Kotimaa |

KSML: Rikollisjengit levittäytyvät yhä pienemmille paikkakunnille

Suojelupoliisin mukaan rikollisjengeillä on yhteyksiä radikaalijärjestöihin.

Bandidos-moottoripyöräkerhon liiveihin pukeutunut motoristi.
Kuva: Jussi Nukari / Lehtikuva

Keskusrikospoliisi arvioi rikollisjengien laajentuvan Suomessa voimakkaasti yhä uusille paikkakunnille, kertoo sanomalehti Keskisuomalainen.

Pelkästään kuluvan vuoden aikana uusia osastoja ja alajaostoja on perustettu yhdeksän. Esimerkiksi Hell's Angels on perustanut hiljattain alaosaston Jämsään. Järjestön uskotaan pyrkivän laajentumaan Pohjois- ja Länsi-Suomeen.

Suomessa on KRP:n arvion mukaan 84 järjestäytynyttä rikollisryhmää, joista lähes puolet on rikollisia moottoripyöräjengejä. Ryhmistä 44:n päärikostoimiala on huumausainerikollisuus. Muita keskeisiä alueita ovat väkivalta-, talous- ja omaisuusrikoliisuus. Vielä vuonna 2 000 jengeillä oli toimintaa vain muutamalla paikkakunnalla.

Jäseniä ryhmissä on noin 1 150. Jäsenistä 95 prosenttia on syntyperäisiä suomalaisia. Neljä pääjengiä ovat KRP:n arvion mukaan Hells Angels MC, Bandidos MC, Cannonball MC ja United Brotherhood.  

Yhteyksiä radikaalijärjestöihin

Suojelupoliisin mukaan suomalaisten rikollisjengien jäsenillä on myös yhteyksiä radikaalijärjestöjen edustajiin. Keskisuomalaisen haastattelema ylitarkastaja Tuomas Portaankova ei kuitenkaan tarkenna, millaisista radikaalijärjestöistä on kyse ja missä ne toimivat.

- Yksittäisillä rikollisjengien jäsenillä on todettu yhteyksiä joihinkin radikaalijärjestöjen edustajiin, mutta tällä hetkellä emme arvioi niistä koituvan uhkia yhteiskunnan turvallisuudelle, Portaankorva sanoo.

Euroopanlaajuinen ongelma

Jengirikollisuuden seuranta kuuluu Suomessa Keskusrikospoliisille. KRP:n mukaan rikollisjengit muodostavat yhä isomman uhan koko Euroopan alueella.

- Tiedustelutietojen ja ilmi tulleiden rikosten perusteella Suomessa toimvat neljä pääleiriä vahvistuvat koko ajan ja ovat organisaatioina yhä haitallisempia yhteiskunnalle. Tilannekuva on muuttunut ja ongelma on polttava koko EU:n alueella, arvioi komisario Jussi Oksanen KRP:n tiedusteluosastosta.

Tuoreimmat aiheesta: Kotimaa

Pääuutiset

Kotimaa

Selvitysryhmä: Asiakkaan valitsema sosiaali- ja terveyskeskus toimisi myös "portinvartijana"

Valinnanvapaus

Sosiaali- ja terveysministeriön asettama työryhmä ehdottaa, että valinnanvapaus sote-palveluissa järjestettäisiin kaksitasoisena mallina. Asiakas valitsisi ensin itse itselleen sosiaali- ja terveyskeskuksen, joka tarjoaa tietyt peruspalvelut. Tämän jälkeen terveyskeskus arvioisi, onko potilaalla oikeutta muihin valinnanvapauden piirissä oleviin sosiaali- ja terveyspalveluihin.

Tuoreimmat

Muualla Yle.fi:ssä