Velkakriisi |

Kriisirahaston kiistelty koko esillä Kööpenhaminassa

EU:n valtiovarainministerien kokouksessa käsitellään perjantaina Euroopan pysyvän kriisirahaston kasvattamista. Lauantaihin jatkuva kokous järjestetään Kööpenhaminassa. Talouskomissaari Olli Rehn uskoo, että rahaston suuruudesta päästään tällä viikolla sopuun.

Heinäkuussa aloittavan Euroopan pysyvän kriisirahaston pääoma on 500 miljardia, mutta muun muassa Kansainvälinen valuuttarahasto IMF on katsonut, ettei summa riitä alkuunkaan palomuuriksi estämään velkakriisien leviämistä.

EU-komissio soisi vakausmekanismin lainanantokyvyn yltävän 940 miljardiin euroon, mikä vaatisi väliaikaisen ja pysyvän rahaston sulauttamista. Summalla pelastettaisiin tarpeen tullen Espanja ja Italiakin.

Euroalueen valtiovarainministerit ovat olleet yksimielisimpiä rahaston lihottamisesta noin 700 miljardin euron lainakapasiteettiin.

Saksan valtiovarainministeri Wolfgang Schäuble sanoi torstaina uskovansa, että euroalue pääsee sopuun kriisirahastonsa kasvattamisesta 800 miljardiin euroon.

Suomea kokouksessa edustavat valtiovarainministeri Jutta Urpilainen (sd.) ja Suomen Pankin johtaja Erkki Liikanen.

Eduskunnan suuri valiokunta päättää perjantaiaamuna, saako valtiovarainministeri Urpilainen neuvotteluvaltuudet kasvattaa Suomen vastuita, mitä kriisirahaston koon kasvattaminen vääjäämättä tarkoittaisi.

Suomen nykyisiksi vastuiksi arvioidaan 16 - 18 miljardia euroa korkotasosta riippuen. Vastuukatto saattaisi nousta liki 20 miljardiin euroon.

Kommentoi aihetta (0 kommenttia)

Kirjoita kommentti

Käytäthän nimimerkkiä. Emme julkaise nimellä kirjoitettuja viestejä.

Pysythän aiheessa. Vain aiheeseen liittyvät viestit julkaistaan.

Vastaa alla olevaan kysymykseen. Kysymyksen on tarkoitus varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Viestisi luetaan toimituksessa ennen sen julkaisemista. Haluamme tarjota sinulle mahdollisuuden hyvin perusteltuun, laadukkaaseen ja moniääniseen keskusteluun. Tarkemmat pelisäännöt voit lukea tästä linkistä.

Pääuutiset

Tuoreimmat

Muualla Yle.fi:ssä