Ulkomaat |

Laukusta löytynyt agentti "todennäköisesti murhattiin"

Britannian ulkomaantiedustelu MI6 ja Lontoon poliisin terrorisminvastainen yksikkö SO15 ovat olleet epäluotettavia tutkinnan aikana, arvostelee kuolinsyyntutkija. Kuolinsyyntutkinta päätyi olettamukseen, että kuolemaan liittyy rikos.

Poliiseja kuolleen MI6:n työntekijän kodin edustalla.
Poliiseja kuolleen MI6:n työntekijän kodin edustalla Alderneyn kaupunginosassa Lontoossa elokuussa 2010. Kuva: Facundo Arrizabalaga / EPA

Lukitusta putkikassista kuolleena löytynyt brittiagentti on todennäköisesti murhattu. Kuolinsyyntutkija Fiona Willcoxin mukaan on epätodennäköistä, että agentti olisi saanut itse itsensä laukkuun.

Britannian ulkomaan tiedustelupalvelun MI6:n palveluksessa ollut koodinmurtaja Gareth Williams, 31, löydettiin kuolleena putkikassista kotinsa kylpyammeesta elokuussa 2010. Hänen kuolinsyytään on selvitetty siitä saakka.

- Kuolinsyy ei ollut luonnollinen ja se oli todennäköisesti rikollisesti aiheutettu, sanoi kuolinsyyntutkija Fiona Willcox BBC:lle.

Kuolinsyyntutkija arvosteli sekä Britannian ulkomaantiedustelua MI6:a että Lontoon poliisin terrorismin vastaista yksikköä tapauksesta. Willcox arvosteli jyrkin sanoin agentin työnantajaa siitä, että hänen katoamisensa raportoitiin vasta seitsemän päivää sen jälkeen kun Williams ei saapunut töihin. Willcoxin mukaan työnantajan selittely ei ollut uskottavaa.

Terrorisminvastainen yksikkö SO15 puolestaan oli vastuussa MI6:n työntekijöiden kuulusteluista ja tutkinnasta. Guardianin mukaan SO15 toimitti Williamsin toimistossa MI6:ssa ollutta todistusaineistoa, muun muassa useita muistitikkuja, Scotland Yardille vasta kaksi päivää ennen kuolinsyyntutkinnan loppumista. Agentin työtovereiden kuulusteluista ei ole olemassa virallisia pöytäkirjoja.

Kuolinsyyntutkija arveli BBC:lle, että kuolema tuskin selviää lopullisesti koskaan.

Poliisin mukaan tutkimukset agentin kuolemasta jatkuvat yhä ja kaikki todistusaineisto käydään uudelleen läpi. Poliisi analysoi muun muassa dna-näytteitä.

- Hänen alaston ruumiinsa löytyi erittäin epäilyttävissä oloissa. On erittäin todennäköistä, että ulkopuolinen tekijä oli sekaantunut Garethin kuolemaan, sanoi Scotland Yardin rikosylikomisario Jackie Sebire.

Tuoreimmat aiheesta: Ulkomaat

Pääuutiset

Tuoreimmat

Muualla Yle.fi:ssä