Talous |

Lentoasemista vain neljännes kannattavia

Suomen lentoasemista vain neljännes on taloudellisesti kannattavia. Ilmailulaitos aikoo kuitenkin säilyttää lentotoiminnan tappiollisillakin kentillä, sillä niitä pidetään maakuntien elinkeinoelämälle tärkeinä.

Kaikista Suomen lentoasemista vain viisi pystyi viime vuonna tekemään voittoa. Ne ovat Helsinki-Vantaa, Oulu, Rovaniemi, Turku ja Kuopio. Nollatulosta teki kolme kenttää eli Tampere, Vaasa ja Kittilä ja loput 13 lentoasemaa tappiota yhteensä 13 miljoonaa euroa. Lentoasemien omistaja eli valtio edellyttää, että koko lentokenttien verkosto pidetään yllä. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että Helsinki-Vantaan muhkeilla tuotoilla maksetaan tappiollisten kenttien toiminta. Valtio haluaa säilyttää kentät siksi, että lentoyhteydet maakuntiin ovat elinkeinoelämälle tärkeitä. Maakuntakentille haetaan kannattavuutta turismilla

Jotta maakuntakenttien kannattavuus paranisi, Lapin jouluturismi-mallia ollaan levittämässä muuallekin Suomeen. Esimerkiksi Kuopion asemalle on rakenteilla järviterminaali - jo ensi kesänä elämysmatkailija voisi astua lentokoneesta melkeinpä suoraan veneeseen.

Joidenkin arvioiden mukaan junat olisivat oikoradan myötä vieneet lentokoneista matkustajia. Ilmailulaitoksen mukaan lentoliikenteelle kovempi kilpailija on hyväkuntoinen maantie.

Kommentoi aihetta (0 kommenttia)

Kirjoita kommentti

Käytäthän nimimerkkiä. Emme julkaise nimellä kirjoitettuja viestejä.

Pysythän aiheessa. Vain aiheeseen liittyvät viestit julkaistaan.

Vastaa alla olevaan kysymykseen. Kysymyksen on tarkoitus varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Viestisi luetaan toimituksessa ennen sen julkaisemista. Haluamme tarjota sinulle mahdollisuuden hyvin perusteltuun, laadukkaaseen ja moniääniseen keskusteluun. Tarkemmat pelisäännöt voit lukea tästä linkistä.

Tuoreimmat aiheesta: Talous

Pääuutiset

Tuoreimmat

Muualla Yle.fi:ssä