Kulttuuri |

Kuntien kirjarahat hupenevat – katso oman kirjastosi tilanne

Kuntien kirjahankintoihin käyttämät rahat ovat vähentyneet. Myös lainausmäärät ovat jatkaneet laskuaan. Kuntien välillä on kuitenkin suuria eroja niin lainausmäärissä kuin hankintarahoissa. Kokosimme listan, josta voit tarkastaa oman kuntasi tilanteen.

Tikkurilan kirjasto Vantaalla.
Tikkurilan kirjasto Vantaalla. Kuva: Yle

Inarin kunnankirjasto ei ole suuri, mutta reviiriä sillä riittää. Kirjastoauto kuljettaa luettavaa Suomen suurimman kunnan perukoille asti. Kirjastopalvelut ovat kuntalaisille tärkeitä, sillä he ovat ahkeria lainaajia. Hyllyjen välissä lukemista etsivä Linnea Rasmus arvostaa pienen kirjaston palveluja.  

– Kyllähän kirjasto on tärkeä. Se antaa mahdollisuuden lainata kaikenlaisia kirjoja ja myös tutustua kaikenlaisiin aiheisiin. Ei tarvitse itse osaa kirjoja. On hyvä, että kaikilla on mahdollisuus lukea kirjoja.

Maamme pohjoisimmissa kunnissa kirjastojen kirjahankintoihin satsataan ja ihmiset myös lainaavat kirjoja innokkaasti. Peräti kolme pohjoisen kuntaa hankkii kirjastokirjoja noin 13 eurolla per asukas.

Kuntien kirjamenot 2013.
Kuva: Yle Uutisgrafiikka
Ero tilaston häntäpäähän on suuri. Esimerkiksi Vantaalla satsaus on parin euron luokkaa. Kuntien välisiin merkittäviin eroihin ei löydy yhtä nimittäjää. Hankintarahoihin vaikuttavat muun muassa kuntien välinen kokoelmayhteistyö ja pitkien välimatkojen alueille maksettava korotettu valtiontuki. Mutta ennen kaikkea vaikuttaa kuntien tahto ja taloustilanne. Vantaan heikko taloustilanne vaikuttaa kaikkialle, myös kirjastoon, kertoo Vantaan kirjastopalveluiden johtaja Mikko Vainio.

– Tämä Vantaan talouudellinen tilanne on ollut sellainen, ettei ole ollut mahdollista satsata hankintoihin. Mutta kyllä kuntalaiset tykkäävät kirjastosta. Myös poliitikot arvostavat, mutta eivät hekään voi rahaksi muuttua tässä maailmanmenossa, huokaa Mikko Vainio.

Kirjastojen aineistorahat ovat olleet laskussa jo muutaman vuoden. 90-luvun lama romahdutti hankinnat pohjamutiin. Suomen kulttuurirahaston vuosina 2008–2011 rahoittama Kirjatalkoot-hanke nosti kirjastojen hankintamäärärahoja selvästi, mutta nyt hyvä työ tuntuu valuvan hukkaan, sillä kirjojen hankintarahat ovat jälleen selvässä laskussa. Uusia kirjoja ostettiin viime vuonna noin 60 000 kappaletta vähemmän kuin vuonna 2012.

– Jos kehitys jatkuu tällaisena, niin kyllähän se huolestuttaa. Seuraamme tarkasti tilannetta. Pahimmillaan se johtaa siihen, että vaarannetaan sivistyksellisiä perusoikeuksia, sanoo kulttuuriasiainneuvos Leena Aaltonen Opetus- ja kulttuuriministeriöstä.

Kirjojen hankintarahojen kanssa kilpailevat monet muut kulut kuten tilakustannukset ja henkilöstökulut. Näissäkin kuluissa on kuntien välillä suuria eroja. Jos vuokrat ovat korkeita, ei kirjojen hankintaan kerta kaikkiaan jää rahaa.

– Aineistomäärärahat ovat ne, joista voidaan vielä jonkin verran nipistää, kun mistään muualta ei voida. Tilakulut on hoidettava ja palkat on maksettava, joten aineistorahat jäävät ainoaksi potiksi josta voi leikata, selventää Leena Aaltonen Opetus- ja kulttuuriministeriöstä.

Lainausinnossa suuret erot

Myös lainausmäärissä on reippaita eroja kuntien välillä. Esimerkiksi vantaalaiset eivät kuulu ahkerimpien lainaajien joukkoon, sillä he lainaavat 9 kirjaa vuodessa, kun ahkerimpien lainaajien kunnissa luku on peräti 18 kirjaa asukasta kohden vuodessa.

Taulukko.
Kuva: Yle Uutisgrafiikka

Koko maassa lainauksia tehtiin viime vuonna noin 2 miljoonaa vähemmän kuin edellisvuonna. Lainausmäärät eivät kuitenkaan kerro koko totuutta kirjastojen merkityksestä, sillä nykyään kirjahyllyjen suojissa järjestetään monenlaista ohjelmaa. Esimerkiksi Vantaalla voi lainata ja kokeilla terveyteen liittyviä välineitä, ja lisäksi kirjastossa järjestetään niin peli-iltaa kuin brunssiakin.

– Me satsataan aukioloon, palveluun, henkilökuntaan, viihtyisyyteen ja tiloihin. Kirjat on työkalu tässä hommassa, mutta ei suurin menoerä lainkaan, kertoo Vantaan kirjastopalveluiden johtaja Mikko Vainio

Vaikka lainausmäärät ovat olleet jo vuosiakausia laskussa, Suomi on yhä kirjaston käytön kärkimaita.

Suomen yleisten kirjastojen tilastoja voi tutkia ja hakea kirjastojen verkkopalvelussa.

Tarkastele kirjalainoja ja -hankintoja 2013

Voit hakea kunnan nimellä ja järjestää tietoja sarakkeiden otsikoista.

Voit järjestää tietoja sarakkeiden otsikoista.Lähde: Suomen yleisten kirjastojen tilastot

Tuoreimmat aiheesta: Kulttuuri

Pääuutiset

Eduskuntavaalit 2015

Lopullinen vaalitulos: Keskustalle suurvoitto – perussuomalaiset ylsi kakkoseksi, SDP romahti

Juha Sipilä Keskustan vaalivalvojaisissa Helsingissä.

Tapahtumat hetki hetkeltä

01.15

Yle Uutiset päättää eduskuntavaalien 2015 hetki hetkeltä -seurannan.

Kello 01.11

SDP sai äänistä 16,5 prosenttia ja 34 paikkaa ja 489 705 ääntä. Vihreiden luvut ovat 8,5, 15 ja 252 872. Vasemmistoliitto keräsi 211 615 ääntä, prosentteina 7,1 ja paikkoina 12. RKP sai 9 edustajaa, 144 520 ääntä ja prosentteina 4,9. Kristilliset keräsivät luvut 3,5, 5 ja 105 022 ääntä. Lisäksi Ahvenanmaalle on yksi edustajan paikka. Kaikki muut ryhmät saivat yhteensä hieman yli 72 000 ääntä. Hylättyjä ääniä oli 16 537.

Kello 01.06

Kaikki äänet on laskettu. Keskusta sai äänistä 21,1 prosenttia ja 49 paikkaa. Puolueen äänimäärä on 625 687. Toisena on perussuomalaiset 38 paikallaan ja 523 045 äänellä. Prosenttiosuus on 17,6. Kokoomuksen ääniosuus oli 18,2, paikkamäärä 37 ja äänimäärä 539 615.

Lue lisää

Tuoreimmat

Muualla Yle.fi:ssä