Turku |

Lääkekannabiksen käyttö puhuttaa

Lääkekannabis laillistettiin Suomessa kaksi vuotta sitten, mutta sen käyttö herättää edelleen kiivasta keskustelua. Kannabista voidaan määrätä potilaalle esimerkiksi syövän aiheuttamiin koviin kiputiloihin. Turkulainen Linnan Apteekki on Suomen ainut apteekki, jolla on lupa myydä lääkekannabista.

Hamppu, Cannabis sativa
Hampun kotiviljelyn lisääntyminen levittää kannabista myös nuorten keskuuteen. Kuva: YLE

Suomessa on muutamia vakavasti sairaita potilaita, joille lääkärit ovat määränneet lääkekannabista. Siitä tuli laillista Suomessa kaksi vuotta sitten.

Tällä hetkellä Linnan Apteekki toimittaa sitä kahdelletoista vakavasti sairaalle asiakkaalleen. Suurin käyttäjäryhmä on MS-tautipotilaat ja selkäydinvammapotilaat. Lääkettä voidaan määrätä myös esimerkiksi neuropaattiseen kipuun tai glaukooman hoitoon.

Huumetta ei käytetä väärin

Lääkekannabiksen käyttöä ei pidä sekoittaa huumeiden väärinkäyttöön. Lääkäri voi määrätä potilaalle huumausainetta, jos siihen on erityiset hoidolliset perusteet. Jokainen potilas tarvitsee yksilöllisen luvan. Usein kaikki muut mahdolliset lääkkeet on jo kokeiltu.

Lääkärin suosituksen jälkeen apteekki hakee lääkelaitokselta erityisluvan kannabiksen myynnille. Apteekin on myös hankittava huumausaineelle maahantuontilupa. Lupaprosessi on pitkä ja työläs, mutta ainakin turkulaisapteekkarin mielestä se kannattaa tehdä.

- Käsitykseni mukaan kaikki potilaat ovat saaneet eriasteisen lievityksen vaivoihinsa. Tämän myötä elämänlaatu on selkeästi noussut. Osa potilaista on jopa palannut työelämään takaisin. Useassa tapauksessa lääkäri on harkinnut asiaa tarkoin ja osunut ratkaisussaan oikeaan, toteaa apteekkari Markku Knuutila Linnan Apteekista.

Reseptinkirjoitusoikeus vain harvalla

Lääkekannabiksen yleistyminen on tällä hetkellä tehty vaikeaksi.

- Sosiaali- ja terveysministeriö on ohjeistanut tämän reseptin kirjoittamisen niin, että kannabista saavat määrätä pääasiassa vain yliopistosairaaloiden kipupoliklinikoiden lääkärit. Ja virallisen ohjeistuksen mukaan kannabista voidaan määrätä vasta, kun kaikki muu on ensin kokeiltu.

Knuutilan mielestä osa lääkäreistä suhtautuu asenteellisesti lääkekannabista kohtaan.

- Osalla asenteita varmasti on, koska kannabis on laiton aine, jota käytetään väärin. Lääketieteellisessä käytössä ei pitäisi olla mitään esteitä

Esimerkiksi Oulun yliopistollisen sairaalan kipupoliklinikan vastuulääkäri Voitto Järvimäen mukaan kannabiksen käyttö syöpäpotilaiden kivunhoidossa ei ole Suomessa vielä tarpeeksi perusteltua.

- Kannabislääkettä käytetään tällä hetkellä Amerikassa tällaisiin läpilyöntikipuihin syöpäpotilaiden kohdalla, ja jonkin verran myös pahoinvointiin, mutta meillä Suomessa tämän lääkityksen käyttöön ei ole vielä ollut riittävästi perusteita. Kannabis ei kuulu täällä Käypä hoito -suosituksiin, Järvimäki perustelee.

Ulkomailla laajaa tutkimusta

Varsinkin Yhdysvalloissa, Englannissa, Hollannissa ja Australiassa tehdään lääkekannabiksen laadukasta ja laajaa tutkimusta. Knuutilan mukaan tutkimustieto toimii pohjana lääkekannabiksen yleistymiselle tulevaisuudessa.

- Uskon, että näin käy. Yhdysvalloissa lääkekannabis on sallittu nyt 13 osavaltiossa. Hollannissa ja Englannissa harkitaan lievennyksiä käytäntöihin. Uskoisin, että kymmenen vuoden kuluttua ihmetellään Suomessakin tätä nykyistä tilannetta, toteaa apteekkari Markku Knuutila.

Kommentoi aihetta (17 kommenttia)

Kirjoita kommentti

Käytäthän nimimerkkiä. Emme julkaise nimellä kirjoitettuja viestejä.

Pysythän aiheessa. Vain aiheeseen liittyvät viestit julkaistaan.

Vastaa alla olevaan kysymykseen. Kysymyksen on tarkoitus varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Viestisi luetaan toimituksessa ennen sen julkaisemista. Haluamme tarjota sinulle mahdollisuuden hyvin perusteltuun, laadukkaaseen ja moniääniseen keskusteluun. Tarkemmat pelisäännöt voit lukea tästä linkistä.

 • Jaakko

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  12 ihmistä vain saa tuota lääkettä...? Sinne taisi mennä omat mahikset. 10 vuoden selkäkipu jatkukoon tauotta.

 • mika54

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Kyllä tässä kovaa yritetään Arkadianmäelle yhteyttä ottaa meidän potilaitten oman yhdistyksen kautta www.Laakekannabis.fi ,lääkekannabiksen käyttäjät ry.

 • Lääkekäyttäjä ilman lupaa

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Sukurasitteena tullun lievä skolioosi ei ole haitannut elämää enään useaan vuoteen. Arvatkaapa miksi.

  Päivittäiskäytössä saman lajikkeen käyttö vähentää päihdyttävän vaikutuksen muutamassa päivässä olemattomiin.

  Ja hinta vuoden lääkkeille kotona kasvatettuna on pienempi kuin viikon satsi tulehduskipulääkkeitä!

  THL:n tarkoitus ei ole ihmisten hyvinvointi, vaan rahan tekeminen ihmisten pahoinvoinnilla.

 • Antti Laine

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  MasaVanhis: Näin asia on, ja ihan määritelmän mukaan. Esimerkiksi Duodecim määrittelee huumeeksi huumausainelain tarkoittaman päihteen. Ihmisiltä on vain päässyt unohtumaan, että farmakologisesta näkökulmasta - siis siitä, joka kertoo aineen vaikutuksista ihmiseen - sanat huume ja päihde ovat synonyymeja.

 • Antti Mikkonen

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Lääkekäyttäjä ilman lupaa: meitä on paljon. Itselläni 200 asteen skolioosi, satoja murtumia ja kymmeniä leikkauksia johtuen perussairaudestani Osteogenesis Imperfectasta, kokeiltu on kaikki opioideista lähtien, silti kipupoliklinikalla ei edes otettu synteettistä kannabinoidi hoita kokeiluun, vaikka olen vuosia hallinnut kipujani kannabiksella. Ilmeisesti syntinen lääke on liian kova pala meidän lääkefirmojen korruptoimille lääkäreille, vaikka kuinka suuren avun potilaalle toisikin.

  Antti Mikkonen

  FORMAL Finnish Organisation for the Reform of Marijuana Laws

  http://www.causes.com/lks

 • Joona Kika Kietäväinen

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Ms tautia kärsiville varsinkin pitäisi saada reseptit. ehodan katsomaan super high me dokumentin jos ette asiasta tiedä siinä on myös hieman huumoria. Alkoholi ja tupakka laillista heh nehän tappaa ei kannabis tapa.

 • viaton sivullinen

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Mm. Sirkka Hämäläinen ja Risto Pelkonen ovat julkisesti esittäneet kannatuksensa asialle. Olen ulkopuolinen mutta onko nyt niin ettei kukaan potilaista tai heidän omaisistaan vie tätä asiaa julkisuuteen? Nämä kaikenmaailman nettikeskustelut ja yleisönosastot ovat hetkellisiä tunteenpurkauspaikkoja ja lait laaditaan arkadianmäellä. Sinne vaan porukalla Hyssälää kuumottamaan.

 • Antti Mikkonen

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Tarkoitus on juuri näin tehdä, olen mielestäni jonkun verran jo tehnyt, valmis tekemään myös sen mitä vaaditaan. Kannabiksen laillistamisen eteen pidän mm. sivustoa Facebookissa: FORMAL Finnish Organisation for the Reform of Marijuana Laws http://apps.facebook.com/causes/58708 jonne voivat kaikki halukkaat liittyä. Myös tarkoitus on olla mukana dokumenteissa yms. Keskustelu julkisesti on kuitenki paras tapa antaa kasvot tälle, toivon että muutkin uskaltavat näin toimia. Ei pidä hävetä sitä, että lääkitsee itseään parhaalla mahdollisella tavalla.

 • repe

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Huume...Kyllä se ensimmäiseksi lääkkeeksi tarjottava panacodikin sisältää kodeiinia, joka on huomattavasti huumeempi kuin kannabis.

 • Lääkefirmoilla ote päättäjien palleista

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Mahtavaa elää Suomessa, jonka päihdepolitiikkaa on kivikaudelta. Alkoholi on ihan jees, vaikka aiheuttaa monen miljardin vuosittaiset kustannukset valtiolle lieveilmiöistään johtuen, mutta kannabis on laitonta? Lääkärit toimivat lääkefirmojen diilereinä ja jakavat laillisesti huumeita, mutta niitä kutsutaankin lääkkeiksi. Miten kasvi, joka kasvaa luonnossa voi olla laiton? Holhousyhteiskunta on mahtava paikka, kun aikuisia ihmisiä kielletään käyttämästä substanssia, joka on tutkimusten mukaan kaikista vähiten haitallinen ja turvallisin päihde.

 • Krooninen kipu on helvetti maanpäällä

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Kunnon kivun hoidolla, joita olisivat muutkin kuin terminaalivaiheessa olevat, alkoholismia voitaisiin vähentää.

  Krooninen selkäkipu, joita ihan oikeasti on, ei tule autetuksi jollain Buranalla. Kossu/vodka auttaa puuduttamaan keskushermostoa riittävästi kivun lievittämiseen. Kokemusta on koko suvun voimalla - kaikilla valuvika rangassa.

 • 420

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Koskakohan tulee lailliseksi? Lääkefirmat ei sitä halua ja nyt trendi on se että tehtaillaan viruksia ja lehdissä pelotellaan että lääkkeet menee kaupaksi. Suomelta kun lähti viimeiset rippeet itsenäisyydestä Lissabonin sopimuksen myötä niin pitää kattoa josko jotain hyvääkin. Kansalaisaloite mahdollisuus on nyt rakenteilla joskin sinne tulee mahdollisuus torpata aloitukset ennenkuin nimenkeruuta voi edes aloittaa jos aloitteet ovat naurettavia. Esim, dekriminalisoikaa kannabis, lopettakaa ihmisten orjuuttaminen, luovutaan eurosta tai erotaan eu:sta, ei geenimanipuloitua ruokaa ja terveiset anttilalle ja vanhaselle KYLLÄ suomi voi päättää että tänne ei tuoda GMO ruokaa edes eläimille.

 • KoutaPerkele

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Kannabis olisi hyvä myös rintakipuihin sekä masennukseen. Buranaa ja SSRI-lääkkeitä lääkärit tuputtavat liikaa, eivätkä toimi.

 • nimimerkkisi

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  pitäisi laillistaa ihan kokonaan.

  kannabis on moninkertaisesti vaarattomampi aine kuin esimerkiksi kuningas alkoholi. herätkää tähän päivään, mikä on se kaikista kovin huume mitä r-kioskeiltakin saa?

  • Äidin suru

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Minun poika aloitti kannabiksen polton 17 vuotiaana. Se ei enää riittänyt, vaan mukaan tuli muuntohuumeet. Poika kuoli 21 vuotiaana myrkytykseen. Veresssä oli myös kannabinoidia. Minulle on turha tulla kenenkään sanomaan, että kannabis ois vaaratonta ja olen varma siitä, että se johtaa myös muiden aineiden käyttöön.

 • Antti Laine

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Onko YLEllä useinkin tapana julkaista paloja vanhoista uutisista uusina asioina? Järvimäen kommentti on suora kopio 24.2. julkaistusta jutusta Lääkekannabiksen käytöstä kiistellään kiivaasti.

  Kommentti on joka tapauksessa yhtä järjetön kuin kuukausi sittenkin. Ilmeisesti Voitto-sedän mielestä kirjainten lisääminen tiettyyn nimettyyn tietokantaan maagisesti muuntaa todellisuutta, ja toisaalta Amerikassa on näköjään lääketieteellisestä näkökulmasta täysin erilaisia ihmisiä.

  Suomessakin kärsitään (samoista) taudeista, joihin mikään muu lääke ei auta. Lisäksi on useita tauteja, joihin hamppu auttaa yhtä hyvin tai paremmin, kuin nykyisin käytettävät reseptilääkkeet, mutta huomattavasti vähäisimmin haittavaikutuksin. On sairasta, että hermokipuihin ykkösvaihtoehtona on vähimmilläänkin voimakkaita sivuvaikutuksia aiheuttavat, tajunnan tasoa laskevat ja toimintaedellytyksiä voimakkaasti heikentävät opiaatit, vähemmän haitallista, ja vasta jos ne eivät auta, tai niillä ei ole saatu potilasta tapettua, kokeillaan vähemmän haitallista vaihtoehtoa.

  Kannabista on muuten ehdotettu Käypä hoito -suosituksiin, mutta sitä ei sinne haluttu lisätä. Arveluita syiksi voi käydä lukemassa MS-potilas -blogista.

 • MasaVanhis?

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Kannabis on huumetta kun sitä ei saa lääkefirmojen paketeissa, logoilla varustettuna ja sairailla rahastettuna? Rauhoittavat ja vahvemmat kipu-lääkkeet mitä apteeksita saa reseptillä, eivät ole huumeita? ei niin ole kukaan tässä väittänyt mutta semmosen kuvan tuosta tekstistä helposti saa. Tuttaviltani olen sen verran kuulluut kokemuksia ja nähnyt että esimerkiksi diazepam-reseptin saa lääkäriltä melkeen yhtä helposti kuin mäyräkoiran kaupasta, ja tämä "melkein" tulee siitä että joutuu käymään lääkärissä sekä apteekissa. Kannabiksella todellakin on useita tutkitusti todistettuja lääkinnällisiä käyttötapoja ja tarkoituksia

Tuoreimmat aiheesta: Turku

Pääuutiset

Tuoreimmat

Muualla Yle.fi:ssä