Ulkomaat |

Lähi-idässä hurrataan sateelle - Portugalissa raju kuivuus

Välimeren eri laitamilla sää on tarjonnut erikoisia piirteitä. Israelissa ja muualla Lähi-idässä on saatu runsaita sateita ja jopa lunta. Espanjassa ja Portugalissa kärsitään ankarasta kuivuudesta.

Kaksi parrakasta juutalaismiestä sateenvarjon alla lumisateessa.
Kaksi ortodoksijuutalaista kulki lumisateessa Jerusalemissa perjantaina. Lumisade oli alueella ensimmäinen neljään vuoteen. Kuva: Abir Sultan / EPA

Israelin ja Libanonin rajalla sijaitsevan Gennesaretjärven pinta on noin viikon aikana noussut 30 senttiä. Pohjois-Israelissa ja Libanonissa on viime aikoina satanut runsaasti.

Jerusalemissa sadetta on kertynyt jopa 168 milliä ja kaupunki on ollut lumen peitossa, kertoo sanomalehti Haaretz.

Gennesaretjärven seutu on kärsinyt seitsemän vuotta kestäneestä kuivuudesta, mikä on aiheuttanut suuria ongelmia, sillä järvi on Israelin tärkein vedenlähde.

Israelilaiset vesiviranomaiset iloitsevat sateesta. He toteavat kuitenkin, että Gennesaretjärvi tarvitsee vielä kahden vuoden kunnolliset talvisateet, ennen kuin järven pinta nousee normaalitasolle.

Välimeren länsilaidalla kärsitään pahasta kuivuudesta. Helmikuu oli Portugalissa kuivin 80 vuoteen. Säätieteilijät arvelevat kuivuuden jatkuvan ainakin maaliskuun loppuun. Metsäpalojen määrä on kasvanut huolestuttavasti.

Portugalin köyhässä eteläosassa maanviljelijät ovat aloittaneet yhdeksän yötä kestävän Novenas-rukousseremonian sateen saamiseksi.

Portugalin ja Espanjan pohjoisosissa onkin tullut pieniä sadekuuroja viikonlopun aikana. Maiden eteläosat ovat kuitenkin pysyneet kuivina.

Kuivuus uhkaa heikentää Portugalin ja Espanjan jo ennestäänkin heikossa kunnossa olevaa taloutta. Portugalin maatalousministeri Assuncao Cristasin mukaan kuivuus ei vielä ole yhtä paha kuin vuonna 2005, jolloin maa menetti kolme prosenttia bruttokansantuotteestaan.

Kommentoi aihetta (0 kommenttia)

Kirjoita kommentti

Käytäthän nimimerkkiä. Emme julkaise nimellä kirjoitettuja viestejä.

Pysythän aiheessa. Vain aiheeseen liittyvät viestit julkaistaan.

Vastaa alla olevaan kysymykseen. Kysymyksen on tarkoitus varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Viestisi luetaan toimituksessa ennen sen julkaisemista. Haluamme tarjota sinulle mahdollisuuden hyvin perusteltuun, laadukkaaseen ja moniääniseen keskusteluun. Tarkemmat pelisäännöt voit lukea tästä linkistä.

Tuoreimmat aiheesta: Ulkomaat

Pääuutiset

Tuoreimmat

Muualla Yle.fi:ssä