Venäjän vaalit |

Kreml ei ole hampaaton internetissäkään

Venäjän oppositiovoimat ovat viime aikoina käyttäneet onnistuneesti internetin sosiaalista mediaa mielenilmausten järjestämiseen, mutta myös Kreml on pitkään ollut kiinnostunut internetistä. Vallanpitäjät ovat muun muassa vaalineet nuoria myötämielisiä bloginpitäjiä netin informaatiosotaan.

Vladimir Putin puhuu kampanjatilaisuudessaan Luzhniki-stadionilla.
Vladimir Putin puhui kampanjatilaisuudessaan Luzhniki-stadionilla Moskovassa 23. helmikuuta. Kuva: Maksim Shipenkov / EPA

Venäjän oppositiovoimat ovat pitkään joutuneet käyttämään internetiä sanomansa levittämiseen, kun keskeiset televisiokanavat ovat vallanpitäjien kontrollissa.

Erilaiset korruptiopaljastukset ovatkin levinneet esimerkiksi Youtuben kaltaisissa palveluissa. Korruptiota vastustava bloginpitäjä Aleksei Navalnyi onnistui netissä levittämään tehokkaasti valtapuolueelle antamaansa nimeä ”Huijareiden ja varkaiden puolue” ( Partija zhulikov i vorov).

Tätä taustaa vasten ei ole mikään ihme, että Yhtenäinen Venäjä ilmoitti viime vuoden toukokuussa perustavansa erityisen alaosaston työskentelemään internetin parissa.

Myös Putinin tueksi luodun Nashi-nuorisojärjestön perustaja ja liittovaltion nuorisoasiain viraston johtaja Vasili Jakemenko kehotti kollegojaan opettelemaan, kuinka ihmisiä ohjataan sosiaalisen median avulla ja kuinka poliittista päiväjärjestystä muokataan netissä.

Arvostetun Kommersant Vlast -aikakauslehden mukaan syyskuussa olikin havaittavissa, että sosiaalisessa mediassa ja uutissivustoilla lisääntyivät aggressiivisesti vallanpitäjiä tukevat kommentit.

Nuorisojärjestöt kasvattavat bloggaajia

Putin on sanonut internetin olevan 50-prosenttisesti pornografiaa. Olisi kuitenkin virhe luulla, että Venäjän vallanpitäjät suhtautuisivat tietoverkkoihin välinpitämättömästi.

Kremliä palvelevat poliittiset teknologit ovat pitkään olleet kiinnostuneita internetistä propagandavälineenä. Kreml on vaalinut hallintoa tukevia nuoria ja näkyviä bloggaajia.

Välikappaleena bloggaajien värväämisessä ovat toimineet Kremlin luomat nuorisojärjestöt kuten Nashi eli Meikäläiset ja Yhtenäisen Venäjän nuorisojärjestö Molodaja gvardija eli Nuori kaarti.

Vuonna 2009 Kremlille töitä tehnyt PR-toimisto perusti Kremlin bloggaajakoulun, jossa koulutettiin aktivisteja eri puolilta Venäjää hoitamaan informaatiokampanjoita internetissä.

Hanketta veti poliittisen teknologian asiantuntija Gleb Pavlovski, joka on johtanut lukuisia Kremlin propagandahankkeita internetissä.

Hakkerit Kremlin tukena

Netissä ovat käytössä myös astetta likaisemmat keinot. Duuman vaaleja edeltävänä päivänä ja vaalipäivänä useiden liberaalien tiedotusvälineiden kuten sanomalehti Kommersantin ja Eho Moskvy -radioaseman sivustot sekä kriittisen Golos-vaalitarkkailujärjestön sivut joutuivat palvelunestohyökkäysten kohteeksi.

Ajoitus ja kohteet viittasivat koordinoituun, järjestelmälliseen toimintaan. Todisteita hallinnon sekaantumisesta palvelunestohyökkäyksiin ei ole, ja tämänkaltaisten internet-hyökkäysten tekijöiden jäljittäminen on erittäin hankalaa.

Kremlin ei välttämättä tarvitse itse sekaantua hyökkäyksiin liberaalin median tai kansalaisjärjestöjen sivustoja vastaan.

Venäjällä toimii riittämiin itseään isänmaallisina pitäviä hakkereita, jotka voivat myös aivan itsenäisesti kaataa hallintoa vastustavia sivustoja.

Netissä on myös levitetty opposition johtohahmojen salakuunneltuja puhelinkeskusteluja, joiden tarkoitus on ollut levittää eripuraa ennestäänkin hajanaisena joukkona tunnetun opposition keskuuteen.

Venäjän politiikassa ei aina ole helppoa tietää, mikä on totta ja mikä valhetta: Venäjällä on pitkä perinne ”kompromatin” levittämisestä eli mustamaalauksesta joko aidoilla tai väärennetyillä materiaaleilla.

Kreml suosii sosiaalista kontrollia

Internetin ja autoritaaristen hallintojen suhteisiin perehtynyt tutkija Evegeny Morozov onkin kirjoittanut, että Kreml turvautuu mieluummin hallintoa tukevien nettiaktivistien harjoittamaan sosiaaliseen kontrolliin kuin avoimeen sensuuriin.

Venäjän vallanpitäjät voivat siis kehua, että Venäjällä internetiä ei sensuroida kuten Kiinassa.

Lisäksi suurin osa Venäjän merkittävistä internetsivustoista on Kremlille uskollisten oligarkkien ja valtion kontrolloimien yhtiöiden omistuksessa.

Nämä tahot poistavat helposti sivuiltaan blogit ja käyttäjät, jotka ylittävät hallinnon asettamat rajat.

Niinpä huolta on herättänyt sekin, että Kremlin ystäviin kuuluvan liikemiehen Aleksandr Mamutin yhtiö osti LiveJournal-palvelun, jonka venäjänkieliset sivut ovat olleet yksi poliittisen ajatuksenvaihdon keskuksista.

Viihde myy ideologiaa

Kremlin tueksi on luotu myös Russia.Ru-sivuston kaltaisia viihteellisiä sivuja, joissa kohtaavat viihde, asiaohjelmat ja propaganda.

Russia.Ru-sivun ohjelmapolitiikkaa kuvastaa esimerkiksi sivustolla levitetty Sis’ki Show eli Tissit Show -niminen televisio-ohjelma, jossa innokas nuorimies kiertää Moskovan yöelämässä ihastelemassa naisten rintoja.

Sivustolla julkaistaan myös muun muassa materiaalia Putinin kannattajien tempauksista ja liberaalille oppositiolle irvailevia videoita.

Ylipäätään vallanpitäjille olisi ihanteellista, että internetistä klikkailtaisiin lähinnä hassuja videoita ja muuta viihdykettä, sillä hyvin viihdytetty kansa ei vaivaudu kaduille osoittamaan mieltään.

Valtiollinen kaasujätti Gazprom omistaakin mediayhtiönsä kautta Venäjän oman version Youtubesta, RuTuben.

Seksi poliittisena aseena

Venäjän poliittinen mainonta on perinteisesti ollut rajumpaa kuin vaikkapa Suomessa. Yllättävänkin paljon huomiota kiinnitetään esimerkiksi pääministeri Vladimir Putinin seksuaaliseen vetovoimaan.

Putinin kannattajat ovat levittäneet internetiin joukon Aldus ADV -mainostoimiston tekemiä videoita, joissa nuoret naiset pohtivat ”ensimmäistä kertaa” vahvan vihjailun säestyksellä – kunnes mainoksessa selviää, että kyse on ensimmäisestä äänestyskerrasta ja siitä kenelle äänensä antaisi.

Vastaus on tietenkin selvä: Putinille. ”Putin – ensimmäinen kerta on rakkaudesta.” ”Hänen kanssaan se on turvallista.”

Ei ole selvää, onko Putinin kampanjatoimisto itse vihjailevien mainosten takana, mutta Putinin takana olevat poliittiset teknologit eivät aiemminkaan ole hävenneet käyttää seksiä poliittisessa mainonnassa.

Hyvin samanlainen mainoshanke oli viime kesänä julkisuuteen tullut Putinin armeijaksi kutsuttu joukko nuoria naisia, joka internetissä levitetyllä videolla kehotti naisia repimään paitansakin päältään Putinin vuoksi.

Nashi-järjestön sähköposteista hakkeroitujen materiaalien mukaan tämäkin tempaus olisi Kremlin nuorisojärjestön orkestroima.

Tällaisen mainonnan todellisena kohteena lienevät miesäänestäjät: kun Putin kerran on nuorten naisten keskuudessa seksisymboli, ehkä osa viehätysvoimasta tarttuu myös häntä äänestäviin miehiin.

Lavastettuja videoita vaalivilpistä

Putinin kannattajat ovat toistuvasti väittäneet, että oppositio olisi jo etukäteen valmistanut videoita vaalivilpistä sunnuntain presidentinvaaleissa, jotta vaaleja voitaisiin syyttää vilpillisiksi.

Putin itse on varoittanut, että oppositio aikoo tehdä itse vaalivilppiä dokumentoidakseen sen ja syyttääkseen sitten vaaleja vilpillisiksi.

- He tunkevat itse vaaliuurnaan useita vaalilipukkeita, tarkkailevat sitä ja sitten raportoivat siitä, Putin sanoi kannattajiaan tavatessaan.

Internetissä onkin jo ehditty levittää lavastettuja videoita, jotka ovat olevinaan aitoa dokumentointia vaalivilpistä presidentinvaalipäivänä 4. maaliskuuta - tämä siis jo hyvissä ajoin ennen vaaleja.

Venäjän valtionsyyttäjänviraston tutkijat ovat ilmoittaneet aloittaneensa tutkinnan videoista.

Tärisevällä kameralla kuvalla kuvatussa videossa äänestäjä valittaa vaalilautakunnalle, että joku on jo äänestänyt hänen nimellään. Kuvassa lukee:"Vilppiä vaaleissa 4. maaliskuuta 2012. Äänestäjän puolesta on jo äänestetty".

Samalla videolla on myös kuvaa, jossa vaalilautakunta tekee keskenään rukseja vaalilippuihin ja "karusellin" valmistelemisesta. "Karuselli" on slangi-ilmaisu sille, että joukkoa ihmisiä kuljetetaan äänestyspaikalta toiselle äänestämään toistuvasti.

Kysymys kuuluukin, kuka lavastettujen videoiden takana oikeasti on.

Lavastetun vilppivideon Youtube-sivustolle ladannut sgvardiya-nimimerkki on myös ladannut sivustolle videon, jossa esitetään, kuinka kuvankäsittelyllä voidaan väärentää video vaalivilppitilanteesta: videolla mies laittaa uurnaan kaksi äänestyslippua mutta kyse onkin kuvamanipulaatiosta.

Videon lopuksi tietokoneen edessä istuva parrakas mies sanoo katsojille:"Älä anna huijata itseäsi."

Muut sgvardiyan Youtubeen lataamat videot ovatkin sitten Putinin vaalivideoita.

Lavastetun vaalivilppivideon tarkoitus on selvästi jo etukäteen istuttaa ihmisten mieliin epäilyjä mahdollisten vaalivilppisyytösten aitoudesta.

Monet bloggaajat ovatkin epäilleet, että videoiden takana ovat itse asiassa Putinille uskolliset nuorisojärjestöt.

Lavastetuista videoista puuttuvat tietenkin ne tiedot, jotka oikeissa vaalivilppipaljastuksissa olisivat oleellisia: äänestyspaikkojen numerot ja osoitteet ja osallisten nimet.

Kommentoi aihetta (0 kommenttia)

Kirjoita kommentti

Käytäthän nimimerkkiä. Emme julkaise nimellä kirjoitettuja viestejä.

Pysythän aiheessa. Vain aiheeseen liittyvät viestit julkaistaan.

Vastaa alla olevaan kysymykseen. Kysymyksen on tarkoitus varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Viestisi luetaan toimituksessa ennen sen julkaisemista. Haluamme tarjota sinulle mahdollisuuden hyvin perusteltuun, laadukkaaseen ja moniääniseen keskusteluun. Tarkemmat pelisäännöt voit lukea tästä linkistä.

Pääuutiset

Tuoreimmat

Muualla Yle.fi:ssä