Helsinki |

Kotimainen klassikko kestää aikamatkailun

”Meidän isoäidillä oli juuri tuollainen tuoli!”, on moni huudahtanut kulkiessaan näyttelyosaston ohi. Aikamatka-näyttely Helsingin Messukeskuksessa on koonnut kuuden vuosikymmenen klassikot yhdelle aikajanalle.

60-luvun olohuone.
Kuva: Yle

Sisustusarkkitehti Kaisa Blomqvist sanoo, ettei onneksi tajunnut kuinka suureen projektiin ryhtyi kootessaan suomalaisen muotoilun kaaren tuhannen neliön messuosastolle. Habitare huonekalu-, sisustus-, ja designmessut avaa ikkunan myös menneisiin vuosikymmeniin tuoreimpien trendien lisäksi. Aikamatka-näyttelyyn on poimittu esimerkkejä suomalaisesta sisustamisesta ja käyttöesineiden muotoilusta 1950-luvulta nykypäivään asti. 

- Haluaisin, että nimenomaan nuoret näkisivät tämän huikean kaaren, mikä meidän designissa on ollut. Nuoret puhuu paljon retrosta tänä päivänä, niin kuin se olisi tyylilaji. Haluaisin, että he näkisivät tämän näyttelyn ja ymmärtäisivät, että mistä se retrotuoli tulee, johon he ovat ihastuneet ja ostavat kalliilla vintage-kaupasta, sisustusarkkitehti Kaisa Blomstedt muistuttaa.

Käyttöesineistä tuli design-klassikoita

1950-lukua kutsutaan suomalaisen muotoilun kulta-ajaksi. Sodan jälkeen elintaso nousi ja se näkyi myös suomalaisten kotien sisustuksessa. Arkiesineet olivat kauniita ja edullisia, ennen kaikkea käyttöesineitä.

- Todellakin, 1950-luvulla ei puhuttu designista vaan kauniista käyttöesineistä, mutta se ei poista sitä, etteikö esineet olisivat olleet designia. Mielestäni design kulkee aina mukana hyvässä suunnittelussa ja muotoilussa, joka kestää aikaa, Blomstedt sanoo.

Menneiden vuosikymmenten tyylit ja muotoiluklassikot on ollut helppo hahmottaa. Sen sijaan 2000-luvun esineiden valitseminen näyttelyosastolle haastoi Aikamatka-näyttelyn kuraattorina työskennelleen sisustusarkkitehti Kaisa Blomstedtin.

- Se ajanjakso on liian lähellä ja nykyaikana vähän kaikki muistuttaa toisiaan, että ei ihan ensi näkemältä ei erota erikoisominaisuuksia. Muutamia nimiä sieltä kyllä nousee ja näkee, että tuo suunnittelija on kiinnostava ja että siitä voi tulla jotain. Mutta antaa ajan näyttää!

Blomstedt toteaa, että suomalainen kädenjälki on yhä vaikeampi erottaa. Loistavia suomalaisia suunnittelijoita työskentelee muualla kuin Suomessa ja vastavuoroisesti meille tulee tekijöitä ulkomailta.

- Se on tämän ajan ja maailman henki, nyt mennään globaalisti.

Tuoreimmat aiheesta: Helsinki

Pääuutiset

Eduskuntavaalit 2015

Lopullinen vaalitulos: Keskustalle suurvoitto – perussuomalaiset ylsi kakkoseksi, SDP romahti

Juha Sipilä Keskustan vaalivalvojaisissa Helsingissä.

Tapahtumat hetki hetkeltä

01.15

Yle Uutiset päättää eduskuntavaalien 2015 hetki hetkeltä -seurannan.

Kello 01.11

SDP sai äänistä 16,5 prosenttia ja 34 paikkaa ja 489 705 ääntä. Vihreiden luvut ovat 8,5, 15 ja 252 872. Vasemmistoliitto keräsi 211 615 ääntä, prosentteina 7,1 ja paikkoina 12. RKP sai 9 edustajaa, 144 520 ääntä ja prosentteina 4,9. Kristilliset keräsivät luvut 3,5, 5 ja 105 022 ääntä. Lisäksi Ahvenanmaalle on yksi edustajan paikka. Kaikki muut ryhmät saivat yhteensä hieman yli 72 000 ääntä. Hylättyjä ääniä oli 16 537.

Kello 01.06

Kaikki äänet on laskettu. Keskusta sai äänistä 21,1 prosenttia ja 49 paikkaa. Puolueen äänimäärä on 625 687. Toisena on perussuomalaiset 38 paikallaan ja 523 045 äänellä. Prosenttiosuus on 17,6. Kokoomuksen ääniosuus oli 18,2, paikkamäärä 37 ja äänimäärä 539 615.

Lue lisää

Tuoreimmat

Muualla Yle.fi:ssä