Osallistu |

Kuuluuko homojen oikeuksien loukkaus Suomelle?

Pitäisikö Suomen puuttua selkeämmin Pietarissa ja muualla Venäjä tapahtuviin sukupuolivähemmistöjen painostukseen?

Poliisi pidättää mieltään osoittaneen homoseksuaalin Pietarissa.
Poliisi pidättää mieltään osoittaneen homoseksuaalin Pietarissa. Kuva: Yle

Venäjä on toistuvasti puuttunut suomalaisten toimintaan lastensuojelukiistojen yhteydessä. Pitäisikö Suomen ottaa selkeämmin kantaa Pietarissa ja muualla Venäjällä tapahtuviin sukupuolivähemmistöjen oikeuksien loukkauksiin?

Ulkoministeri Erkki Tuomioja totesi viime viikolla eduskunnassa, että Suomi, Venäjä ja muut Euroopan maat ovat sitoutuneet noudattamaan ihmisoikeuksia. Niihin kuuluvat myös seksuaalivähemmistöjen oikeudet, muistutti Tuomioja.

Pietarissa astui keväällä voimaan homopropagandan kieltävä laki, jota seksuaalivähemmistöt pitävät ihmisoikeutensa ja sananvapautensa loukkauksena. Ensi viikolla duumassa keskustellaan käytännön laajentamisesta koko maahan.

Miten Suomi voi vaikuttaa seksuaalivähemmistöjen aseman loukkauksiin? Onko tämä asia, jossa Venäjää voi painostaa? 

Kommentoi aihetta (32 kommenttia)

Kirjoita kommentti

Käytäthän nimimerkkiä. Emme julkaise nimellä kirjoitettuja viestejä.

Pysythän aiheessa. Vain aiheeseen liittyvät viestit julkaistaan.

Vastaa alla olevaan kysymykseen. Kysymyksen on tarkoitus varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Viestisi luetaan toimituksessa ennen sen julkaisemista. Haluamme tarjota sinulle mahdollisuuden hyvin perusteltuun, laadukkaaseen ja moniääniseen keskusteluun. Tarkemmat pelisäännöt voit lukea tästä linkistä.

 • Vapautta se on tämäkin!

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Ei kuulu! Homopropagandan kieltävä laki on linjassa Putinin väestönkasvutavoitteen kanssa, joten mitä sitä täällä Suomessa ihmettelemään. Antaa venäläisten päättää omista sisäpoliittisista asioistaan, sillä hehän siellä asuvat!

  • Future Matters

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Mutta pussy riot pitäisi vapauttaa?

   Suomalaista tekopyhyyttä parhaimmillaan :-)

  • Timo Korhonen

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Linjassa Putinin väestönkasvutavoitteen kanssa? Jos Putin luulee, että sullomalla homot kaappiin alkavat muuttuvat homot heteroiksi ja tekevät lapsia ja Venäjän väkiluku siten kasvaa, hän erehtyy. Lisäksi Venäjällä suurin ongelma on vodka, joka tappaa miehet (homot ja heterot) jo viisikymppisinä. Oma seksuaalisuus on ihmisen perusoikeus, ja perusoikeuksien kunnioittamista tulee Suomen vaatia niin Venäjällä, omalla maalla Suomessa kuin kaikissa muissakin maissa.

  • Maassa maan tavalla.

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Suomalaiset ovat kovastikin pahastuneet, kun on ollut epäilys, että Venäjä yrittää huostaanottokonflikteissa vaikuttaa Suomen sisäisiin asioihin. Miksi Suomellakaan olisi oikeutta sorkkia Venäjän asioita?

  • No ei todellakaan kuulu

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Ei ole Suomen asia alkaa neuvoa Venäjää siitä miten sen tulisi omia kansalaisiaan kohdella.

   Ainoa asia josta Suomen pitää Venäjä suhteissa huolehtia on se että Venäjä myy jatkossakin Suomeen kohtuuhintaista öljyä ja maakaasua. Millään muulla asialla mitä Venäjä tekee tai jättää tekemättä ei ole mitään merkitystä.

  • Wfalen

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Se on hienoa kuinka pitää aina muistaa talvisodan henkeä ja kuulemma arvostaa meidän itsenäisyyttä ja "vapautta" mutta auta armias jos ei kumarrella kremliniin päin halvan maakaasun ja öljyn toivossa.

  • Vapautta se on tämäkin!

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Future Matters : Jos Pussy Riot on rikkonut lakia, niin lainvalvojan tehtävä on rankaista lainrikkojia lakien mukaan (periaate pätee Suomessakin). En tosin puhunut sanallakaan PR-tytöistä. Timolle: Ja eihän sitä kenenkään tervejärkisen tartte makuuhuoneen touhuja toreilla julistaa! Eihän homoseksuaalisuutta tietääkseni olla Venäjällä kieltämässä.

 • Ni!

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Käsittääkseni homojen oikeuksien loukkaaminen ei kuulu Suomen valtion tehtäviin.

 • opposiittio

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Pienen Suomen varmaan kannattaa alkaa painostaa Venäjää ylipäätään missään..?

  Diplomaattiset mielipiteet voi ilmaista päämiestasoisissa poliittisissa tapaamisissa. Myös YK:n ja muiden suurempien konklaavien yhteisvaikuttamisella voi ottaa kantaa. Ehkäpä kun Venäjän johto seuraavan kerran vaihtuu, myös asenne vaihtuu.

  Asuin Pietarissa jonkin aikaa kymmenisen vuotta sitten. Elin varmaan kuten normikansalainen: seksuaalisuuteen ei kiinnitetty huomiota, koska en korostanut sitä, mutta toisaalta en myöskään varonut "paljastumasta". Sitä ei näe ulkoisesta habituksestani. Minulla ei sinä aikana ollut kumppania, mikä tietysti olisi ilmaissut suuntautuneisuuteni. En edes miettinyt asiaa enkä kokenut sitä ongelmaksi eikä siitä ollut ongelmia. Mutta kyllä seksuaalinen suuntautuminen pitää kuulua ihmisen perusoikeuksiin. Sen perusteella ei saa asettaa eriarvoiseen asemaan yhteiskunnassa.

  • Toivotalkoillako ajattelit ?

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Sehän se on juuri se äärioikeiston viimeinen taktiikka, välinpitämättömyys siinä kohti, kun pitäisi puuttua epäoikeudenmukaisuuksiin. Muuten ovat kyllä kurkku suorina huutamassa, köyhille kovempia rangaistuksia, ilmaisen orjatyövoiman ja köyhyyden kriminalisoinnin tavoitteella, mutta kun sen veropakolaiseliitin politiikan seurauksena, kansalaiset kärsivät, siirretäänkin asiat sitten kun valta tms vaihtuu asenteelle. EI käy. Ihmisoikeudet eivät voi odottaa. Niitä pitää puolustaa voimakkaasti, alusta loppuun asti. Tässä ja nyt.

 • Pekka

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Eikö meillä ole jo riittävästi paapottu sukupuolivähemmistöjä? Meille riittää omat ongelmamme, pitäkööt naapurit omansa!

  Eikö lasten huostaanoton erimielisyydet riittäisi. Lisää ongelmia ei kaivata.

 • Siirakki

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Venjä kulkee omaa tietään vielä monessa,monessa asiassa Puuttinin valtakautena.Tämä aika jää historiaan ihmisoikeuksien,sananvapuden ja demokratian rajoittamiskautena,Mutta venäjän nuorison vapautta ei Puuttininkaan keinot riitä estämään ,se kulkee intternetin kautta nopeammin kuin nykyinen johto edes tajuaakaan ja jos tajuaa se on jo myöhäistä.

 • Jarska 52-v.

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Minun mielestäni naapuriin aiottu tiukka homolaki ei kuulu meille yhtään mitään. Se, että naapuri on sattunut kommentoimaan meidän lapsi-asioita, ei tätä tosiasiaa muuta. Asia on aivan eri. Eivät hekään komentoi meidän vapaata homolakia.

 • Totta kai

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Totta kai Suomen kuuluu ottaa kantaan mihin tahansa ihmisoikeusrikkomuksiin missä maassa tahansa. Venäjä tai homot eivät ole poikkeus.

  Venäjän suunta on monella tapaa hyvin huolestuttava, eikä homojen asema ole ainut huolestuttava asia Venäjällä.

  • LH

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Aivan!

  • IHKT

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Ihmisoikeudet ovat perusoikeuksia, joita ei tule loukata missään. Helposti siihen kyllä syyllistyy tässä itse kukin ainakin jollakin asteella. - En voi pestä käsiäni. Se, että niiden loukkaaminen on kovin helppoa, ei tarkoita, että se olisi yhtään sen hyväksyttävämpää. Jokaiselta valtiolta ja jokaiselta ihmiseltä tulee kuitenkin olla mahdollisuus kysyä mielipidettä ihmisoikeuksien noudattamisesta ja siitä, miksi niitä ei noudata sekä korostaa, kuinka tärkeätä olisi niiden noudattaminen. Yksittäisen ryhmän ihmisoikeuksien nostaminen korostettuun asemaan ei kuitenkaan ole pitkän päälle tuloksekasta. Ei voi olla lähtökohtaisesti niin, että toisten ihmisoikeus on tärkeämpää kuin toisten. Ihmisoikeuksilla kuitenkin käsitetään eri maissa hieman eri asioita ja vähintä mitä voidaan edellyttää on, että kaikilla samassa maassa on samat ihmistoikeudet kaikilla maan kansalaisilla. Jo siinä on paljon purtavaa ja sitä on helppo kaikilta mailta vaatia. Enempäänkin olisi aihetta, mutta se on vaikeaa.

  • Dennari

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Kyllä kuuluu. Kaikki ihmisoikeusloukkaukset ovat loukkauksia kaikkia ihmisiä kohtaan, myös sinua ja minua.

 • kaikki maat tai ei mitään

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  ei - jos ei puututa muissa maissa tapahtuviin loukkauksiin. ei venäjä ole mitenkään erityisasemassa.

 • Hippula

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Minkäpä raakalaisille mahtaa? Venäjä on sellainen monsteri että sehän tekee neanderthalilaisuuttaan mitä mielii. Ihmisoikeuksista voi yhteydessään ruveta puhumaan jahka nyt kurovat kiinni sivistysvälimatkan muuhun maailmaan - siihenkin hujahtaa kepoisasti tuollaiset tuhat vuotta...

  • nikita

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Ehdottomasti ihmisoikeusloukkaukset kuuluvat myös meille sillä elämme YHDESSÄ ja samassa maailmassa. Emme voi piilottautua muurien taakse johonkin lintukoto-idylliin kuten konservatiiviset taantumukselliset haluavat!

  • Samaa äärioikeistoa täällä

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Eipä tämäkään media, jostain syystä, uutisoi siitä, kuinka tiiviit välit Venäjän ja Suomen äärioikeistolla, ortodoksikirkon valtaapitävillä ja veropakolaiseliitillä on. Siihen on syynsä.

 • Lähde

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Homojen oikeuksien loukkaaminen on ihmisoikeusrikos. Mikäli Suomi ottaa asiakseen ylipäätään puuttua ulkomailla tapahtuviin ihmisoikeusrikoksiin, tulee tähänkin pyrkiä vaikuttamaan.

  • oraakkeli

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Käsittääkseni kyse on lakiesityksestä, joka kieltäisi homopropagandan levittämisen alaikäisille.

   En näe suoraa yhteyttä ihmisoikeuksiin.

 • Putin = Stalin

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Venäjän nykyinen meno muistuttaa Stalin hirmuhallintoa, sellaisessa mukana näyttävät olevan, myös tietyt piirit Suomessa. Niitä yhdistäviä nimittäjiä ovat veroparatiisit, valta ja uskonto.

  Suomi ei ole oikeusvaltio, ollut enää pitkiin aikoihin, mikä osaltaan selittää sen, että täällä silitetään myötäkarvaan, oligarkkien hallinnoimaa ihmisoikeuksien kauhukabinettia nimeltä Venäjä.

  Tämän sormien läpikatsomisen seuraukset, näkyvät jo Suomessakin kansalais- ja ihmisoikeuksien, yhä pahenevina loukkauksina. Ensimmäisinä vainonkohteina listalla näyttävät olevan uskonnottomat, vasemmistolaiset, luonnonsuojelijat, seksuaalivähemmistöt ja köyhyyteen pakotetut.

  Valtionjohdon väkivallasta kirjoitettuja kommentteja sensuroidaan, sillä tämän firman keskustelupalstojen kuuluu antaa tietynlaista kuvaa maailmalle ja se kuva ei ole edellä mainittujen vähemmistöjen mielipide. Näin Suomessa, niin Venäjällä.

 • Viesti poistettu ylläpidon toimesta.

  Viesti poistettu ylläpidon toimesta.

 • Huolestunut

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Ihmisoikeusrikkomukset ovat yksi niistä asioista, joita ei voi vaieta kuoliaaksi perisuomalaiseen tyyliin.

  Homous ei ole rikos, vaikka se on joidenkin ihmisten mielestä inhottavaa. Koittakaa uskovaiset soveltaa kultaista sääntöä.

 • Kari

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Tää on ihan Venäjän sisäinen juttu, jos He eivät tällaista suo.

  • Vai silmät kiinni taas?

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Mistä lähtien ihmisoikeusrikokset ovat olleet jonkin maan "sisäinen asia"? Jos Suomi on sivistysmaa, toimitaan ihmisoikeuksien puolesta. Että miten on Sauli, löytyykö juristilta rohkeutta puuttua vääryyksiin?

 • Entäs

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Pitäisikö Suomen puuttua Saudi-Arabian homojen oikeuksiin? Tai naisten? Aika hiljasta on. Mitäpä jos hoidettas omat asiamme ja annettais muiden hoitaa omansa niinkuin haluavat?

Tuoreimmat aiheesta: Osallistu

Pääuutiset

Tuoreimmat

Muualla Yle.fi:ssä