Turku |

Kultakauden klassikoita ja kissimirrejä

Turun taidemuseon näyttelyiden teoksissa käsitellään mm. salasynnyttämistä suomalaisessa metsässä ja homoparaatin väkivaltaisuuksia Belgradin kadulla.

Taiteilija Stiina Saaristo Kissimirrit ja yksi petetty pupunen II -näyttelytilassa.
Taiteilija Stiina Saaristo Kissimirrit ja yksi petetty pupunen II -näyttelytilassa. Kuva: Inkeri Pyylampi / Yle

Turun taidemuseossa on harvinaislaatuinen tilaisuus tutustua Suomen taiteen kultakauden tuotantoon. Serlachiuksen taidesäätiön kokoelmasta on lainassa lähes sata työtä.

- Täällä avautuu kävijälle ainutlaatuinen mahdollisuus verrata kahta maamme merkittävimpiin kuuluvaa vanhan taiteen kokoelmaa keskenään, kertoo vanhempi amanuenssi Christian Hoffmann.

Hoffmann viittaa siihen, että vierailevan kokoelman lisäksi taidemuseon omaan kokoelmaan kuuluu runsaasti kultakauden töitä.

Mäntän Medicit -näyttely tarjoaa klassikoita

”Mäntän Medicit” eli mänttäläinen Serlachiuksen teollisuussuku oli innokasta keräämään taidetta 1800- ja 1900-luvuilla. Lisäksi he harjoittivat mesenaattitoimintaa.

Edustettuna Turun taidemuseossa ovat muun muassa Akseli Gallen-Kallela, Albert Edelfelt, Hugo Simberg, Maria Wiik ja Juho Rissanen.

- Kun on kysymys tällaisista klassikoista, ei ole kyse vain nostalgiasta, vaan totta kai myös laadusta ja ehkä myös siitä, että ne ovat osa identiteettiämme, Christian Hoffmann kuvailee.

Pimiössä on näkyvissä ihmisen pimeää puolta

East Side Story -videoteoksessa on kuvia, joita ei haluaisi nähdä.

Kroatialaisen Igor Grubicin teos koostuu kahdesta samaan aikaan pyörivästä videosta. Toisessa on dokumentatiivisia pätkiä Belgradin ja Zagrebin Gay Pride -kulkueiden yhteydessä koetuista väkivaltaisuuksista. Toisessa tanssijat kuvaavat kehonkielen avulla tuntemuksiaan tapahtumista.

- Joka kerta, kun katsoin dokumentoitua materiaalia, tunsin sen fyysisesti mahassani. On järkyttävää, miten julmia ihmiset voivat olla toisilleen vain siksi, että joku on erilainen, Grubic kertoo.

Grubicin fyysiset tuntemukset antoivat hänelle myös idean tanssijoiden käytöstä.

Tunnetta ja taidokkaita yksityiskohtia

Taidemuseon Studiossa on esillä Stiina Saariston teoksia. Suurikokoisissa teoksissa on paljon yksityiskohtia.

Taiteilija on toiminut itse mallina, mutta teokset eivät ole omakuvia. Esimerkiksi kirpputorivaatteiden avulla Saaristo rakentaa teoksen hahmon ja ikään kuin lavastaa tarinan.

- Hahmot alkavat elää omaa elämäänsä. Tunnetila ja tarina alkavat viemään niitä johonkin suuntaan. Ne etääntyvät minusta, Saaristo pohtii.

Hahmojen iällä tai koolla ei lopulta ole niinkään merkitystä.

- Tärkeätä on, että teoksessa on se tunnetila tai asia, mitä haluan sillä työllä kuvata, Saaristo toteaa.

Tuoreimmat aiheesta: Turku

Pääuutiset

Kotimaa

Osallistu A2 Koulukiusaamis-illan käsikirjoituksen tekoon!

Ajankohtaisen kakkosen seuraavan keskusteluillan aiheena on koulukiusaaminen. Aihetta pohjustettiin avoimessa toimituskokous-chatissa ja nyt toimitus joukkoistaa myös käsikirjoituksen tekoa. Kaksituntisen suoran televisiokeskustelun tavoitteena on etsiä mahdollisimman konkreettisia keinoja kiusaamisen kuriin saamiseksi: Mitä itse kukin voi tehdä? Klikkaa keskustelut auki allaolevista palkeista ja vaikuta käsikirjoitukseen!

Ajankohtainen kakkonen

Jonnan koskettava tarina: Synnytin huoltsikan parkkipaikalle

Jonna Tuovinen oli matkalla Varkaudesta Savonlinnaan, kun lapsivesi tuli yllättäen ulos. Pakkasta oli 26 astetta. Santtu-poika syntyi matkalla huoltoaseman parkkipaikalle. Äidit ja kätilöt pelkäävät, että tien päälle syntyneiden vauvojen määrä kasvaa, kun synnytysosastoja vähennetään. Peruspalveluministeri Susanna Huovisen allekirjoittamassa asetuksessa edellytetään, että synnytysyksikössä pitää olla tuhat synnytystä vuodessa ja 24 tunnin valmius hätäleikkaukseen.

Tuoreimmat

Muualla Yle.fi:ssä