Jyväskylä |

Lehtien kuolinilmoitukset luetaan tarkkaan

Kuolinilmoitukset ovat sanomalehtien luetuimpia palstoja. Sanomalehdissä julkaistavalla kuolinilmoituksella ilmoitetaan läheisen poismenosta ja kunnioitetaan vainajaa. Kuolinilmoitukset ovat pysyneet muuttumattomina vuosikaudet, mutta silti ne aina kiinnostavat lukijoita.

Kuolinilmoitusta tehdään näyttöruudulla
Kuva: YLE Keski-Suomi / Jussi Lindroos
Suomi

- Ne ovat todella luettuja. Teemme lukijatutkimuksia, ja niissä aina kolmen kärjessä, joko ensimmäisenä, toisena tai kolmantena ovat kuolinilmoitukset. Ne ovat hyvin tärkeää ja luettua lehden sisältöä, sanoo Keskisuomalaisen markkinointijohtaja Sylvi Laitinen.

Laitinen arvioi syiden kuolinilmoitusten lukemiseen olevan peri-inhimillisiä. Halutaan nähdä onko vuosiluku lähellä omaa, tai suorastaan katsotaan löytyykö tuttuja tai tunnettuja.

Kuolinilmoitukset laaditaan huolella, sillä ilmoituksella halutaan kunnioittaa vainajan elämää. Ulkoasultaan kuolinilmoitukset ovat pysyneet lähes samanlaisina vuosikaudet.

- Yleensä kuolinilmoituksessa on jonkinlainen risti, nimi, syntymä- ja kuolinaika. Ennen kaikkea siinä on pieni muistolause, runo tai muu, joka viestii tunnoista kun läheinen on poissa, kertoo Jyväskylän seurakunnan aluekappalainen Mauri Tervonen.

Vaikka kuolinilmoitus viestii surusta ja kaipauksesta, niin mukana on myös aina toivo.

- Tyhjä ristihän symboloi Jeesuksen ylösnousemusta. Kristillinen seurakunta saattaa jäsenensä lepoon ylösnousemuksen toivossa, eli risti on kristillisen toivon symboli, Tervonen selvittää.

Muistovärssyllä puolestaan pyritään avaamaan vainajan persoonaa, suhdetta läheisiin ja elämänkohtaloa.

- Värssy kertoo surun laadusta. Kun ajatellaan vaikka lapsen kuolemaa tai yllättävää kuolemantapausta, kyllä kuolinilmoituksesta lukiessa näkee miten paljon siihen on ladattu, toteaa Tervonen.

Kommentoi aihetta (2 kommenttia)

Kirjoita kommentti

Käytäthän nimimerkkiä. Emme julkaise nimellä kirjoitettuja viestejä.

Pysythän aiheessa. Vain aiheeseen liittyvät viestit julkaistaan.

Vastaa alla olevaan kysymykseen. Kysymyksen on tarkoitus varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Viestisi luetaan toimituksessa ennen sen julkaisemista. Haluamme tarjota sinulle mahdollisuuden hyvin perusteltuun, laadukkaaseen ja moniääniseen keskusteluun. Tarkemmat pelisäännöt voit lukea tästä linkistä.

 • kulkija maan

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Teininä ja varhaisaikuisena vastustin uskontoja ja kirkkojen symbolista sekä aktuaalista vaikutusvaltaa. En esimerkiksi mennyt kirkkoon sisään enkä edes kirkkomaan aitojen sisäpuolelle serkkujen kesähäissä. Hautausmaat ja hautauspalvelut olivat mielestäni maan ja varojen tuhlausta. Uskonnot olisi pitänyt lakkauttaa, koska olihan meillä luonnontiede - mitään uskontoja ei olisi tarvittu lainkaan.

  Onneksi teinikapinani sekä filosofiset ja maailmankatsomukselliset kriisivaiheeni menivät ohitse. Löysin elämää rikastuttavaa ja tyytyväisyyden perustana olevaa henkistä ammennettavaa eri uskontojen ja ylipäätään uskonnollisuuden tai henkisyyden ytimestä. Nyt voin käydä kirkoissa ihan rauhassa, jos sellainen tilanne tulee eteen. Myös kuolinilmoituksia voin rauhassa lukea, ja koettaa "rukoilla" voimia surutyötä tekeville omaisille. Naturalistinen luonnontiede on asettunut kokemus- ja elämismaaimassani sille kuuluvaan paikkaansa, käytännön työkaluksi, jonka avulla voi saada aikaan mekaanisia ratkaisuja ja teknologiaa, sekä kartoittaa ja arvioida jollain tarkkuudella luonnonilmiöitä. Sisäisen kokemusmaailman kartoittamiseen se kuitenkaan ei sovellu niin hyvin; varsinkin vielä, kun yksilöllinen sisäinen kokemusmaailma aina välttämättä edeltää kaikkea ulkoista toimintaa.

 • m

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  "Laitinen arvioi syiden kuolinilmoitusten lukemiseen olevan peri-inhimillisiä." Niinpä, peri-inhimillinen tirkistelyn- ja juoruilunhaluhan se. Nuo ilmoituksethan maksetaan yleensä kuolinpesän rahoilla. Miksi tuhlata perinnöksi tarkoitettuja varoja moiseen ilmoitteluun? Ainakin itse mieluummin jätän nekin rahat perillisille. Toki jälkeenjäävät voivat omilla rahoillaan ilmoitella vaikka kuinka, jos haluavat kalastella myötätuntoa tms.

  Taitaa olla useimmiten vain se sama vanha tarina, "kuuluu asiaan" laittaa kuolinilmoitus, yhtä lailla kuin "kuuluu asiaan" haudata kuollut perinteisin kirkkomenoin pyhälle maalle. Tähänkin juttuun olisi tuonut mukavaa näkökulmaa, jos olisi esim. selvitetty, kuinka suuresta osasta vainajia yleensä tehdään kuolinilmoitus, ja onko osuus kasvanut vai pienentynyt vuosien varrella..

Tuoreimmat aiheesta: Jyväskylä

Pääuutiset

Tuoreimmat

Muualla Yle.fi:ssä