka on käyttänyt lapsia systemaattisesti seksuaalisesti hyväksi ympäri maailmaa. Hollannista löytyi kehitysvammaisten katolilainen lastenkoti, jossa yksi pappi kidutti ja murhasi kellariin noin 30 kehitysvammaista nuorta poikaa muutaman vuoden aikana joskun viiskyluvulla. Ei tuomioita. Tässä tapuksessa tietoa ei ole seksuaalisesta hyväksikäytöstä ja pappia epäillään jonkinlaisesta armojumalan leikkimisesta. Aivan sairas instituutio.

  • Johan On

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Positiivinen asiahan tämä on. Kertoo siitä ettei kirkko voi enää tehdä mitä tahansa ilman seurauksia. Toivottavasti tästä seuraa edellä kaivattuja uudistuksia ja rikosten väheneminen.

   Vatikaanin olisi aika avata edesottamuksiaan koskevat arkistonsa ja puhdistaa pöytä. Uskottavuus ei palaa aivan pienillä teoilla, esim. päällikön vaihtamisella.

 • EVVK

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Hohhoijaa. Ketään selväjärkistä moiset uskon asiat paljon liikuta.

  • Sakkeus

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Ei niin! Valitkoon jonku juutalaisen paaviksi.

  • Janne

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Samaa mieltä. Muslimi paaviksi.

  • Janne

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Samaa mieltä. Muslimi paaviksi.

  • Old pope in an oak

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Kunpa sadat miljoonat ihmiset vihdoin tajuaisivat, että paavikin on ihan tavallinen ihminen, joka väsyy, tulee vanhaksi, arvioi omat kykynsä ja jaksamisensa väärin ja arvioi maailman satojen miljoonien katolisten ihmisten sietokyvyn väärin.

   Paavit ovat aina olleet sellaisia ja tulevat aina olemaan. Paavi ei ole pyhempi tai jumalallisempi olento kuin muut. Sen sijaan hänellä on asemastaan johtuen tilaisuus käyttää valtaa hyvin tuhoisasti.

   Kyllä paavin päätöstä oikeastaan pitää tällaisen uskonnottoman ajattelijankin kunnioittaa ja ihailla. Rohkea mies, joka uskaltaa vastustaa instituutioita.

  • S.Piira

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Paavi ei ole pelkkä katolisen kirkon pää ja Jumalasta seuraava, vaan hän on Vatikaani nimisen valtion päämies eli myös politikko.

   Uudistusta oli se, että latinopaavi tulisi valtaan, sillä heillä on omia uskonsuntauksia, kuten vapautuksen teologiassa. 60-luvusta eteenpäin asenteet alkoivat lieventyä katolilaisilla uskosta, kun 50-luvulla oltiin varsin vanhoillisia lähes kaikesta.

   Toivottavasti uusi paavi on mahdollisimman nuori, jotta se ei ole ollut vielä noissa vanhojen paavojen tiukkapipoisissa piireissä mukana.

   Entäpä, jos uusi paavi on tummaihoinen mies, jota on pidetty myös todennäköisenä. Arvaisin, että paavi on ihan italialainen tyypilliseen tapaan tai sitten kiinalainen, jos jotain etnistä eksotiikkaa haetaan. Musta olisi varmaan liikaa. Jos on ulkomailta niin se on latino. Brasiliasta toki voisi tulla musta paavi, mutta tuskin nyt sentään. Noh, kohta taas polttelevat äänestyslippujaan Vatikaanissa.

  • kiinnostaa

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Paavilla on paljon poliittista valtaa, joten erolla on suuri merkitys. Kun edellinen paavi valittiin (puolalainen Woityla) aiheutti se koko Itä-Euroopan irtautumisen Neuvostoliiton vaikutuspiiristä. Neuvostoliiton kommunistipuolueen silloinen pääsihteeri Andropov totesi, kuultuaan paavin valinnasta, että Neuvostoliitolla tulee olemaan siitä suuret vaikeudet edessäpäin.

  • Uskoton

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Veit sanat suustani! En voi käsittää kuinka järkevät ihmiset moiseen hapatukseen uskovat, siis yleensä mihinkään uskontoon. Katolilaisuus on erityisen omituinen tapaus.

  • heh

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   taitaa juutalaisilla olla se pankkiliiketoimi tässä vallan jaossa.

 • Kiinnostus

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Voisko vähempää kiinnostaa!

  Tuntuu kuin Suomi, olis joku osavaltio, jossa uutiset kohdistuvan Rooman tai USA:n tekemisiin.

  • Ari

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Yli miljardia katolista koskettava asia ei ole mikään pieni uutinen, tapahtui se sitten missä vain.

  • JtM

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Haloo, vähän yli 10 000 katoliseen kirkkoon kuuluvaa Suomessa, eli ei pitäisi olla kovinkaan merkittävä asia koko Suomen mittakaavassa, ei ainakaan pääuutinen.

  • Sole

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   JtM, jos joku asia koskettaa yli miljardia ihmistä maailmassa, niin onhan se merkittävä uutinen Suomessa - ihan samantekevää, kuinka moni suomalainen kuuluu tuohon miljardipopulaan.

  • Jesse

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Miljardi katolilaista ei voi olla väärässä (vai oliko se kärpästä?). Ko. liikkeen kohdalla ei kannata kiinnittää huomiota faktoihin. Mutta tosissaan: jos minulla olisi vuosikaudet pannumyssy päässä niin taatusti haluaisin veks.

  • historiaa kannattaa lukea

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Valitettavasti täällä Suomessa ei ymmärretä paavin merkitystä maailmassa. Suomalainen Ev.Lut kirkossa, kun jokainen oppimaton voi kommentoida ja saada palstatilaa näkemyksilleen uskonasioissa. Eipä ihme, että täällä teologian arvostus makaa pohjamudissa. Jos teologiaa tutkitaan samalla huolellisuudella kuin, vaikkapa luonnontieteitä ei asiat olekaan tiivistettavissä, muutamaan huolimattomasti heitettyyn kommenttiin, mitä Raamattu sanoo abortista, homoista tms. Järkeä pitää käyttää myös uskon asioissa.Katolilaisissa maailmassa sitä on ehkä viime vuosisadalla käytetty enemmän, kuin lutterin siteeraamiseen keskittyneissä maissa.Joka vuosisata tarvitsisi omat uskonpuhdistajansa, ettei oltaisi liikaa kiinni vanhojen uskonpuhdistajien perinteissä.

  • Amos

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   JtM, samalla logiikalla voitaisiin miettiä, miksi Suomessa uutisoidaan lainkaan ulkomaanuutisia. Ulkomaanuutisten pointti on nimenomaan siinä, että kerrotaan suomalaisille ulkomaiden asioista, ei Suomen asioista. Jos sinua kiinnostavat vain kotimaiset asiat, niin kannattaa jättää ulkomaanuutiset lukematta ja keskittyä kotimaahan. Kenties jopa paikallisuutisiin, jos tuntuu siltä että toisessa päässä maata asuvia ihmisiä koskettavat asiat ovat ihan turhia.

  • JtM

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Amos, lukutaito olisi kova juttu tai ainakin luetun ymmärtäminen, sanoin ei ainakaan pääuutinen koska hämmästelin lähinnä eron aiheuttamaa kohua aivan samalla tavalla kuin muutama viikko sitten ihmettelin miten Halosen lahjakissa voi nousta pääuutiseksi.

  • Pekiläinen

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   JtM, Kommentistasi sai kyllä käsityksen, että miksi tällaisia uutisoidaan koska Suomessa on vain 10 000 katolilaista. Amos osui oikeaan. Touche! Osu ja uppos.

  • JtM

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Pekiläinen, Ylen suora linja kysyy. Koskettaako paavin ero? Vastasin siihen ja Arin kommenttiin ja mielipiteeni on siis (sanotaan nyt vielä kerran) ei ainakaan pääuutisen arvoinen juttu. Käsityskyky on monelle aika vaikeaa mutta älä vääristä tekstiäni, lue se huolella ja moneen kertaan niin kyllä se osuu ja uppoaa sinuunkin (toivottavasti)...

  • Yleinen asia

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Kuuluu yleissivistykseen tietää tuosta asiasta, ja ei se 10 000 niin vähä oo.

  • Putkinäkö

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Maailmassa on monta muutakin suuntaa kuin Rooma ja USA.

 • Kake

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Pahalle tuntuu.. miten tästä eteenpäin selvitään?

 • poppis pappendal

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Ei voisi vähempää kiinnostaa.

  • väpi

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Kuitenkin kommentoit uutista?

  • ulkosuomalainen

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Joo, laskin huvikseni, kuinka monen oli pakko kommentoida, että "ei kiinnosta lainkaan". Niitä oli 26 kpl, joista vain harvassa oli jonkinlainen perustelukin. On ollut todella mielenkiintoista tutustua nykysuomalaisten näkemykseen ns. sananvapaudesta ja eritoten henkilön omasta asemastaan - ja suhteestaan ympäristöönsä - maan päällä. Antaa paljon pohdittavaa eritoten filosofointiin taipuvaiselle. Siinä mielessä suurkiitos YLE:lle mielenkiintoisesta aiheesta.

  • mmh

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Kysymys oli että koskettaako paavin ero. Joten mielipiteet sekä puolesta että vastaan on tervetulleita. Tämä sitä sananvapautta on. Mutta tietysti jos tässä nyt menisi kyseistä uskontoa herjaamaan niin kohta olisi oikeudessa. Joten sanompa vaan "ei vois vähempää kiinnostaa".

 • Sauke

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Koska paavi on viimeksi eronnut kesken kauden eli milloin on ollut edellisen kerran emerituspaavi.

 • ÄlHoo

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Ei kosketa ei niin mitenkään. Samalla lailla elämä jatkuu.

 • Pikkumika

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Voimien heikkeniminen, jos mikä, on ymmärrettävä perustelu noinkin vaativan tehtävän jättämiselle. Onhan aikojen saatossa nähty useita tapauksia, joissa fyysinen voima yksinkertaisesti loppuu ja sen myötä kärsii koko työ.

 • Kyllä

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Tietenkin koskettaa. On yhdentekevää, onko kristitty vai ei, sillä edellisen kerran paavi on eronnut tehtävästään vuonna 1415. Tämä on historiallisesti merkittävä asia. Lisäksi tämä mielestäni osoittaa katolisen kirkon kehittymisestä siinä mielessä, että paavi tunnusti oman heikkoutensa ja astuu syrjään kirkon edun nimissä. Hieno mies, joka on omistanut lähes koko elämänsä uskomalleen asialle. Siinä mielessä hän on hieno esimerkki meille kaikille.

  • Totta

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Tekispä tuo Suomenkin pääministeri saman johtopäätöksen.

   nimim. Toivo

  • Sinulla pimenee

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Toivolle tiedoksi, että Katainen on parhaissa voimissaan fyysisesti ja kognitiivisesti. Eroa sinä vain, sinulla tuntuu käsityskyky reistaavan sen verran. Pääministerimme on enemmistön valitsema eduskuntavaalit-nimisessä demokraattisessa systeemissä. Joten väärin äänestänyt minoriteetti, kita kiinni.

 • Paabi.

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Ei sitten pätkääkään kosketa, toivotaan, että uutta ei enää valita koskaan, ja Vatikaanin omaisuus jaetaan maailman köyhille.

  • oho

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Paavila on suuri poliittinen merkitys. Koko Itä-Eurooppa irtautui NL:stä, kun edellinen Puolalainen paavi valittiin. Sen todistaa NL:n arkistot ja Andropovin lausunnot..

 • Lux aeterna

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Eikös tämä ole katolisille vähän sama, kuin jos Jumala ilmoittaisi että emmä jaksa enää. Ehkä paavilta loppui usko joko jumalaan tai sitten skandaalista toiseen seilaavaan katoliseen kirkkoon.

  • Sole

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Ei, ei tämä ole sama asia. Olen katolilainen ja voin vannoa, että kenelläkään meistä ei ole pienintäkään vaikeutta tehdä eroa Jumalan ja paavin välillä.

 • Ei kosketa

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Ei voisi turhempaa instituutiota olla kuin "Jumalan sijainen", sillä jos Jumala on, hän ei sijaista tarvitse kun on kaikki ja kaikkialla, ja jos häntä ei ole, kyseessä on satuhahmo, joulupukkiin verrattava.

  Onhan tämä historiallista tietysti, edellisen kerran paavi erosi 1415.

  • Eh

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Paavi ei ole jumalan sijainen. Paavi on kristuksen, eli Jeesuksen käskynhaltija ja apostoli Pietarin seuraava. Hän johtaa katollista kirkkoa hengellisissä asioissa.

  • EH väärässä

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Isä, poika ja pyhä henki muodostavat yhdessä Jumalan. Jeesus antoi Pietarille tehtävän varjella hänen kirkkoaan ja toimia hänen sijaisenaan maan päällä. Siten on yleissivistykseen kuuluva asia tietää, että Paavi (eli Pietarin seuraaja) on Jumalan sijainen.

  • Sijainen on

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   VICARIUS FILII DEI, paavin arvonimi, joka tarkoittaa Jumalan Pojan sijainen. Siten siis myös Jumalan sijainen, sillä Isää, Poikaa ja Pyhää henkeä ei voi erottaa toisistaan (näin kirkko opettaa).

  • Pikkuveli

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Rivikatoliselle Maria on jumala siinä mielessä keltä apua pyydetään hädässä. Syntiä tehdään niin paljon kuin sielu sietää, koska kaiken saa anteeksi kun puhuu papille kopissa tai ostaa aneita. (Anekauppa toimii yhä). Luterilaisuudessa synneistä ollaan vastuussa jumalalle, joten se jarruttaa. Ja katolisuudessa vainajat on kiirastulessa, josta niitä voi ostaa vapaaksi. Nykypaaville oli varmaan iso ongelma hyväksikäyttöjen paljastuminen - katolisena olisi pitänyt antaa anteeksi käden heilautuksella mutta eurooppalaisena Lutherin maasta alkoi varmaan epäilyttämään riittääkö valtuudet.

  • Parta

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   @Sijainen on:

   Jumala ei tarvitse sijaista, eikä Paavi ole Jumalan sijainen. Katolinen kirkko saa toki sepittää Raamatun ulkopuolelta mitä tahansa ja pitää paavia oman kirkkokuntansa päänä. Tehkööt keskenänsä mitä lystäävät.

   "Paavi ei ole jure divino eli Jumalan sanan perusteella koko kristikunnan pää, sillä tämä arvo kuuluu yhdelle ainoalle, nimittäin Jeesukselle Kristukselle. Paavi on ainoastaan Rooman seurakunnan piispa ja kirkkoherra ja lisäksi niiden, jotka vapaaehtoisesti tai ihmisten toimenpiten eli maallisen esivallan päätöksin ovat häneen liittyneet. Tarkoituksena ei ollut alistua jonkun herran alamaisiksi vaan elää hänen rinnallaan kristittyinä kuten veljet ja kumppanukset. Näin todistavat vanhat kirkolliskokoukset ja pyhän Cyprianuksen aikakausi." Luterilaisen kirkon Tunnustuskirjat / Schmalkaldenin opinkohdat / Neljäs opinkohta (Paavius)

  • Parta

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   "(Paavi) joka on asettanut ja korottanut itsensä Kristuksen yläpuolelle ja häntä vastaan. Paavihan ei salli kristittyjen pelastua ilman hänen valtaansa, mikä ei kuitenkaan ole yhtään mitään, koska Jumala ei ole sitä säätänyt eikä käskenyt. Tämä juuri on, pyhää Paavali lainataksemme, "itsensä asettamista Jumalan yläpuolelle ja häntä vastaan". "

 • Simo K

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Paavi ei merkitse minulle mitään. Uskonnollista propagandaa koko

  paavius.

 • Paavi on myös erehtyväinen.

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Ei kyllä kiinnosta yhtään.

  • Sole

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Klikkasit kuitenkin uutista, luit siihen liittyvän kysymyksen ja vieläpä jaksoit kirjoittaa kommentin. Kiinnostavaa nähdä että maailmassa on niinkin isoja uutisia, jotka saavat sinunkin kaltaiset heräämään.

 • Tilde Rainer

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Ei voisi vähempää kiinnostaa mitä uskovaiset keskenään touhuavat.

 • Saas nähdä

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Tottahan toki ensimmäinen paavin eroaminen 600 vuoteen on yllätys. Sinänsä tämä toivon mukaan avaa ovia uusille, avoimemmille tuulille.

  Pientä toivoa voi elätellä, että ehkäpä katolinen kirkko siirtyisi arvomaailmassaan jopa 1900-luvulle (siirtyminen 2010-luvulle on jo vähän liikaa toivottu).

  • mesnello

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Kristillinen arvomaailma ei muutu ajan mukana.

  • Kristitty

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Mesnellolle, joka sanoo ettei kristillinen arvomaailma muutu ajan mukana:

   Jotain on sentään onneksi muuttunut, noitarovioita ei enää ole, eikä protestanttisissa kirkoissa yleensä kielletä maan ylitäyttämisen ehkäisemistä.

   En tiedä vielä on tanssi ja huulipuna syntiä.

  • voe tokkinsa muuttuu

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   kyllä se arvomaailma muuttuu sen mukaan miten saa kirkon omaisuutta parhaiten lisättyä. Kirkolliskokouksissa on jumalaa säädetty kulloistenkin vallanpitäjien tarpeiden mukaan.

 • Jerome Kervinen

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  No ei kosketa. Kaikki uskonnot ovat vain vallan käyttämistä sellaisia ihmisiä kohtaan, jotka tarvitsevat itselleen auktoriteetin.

  • Simo Perho

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Kaikki, paitsi maailmankaikkeuden ja myos ihmisen Luoja, tarvitsevat auktoriteetin. Ilman auktoriteetteja yhteiskunta olisi anarkian vallassa.

   On vain valittava oikea auktoriteetti, Raamatun ilmoittama Luoja Jumala, jottei jaisi vaarien auktoriteettien pelinappulaksi.

 • Kukkahattutäti

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Arvostukseni kyseistä ihmistä kohtaan nousi huomattavasti. On hienoa, kun uskaltaa julkisesti tunnustaa omat rajansa! Tämä antaa hyvän esimerkin myös meille, jotka emme kuulu katolliseen tai mihinkään muuhunkaan kirkkoon.

 • matm

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Mitäpä tuo koskettaa. Seuraaja on kuitenkin tulossa. Turha kummajainen koko virka.

 • Ilari

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Salaliittoteorioiden harrastajille on nyt tarjolla herkullinen tilanne spekulaatioille. Paavin virasta on yleensä lähdetty saappaat jalassa, joten tämä ilmoitus on varsin yllättävä.

  • kuka hallitsee

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   kuka määrittää mikä on salaliittoteoriaa ja mikä virallista tietoa?:)

  • Paavi eroaa - kenestä?

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   "Saappaat jalassa" lähteminen on paavien tapauksissa tarkoittanut usein sitä, että lähipiiri on toiminut lähettäjänä. Luonnollinen kuolema oli ainakin takavuosina melkoinen poikkeus.

 • Jahve

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Itkin kun kuulin asiasta...

 • Ei kosketa

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Kun ei enää kykene hoitamaan tehtäväänsä,senhän jokainen ymmärtää.

  Tilalle valitaan seuraava vanhus.

 • Ei liikuta lainkaan

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Aikoinaan Luther onnistuneesti irrotti meidät vanhoillisista suuntauksista. Paavi edustaa suuntausta, jonka piirissä valitettavasti tapahtuu paljon pahaakin, kun monet käytännöt ovat tietyllä tavalla ihmisluonnon vastaisia kuten pappien selibaatti. Maallistuvassa maailmassa ihmisten pitää muutenkin oppia rakentamaan eettiset periaatteet ja käytännöt ilman uskontojen antamia valtapyrkimyksille alttiita järjestelmiä.

  • mesnelölo

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   "Vanhoillisista suuntauksista ? Mitä Luther muuta edusti kuin alkukirkon "vanhoillista" opetusta ? Ja vielä ylpeästi.

   Toisekseen valtapyrkimykset eivät liity erityisesti uskontoihin, vaan jokaiseen syntiseen ihmiseen, siis myös sinuun....;)

  • puiseva

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Valitettavasti jokainen järjestelmä - olipa uskonnollinen tai ei-uskonnollinen - on aivan yhtä lailla valtapyrkimyksille altis. Muun väittäminen on utopiaa.

  • Kalle

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Toisekseen valtapyrkimykset eivät liity erityisesti uskontoihin,....

   Vai eivät kuulu? Mitenkähän olikaan 30-vuotinen sota...luterilaisten ja roomalaiskatolisten sotaa, ryöstöretkiä, valtapolitiikkaa pahimmillaan.

   Entäpä ristiretket, niin Suomessa kuin muuallakin maailmassa, silkkaa valtapolitiikkaa uskonnon varjolla. Löytöretket; selkeää valtapolitiikkaa uskonnon varjolla...tarvitaanko historiantietoa lisää?

   Ja jos historia ei tuo valaistusta; Palestiinan kriisi, Afganistanin kriisi, Afrikan sisällissodat; kaikki uskonnon ryydittämää valtapolitiikkaa, toki myöskin suurvaltapolitiikkaa.

  • historioitsija

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Nimen omaan valtapyrkimykset. Ruotsin kuningas aikoinaan päätti muuttaa valtakuntansa ja siinä sivussa Suomenkin Luterilaiseksi kun ei valtaansa halunnut jakaa Vatikaanin kanssa. Eli sama juttu kuin muissakin Euroopan protestanttisiksi muuttuneissa kuningaskunnissa. Rooman kirkko oli kaikkia protestantteja eli vääräuskoisia herettiläisiä vastaan.

 • Uskonnollisesti sitoutumaton

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Ei kosketa millään lailla. Iloitsisin toki, jos koko virka lakkautettaisiin. Niin paljon pahaa on siltä tuolilta aiheutettu.

  • Samaa mieltä

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Ei kosketa minuakaan. Ihmettelen millaiset mittasuhteet tämä henkilökultti on saanutkaan? Mihin ihmiset tarvitsevat tätä 85-vuotiasta vanhaa miestä? Eikö heillä ole lähipiirissään ihmisiä, joiden kanssa elämäänsä ja sen murheita ja iloja jakaa? Sen sijaan palvotaan täysin ventovierasta miestä, joka nyt haluaa eläkkeelle hommasta, jota ei alunperinkään halunnut itselleen.

  • Taavetti

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Aivan yhtä lailla ihmetystä herättävää on se suunnaton viha, jota ihmiset ainakin nettikommenttien perusteella tuntevat 85-vuotiasta vanhaa miestä kohtaan. Sekin on hyvin kummallista.

 • AH

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Hieman yllätti, mutta tuossa iässä on jo ansainnut levon.

 • Ylläri

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Ehdottomasti yllättää että ei jatka loppuun asti. Virkahan pitäisi olla elinikäinen. Tästä aineksia suomalaiseen eläkekeskusteluun

 • Perussuomalainen

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Ei kosketa pätkääkään,koko elätti viran voi vaikka lakkauttaa.

  • Tosi ateisti

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Eikös teidän puoleen puheenjohtaja ole harras katolinen?

  • tosiasiassa

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Hartaan uskovaisuuden todellisesta luonteesta ei tiedä kuin jumala itse. Ihminen nyt voi itse väittää mitä hyvänsä ja kun riittävästi väittää, uskoo itsekin.

 • Kajaanilainen

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Ei kiinnosta.

 • Parta

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Ei se Suomessa kosketa. Miksi se koskettaisikaan?

  • Sole

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Ei ehkä kosketa Suomea, mutta koskettaa minua suomalaisena katolisen kirkon jäsenenä.

  • Parta

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   No, minua ei koska:

   Sola gratia, per Fidem, propter Christum. Raamattu opettaa, että pelastumme yksin armosta, uskon kautta, Kristuksen tähden. Ilman tekoja.

   [Muutamia loukkaa tuo vähäinen sana YKSIN, vaikka Paavalikin sanoo: (Room. 3:28) "Päätämme siis, että ihminen vanhurskautetaan uskon kautta, ilman lain tekoja", ja niin ikään Efesolaiskirjeessä: (Ef. 2:8 - 9) "Ette itsenne kautta - se on Jumalan lahja - ette tekojen kautta, ettei kukaan kerskaisi", ja samoin Roomalaiskirjeessaä: (Room. 3:24) "Saavat lahjaksi vanhurskauden."] (Augburgin tunnustuksen puolustus / IV uskonkohta: VANHURSKAUTUS)

  • Paavaliko

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Jeesus sanoi, ettei pieninkään jota laista jää huomioimatta. Evankeliumit kirjoitettiin Paavalin kirjeitä myöhemmin, koska Jeesus ei palannutkaan sukupolvensa aikana. Kristinusko ilmiöineen on Paavalin konstruktio juutalaisten kapinoinnin lopettamiseksi Rooman hyväksi. Jeesuksen oppi nimenomaan vaati lähimmäisrakkauden tekoja: Laupias Samarialainen, rikas mies ja Lasarus, kuvaus Viimeisestä Tuomiosta ym. Apt. toinen puoli kuvaa hyvin alkuseurakunnan suhdetta Paavaliin, häntä syytettiin valehtelemisesta ja Mooseksen lakien hylkäämisestä. Tosi on! Paavia ei edes Pavlus (Paavali) mainitse. Kiinnostavaa on...

 • Metusalem

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Ei kosketa millään lailla, mutta laittaa ajattelemaan. Onko löytynyt paavi, joka ajattelee omilla aivoillaan vailla vallan -tai iän- tuomaa sokeutta? Ei kituutakkaan suojatyöpaikassaan loppuun asti, vaan luopuu tehtävistään, kun ei ole niitä mielestään kyvykäs hoitamaan. Nykymaailmassa äärettömän hienoa ja esimerkillistä käytöstä. Jos näin on, mies on paaviutensa ansainnut.

 • TOL48

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  EVVK , kyllä siellä perässä hiihtäjiä riittää!

 • tiukunen

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Toivottavasti Vatikaaniin tulisi paavi, jolla on järkevä suhtautuminen perhesuunnitteluun. Ihmiskunnan väestökriisi on suurelta osin katolisen kirkon syytä.

  • mesnello

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Olet väärässä.

   Hindut ja muslimit (yhteensä 2,5 miljardin ihmisen populaatio) ovat suurimmassa vastuussa.

   MInkäköhän tähden median räkänokat eivät vaadi muslimeilta syntyvyyden säännöstelyä...? Eivät taida uskaltaa...

  • uutta tietoa?

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Hindut ja muslimitko pakottavat esim. afrikkalaiset lisääntymään innokkaammin kuin mitä maanosa pystyy väestöä ruokkimaan? Maanosa on melkoiselta osin paavinuskoisten temmellyskenttää ja käännytystyön luvattua maata.

 • Antti

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Ei kosketa.

  Yllätyin. Luulin virkaa elinikäiseksi.

 • Agnostikko

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Yllättävä uutinenhan tämä oli kun paavit eivät ole vuosisatoihin eronneet enkä tiennyt sen olevan mahdollistakaan. Mutta ehkä paavin terveys on heikentynyt tai heikentymässä sillä tavalla, ettei viran hoitaminen ole enää mahdollista vaikka elinpäiviä on vielä jäljellä. Tällaisessa tilanteessa eroaminen on järkevä ja vastuullinen päätös, vaikka tilanne voi olla skitsofreeninen katoliselle kirkolle ja sen jäsenille, joiden voi olla vaikea suhtautua kahteen yhtä aikaa elossa olevaan paaviin siitäkin huolimatta että Benedictus palaisi takaisin Joseph Ratzingeriksi.

 • Kari

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Ei kosketa, koska en ole Katolilainen.

 • samuel

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Ei minkään vertaa !

 • Jotuni

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Paavin ero ei tällaista maallikkoa niinkään kosketa, mutta yllättää. Korkeissa asemissa olevat henkilöt, kuten valtionjohtajat, uskonnolliset johtajat harvoin eroavat ja useimmiten pysyvät virassaan väkisin nukkemaisena johtajana vaikkei terveys kestäisikään. Siksi herää kysmyms, mikä on todellinen syy eroon? Onko se tosiaan heikko kunto vai täysin jotain muuta? Jonkinlaista valtapeliä taustalla, korruptiota tms..

 • Reijo

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Ei kosketa. Juuri katolisen kirkon ajama politiikka on pääsyy maailman suuriin niin talouden kuin terveyden ongelmiin tällä hetkellä.

  Tulisipa uudesta paavista hieman enemmän tätä päivää elävä esikuva tuollekkin kirkolle.

  • mesnello

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Höpö, höpö. Katolinen kirkko kuten muutkin kirkot edesauttaa maailman taloutta

   ja terveyttä esim. etiikan kautta. Ateistin on helppo kusettaa koska hän ei mielstään ole vastuussa kenellekään kuoltuaan.

  • norelig

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Miten katolinen kirkko edistää terveyttä kieltämällä ehkäisyn (kondomit) ja siten antamalla AIDSin levitä, erityisesti postkolonialistisessa Afrikassa?

   Ai niin, seksiä saa harrastaa vain avioliitossa ja vain oman puolison kanssa. Tämä kirkolta, jonka paaveilla ja kardinaaleilla, puhumattakaan papeista, on kautta historian ollut äpärälapsia. Eiköhän olisi aika katsoa tosiasioita silmiin ja sallia ehkäisy kun sen nykyään on helposti mahdollista. Raamatun aikoihin (tuhansia vuosia sitten) ainut toimiva ehkäisykeino oli pidättäytyminen, nykyään on toisin.

 • Reijo

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Ei kosketa. Juuri katolisen kirkon ajama politiikka on pääsyy maailman suuriin niin talouden kuin terveyden ongelmiin tällä hetkellä.

  Tulisipa uudesta paavista hieman enemmän tätä päivää elävä esikuva tuollekkin kirkolle.

 • M.K.N

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Olen hieman shokissa, koska eroaminen tuli täytenä yllätyksenä. Paavi Benediktus on rohkea erotessaan Pietarin virasta, sillä tätä ei ole tapahtunut kuuteensataan vuoteen. Hän on pitkään aikaan siis ensimmäinen, joka myöntää, ettei ole enää ikänsä takia sopiva johtamaan tätä suurta kirkkoa. Vaikka nykyihmisten on vaikea myöntää, että paavilla olisi jotakin vaikutusta heidän elämäänsä, kuitenkin hänella on vaikutusvaltaa edelleen, ottaen huomioon katolisten osuus maailman väestöstä. Monet katoliset ovat varmasti todella shokissa, sillä tätä oli vaikea odottaa. Lisäksi tällä on kirkon tradition ja Pietarin viran ymmärtämisen puolesta merkittäviä seurauksia.

  Arvostan paavi Benediktusta hänen teologisesta perehtyneisyydestään, ja siitä, että hän on rikastuttanut, uudistanut ja tuonut pyhän kokemusta korostavia elementtejä liturgiaan ja sallinut riittien moninaisuuden. Hän on kuitenkin epäonnistunut uudistamaan kirkon vastauksia nykyajan kysymyksiin.

  Konklaavia odotellen.

 • Ei kiinnosta !

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Ei ollenkaan,ihan sama kuka siel on.

 • Pekka P

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Katolinen kirkko menee 1000 vuotta eteenpäin, jos se tunnustaa, että paavikin on ihminen, jonka voimat ehtyvät iän karttuessa.

  • Sole

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Huokaus... ei kirkko sitä kiellä, että paavi on ihminen, jonka voimat ehtyvät aikanaa. Kirkko ei koskaan väittänyt, että esimerkiksi Johannes Paavali II olisi jaksanut hoitaa kaikkia paavin virkaan kuuluvia tehtäviä loppuun asti.

   Pointti onkin siinä, että katolisen kirkon mukaan ihmisellä on aivan muu, suurempi arvo kuin virkatehtävien täsmällinen hoitaminen. Ihmisellä on arvo sairaana, vanhana ja avuttomanakin. Hänellä voi siinä tilassakin olla suuri henkinen, voimaannuttava ja rohkeutta antava vaikutus moniin muihin ihmisiin. Niin kuin JP II:lla oli. Arvostan hänen ratkaisuaan, mutta hyväksyn täysin myös Benedictuksen päätöksen.

 • Jussi

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Hän olisi halutessaan edes voinut selvittää kirkon pedofiilisotkut pohjamutia myöten.

  • Leksa

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Sellaiset asiathan lakaistaan aina maton alle kuten kaikki muutkin herrojen tekemät rikokset olivat ne sitten mitä tahansa.

  • mesnello

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Ykliarvioitte vanhan sairaan paavin kyvyt tuossakin asiassa. Siksi hän eroaakin. Tosin hän on ottanut kantaa ja puhunut siitä että nämä papit ovat syyllistyneet karmeaan syntiin. Kyllä hän on vastuuta kantanut.

 • paavi

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Ei ihmetytä paavin eroaminen. Pidän hänen päätöstään viisaana, edellinen paavihan roikkui tehtävässään todella viimeiseen asti.

  • Tero

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Totta kai paavi sinnittelee viimeiseen saakka. Elinikäinen tehtävä josta pitää poistua jalat edellä. 1415 edellinen paavi eronnut, muuten virasta poistutaan luonnollisesti.

 • kokko

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Ihan sama, ei voi kuin ihmetellä miten jollekin ihmiselle annetaan noin paljon valtaa ja hän ei käytä sitä ihmisten hyvinvoinnin lisäämiseen. Paavi olisi varmaan halutessaan voinut antaa miljoonille naisille mahdollisuuden ehkäisyyn ja kitkeä pedofiilian pois katolisen kirkon piiristä.

  • mesnello

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Et nähtävästi ole seurannut kovin aktiivisesti asioita...?

   Ehkäisy ei ole ihmiskunnan ykkösasia, vaikka lilliputtien feministien pohjolassa niin kuvitellaan...

  • Sole

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Suuri usko paavin voimaan sinulla, kokko. Jos paavi olisi onnistunut kitkemään pedofilian pois katolisesta kirkosta, niin katolinen kirkko olisikin sitten erikoinen, ainutlaatuinen saareke maailmassa: ainut paikka, jossa pedofiliaa ei olisi lainkaan.

  • Uskonnollisesti sitoutumaton

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Niin. Katolista kirkkoahan ei nimenomaisesti ole totuttu pitämään erityisenä saarekkeena pedofilian ulkopuolella.

   Eipä silti, kyllä naisten ja lasten hyväksikäyttö on varsin yleistä kaikissa autoritäärisissä uskonnollisissa liikkeissä.

 • Masa

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Paavi on toisen kirkkokunnan jäsen ja johtaja,joten asia ei kuulu minulle,koska olen

  evankelis-luterilaisen seurakunnan jäsen ja pysyn

 • Mari

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Varmaankin tämä koskettaa jokaista maailman tapahtumia aktiivisesti seuraava ihmistä. Oli paavista instituutiona mitä mieltä tahansa, niin onhan tämä historiallisesti erittäin merkittävä tapahtuma ja on mielenkiintoista päästä todistamaan tätä omin silmin. On mielestäni hyvin mahdollista, että tästä tulee ennakkotapaus ja tulevaisuudessa paavien eroamisesta tulee, jos ei nyt vakiintunutta tapaa, niin ainakin pajon yleisempää.

 • eaoa

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Mahtava uutinen, mutta vielä mahtavampaa olisi, jos seuraaja jätettäisiin valitsematta ja koko keskiaikainen instituutio ajettaisiin alas.

 • Katolilainen suomalainen

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Hyvä päätös, lähtee, jos ei jaksa virkaa hoitaa, toivottavasti seuraava paavimme ei ole yhtä vanhoillinen.Ja kyllä Suomessakin vaikuttaa, onhan täällä nykyään katolilaisiakin!!!

  • mesnello

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Toivottavasti tuleva paavi pitää kiinni kirkon ikiaikaisista käsityksistä pois lukien pappien selibaatin ja vastaavan joka on myöhempää perua.

   luterilaineUskova suomalainen

  • Katolilainen suomalainen

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Kyllä kaikki papit katolisessa kirkossa tietävät sitoutuvansa selibaattiin, jos haluavat papiksi.Katolisen papin saa kiinni muutakin kuin virka-aikana, ehkä juuri siksi, että heidän seurakuntansa on heidän perheensä. Eipä silti, en kauhistuisi, vaikka he saisivatkin luvan avioitua!

 • Juho

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Kyllä yllätyin, koska edellinen vapaaehtoisesti eronnut paavi oli muistaakseni Celestinus V joskus 1200-luvun lopulla. Mutta on tosiaan hieno asia, että Benedictus ymmärtää luopua toimestaan koska ei tunne jaksavansa. Se on mielestäni vastuuntuntoinen teko.

 • Veikko

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Joo on se hyvä että Paavi näytti esimerkkiä Suomalaisille päättäjille ja painoi hommia 85 vuotiaaksi minä en ainakaan anna periksi ja painan yhtä kauan töitä tosin olen tällä hetkellä työttömänä 50v eikä olis jäljellä kuin pikku rykäsy.

 • Vaari

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Todella merkittävä ja yllättävä tapahtuma koko kristikunnan historiassa. Toivottavasti saamme pian tietää lisää syistä, jotka johtivat tähän poikkeukselliseen päätökseen.

  Sattumalta tulen olemaan Roomassa helmi- ja maaliskuun vaihteessa. Luulen, että paavin ero tulee näkymään myös katukuvassa eduskuntavaalikampanjoiden ja muun poliittisen toiminnan lisäksi.

 • Maggan

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Paavin yllättävä eroaminen koskettaa. Hän oli monella tapaa - Sillanrakentaja - omalla persoonallaan ja sellaista ihmiskunta tarvitsee. Toivotaan pitkää ikää!

 • pope of litsa

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Huru-ukko, jäänne keski-ajalta. Seuraava paavi on taas joku 85-vuotias ukkeli, jota kärrätään ympäri maailmaa luodinkestävän kakkukuvun alla. Vain käsi heilahtaa tervehdykseksi kuin hidastetussa filmissä.

 • toopo

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Ei kosketa yhtään.

 • Protestantti

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Koko paavius pitäisi lakkauttaa. Pimeää keskiaikaista katolisten touhua. Jos paavit saisivat päättää, varmaan inkvisitio olisi vielä voimissaan.

 • ernesti.

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Eikös sitä sanota, että turhimmat ovat paavin pallit ja nunnan nännit.

 • Vehvilus I

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Olisiko katolisen kirkon ollut paikallaan luoda paremmat stay-bonukset?

 • Junna

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Ei kosketa, ei kiinnosta.

 • Maria Blomberg, Yle Uutiset

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Kiitos kommenteista!

  Paavi-keskustelu lähti käyntiin heti vilkkaasti. Asiantuntijat yllättyivät paavin ilmoituksesta, vaikka paavi onkin jo hyvin iäkäs.

  Katolisella kirkolla ei tällä kertaa ole yhtä ilmeisiä seuraajaehdokkaita kuin paavi Benedictus XVI:n valinnan yhteydessä.

  • Kira

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Ratzingerin siunauksella saarnattu kondomin käyttöä vastaan. AIDS:iin kuolee maailmassa vuodessa lähes puoli miljoona ihmistä. Näistä suurin osa Afrikassa ja Etelä-Amerikassa joissa katolisella kirkolla erittäin vahva ote vieläkin.

   Puhumattakaan naisten("hauska" yksityiskohta oli, että jopa paavin viralla erokirje oli osoitettu "veljille"), homojen, kirkonhyväksikäyttämien, jne. oikeuksista. Katolinen kirkko, ja järjestäynyt uskonto yleensäkkin, on varsinainen pimeyden sydän.

 • 666

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Aivan sama, ei vois vähempää kiinnostaa.

 • norelig

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Itse en usko jumalaan, joten uskonnolliselta kannalta päätös ei hetkauta minua puoleen tai toiseen.

  Pitää kuitenkin muistaa, että paavi, Vatikaanin kirkkovaltion päämies ja kaikkien roomalaiskatolisten hengellinen päämies käyttää suurta vaikutusvaltaa maailmassa. Siksi tämä uutinen on tärkeä protestanttisen Suomenkin kannalta. Kuka on seuraava paavi? Miten hän suhtautuu muihin uskontoihin, ehkäisyyn, aborttiin, avioeroon, naisten asemaan kirkossa jne.

  Sinansä nostan hattua Ratzingerille, että hänellä oli rohkeutta luopua tehtävästä, kun tuntui, että ikä/terveys/rahkeet ei riitä. Painajainenhan olisi, että sairaan/dementoituneen paavin nimissä lauma kardinaaleja mellastaa miten tahtoo. Parempi saada nuorempi paavi, joka on tehtäviensä tasalla.

  • pohjanakka

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Olin yllättynyt,vaikka tiesin paavin olevan huonossa kunnossa.Itse olen pohjalaisluterilainen-ainakin vielä-vaikka elän katolisessa maassa,mies ja lapsi ovat katolilaisia.Itse olen aina kunnioittanut paavia ja katolinen kirkko on huomattavasti iloisempi kuin meidän masentava ja synkkä luterilaisuus.Olen sitä mieltä, että yksi ylipaimen on tarpeen pitämään muut kurissa-suomalaiset piispathan tekee ja puhuu melkein mitä vaan arkkipiispasta piittaamatta.Selibaatin voisi poistaa, mutta abortti on edelleen murha ja naisilla ei ole mitään asiaa saarnastuoliin.

 • protestantti

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Paaviin liittyviä uutisia esitetään suomalaisessa mediassa ihan liikaa. Minkään muun uskonnollisen liikkeen asioista ei uutisoida yhtä laajasti, vaikka heitä suomalaisissa olisi katolilaisia enemmän.

  Paavista uutisoidaan liikaa maallisen jumalan tai jeesuksen tapaan. Nykyaikaiseen tiedonvälitykseen se ei kuulu.

  • Sole

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Aika monia suomalaisia kiinnostaa, mitä maailmalla tapahtuu. Ja silloin kyllä kiinnostavat myös uutiset maailman suurimmasta uskonnollisesta yhteisöstä, katolisesta kirkosta. Mutta on tietysti teitäkin, joita kiinnostaa vain Suomen rajojen sisällä tapahtuvat asiat.

  • --

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Paavista uutisoidaan paljon koska Roomalaiskatollinen kirkko on yksi vaikutusvaltaisimmista uskonnoista tällä hetkellä. Lisäksi siitä uutisoidaan "maallisen jumalan tai jeesuksen tapaan" siksi koska Katollisen järjestelmän mukaan hän on Kristuksen edustaja maan päällä ja uskonasioissa hänen tulisi olla erehtymätön.

   Tämä erehtymättömyyskäsite on syy miksi mielestäni koko paavin instituutio tulisi lakkauttaa tai ainakin muuttaa niin, että ihmisille ei valehteltaisi hänen erehtymättömyydestään. Miksi uskon että hän on erehtyväinen? Koska hänet valitsee muut ihmiset ja minulla ei ole mitään syytä uskoa että hän olisi erehtymätön. Lisäksi hänen lausunnoillaan esim. ehkäisystä on ollut paljon negatiivisia vaikutuksia.

   Muutenkin kristilliset kirkot yleisestikin saisivat tulla tälle vuosisadalle ja perustella linjauksensa muillakin todisteilla kuin yhden kirjan perusteella, eli raamatulla. Ei vakuuta teos hirveästi moraalisena kompassina kun sillä on perusteltu orjuuttakin.

  • --

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Paavista uutisoidaan paljon koska Roomalaiskatollinen kirkko on yksi vaikutusvaltaisimmista uskonnoista tällä hetkellä. Lisäksi siitä uutisoidaan "maallisen jumalan tai jeesuksen tapaan" siksi koska Katollisen järjestelmän mukaan hän on Kristuksen edustaja maan päällä ja uskonasioissa hänen tulisi olla erehtymätön.

   Tämä erehtymättömyyskäsite on syy miksi mielestäni koko paavin instituutio tulisi lakkauttaa tai ainakin muuttaa niin, että ihmisille ei valehteltaisi hänen erehtymättömyydestään. Miksi uskon että hän on erehtyväinen? Koska hänet valitsee muut ihmiset ja minulla ei ole mitään syytä uskoa että hän olisi erehtymätön. Lisäksi hänen lausunnoillaan esim. ehkäisystä on ollut paljon negatiivisia vaikutuksia.

   Muutenkin kristilliset kirkot yleisestikin saisivat tulla tälle vuosisadalle ja perustella linjauksensa muillakin todisteilla kuin yhden kirjan perusteella, eli raamatulla. Ei vakuuta teos hirveästi moraalisena kompassina kun sillä on perusteltu orjuuttakin.

 • outi -73

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Suomalaisten maksettavaksi se vielä otetaan tämäkin asia.

 • Kari

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Katolisessa Maailmassa Ihmiset pelkäävät Kirkkoa.

  • helppoa noilla katolilaisilla

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Mutta joka päivä voi tehdä mielin määrin pahaa, kunhan sunnuntaisin käy kirkossa ripillä ja saa kaikki teot anteeksi. Pahimmassa tapauksessa voi joutua lausumaan pari aave mariaa. Sitten taas sama meno jatkuu.

 • Kari

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Kaikista vakuttavin Katolilainen oli ja on Äiti Teresa.

 • Paaviton

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Eiköhän se ole suhteellisen sama mikä saavi siellä hilluu, seuraava vaan voisi olla hiukan uudempaa vuosikertaa.

 • Risti-riita

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Aika merkillisiä kommentointia: useimmilla tuntuu olevan sisäinen pakko todistella kaikille, että "ei kosketa millään lailla"! Tähän uutiseen tuli hetkessä sata tämän suuntaista kommenttia! Ehkä asia vähän koskettaakin, vaikka muuta vakuutellaan...

  • Uskonnollisesti sitoutumaton

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Yhden henkilön ero paavin virasta ei kosketa sen takia, että hänen tilalleen valitettavasti valitaan joku toinen. Pientä iloa toki tunnen kaikkien maailman katolisten puolesta siitä, että nykyinen patavanhoillinen paavi jättää tehtävänsä, ja teoriassa on mahdollista, että seuraaja ei ole yhtä paha kun (vielä) nykyinen.

   Toisaalta katolisuus (tai minkä tahansa muun uskonnollisen yhdistyksen jäsenyys) on kyllä kaikkien täysivaltaisten kohdalla 100% oma vika. Lapset ovat siihen yleensä itse syyttömiä.

 • globaali uutinen

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Uutinen on huomattava. Paavi on poliittisesti merkittävä toimija. Uutinen kuvannee ainakin länismaiden sekavaa aatteellista tilannetta ja laajempaa kulttuurin murrosta.

 • Jussi

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Ei ollut yllätys vanha mies kun on. Järkeä ei liene liikaa kuitenkaan. Ko. liikkeestä voisi erota vaille miljardi kahjoa niin ehkä jopa maailma jaksaisi paremmin.

 • kati

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  vasyneelta vaikuttaa.mita kaikkea taakse katkeytyy?tosi usko,konservatiivi,pettymys,likapyykkia pedofiliasta,aika ajanut ohi.usko on vaaleanpunaista,elaman totuus sylkee paalle.

 • Ei uskovainen

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Ihan sama vaikka loppuisi koko paavihomma. Nämä itsensä Jumalan kuvaksi nostavat ja toisten kärsimyksillä nautiskelevat joutaisivat jo nykypäivänä lopettamaan nämä hihhulitouhunsa. Nyt eletään sentään 2000-lukua...

 • Hmm

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Vähän kyllä yllättää. Ennen erottiin Paavin virasta vain kuoleman kautta.

 • Kalle

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Miten tuo nyt sitten koskettaisi; ihminen korotettu jumalan sijaiseksi maan päällä!

  Koko paavi-instituutio on mielestäni sairas, todella sairas.

  Ei ihminen voi olla jumala, ei edes sijainen. Roomalaiskatolinen kirkko henkilö- ja kuvainpalvontoineen ja kaiken lisäksi sairas instituutio; kuten olemme saaneet lukea. Pappien lapsiin sekaantumista, ihmisen arvoa alentavaa suhtautumista kannattajiinsa...jne.

  Kirkkovaltioinstituutio jo itsessään on luotaantyöntävän vastenmielinen. Onneksi inkvisiittiolaitis on lakkautettu, jäljellä ainoastaan henkinen inkvisiittio.

  Henkilöpalvontaa, piispain ylivaltaa yli lakien, pappien suoranaista rikollisuutta. Revi siitä sitten uskontoa.

  • Katolinen suomalainen

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Ja höh! Tutustu tosiasioihin ennenkuin osoitat kuinka tietämätön olet!

  • Kalle

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Katolisen kirkon yksi erikoisuuksista; esim, sisilialainen mafioso murhauttaa kilpailijoitaan, kävelee kirkkoon ja rippituoliin, pappi kuuntelee, julistaa murhat anteeksiannetuiksi, ei voi paljastaa rikollista kun on rippisalaisuus.

   Lueppahan arvon nimimerkki avioliiton sakramentti; kirkko säätelee ihmisen perhe-elämää!

   Eivät nuo sakramentit muutenkaan kovin ihmisläheisiä ole.

   Entäpä pyhimykseksi julistaminen; siis ihmisestä tehdään kuolemansa jälkeen lähes jumalan veroiseksi ja häntä palvotaan?

   En kuulu mihinkään kirkkokuntaan mutta ortodoksinen ajattelutapa ja elämänetiikka lienee lähinnä minua. Mielipiteeni katolilaisuudesta ilmenee edellä.

  • paha

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   RK instituutio on niittanyt paljon enemman kuolemaa ja itsemurhia, kuin esimerkiksi paheksumamme lain ylapuolelle julistautuneet moottoripyorajengit. Ja moottoripyorajengien en ole viela kuullut yhdistettavan maailmanlaajuiseen lasten hyvaksikayton fasilitoimiseen lain ulkopuolella. Koko instituutio olisi pitanyt laittaa tuomiolle ihmisoikeksien loukkaamisesta hyvaksikaton osallirikollisena. Ehka sen jalkeen totaalinen reorganisaatio voisi olla mahdollinen, jos noin moni maailmassa tata tarvitsee.

 • Viisas paavi

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  ilmeisesti ajattelee, että Elävän Kristuksen Sijaisen ei sovi olla aivokuollut tai kyberpreparaatti.

 • Koopra

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Samat fiilikset kun Kim Jong-ilin kuoltua. On pieni toivo että uusi pomo vie asioita edes vähän parempaan suuntaan.

 • Mielenkiintoista

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Sivistykseen sisältyy seurata Paavin ajatuksia johtopäätöksineen. Todennäköisesti Paavi on Elävään Jumalaan suhteessaan, saanut myönteisen vahvistuksen tehtävästä eroamiselle. Eroaminen on moderni päätös, ymmärrettävä.

  Paavilla on erittäin vastuullinen asema ja tehtävä Jumalan apulaisena toimia maailmassa hengellisenä ja intellektuaalisena monimuotoisena (katol.uskokäsityksen) tulkkina. Se edellyttää mm. jatkuvaa analyyttistä monitieteellistä, kulttuurista, vertailevaa kansainvälistä ja median seurantaa, jotta arvojen ja uskokäsityksen soveltaminen hallitusti on kehityksessä mukana. Arvostettava ja merkittävä tehtävä. Toivottavasti löytyy valittavien perusjoukosta ylivoimaisesti intellektuaalinen (ja hengellinen) arvojohtaja, hallitusti uudistaja.

  • moderni päätös

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Ratzinger teki ensimmäisen (?) muutoksen eroamalla itse virastaan. Seuraava muutos Vatikaanissa voisi olla nuori ja moderni afrikkalainen paavi.

 • katolilainen

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  On todella yllättävä uutinen.Koska edeltäjänsä tosiaan oli virassa 1978-2005.En olisi uskonut että tässä näin käy.Mutta jos näin saa tehdä,niin siitä sitten.

 • Gyntter Hellgutt

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Katolinen kirkko on suoraan verrannollinen mafiaan suunnattomine omaisuuksien kahmimisineen ja paavi on itse capo di tutto capi toiseen potenssiin.

 • Masa

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Kyllä se kosketti. Mutta, viisas päätös viisaalta mieheltä.

  • R.T

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Hämmentävää "oman välinpitämättömyyden" todistelua ja machoilua ketju täynnä.

   Itse en ole erityisen kristillinen.Olenpahan vain syntynyt ev.lut-kirkon piiriin.

   Mutta oma näkemys kyllä tukee sitä,että Room.Kat ja Ort.kirkko ovat LÄHIMPÄNÄ sitä alkuperäisen kristillisyyden juurta.

   Ja Paavin ero(elävänä)on merkittävä uutinen historiallisestikin,vaikka ihminen vähät välittäisi uskonnosta.

   Niin,ja sen verran uskontohistorioita tunnen,että monen täällä toistama "jumalan sijainen" ei yksinkertaisesti ole mikään koko totuus.Eiköhän Paavi ole Pietarin seuraaja,siis "Kallio,jolle Kristus kirkkonsa rakentaa"

   Lisäksi usein näkee väärintulkintoja tästä Ex Cathedra-puheesta.En ole ikinä ymmärtänyt,että Paavi on kaikessa erehtymätön,ihminen hän on(hän ei ole esimerkiksi oikeassa,jos väittää ruotsin voittaneen suomen lätkän mm-finaalissa 1995 4-1).Ymmärrän Ex cathedran niin,että uskonnollisissa tulkinnoissa hän puhuu Jumalan nimissä.Tsemppiä suomen Katolilaisille kaiken haukkumisen keskellä.

 • lasser

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Paavi jatkaa Jeesuksen seuraajana Rooman piispana ja nykyinen paavi tietää aikansa pian päättyvän. Jeesuksen seuraaminen tarkoittaa meille ihmisille myös kuolemaa. Nykyisessä vanhuudenheikkoudessaan paavi tietää pian joutuvansa kuolemaan julkisuuden valokeilassa, mikäli ei olisi eroilmoitustaan loppukuulle antanut. Tietoinen kuoleminen julkisuudessa olisi näytelmää vähän niin kuin ne pääsiäistapahtumat, mutta todellisuudessa loppuunsa - ei sellaisenaan Jeesuksen ainutkertaista ristinkuolemaa.

 • Uskonnoton

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Asia ei minua kirkkoon kuulumattomana kosketa mitenkään. Toki nyt toivoisin uusia tuulia katoliseen kirkkoon käsittämättömän vanhoillisten asenteiden muuttamiseksi.

  Seuraava paavi olkoon siis nainen, lesbo ja feministi!

 • Maria (ev.lut)

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Jouluyön messua teeveestä katselin ja ajattelin, että on aika hauraan näköinen, paavi. Että ei ehkä yllättänyt. Tämä kommentoinnin taso on kyllä masentavaa. Teille katolisille sisarille ja veljille toivotan rauhallista paaston aikaa. Ei ehkä kannata tuhlata tällä kommenttipalstalla aikaa tämän enempää, ei siitä ainakaan parempi mieli tule.

  • agnostikko

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   tuleehan täällä järkevääkin tekstiä. mikä onni että luin tähän asti näitä mielipiteitä, ei jäänyt niin kovin negatiinen kuva kirjoittelijoista!

 • kalamies Saimaalta

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Lääkärit viime kädessä päättää kunkin ihmisen voimavarat työntekoon,.ja ehdottaa eläkkeelle..Olisi toki hyvä,että ihmisen oma harkinta eläkkeelle siirtymiseen otetaan huomioon,myös kirkollisissa instituutioissa..Joku väitti,että katolilaisia olisi Suomessa 10.000,.Ortodoksit ovat myös katolilaisia(100.000)Suomessa,.Luther sanoi viimeiset sanat,ennen siirtymistään taivaan henkimaailmaan,."Minä olen katolilainen",.joten niinikään kaikki Suomen suurimpaan kirkkoon kuuluvat(5,4 miljoonaa)henkeä ovat tunnustuksellisia katolilaisia ja ortodoksia,.jos tämä joltain tuntuu vaikealta ymmärtää,.perustana on kaikkien kirkkokuntien samat sakramentit,.sama Raamattu ja usko yhteen Jumalaan ja Vapahtajaamme Jeesukseen Kristukseen,jolle on annettu kaikki valta maanpäällä,.ja joka hallitsee kaikkia kansoja ja kieliä,.joten tässä mennäänkin sitten niin globaaliin ajatteluun,että paljonko niitä Kristuksen kirkon jäseniä sitten onkaan,.eniten koko maailmassa,.ja miljaardeista jotka ovat jo taivaassa..

  • norelig

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Suomen suurimpaan kirkkoon (ev.-lut.) kuului vuonna 2011 Suomen 5,4 miljoonan väestöstä 77,3%, (kreikkalais)ortodoksiseen kirkkoon 1,1%, muihin uskontokuntiin 1,5%, ja 20,1% ei tunnusta mitään uskontoa. Siis viidesosa suomalaisista julkisesti ilmoittaa, ettei tunnusta mitään uskontoa. Luultavasti monet ev-lutit ovat kirkon jäseniä, koska heidät on lapsina rekisteröity sellaisiksi, harva kuitenkaan aktiivisesti harjoittaa uskoaan. Lähinnä häissä ja hautajaisissa.

   Uskonnot sallittakoon, mutta eri uskontokuntien oppikiistat eivät kuulu modernin demokratian asialistalle.

   Valtio ja kirkko (uskonto) on täysin erotettava.

   Valitettavasti sekulaarien demokratioiden pitää tulla toimeen uskonnollisten "demokratioiden" ja "uskonnollisten" diktatuurien kanssa.

  • pakanoita

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   suomalaiset oli aikoinaan pakanoita jumalat ol tapio jne.. nuo törkimykset pakotti miekalla immeiset kristinuskoon ja tämä kaikki tapahtui ruotsin kuninkaitten kautta!pakanat poltti kuolleen halkoläjän päällä nyt kuolemasta on tehty täys businen katolilaisuuden alaisuudessa lakien avulla sitähän se kapitalismi on -->katolismi

 • Peca

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Ensimmäinen paavi 800 vuoteen jolla leikkasi sen verran että älys lopettoo valehtelun kun vielä ite tajuaa tehä sen. Edellisellä ei käsi noussu ennee ja eikun puhua posmitti että ei sitä ähkäsyä sua tehä. Koko vatikaani pitäs hajottoo ja laittoo ne miljoonat köyhien aattamisseen. Uuvistoo koko katolilainen uskon huara. On sen verran aijastaan jäläkeen jiänyttä porukkoo että pohjos-korean homma näättää tos tuoreelta.

 • Benedictum

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Moi !! Ei kosketa yhtään,koska kaikki uskonnot ovat turhia. Raamattukin on ollut aivan erillainen kunnes katolinen kirkko on poistanut ja lisännyt sinne omia kertomuksiaan,syy: oman vallan ja kunnioituksen pönkittäminen jotta rahvas pidetään herran pelossa. Ateistina on helpottavaa olla,kuitenki yritän ymmärtää "uskovaisia" joille tietyt keinotekoiset henkilöt ovat tärkeitä.

 • Oiva A.

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Finnairin rekrytoijat hoi !

  Nyt olisi mahdollista saada huipputason johtaja lennokkiyhtiön johtoon.

  Suora yhteys taivaalle on varma, jos vain hyvä ja iso kämppä, johon myös apupojat mahtuvat, löytyy.

 • Kreikkalaiskatolinen

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Nyt on hyvä tilaisuus yhdistää takaisin idän ja lännen katoliset kirkot. Valitaan Konstantinopolin patriarkka Bartolomeus uudeksi Paaviksi.

 • paavi on myös luterilaisille

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Nyt tarvitaan entistä vaikutusvaltaisempaa ja tiukempaa teologiaa kannattavaa paavia. Mielestäni paavin tulisi entistä selvemmin tuomita protestanttinen ja samalla myös luterilainen kirkko. Luterilaisen kirkon suurimmat ongelmat ovat perheelliset ja sukupuolisuhteessa elävät papit sekä naispapit. Mielestäni nyt myös luterilaisessa kirkossa pitäisi tämä tilaisuus nähdä mahdollisuutena ja pyrkiä lähestymään katolista kirkkoa. Uskon, että luterilainen kirkko löytää lopulta yhteyden katoliseen kirkkoon ja palaa harhaopeiltaan takaisin alkuperäiseen kirkkoon.

  • norelig

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Tämä on kai trollaus? :-o

   Protestantismissa on kyse nimenomaan uskonpuhdistuksesta. Puhdistettiin uskonto, karsittiin pois vuosisatojen aikana kertynyt korruptoituneen kirkkohierarkian moska ja palattiin Raamatun sanomaan, vietiin uskonto kansoille näiden omilla kielillä ja nostettiin omakohtainen usko tärkeimmäksi, sen sijaan että "taivaspaikan" saattoi ostaa vieraalla kielellä esoteerisia mysteereitä posmottavilta kirkon virkamiehiltä.

   Roomalaiskatolinen kirkko alkoi kankeasti ja hitaasti uudistua vasta, kun protestanttiset kirkot alkoivat näyttää mallia. Esim. Jumalan sana (Raamattu) kaikkien saataville - uskonpuhdistuksen aikoihin kansankielisen Raamatun omistamisesta joutui roviolle!

  • Puhdistus?

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Niinpä,ei kyllä pahemmin innosta tuo "Luteruuskaan"

   Ensin kyllä sai talopojat ja yksinkertaisen kansan hereille,jotka sitten rupesivat "puhdistamaan" oikein konkreettisesti hyökkäilemällä luostareihin,kirkkoihin polttaen ja raiskaten.

   Jolloin Luther käänsi takkinsa lähettämällä kehoituksen lääninherroille,että tappakaa nuo talonpojat kuin "hullut koirat",jonka nämä sitten auliisti toteuttivatkin.

   Vuorostaan Ruotsi suurvalta pyrkimksissään riensi auttamaan protestanntteja naamioimalla uskon puhdistajaksi sekaantumisen sitten .30 vuotinen sota runteli eurooppaa armottomasti seurauksena.

   Se noista uskonnoista ja puhdistuksista.

 • Öhöm

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Mitä hyvää paavit ovat koskaan tehneet maailmalle?

 • uutinen uutisena

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Mielenkiintoinen kysymys Yle:ltä. Henkilökohtaisesti minua koskettaa henkilökohtaisesti enemmän se, että Mäkäräinen jäi ilman mitalia kuin että joku paavi eroaa. Sinänsä uutisena isohko juttu, koska kuitenkin globaalisti aika ison uskovaisporukan hengellinen johtaja tms. Mutta en nyt kuitenkaan olisi laittanut sitä uutisissa ennen Niinistön Venäjän vierailua. - Vaan eiköhän katolilaisille löydy uusi tiukkapipoinen paavi, jonka johdolla mm Latinalaisen Amerikan köyhät uskovaisina kärsivät entiseen malliin mm tuon ehkäisy- ja aborttipolitiikan takia.

 • Luterilainen suomalainen

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Maailman suurimman kristillisen kirkon johtajan ero koskettaa kaikkia kristittyjä. Meillä harvoin ymmärretään paavin tehtävien raskautta ja vaativuutta. En ymmärtänyt minäkään enkä ole varma ymmärränkö vieläkään oikeasti. Katsoin kuitenkin edelliseen paaviin liittyneen dokumentin. Se avasi silmiäni todella paljon. Toivon hartaasti tulevan konklaavin onnistuvan tehtävässään. Sillä valinnalla on todella paljon vaikutusta myös maallisissa asioissa ympäri maailmaa. Näin on, vaikkei se ole olennaisin osa h'änen viranhoidossaan. Vaikutusta on hänen tahdostaan riippumatta.

 • TMK9

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Suoraan ei kosketa,mutta voimia hänelle ja Kristusvaloa.

 • Kristinusko ja Jeesus

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Onkohan paavi tietoinen Jeesus Kristuksen opetuksista, esim. hänen vuorisaarnastaan. Hyvä kun luovutti. En muista kuulleeni kirkon muidenkaan sananjulistajien taholta juurikaan mainintoja kristinuskon perustajan, tämän Jeesuksen opetuksista - lutherilaisuudessakin puhuvat Mooseksesta.

 • mato

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Joissain piireissä tämä oli ennustettu. Kuin myös se että seuraava paavi tulee tekemään suuria muutoksia...

 • Epäilijä

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Yllättävää - kyllä? Koskettaako ero? Näin luterilaisena - ei.

  Ihmetyttää kyllä se, mikä todella on eron taustalla. En aivan purematta niele seitystä siitä, että "erehtymätön Kristuksen käskynhaltija" eroaa iän takia. Viime vuosien aikana tulleiden korruptioepäilyjen sekä muiden skandaalien varjossa, kiemurtelee mieleen ajatus siitä, että pitikö paavi siirtää syrjään tai katsoiko hän viisaammaksi astua pois paavin istuimelta. Se ei yllättäisi lainkaan, ottaen huomioon Vatikaanin historian.

 • Vatikaanin omaisuus kiinnostaa

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Salaiset omistussuhteet ja "valtiomuoto valtiosssa"

  kiinnostaa enemmän kuin "paavilliset paavit".

 • suuri vallankäyttäjä

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Onhan paavilla yli rajojen ulottuvaa valtaa, mutta ei vastuuta ja tämä koskettaa ns. tavallista ihmistä ja varsinkin sellaisissa asioissa, joissa katolisen kirkon oman edun varmistaminen on tarpeen. Paavin kirkko on myös rikas (kuten monet muutkin kirkot) ja on enemmän polittinen vaikuttaja kuin monet parlamentit omassa maassaan. Se vallan käyttö peitetään kannattajiltaan tähän uskonnolliseen verhoon ja salamahömpötyksiin - toki kansakin haluaa aina säännöllisesti sirkushuveja ja haluaa uskoa mitä ihmeellisimpiin asioihin. Kumpa tämänkin vallankäyttäjän kaapit siivottaisiin kerrankin ja otetaan ulos ne kaikki luurangot - mutta taitaa olla liian vaarallista nähdä se totuus, mistä hommassa on oikeasti kyse. Onhan se osottautunut Suiomessakin vaikeaksi kirkkoon kuuluvien lahkojen kanssa.

 • Mireya

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Ei se mitään hän on ollut hyvä paavi ja entinen paavikin oli tosi hyvä nyt me katolilaiset odotellaan uutta paavia.Paavit on aina ollu nuorten tukena.Ja ei se tarkoita jos tämä paavi menee pois niin tulee uudet säännöt. Ja se ettei saa tehdä aborttia ei meinaa ettei katolilainen uskonto kunioittaisi naisia. Ja suomalaisille voi olla vaikeaa hyväksyä tai ymmärtää paavia ja näitä asioita.Ja ei katolilaiset palvo paavia vaan paavilla on tärkeä asema katolilaisessa uskonnossa se autaa nuoria ja muita ihmisiä.Näitä asioita on joskus vaikea ymmärtää varsinki jos on kasvatettu eri uskossa ja jne. Mutta loppujen lopuksi me kaikki kristityt uskotaan samaan jumalan ja se aina yhdistää meitä.

 • Mireya

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Ei se mitään hän on ollut hyvä paavi ja entinen paavikin oli tosi hyvä nyt me katolilaiset odotellaan uutta paavia.Paavit on aina ollu nuorten tukena.Ja ei se tarkoita jos tämä paavi menee pois niin tulee uudet säännöt. Ja se ettei saa tehdä aborttia ei meinaa ettei katolilainen uskonto kunioittaisi naisia. Ja suomalaisille voi olla vaikeaa hyväksyä tai ymmärtää paavia ja näitä asioita.Ja ei katolilaiset palvo paavia vaan paavilla on tärkeä asema katolilaisessa uskonnossa se autaa nuoria ja muita ihmisiä.Näitä asioita on joskus vaikea ymmärtää varsinki jos on kasvatettu eri uskossa ja jne. Mutta loppujen lopuksi me kaikki kristityt uskotaan samaan jumalan ja se aina yhdistää meitä.

 • Leksa

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Äärioikeistolainen pappi.

  Joseph Ratzinger on läpeensä poliittinen henkilö. Hän on yksi lähimenneisyyden äärioikeistolaisimmista kardinaaleista. Hän liittyi 14-vuotiaana Hitler Jugendin jäseneksi. Hän puolsi jäsenyyttään natsijärjestössä vetoamalla siihen, että tuohon aikaan Saksassa lain mukaan jokainen nuori kuului Hitler Jugendiin. Höpö, höpö. Monet nuoret saksalaiset, mukaan lukien katoliset eivät ainoastaan kieltäytyneet liittymästä natseihin, vaan myös taistelivat Hitleriä vastaan urhoollisesti ja periaatteellisesti. Kylässä lähellä Marktl am Innia, jossa nuori Ratzinger asui, 2 000 katolista protestoi natseja vastaan allekirjoittamalla vetoomuksen, kun natsit määräsivät heidät poistamaan krusifiksit koululuokista.

 • Mietiskelijä

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Kyllä paavillakin on oikeus eläkepäiviin.

  Toivottavasti uusikin paavi taistelee yhtä kovasti homoliittoja, islamia ja abortteja vastaan kuin nykyinen paavi.

 • Toivo

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Toivon, että tulevan uuden paavin myötä suvaitsevaisuus lisääntyy, myös eri uskontojen välillä.

 • Simppeli

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Paavin ero on tietenkin joillekin kova kolaus. Älysiköhän itse vai joku muu, ettei pysty enää hoitamaan hommaansa. Toivotavasti valitaan uudeksi paaviksi henkilö joka pöllyttää kunnolla koko vanhanaikaisen koneiston. Olisi aika katollisen kirkon siirtyä vuosituhannen alustqa edes lähelle nykyaikaa.

 • Leksa

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Paavin nuoruuden natsisympatiat.

  Nykyisen paavin nuoruudessa yksi hänen vaikutusvaltaisimmista sielunpaimenistaan oli kardinaali Faulhaber, joka toimi tuolloin Münchenin arkkipiispana. Tämä kirkonmies oli avoin natsien sympatisoija. Kardinaali oli perustanut Baijeriin arvostetun sisäoppilaitoksen. Ratzingerin veljekset Joseph ja Georg liittyivät Hitler Jugendiin, jotta heidän sallittaisiin jatkaa opintojaan Faulhaberin opinahjossa.

  Sinänsä ei olemassa todisteita siitä, että oliko Ratzinger natsi tai vain natsien symppari. Mutta on paljon näyttöä siitä, että hän oli opportunisti, jota ohjasi hänen oma henkilökohtainen kunnianhimonsa. Hän ei välittänyt siitä, mitä hänen ympärillään tapahtui.

 • Leksa

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Vuonna 1942 Münchenissä, jossa Ratzingeristä vihittiin v. 1977 arkkipiispa, teloitettiin 20 katolista opiskelijaa heidän jaettuaan yliopistolla natsien vastaista kirjallista materiaalia. Ryhmä tunnettiin nimellä Valkoinen ruusu (die weisse Rose). Saksassa oli sodan vastustajia, joihin lukeutui myös katolisia. Ratzinger ei liittynyt heihin koskaan, ei tukenut heitä eikä liioin hyväksynyt heitä. Myöskään sodan jälkeen Ratzinger ei osoittanut koskaan kunniaa niille, jotka kuolivat vapauden puolesta. Heidän joukossaan oli lukuisia kommunisteja, jotka hän oli määritellyt kuonaksi. Vuonna 1945 hän joutui kuitenkin osallistumaan liittoutuneiden vankileirillä natsivierotushoitoon.

 • Ateisti

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Ei tunnu missään, mutta toivotan vilpittömästi hyviä ja terveitä viimeisiä vuosia. Työtähän se tuokin on, vaikka perustuukin satukirjan ympärille, mutta ei se ole tyhmä joka pyytää vaan se joka maksaa.

 • Leksa

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Paavi Benedictus XVI ilmoitti 10.2.2013 eroavansa tehtävistään Pyhän Pietarin seuraajana. Hän perusteli eroamistaan voimiensa ehtymisellä ja korkealla iällään. Eroilmoituksen jälkeen hän syleili Augusto Pinochetin ystäväksi lukeutunutta kardinaalipiispa Sodanoa. Ohesta löytyy artikkeli ”Jumalan rottweilerista” tämän virkaanastujaisvuodelta 2005.

  YLI MILJARDIN SIELUN MIES

  Roomalaiskatolinen kirkko on maailman suurin kristillinen kirkkokunta. Vatikaani on sen vallankeskittymä, jonka vaikutusalue ulottuu Euroopasta, USA:han, Latinalaiseen Amerikkaan, osaan Afrikkaa ja Oseaniaan sekä aina Filippiineille asti. Katoliseen maailmanjärjestelmään kuuluu yhteensä 1,2 miljardia jäsentä. Sen toimeenpanovaltaa ja ideologista työtä on toteuttamassa 4 700 piispaa ja 400 000 pappia. Sen merkitys ihmisten moraaliin, kulttuuriin käyttäytymiseen ja tapoihin on edelleen olennainen.

 • Leksa

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Hän oli mielipiteiltään lähellä Kristillistä Unionia, joka edusti Baijerin vanhoillisen katolisen kirkon poliittista siipeä. Puolue oli II maailmansodan jälkeen Länsi-Saksan parlamentissa oikeistolaisin puolue. Se hallinnoi Baijeria yli 60 vuotta ja toimi linkkinä kirkon ja valtion välissä. Osavaltion pitkäaikaisin pääministeri KU:n Franz Josef Strauss oli Ratzingerin läheinen ystävänsä.

 • Leksa

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Yksinkertainen ja nöyrä työntekijä Herran viinitarhassa.

  1960-luvulla Ratzinger haukkui Vietnamin sodanvastustajia ideologisiksi terroristeiksi. 1980-luvulla sielunvihollinen vehkeili Latinalaisessa Amerikassa. Vatikaanin harhaoppisten päärankaisijana hänen kontollaan osui vapautuksen teologian kitkeminen Latinalaisesta Amerikasta. Tässä tehtävässä häntä on auttanut – tunnettu Pinochetin ystävä – kardinaali Sodano. Päästyään paaviksi Ratzinger pyysi kardinaali Sodanoa jatkamaan Vatikaanin pääministerin tehtävissä.

 • Leksa

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Paavi ja Hugo Chávez.

  Benedictus XVI ehdotti 25.8.2005 Castel Gandolfossa, että jännitteet Hugo Chávezin hallituksen ja katolisen kirkon välillä ylitetään Venezuelan kansan hyödyksi molemminpuolisella yhteistyöllä.

  Vaikeudet alkoivat helmikuussa 1999, kun Chávez otti mittaa katolisesta kirkosta hankaloittamalla sen harjoittamia hyväntekeväisyys- ja koulutusohjelmia maassa. Chávez on syyttänyt piispoja ja Vatikaania maan opposition tukemisesta ja oman hallituksensa toimien vastustamisesta.

  Pyhä isä ei ole innostunut Venezuelan ja Kuuban yhteistyönä toteutetuista lukutaito-, koulutus ja terveydenhuoltokampanjoista. Antikommunistina hän haluaisi saada kuvioihin mukaan Vatikaanin katsantokantaa.

 • Leksa

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Paavi Benedictus XVI suhtautuu kielteisesti Maailman sosiaalinen foorumi –liikkeeseen, koska hän pitää sitä valtavana vallankumousliikkeiden verkostona, jonka johdossa toimivat yhteistyössä Fidel Castro, Hugo Chávez sekä yhteiskunnallista epävakautta aiheuttavat intiaaniliikkeet Boliviassa, Ecuadorissa ja Perussa sekä Brasilian ja Uruguayn vasemmistohallitukset.

 • Suuri luuta pyyhkii

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Miksi maineeltaankin likaisen lahkon johtajan ero _koskettaisi_? Aika paljon tuonne on kertynyt likaa, joka pitäisi uskonpuhdistuksella siivota pois. Alkaen Suuren Johtajan asemaan jumalan maanpäällisenä sijaisena ja päättyen lapsiin kohdistuneiden raiskausten vuosisatoja jatkuneeseen peittelyyn.

 • Kataisen työurahaave

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Katainen ja muut pitkää uraputkea suunnittelevat saivat ikonin. Kyllä kannattaa töitä tehdä kun akussa on virtaa. Meillä 68v. on työelämän suunniteltu pääteetappi. Paavi teki ilmeisesti Euroopanennätyksen, kyllä Katainen voi nyt olla tyytyväinen, eks niin et muut perässä kun ikä ei ole este. Mikä muuten on elämäntarkoitus ?

 • Nukke

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Katolilaisuus on suomalaisille vierasta eivätkä he tiedä tai ymmärrä siitä mitään. Muistetaan hokkus pokkus eli hoc est, joka tehdään ehtoollisella.

 • Pius MCMLVI .

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Edellisen Paavin poismeno kosketti jonkin verran, mutta tämä Paavi on jäänyt etäiseksi.

 • kanerwa

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  BBC;n sivuilla on myös video tuosta salamaniskusta

 • Mitä Sitten

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Ihan turha virka. Luulee olevansa Jumalasta seuraava. Kehityksen tulppa koko paavi.

 • Maria Blomberg, Yle Uutiset

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Hei, kiitos vilkkaasta keskustelusta!

  Paavin ilmoitusta puidaan jo toista päivää.

  Kommentoijat ovat toivoneet vetäytymisilmoituksia myös poliitikoilta.

  Miten Vatikaanissa tästä eteenpäin?

 • Syötän nimimerkin

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Ei kosketa kirkon/kirkkojen asiat.

 • luonnontieteilijä

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  En oikein voi ottaa kantaa paavin eroon kun en kuulu mihinkään kirkkokuntaan. Mielestäni on silti höpsöä uutisoida tuosta salamaniskusta - Italiassa kevättalvi on ukkossateiden aikaa etenkin iltamyöhällä, ja salama iskee varmasti ympäristöään korkeampiin rakennuksiin ja etenkin ukkosenjohdattimiin. Eli näinä aikoina ihan joka ilta voisi saada kyseisen valokuvan otettua.

 • pystyynkuolevat kelottuvat

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  täällä ja muualla pitäisi olla tolkku päästää nämä ajoissa eläkkeelle, tietty heilläkin on viimeiset vuodet eläkkeen kannalta parhaat. Aatelkaapa ny ku suomen psaulikin päästettäs eläkkeelle ni ois millä mällätä. Vautsi.

 • jontse

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Jos hän kokee olevansa sairas, voimaton, eikä voi antaa sitä mitä Paavin kuuluu antaa, on parempi erota. Minusta jo eräs edeltäjä olisi voinut erota ennen kuin häntä vain kuljetettiin ihmisten nähtäville ja ihmetytti oliko hän itse edes "läsnä" niissä tilanteissa. Emme tiedä mikä tämän päätöksen taustalla loppuviimeksi on. Aikanaan se kuitenkin selviää.

 • Ei kirkkoon kuuluva

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Vaikka kovasti esitetään tällä palstalla, että EVVK - mitäpä yhden paavin syrjään siirtyminen meitä suomalaisia luterilaisia tai uskonnottomia koskettaisi, kannattaa varmaan tiedostaa, että EU:n kansalaisista suuri osa on roomalaiskatolisia (liekö heillä absoluuttinen enemmistö?). Jos EU:ssa järjestettäisiin kansanäänestys, meidän kaikkien olisi tyytyminen katolisten mielipiteeseen ilmeisesti?! Ei voi olla ihan sama, kuka näitä katolisia johtaa ja millä filosofialla.

 • Bi

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Eikö niin että on aika rajoittaa paavin ikä50.v

 • AN79

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Ikävä yllätys, vaikka tiedän häntä pidetyn kyseenalaisena miehenä.

 • höpö

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  ohan se puavikin immeinen joka tietää missee mennään joten ohan se oekeutettua piästee eläkkeelle. suapahan uatella ja tuumiskella tulevaesuuven asijoeta ku aeka jättää

 • ei-katolilainen

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Minut paavin eroilmoitus yllätti. Oletin paavin lähtökohtaisesti ajatelleen, että paavi elää niin kauan kuin Jumala haluaa kyseisen henkilön pysyvän virassa. Nyt paavi ei näytä uskovan, että ihmisen elämä ja kuolema on Jumalan kädessä, kun pitää itse erota virasta.

Tuoreimmat aiheesta: Osallistu

Pääuutiset

Tuoreimmat

Muualla Yle.fi:ssä