Kulttuuri

Laulu koti-ikävästä kasvoi teatteriksi - katso ohjaajan haastattelu

Dokumentaristi Mika Ronkainen dramatisoi ja ohjasi menestyselokuvansa Laulu Kotiikävästä // Ingen riktig finne näytelmäksi. Kantaesitys nähdään Oulun kaupunginteaterissa 27.2.2016.

Video: Oululainen Mika Ronkainen sai taidetoimikunnan tämän vuoden taiteilijapalkinnon.
Video
Mika Ronkainen kertoo, miten palkitusta dokumenttielokuvasta tehtiin teatteri-esitys. Video: Timo Nykyri / Yle

Mika Ronkaisen puolitoistatuntinen dokumenttielokuva Aknestik-kitaristi Kai Latvalehdon ja hänen isänsä automatkasta Oulusta Göteborgiin on kasvanut teatterissa 2,5-tuntiseksi teokseksi. Näytelmässä on paljon sellaista mitä ei elokuvassa pystynyt kertomaan.

Ronkainen kirjoitti itsensä mukaan näytelmään. Dokumenttiohjaaja Mika Ronkaista esittää Janne Raudaskoski.

Näytelmässä on mukana myös Ronkaisen ja Latvalehdon ennakkotutkimusmatka Göteborgiin. Reissun aikana he joutuivat pinteeseen suomalaislähtöisten pikkurikollisten kanssa.

Satojentuhansien suomalaisten Ruotsiin lähtö 1960- ja -70-luvuilla on yksi suuria kotimaisia tarinoita. Erityisen iso asia se oli Pohjois-Suomelle. Joistakin Pohjois-Suomen kunnista lähti muutamassa vuodessa jopa kolmannes väestöstä hakemaan leveämpää leipää kehittyneemmästä naapurimaasta.

Laulu koti-ikävästä kertoo juurettomuudesta, syyllisyydestä, keski-iän kriisistä ja perhesalaisuuksista sekä sukupolvien välisestä kuilusta, joka kilometrien karttuessa alkaa sulautua yhteiseksi kokemukseksi koskettavine ja humoristisine keskusteluineen ja sattumineen.

Tuoreimmat aiheesta: Kulttuuri

Pääuutiset

Tuoreimmat

Muualla Yle.fi:ssä