Helsinki |

Lintujen kevätmuutto alkamassa

Yksinäisiä lentäviä muuttajasankareita on jo nähty, mutta varsinainen lintujen kevätmuutto Suomeen on juuri alkamaisillaan, kertoo Birdlife Suomen tiedottaja Lauri Hänninen.

Kiuru
Kuva: YLE
Helsinki

Pitkä pakkasjakso on hellittänyt, mutta vielä eivät tuulet ole puhaltaneet suotuisalta - ja lämpimältä - suunnalta, jotta muuttolintujen parvet suuntaisivat Suomeen. Joitakin, jopa varsin yllättäviä, yksittäisiä lintuja on jo bongattu.

– Helsingin Lauttasaaressa nähtiin eilen tiistaina yksinäinen kuovi. Tämä lienee Uudenmaan ennätys, vaikka varsinaisia tilastoja ei olekaan pidetty. Yleensä kuovit saapuvat huhtikuussa, kertoo Lauri Hänninen.

Kevään ensi merkit ovat jo toki kuultavissa, kun esimerkiksi tiaiset ja viherpeipot ovat innostuneet laulamaan ja tikat rummuttamaan.

Talvi oli karu talvehtineille linnuille

– Ankara talvi, paksu lumipeite ja kylmä ilma ovat verottaneet monien pienikokoisten talvehtijoiden lisäksi myös pöllökantaa. Lisäksi myyrien määrä on romahtanut, jolloin pöllöt ovat jääneet ilman ruokaa, toteaa Hänninen.

Onneksi ei ole kuitenkaan sellaista vaaraa, että jonkin lintulajin kanta olisi kutistunut häviävän pieneksi. Osa täällä talvehtineista lintulajeista saa täydennystä, kunhan muuttajat saapuvat.

– Nyt odotellaan vain sopivia tuulia ja toivotaan, ettei takatalvi yllätä, niin eiköhän kevätmuutto käynnisty vauhdilla. Ensimmäiset kiurut ja uuttukyyhkyt ovat jo ihan hollilla, Viron puolella.

Kommentoi aihetta (3 kommenttia)

Kirjoita kommentti

Käytäthän nimimerkkiä. Emme julkaise nimellä kirjoitettuja viestejä.

Pysythän aiheessa. Vain aiheeseen liittyvät viestit julkaistaan.

Vastaa alla olevaan kysymykseen. Kysymyksen on tarkoitus varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Viestisi luetaan toimituksessa ennen sen julkaisemista. Haluamme tarjota sinulle mahdollisuuden hyvin perusteltuun, laadukkaaseen ja moniääniseen keskusteluun. Tarkemmat pelisäännöt voit lukea tästä linkistä.

Tuoreimmat aiheesta: Helsinki

Pääuutiset

Tuoreimmat

Muualla Yle.fi:ssä