Ulkomaat

Kreikka palauttaa jo laittomasti maahan tulleita Turkkiin

Kreikka odottaa, että EU ja Turkki käynnistäisivät pian kansainväliseen suojeluun oikeuttamattomien ihmisten palautusohjelman. Viime viikosta lähtien Kreikasta on lähetetty Turkkiin maiden välisellä sopimuksella reilut 300 parempia elinoloja tavoittelevaa siirtolaista.

Kreikassa odottavat pakolaiset ovat epävarmoja tulevaisuudestaan. Kuva on otettu Ateenan edustalla Pireuksen satamassa 8. maaliskuuta.
Kreikassa odottavat pakolaiset ovat epävarmoja tulevaisuudestaan. Kuva on otettu Ateenan edustalla Pireuksen satamassa 8. maaliskuuta. Kuva: John Liakos / AOP
Ateena

Merireitti Turkin ja Kreikan välillä ei osoita sulkeutumisen merkkejä. Kreikkaan on jumiutunut  jo yli 42 000 turvapaikanhakijaa. Saarille saapuu päivittäin 2 000–2 500  turvapaikanhakijaa, Naton Egeanmerellä olevista aluksista huolimatta. Viime päivinä tulijapaine on lisääntynyt eritoten Hioksella. Maaliskuun lopulla pakolaisten määrä voi olla jo 50 000–70 000.

Uudelleen päivitetty sopimus

EU:n huippukokouksessa tällä viikolla syntynyt sopu oli otollinen tilaisuus uusia myös Kreikan ja Turkin välinen taloussiirtolaisten palautussopimus. Vaikka sopimus on ollut kauan voimassa, ensimmäiset palautukset alkoivat vasta viime viikolla.

Turkille menettely sopii, koska pakolaisten määrä on hallittavaissa. Samalla sopimus on viesti ihmissalakuljettajille.

– Kreikka ei ole pysyvä paikka kaikille, jotka tavoittelevat parempaa elämää, muistuttaa myös pääministeri Alexis Tsipras.

Parempaa elintasoa tavoittelevat lähinnä pohjoisafrikkalaisia

Turkkiin maaliskuun alussa palautetuista 267 ihmisestä valtaosa oli Pohjois-Afrikan maista. Uusitun sopimuksen puitteissa Kreikasta palautettiin eilen Turkkiin, Kipoin rajapisteen kautta reilut 80 marokkolaista, pakistanilaista ja algerialaista. Seuraavat 80 siirtolaista lähtevät tänään ja saman verran ensi maanantaina.

Palautusta odottavat siirtolaiset on sijoitettu säilytyskeskuksiin eri puolille maata.

Ahmet ja Alexis – ylimmät ystävykset

Kreikan ja Turkin pääministerit jakoivat ruusuja Izmirissa, Turkissa, naistenpäivänä 8. maaliskuuta.
Kreikan ja Turkin pääministerit jakoivat ruusuja Izmirissa, Turkissa, naistenpäivänä 8. maaliskuuta. Kuva: Sedat Suna / EPA
Alexis Tsiprasin vierailu EU-huippukokouksen jälkeen Izmiriin ja kollega Ahmet Davutoglun käden puristaminen ”Egeanmeren rauhan ja yhteistyön hengessä” otettiin Kreikassa varovaisesti vastaan. Hämmentyneen oloinen Tsipras jätti vierailullaan vastuun kohdistamisen Turkkiin turvapaikanhakijoiden hukkumiskuolemista. Ikään kuin Tsipras olisi pelännyt vastapuolen vetävän huippukokouksessa kuullut ehdotukset takaisin.

Sen sijaan Tsipras vakuutti maansa tukevan Turkin EU-jäsenyyttä ja odottavan paljon Kreikan ja Turkin talousyhteistyöltä paljon. Davutoglu puolestaan arveli, että Kyproksen kysymyksessäkin löytyy pian sopu.

Kreikka altavastaajana

Turkin täsmennykset pakolaislupauksiin tulivat myöhemmin. Kreikkaan laittomasti saapuvien ja takaisin hyväksyttävien määrä on tuhansissa, ei sadoissa tuhansissa ja heitä otetaan vastaan kun sopimus EU:n kanssa on virallinen. Näin ollen Kreikka on maassa jo oleskelevien pakolaisten siirtämisen osalta EU-jäsenvaltioiden varassa. Muutamien satojen parempia elinoloja tavoittelevien ihmisten palautuksilla Turkkiin ei kokonaistilanne vielä kohene.

Tuoreimmat aiheesta: Ulkomaat

Pääuutiset

Kotimaa

Pienen leipomon tili ei juuri kartu sunnuntaileivän leipomisesta: "Oma vapaa-aika vain vähentynyt"

Sunnuntaileivän leipominen kiikkuu varsinkin pienissä leipomoissa kannattavuuden rajamailla. Ylivieskalainen Pohjanmaan Leipomo on yksi harvoista paikallisleipomoista, joka tekee leipää nykyään kaikkina seitsemänä viikonpäivänä. Toistaiseksi leipomo on pärjännyt, vaikka omistajankin vapaapäivät ovat vähentyneet. Sunnuntaikauppa ei välttämättä edes lisää työtä, vaan vähentää sitä joltain muulta päivältä.

Tuoreimmat

Muualla Yle.fi:ssä