Kotimaa |

Lainvalmistelua sähköisen viestinnän tiedustelusta arvostellaan rajusti – "Tilanne skandaalimainen"

Asiantuntijat moittivat, että lakia valmistellaan salassa ja liian kireällä aikataululla.

Tietoiikennejohtoja.
Kuva: Yle

Sähköisen viestinnän tiedustelua koskevan lain valmistelu saa täystyrmäyksen asiantuntijoilta.

Elinkeinoelämän keskusliitto, kansalaisten sähköisiä oikeuksia puolustava EFFI-järjestö sekä valtiosääntöoikeuden asiantuntija moittivat, että lakia valmistellaan salassa ja liian kireällä aikataululla.

Elinkeinoelämän keskusliitto EK:n johtavan asiantuntijan Jyrki Hollménin mukaan kyseessä on lähihistorian ehkä eniten julkista ja laajapohjaista valmistelua vaativa lainsäädäntöhanke.

– Nyt sitä valmistellaan pienessä virkamiesporukassa nopeutetulla aikataululla. Ei hyvältä näytä, Hollmén sanoo.

Helsingin yliopiston valtiosääntöoikeuden professori Tuomas Ojanen puolestaan on huolissaan, että tullaanko sähköisen viestinnän tiedustelua koskevassa laissa säätämään riittävän täsmällisesti ja tarkkarajaisesti viranomaisten toimivaltuuksista, jotka puuttuvat hyvin potentiaalisesti moniin perus- ja ihmisoikeuksiin.

– Kyllä tässä yleisesti ottaen palikat on niin pahasti levällään, että suoraan sanoen skandaali, Ojanen arvioi.

Suomessa ei ole tällä hetkellä verkkotiedustelua koskevaa lainsäädäntöä. Virkamiehistä koostuvan työryhmän luonnoksen pitäisi olla valmis kesäkuun loppuun mennessä.

Tuoreimmat aiheesta: Kotimaa

Pääuutiset

Kotimaa

Palomestari: Turmakoneesta jäi jäljelle romukasa, ei mitään tunnistettavaa

Sunnuntain tiedotustilaisuus onnettomuudesta.

Tapahtumat hetki hetkeltä

00.15

Tutkinnanjohtaja, komisario Pentti Lehtimäki kertoo, että lentoturmassa kuolleet siirretään yön aikana pois onnettomuuspaikalta. Heidän tunnistamisessaan tarvitaan DNA-tutkimuksia.

23.24

Pienkoneen putoamispaikalla ollut päivystävä palomestari kuvailee näkymää lohduttomaksi. Hänen mukaansa kone oli tuhoutunut tunnistamattomaan kuntoon.

22.45

Punaisen Ristin henkisen tuen ryhmä aloittaa ryhmäistunnot viranomaisille, etsijöille, omaisille ja lentokerhon jäsenille, Suomen Punainen Risti kertoo Twitterissä.

Lue lisää

Tuoreimmat

Muualla Yle.fi:ssä