Kotimaa |

Kysely: Suomalaiset kaipaavat takaisin 1980-luvulle

Suomalaiset pitävät 1980-lukua vuosikymmenenä, jolloin elämä on ollut Suomessa parhaimmillaan, kertoo Yle Uutisten kysely.

Millä vuosikymmenellä elämä Suomessa on ollut parhaimmillaan? -grafiiikka.
Kuva: Yle Uutisgrafiikka

1980-luvun tyyli jakaa mielipiteet, mutta vesisängyn lotinan ja olkatoppausten takaa löytyy suomalaisten suosikkivuosikymmen. Yle Uutisten Taloustutkimuksella teettämässä kyselyssä suurin joukko eli lähes joka kolmas vastaaja ilmoitti, että 80-luvulla elämä on ollut Suomessa parhaimmillaan.

Vastaajien mielestä elämänlaatu parani 80-luvulla reippaasti, sillä 70-luvun nosti kyselyssä kärkeen vain runsas kymmenes vastaajista.

1980-luvun suosiota selittänee se, että useat väestöryhmät löytävät aikakaudesta hyvää. 80-luku oli hyvinvointivaltion kulta-aikaa. Esimerkiksi lapsilisiä, työttömyyskorvausta ja eläkkeitä korotettiin ja työaikaa lyhennettiin. Myös talouskasvu oli tasaista, ja Suomessa vallitsi jopa täystyöllisyys. Väki vaurastui ja kulutti.

1980-luvun kultakausi tyssäsi syvään lamaan 90-luvulla, joka oli kyselyssä epäsuosittu vuosikymmen. Elämän 90-luvulla nosti parhaaksi vain joka kymmenes vastaaja.

"Huonon maun aikakausi"

Suomen ja Skandinavian historian dosentti Kai Häggman Helsingin yliopistosta arvioi, että 80-luvun suosio kertoo myös turvallisuuden kaipuusta ja haikailusta Euroopan unionin jäsenyyttä edeltäneeseen markka-Suomeen.

Kulttuurin ja arjen historiasta kirjoittanut Häggman vierastaa kuitenkin 80-luvun suosiota, sillä hänestä kyseessä oli huonon maun aikakausi. Häggmanin mielestä aikaa kuvaavat osuvasti muodissa olleet muhkeat olkatoppaukset, joilla varusteltujen pankkiirien tärkeily on syöpynyt hänen mieleensä.

Öykkärimäinen meno.

– Kai Häggman

- Ne ovat hyvä 80-luvun symboli. Öykkärimäinen meno, hän pamauttaa.

Häggman ihmettelee myös 90-luvun huonoa sijoitusta, koska vuosikymmenen alun lama ei kestänyt kauaa. Suomi liittyi Euroopan yhteisöön, ja vuosikymmenen loppupuolisko oli Nokian hurjaa nousua.

- 90-luku oli oikeasti tekemisen aikaa, 80-luku oli suuria puheita.

Syyskuun 1984 uusimmat ulkomaiset hitit olivat Timo T.A. Mikkosen ja alueellisten katsojaraatien arvioitavana Hittimittarissa.
1980-luvun kultakausi tyssäsi syvään lamaan 90-luvulla, joka oli kyselyssä epäsuosittu vuosikymmen. Kuva: Yle Arkisto

2000-luku toiseksi suosituin

Epävarmoina aikoina nostalgian suosio usein nousee, ja Häggman uskoo, että nostalgia selittää myös 80-luvun suosiota.

Kyselyn tulosta ei voi kuitenkaan panna vain ajan kultaamien muistojen piikkiin. 80-lukua piti kyselyssä parhaana vuosikymmenenä esimerkiksi joka kuudes 90-luvulla syntyneistä.

- Ikä näkyy näissä vastauksissa vähemmän kuin voisi ehkä kuvitella, sanoo tutkimuspäällikkö Juho Rahkonen Taloustutkimuksesta.

80-luvun jälkeen kakkossijalle nousi 2000-luvun ensimmäinen vuosikymmen, jota pitää kyselyn perusteella Suomen parhaana vuosikymmenenä runsas viidennes kansasta.

- 2000-luvun puolivälissä, kymmenen vuotta sitten oli sellainen tilanne, että kun suurin piirtein kävelit lähelle yrityksen ovea, sieltä revittiin töihin, muistelee tutkimuspäällikkö Rahkonen.

Historioitsija nostaisi 60-luvun kärkeen

Myös nykyinen vuosikymmen ja 70-luku ovat vielä monen mielestä olleet hyvää aikaa, mutta aiemmat vuosikymmenet ovat kyselyn perusteella jääneet jo enemmän tai vähemmän unholaan.

1960-lukua piti parhaana enää viisi prosenttia vastaajista, mutta dosentti Häggman nostaisi sen lähihistorian merkittävimmäksi vuosikymmeneksi ohi 80-luvun.

Perustelu on, että 60-luvulla talouskasvu oli 80-luvun kaltaista, hyvinvointivaltion laajentaminen alkoi toden teolla, kulttuurissa luotiin uutta, suomalaiset vapautuivat ja kansainvälistyivät enemmän kuin 80-luvulla. Esimerkiksi matkat ulkomaille lisääntyivät selvästi.

- Tavalliset suomalaiset näkivät silloin maailmaa ensimmäisen kerran, Häggman sanoo.

- Aika oli henkisessä mielessä raikkaampi. 1960-70-luvut olivat länsimaissa estetiikan, hienon musiikin ja kirjallisuuden aikaa. 80-luku oli onnetonta, hän sivaltaa.

Taloustutkimuksen tekemään puhelinkyselyyn vastasi joulukuussa runsas tuhat suomalaista. Tutkimuksen virhemarginaali on 3 prosenttiyksikköä suuntaansa.

Syyskuun 1984 uusimmat ulkomaiset hitit (muun muassa Wham! -yhtye) olivat Timo T.A. Mikkosen ja alueellisten katsojaraatien arvioitavana Hittimittarissa.
Syyskuun 1984 uusimmat ulkomaiset hitit (muun muassa Wham! -yhtye) olivat Timo T.A. Mikkosen ja alueellisten katsojaraatien arvioitavana Hittimittarissa. Kuva: Yle Arkisto

Kirjalliset lähteet: Häggman, Kai et al. Suomalaisen arjen suuri tarina. Meinander, Henrik. Tasavallan tiellä. Suomi kansalaissodasta 2000-luvulle.

Keskustele uutisesta 213 kommenttia

Yle Uutisten kyselyn mukaan suomalaiset kaipaavat takaisin 1980-luvulle. Mitä vuosikymmentä sinä kaipaat?

Siirry keskusteluun

Tuoreimmat aiheesta: Kotimaa

Pääuutiset

Kotimaa

Pienen leipomon tili ei juuri kartu sunnuntaileivän leipomisesta: "Oma vapaa-aika vain vähentynyt"

Sunnuntaileivän leipominen kiikkuu varsinkin pienissä leipomoissa kannattavuuden rajamailla. Ylivieskalainen Pohjanmaan Leipomo on yksi harvoista paikallisleipomoista, joka tekee leipää nykyään kaikkina seitsemänä viikonpäivänä. Toistaiseksi leipomo on pärjännyt, vaikka omistajankin vapaapäivät ovat vähentyneet. Sunnuntaikauppa ei välttämättä edes lisää työtä, vaan vähentää sitä joltain muulta päivältä.

Tuoreimmat

Muualla Yle.fi:ssä