Oulu |

Kuka vie polttopuut laavuilta?

Retkeilijöille ja muille ulkoilijoille tarkoitetut laavut ja taukopaikat ovat paikoin varsin kehnossa kunnossa. Oletko joutunut pettymään huomatessasi polttopuulaarin huutavan tyhjyyttään?

kameravalvonta kyltti
Laavuilla joudutaan jo turvautumaan kameravalvontaan. Kuva: Pasi Takkunen

Poltettuja seiniä, särjettyjä pulloja ja halkoliiteri tyhjillään. Tämä on näkymä, joka kohtaa useita taukopaikalle saapuvia luonnossa liikkujia.

Virkistyskäyttöön tarkoitettuja taukopaikkoja ja laavuja ylläpitävät sekä kunnat että yhdistykset - yleensä yhteistyössä. Monen vapaaehtoisen pinna on kuitenkin koetuksella esimerkiksi harvinaisen röyhkeiden puuvarkaiden kanssa.

Kannattaako taukopaikkoja ylipäänsä ylläpitää? Kuinka laavut saataisiin pysymään kunnossa?

Kommentoi aihetta (16 kommenttia)

Kirjoita kommentti

Käytäthän nimimerkkiä. Emme julkaise nimellä kirjoitettuja viestejä.

Pysythän aiheessa. Vain aiheeseen liittyvät viestit julkaistaan.

Vastaa alla olevaan kysymykseen. Kysymyksen on tarkoitus varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Viestisi luetaan toimituksessa ennen sen julkaisemista. Haluamme tarjota sinulle mahdollisuuden hyvin perusteltuun, laadukkaaseen ja moniääniseen keskusteluun. Tarkemmat pelisäännöt voit lukea tästä linkistä.

 • Kulti

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Lienee parasta että taukopaikat sijaitsevat vähän kauempana valtateistä.

 • julius lohja

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Useinmiten lähitienoon moporemmit tietää asiasta jotain.

 • Jani-75

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Taitaa jollakin olla kylmä,kun pitää puita varastaa.

 • jattatäti

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Kettingillä varmaan pitäis nekin olla lukossa,nykyisin kaikki kelpaa minkä voi varastaa tarvi tai ei.

 • Observeri

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Yhteiskunnan vika. Kunnan tai valtion tulee tarjota lämpöä vaikka mielenterveyshoitolasta tuollaisille tyypeille!

 • Koitelinkävijä

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Härskiä meininkiä, ihan uskomatonta, että paikkoja hajotetaan ja puita varastetaan. Tai kaljaporukka polttelee niitä yön läpi tulipaikalla.

 • Kantaja

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Kymmenen vuotta kannettu omat puut mukana. Kuivina syttyvät paremmin ja olemassa olo varmistaa nokiapnnukahvit ja hiilloksella paistetun makkaran. Ei pannulliseen monta kalikkaa onneksi tarvita.

 • Alamäkiihdyttäjä

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Itse huollosta vastaavana tiedän että heti kun ilmat viilenevät ja pimenevät kato laavuilla alkaa. Vastalääkkeenä on hyväksi koettu tarpeeksi tukevat puomit ja edes kiertävä kameravalvonta. Yksi kamera riittää 5-10 laavulle. Nämä "asiakkaat" eivät tiedä millä laavulla kamera milloinkin on ja lisää varastamisen tuskaa.

  On tietysti varasjoukko jolla ei ole mitään hävittävää. Ei ole toimeentuloa ja sakkojakaan ei saa ulosmitattua. Näillehän ei mahda mitään, ellei ole vartijaa joka laavulla.

  Yleisesti ottaen nämä varkaat ovat mukavuudenhaluisia ja ilman moraalia. Kun autolla ei pääse laavun viereen, usein se riittää katkaisemaan innostuksen.

  • Luonto luontona

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Laavulla vierailevat voisivat pilkkoa puita ja siivoilla hieman, niin ulkoilu olisi monipuolisempaa.

  • *poht*

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Oikein hyviä kommentteja, mutta yksi erityisryhmä tarvitsee autoyhteyden: liikuntarajoitteiset ja pyörätuoliin sidotut ihmiset.

   Mutta käsittämätöntä röyhkeyttä tosiaan varastaa nuotiopuita tuolla tavoin - siinä ei tosiaan mietitä, miten monelle sillä aiheutetaan ikävyyksiä oman lyhytkestoisen edun nimissä. Tosin tämä ilmiö on laajentunut muuallakin yhteiskunnassa :-/

   Mutta kiitokset ylläpidosta, jatkakaa samaa rataa! :-)

 • Karhunkierros

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Kuusamossa oli laavun lähellä rankakasa kuivaa puuta + saha ja kirves.

  Siitä sai tehdä tarpeen mukaan tulipuita.

 • Juuso

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Käytän paljon laavuja, autiotupia tai vastaavia. Kannatan niiden rakentamista ainoastaan paikkoihin, joihin tulee lähimmältä autolla ajettavalta alueelta vähintään pari kilometriä. Silloin polttopuut, kirveet ja muut pysyvät paikoillaan ja paikatkin kunnossa. Liian helppokulkuisiin paikkoihin tulee ryyppyporukoita, halonvarastajia ja muita sotkijoita.

 • Muori

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Uskoisin vanhojen eränkäyntikulttuuriin liittyvien tapojen koulutuksen, parantavan ylipäätään käyttäytymistä jokapaikassa, ennen kun tehtiin puut itse paikalla olleista tarpeista ja yleensä vielä hiukan enemmän kuin mitä itse käytettiin. Jos tekijät saadaan kiinni, heidät pitäisi panna "hikoilemaan" ne puut saha/kirves kädessä.-- siis tekemään uudet puut.

 • Erämies

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Jokainen vaeltaja joka tarvitsee nuotiopuuta, kantakoon ne mukanansa. En näe mitään syytä miksi ne pitäisi yhteiskunnan verorahoilla tarjota ilmaiseksi.

 • Satunnainen matkaaja

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Onpa villiksi mennyt, jos tällainen muutos on tapahtunut muutaman vuoden aikana. :-/

  Laavut ja polttopuut ovat tarpeen. Päinvastoin kuin luullaan, ne ovat ensisijaisesti siellä luonnon suojelemiseksi ja vasta toissijaisesti ihmisten palvelemiseksi. Ilman merkittyjä alueita ja tarjolla olevaa polttopuuta ihmiset hyvin äkkiä alkaisivat keräilemään polttopuuta ympäröivästä luonnosta ja laittamaan telttojaan muuallekin kuin taukopaikoille. Normaalisti tämä ei olisi kauhean suuri ongelma, mutta luontoreitit ovat yleensä suojelluilla alueilla (jolloin polttopuuta ei saa kerätä ja leirityäkin vain merkityille alueille) plus että reitit ovat suosittuja (mikä aiheuttaa väistämättä rasitusta ympäröivälle luonnolle).

  Toivottavasti Metsähallitus jatkaa näistä kiusantekijöistä huolimatta hyvää työtään verkoston ylläpitämisessä ja sitä kautta luonnonsuojelussa. Sillä me tavalliset matit ja maijat saamme siitä sitten nauttia :-)

 • Hamara

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Talvisin mm. osa kelkkamiehistä hairaa saunapuut mukaansa laavujen kautta ajaessaan. Osa laavuista on taas niin lähellä valtaväyliä jotta sieltä ne puut hakee ne jotka laavun paikan tietävät. Saapahan saunan lämpöiseksi kätevästi hyvillä puilla.

Tuoreimmat aiheesta: Oulu

Pääuutiset

Tuoreimmat

Muualla Yle.fi:ssä