Lahti |

Laukku-Leenan koti on tien päällä

Kutomaan ei pääse. Se on ainoa asia, mikä kovassa pakkasessa häiritsee monelle tutun Laukku-Leenan elämää. Kiertolaiselämää viettänyt Leena aikoo eläkeiän saavutettuaan asettua aloilleen ja kirjoittaa kokemuksistaan kirjan.

Laukku-Leena Heinolassa
Heinolalaisrouva piipahti Laukku-Leenan leirissä ja lahjoitti kourallisen kolikoita. Kuva: YLE/ Vihtori Koskinen

Leena Kiviharju tunnetaan paremmin lempinimellä Laukku-Leena. Lempinimi istuu hänelle, koska hän on kiertänyt Suomea vuosia mukanaan valtava laukkuröykkiö. Leenalla ei ole pysyvää asuinpaikkaa. Hän elää taivasalla ympäri vuoden.

Hiljattain Laukku-Leena leiriytyi Heinolaan. Sana kiiri nopeasti paikkakuntalaisten korviin ja yhden iltapäivän aikana Leenan leiripaikassa pysähtyi useita ihmisiä kyselemässä hänen vointiaan. Leena kertoi voivansa oikein hyvin.

Monilla Leenan leirissä vierailleilla oli mukanaan tuomisia. Hänen juttusillaan kävi muun muassa isä kahden lapsensa kanssa. He toivat Leenalle lämmintä lihapiirakkaa. Muutama minuutti myöhemmin leirissä piipahti rouvaseurue. He tyhjensivät kolikot taskuistaan Leenan käteen.

- Voi, kiitos paljon, Leena toteaa häntä auttaville.

Hylätyt tavarat kiertoon

Kerjäläisenä Leena ei itseään pidä, vaikka mielellään vastaanottaakin lämpimiä ruokalahjoituksia. Hän on kiertolainen, elämäntapaintiaani, joka kiertää Suomea poikkeuksellisen tavaramäärän kanssa.

- Kasseissa on kirpputoriostoksia ja kaikkea, mitä löytyy pulloja kerätessä. Ihmiset jostain syystä heittävät roskiin taidelasia, ehjää Arabian porsliinia, kynttilänjalkoja, maljakoita. En jätä tällaisia roskikseen vaan pakkaan ne mukaani. Yritän myydä niitä osto- ja myynti-liikkeisiin, Leena kertoo.

Laukku-Leenan kanssa on helppo jutella ja hän kertookin juttelevansa kymmenien ellei satojen ihmisten kanssa päivittäin. Hän törmää edelleen siihen, että häntä pidetään hulluna. Se ei kuitenkaan Leenaa haittaa.

- Mua pidetään hulluna. Olen kuitenkin jo ohittanut tuon vaiheen. En mieti, mitä musta mietitään. Ainakaan en maksa tälle yhteiskunnalle mitään. En hae toimeentulotukea enkä mitään muutakaan yhteiskunnalta. Kenelläkään ei siis pitäisi olla valittamista, hän toteaa.

Ihmiset huolissaan

Lämpömittarilukemat tipahtivat Heinolassakin -25 pakkasasteeseen. Monia hirvittää se, että Leena yöpyy ulkosalla kovillakin pakkasilla. Leena itse ei pakkasta hätkähdä. Kylmyydestä ei hänen mukaansa ole muuta haittaa kuin se, että kutominen käy mahdottomaksi.

- Mä en palele. Ainoastaan kädet joskus palelevat. Kerrospukeutuminen on kaiken aa ja oo, Leena kuittaa.

- Pakkanen ei ole meikäläiselle pahin vaan sade ja räntä, koska silloin kastuvat makuupussit ja vaatteet. Silloin pitää vain köhjöttää pressun alla. Joskus olen pitänyt retkikeitintä päällä pressun alla. Välillä sitten aina tietenkin päästänyt liepeen alta vähän happea sisään, hän lisää.

Leena Kiviharju on kiertänyt Etelä-Suomea yhdentoista vuoden ajan. Enää ihmiset eivät hätkähdä hänen saapumistaan paikkakunnalle.

- Takavuosina joillakin oli oikea mania soittaa hälytysnumeroon. Ne polttivat moneen kertaan päreensä hälytyskeskuksessa. Ne sanoivat, että antakaa sen ihmisen olla rauhassa. Olen sanonut viranomaisille, että soitan itse jos tarvitsen apua, Leena kertoo.

- Mulla on sellainen nyrkkisääntö, että pitää olla huutoetäisyydellä ihmisasutuksesta tai sitten pitää olla huoltoasema lähellä, hän lisää.

Kyyti Hauholle?

Leena kertoo, että hänen liikkumisensa paikkakunnalta toiselle ei noudata mitään logiikkaa. Hän reissaa pääosin Hämeessä tutuilla paikkakunnilla. Viime aikoina hän on kuitenkin vieraillut myös uusilla paikkakunnilla kuten Nastolassa.

Heinolassa Leena on pitänyt leiriä viikon verran, mutta lähtöä paikkakunnalta hän on tehnyt jo pari päivää.

- Olisin lähtenyt jo eilen, mutta en tiedä vielä tarkkaa reittiä. Yksi mahdollisuus on, että olen tässä viikonloppuun. Silloin kuulemma lämpenee. Ajattelin seuraavaksi suunnata Hauholle. Reitti ei ole vielä selvillä, Leena tuumii.

Mieluiten Leena taittaa matkaa pakettiautolla, koska sen kyytiin hänen tavaransa saa lastattua helpoiten.

- Ajattelin kysäistä, että ottaisivatko bussiin. Jos saisin nämä kamani pakattua sinne. Ne kyllä yleensä rätköttävät tavaroistani, sillä bussi ei kuulemma pysy aikataulussa tällaista tavaramäärää lastatessaan, Leena puhahtaa.

Eläkkeelle vuoden päästä

Kuluvan vuoden Leena kertoo olevan viimeinen reissuvuosi, koska hän tulee vanhuuseläkeikään vuoden päästä. Silloin hän aikoo asettua aloilleen.

Eläkevuosiksikin Leenalla on jo suunnitelmia. Hän aikoo ensi töikseen hankkia asunnon. Sen jälkeen hän kirjoittaa reissukokemuksensa kirjaksi.

- Sen saa sitten julkaista mun kuolemani jälkeen, hän paljastaa.

Kommentoi aihetta (10 kommenttia)

Kirjoita kommentti

Käytäthän nimimerkkiä. Emme julkaise nimellä kirjoitettuja viestejä.

Pysythän aiheessa. Vain aiheeseen liittyvät viestit julkaistaan.

Vastaa alla olevaan kysymykseen. Kysymyksen on tarkoitus varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Viestisi luetaan toimituksessa ennen sen julkaisemista. Haluamme tarjota sinulle mahdollisuuden hyvin perusteltuun, laadukkaaseen ja moniääniseen keskusteluun. Tarkemmat pelisäännöt voit lukea tästä linkistä.

 • Hasse

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Minäpä vielä yritän luistella ankkalampemme jäällä.

 • stewie

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  pitääpä joskus koittaa päästä juttelemaan Leenan kanssa. ja toivottavasti hän saa kirjoitettua kirjansa!

 • kulkijankaipuu

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  mun tekis mieli kans reissata ympäri,mut en voi:( on lapset ja lastenlapset jotka pitävät paikoillaan,nuoruudessa tuli kyl liftattuu ympäri suomea ja vähän naapurissakin 60-luvul.hyvää menoa vaan LEENALLE :)

 • kukin tyylillää ja tyylikkäästi

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Olen saanut kunnian tarjota hänelle ja tavaroilleen autokyydin. Haluisin tehdä sen toistekin. Siinä on ihminen jolla on elämän arvot kohdillaan. Mielenvikaikainen hän ei todelaakaan ole, vaan ihminen joka tietää mitä elämältään haluaa eikä viranomaisia ja pyrokratiaa kumartele. Tämä lintukotomme Suomi vaan ei ole moisia nykyaikana nähnyt... mitens esim. 60 vuotta taaksepäin...?

 • Zeeda

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Ei tossa elämäntavassa mitään vikaa oo, mut miks kaikki noi kassit... ne vaan lisääntyy ja lisääntyy, luulis olevan saakelin rankkaa. No mutta kukin tyylillään ja onnee vaan leenan kirjailijan uralle jatkossa :)

 • ST

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Pääsin kerran juttelemaan hänen kanssaan ja viemään lämpöistä juotavaa, kun oli asettautumassa pimeään kirkon kupeeseen yöksi. Oli kovin kiitollinen. Ihana ihminen, niin ihana.

 • lissu

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  no niin, teemme niin tai näin niin aina joku tuijottaa niskaan! Kyllä, hattua nostan leenalle ja odotan täristen kirjaa kokemuksista! ainoastaan teksti-että saa julkaista kuolemani jälkeen,- ei tunnu hyvältä, koska kyllä jokaisen kuuluisi saada maine-kunnia myös eläessään!

 • Fani

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Tänään bongattu hauholla :)

 • lötvonen

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Näyttää Leema olevan Hauholla Seon pihalla romukasansa kanssa.

 • Mielikki mietiskelle yhä

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  KUKIN TYYLILLÄÄN JA TYYLIKKÄÄSTI! kIITOS OTSIKOSTA! lUULEN,ETTÄ SIINÄ ON OPPIMISTA MONELLE NYKYAIKANA. Kuusikymmentä vuotta sitten haettiin kulkien työpaikkoja; silloin leipänsä ansaitsivat kulkukauppiaatkin myyden ns. rihkamaa: neuloja, nappeja, lankaa,partateriä, silkkinauhoja jne, jne.

  Yhteiskuntamme oli sellainen silloin vielä. Yhdestäkään tietämästäni tai tuntemastani ei ole pahaa sanottavaa. Kulkukauppiailla oli vakipaikat useimmiten. missä yöpyivät.

  (Kirjallisuudesta tulee mieleen Minna Canthin Kauppa-Lopo ja 1900-luvun kanskoulun lukukirjan piskuiset kertomukset.)

Tuoreimmat aiheesta: Lahti

Pääuutiset

Tuoreimmat

Muualla Yle.fi:ssä