Kotimaa |

KRP: Sotarikosjuttujen tutkinta erittäin haastavaa, vaikka vihjeitä satelee

Epäiltyjen sotarikosten ja muiden vastaavantyyppisten tapausten tutkinta on hankalaa, sillä mahdolliset rikokset ovat tapahtuneet kaukana. KRP:n virkamiehet ovat käyneet äskettäin Irakissa vauhdittamassa yhteistyötä. Vihjeitä on tutkittavana satoja.

Krp:n julkisivua.
Kuva: Kimmo Brandt / AOP

Keskusrikospoliisin apulaispäällikkö Tero Kurenmaa sanoo, että sotarikosjuttujen tutkinta on erittäin haastavaa.

– Ne ovat hirvittävän haastavia, sillä ne ovat tapahtuneet tuhansien kilometrien päässä, koskevat eri maan kansalaisia ja koko tapahtumapaikka on vieraalla paikalla, jossa meillä ei ole suoranaista toimivaltuutta.

Kurenmaa huomauttaa, että perinteiset oikeusapupyynnöt eivät välttämättä riitä tämänkaltaisissa tapauksissa, vaan on käytävä paikan päällä sekä kerrottava oman maan oikeusjärjestelmästä ja siitä, millaista näyttöä Suomessa tarvitaan.

KRP kävi Irakissa tapaamassa viranomaisia

KRP:n virkamiehet ovat käyneet äskettäin Irakissa liittyen tutkittavana olevaan irakilaiskaksosten tapaukseen. Heitä epäillään terroristisessa tarkoituksessa tehdyistä murhista. 23-vuotiaat veljekset pidätettiin Forssassa joulukuussa. He kiistävät rikokset.

Kurenmaan mukaan virkamiehet tapasivat Irakissa pääasiassa tuomareita, jotka ovat olleet jutun tutkinnan kanssa tekemisissä.

– Heidän kanssaan käytiin tarkemmin läpi, missä vaiheessa meillä on juttu täällä Suomessa menossa ja minkälaista näyttöä heillä on jo valmiina kokonaisuuteen liittyen ja voidaanko näyttöä hyödyntää Suomessa.

Kurenmaa uskoo, että matkasta ja siellä tehdyistä kontakteista on hyötyä juttujen selvittämisessä, samoin prosessin nopeuttamisessa.

– Aivan tarkkaan ei tietysti pysty tässä vaiheessa sanomaan, kuinka relevanttia näyttöä voidaan saada, mutta se selvinnee lähitulevaisuudessa.

Kurenmaan mukaan ei ole poissuljettua, että Irakiin joudutaan tekemään toinenkin vierailu.

Kaikki vihjeet tarkistetaan

Keskusrikospoliisille satelee vihjeitä esimerkiksi epäillyistä sotarikoksista. Kaikki vihjeet käydään tarkasti läpi.

– Meillä on useita satoja vihjeitä, joiden perkaaminen vie oman aikansa. Niitä tulee vastaanottokeskuksista, paikallispoliisilta ja myös ulkomailta. Toki myös tutkintojen myötä nousee esille uusia vihjeitä, Kurenmaa kertoo.

– Niitä on määrällisesti paljon, mutta laadusta en nyt vielä osaa sanoa, johtaako kuinka moni niistä varsinaiseen esitutkintaan puhumattakaan oikeudenkäyntiin.

Tuoreimmat aiheesta: Kotimaa

Pääuutiset

Kotimaa

Hurja ennuste F-Securen Hyppöseltä: Tekoäly tekee ohjelmoijista työttömiä

Mikko Hyppönen.

Tekoäly on mullistanut työnteon tietoturvayhtiö F-Securella. Kaksitoista vuotta kehitetty tekoäly seuloo väsymättä haittaohjelmia. Ihmiset voivat keskittyä vaikeimpiin tehtäviin. Tutkimusjohtaja Mikko Hyppönen uskoo, että vielä suurempi mullistus nähdään pian, kun tietokoneet alkavat kirjoittaa virheetöntä ohjelmakoodia. Yle tutustui tekoälyn käyttöön haittaohjelmien metsästyksessä, robotiikassa ja puheentunnistuksessa.

USA:n vaalit

Loka on lentänyt aina Yhdysvaltain presidentinvaaleissa – miksi demokraatit ovat aaseja ja republikaanit norsuja?

Yhdysvaltain presidentinvaaleissa on alkamassa loppukiri, kun demokraatit nimeävät Hillary Clintonin ehdokkaakseen maanantaina alkavassa puoluekokouksessa. Naapurileirissä on jo aloitettu kiivas lokakampanja häntä vastaan, ja myös republikaanien Donald Trump saa oman osansa. Lähes 200 vuotta sitten erästä ehdokasta haukuttiin aasiksi. Siitä syntyi demokraattien logo.

Tuoreimmat

Muualla Yle.fi:ssä