Tampere |

Lukion opiskelutaidot eivät riitä yliopistossa

Akateeminen vapaus ja opintojen vaativuus yllättävät lukioiden priimukset Tampereen teknillisessä yliopistossa.

Tampereen teknillisen yliopiston kyltti.
Kuva: Petri Aaltonen / Yle

Vaikka lukiolainen olisi  luokkansa ja koulunsakin priimus, yliopistossa hän saattaa olla enää keskitasoa. Lukiossa hankitut opiskelutaidot eivät riitä huippusuorituksiin, mikä yllättää opiskelijat, kertoo tuore tutkimus Tampereen teknillisestä yliopistosta.

Samaan aikaan olisi itsenäistyttävä kotoa pois muutettua ja otettava entistä enemmän vastuuta omasta opiskelusta.

- Tuntuu siltä että opiskelu on liiankin vapaata. Tottahan se on, että oma kiinnostus alaan on syy opiskeluun. Mutta tuntuu siltä, että itselle sopisi paremmin ”koulumaisempi” opiskelu. Jollain tavalla opiskelu tuntuu hyvin ”irtonaiselta”, kertoo yksi tutkimukseen osallistuneista opiskelijoista.

Tavallinen hyvä ei riitäkään

Tutkimus kartoitti opiskelijoiden kokemuksia ja odotuksia opintojen alkutaipaleelta viidestä Tampereen teknillisen yliopiston koulutusohjelmasta. Opintojen vaativuuteen sopeutuminen on monille ennakoitua hankalampaa.

- Lukiossa alkoi jo olla vähän vaikeampaa, mutta sielläkin pärjäsi vielä helposti. Silloin sitä vielä luuli olevansa Suomen lahja maailman tiedepiireille. Yliopistossa sitten on huomannut, kuinka paljon oikea opiskelu vaatiikaan panostamista, kertoo opiskelija tutkimuksessa.

Toisaalta, mitä vaikeampi koulutusohjelmaan oli päästä, sitä innokkaammin opiskelijat tekivät töitä opintojensa eteen. Samat opiskelijat haluavat myös saada diplomi-insinöörin paperit nopeasti ja ovat tavoitteellisempia valmistumisaikataulussa kuin muiden koulutusohjelmien opiskelijat.

Opiskelukavereilla ja yrityskontakteilla suuri merkitys

Opiskelukavereiden tuki saa kiitosta uusilta opiskelijoilta. Lisäksi yritysvierailut ovat auttaneet hahmottamaan omaa alaa. Korkeimmalla tulevaisuuden toiveissa siinsi työpaikka.

Kesätöistä olisi apua omien taitojen parantamiseen ja teorian käytäntöön soveltamiseen.

- Tutkimus paljasti monta kohtaa, joissa lukiosta yliopistoon siirtyviä pitäisi auttaa, summaa tutkijatohtori Eila Pajarre.

Tampereen teknillisen yliopiston luonnontieteiden ja ympäristötekniikan sekä tieto- ja sähkötekniikan tiedekuntien yhteisessä tutkimushankkeessa selvitettiin uusien opiskelijoiden opiskelumotivaatiota ja tulevaisuuden odotuksia sekä näkemyksiä itsestään opiskelijana.

Tuoreimmat aiheesta: Tampere

Pääuutiset

Ulkomaat

Järistys tuhosi kaksi pikkukaupunkia Keski-Italiassa – "Raunioiden alta kuuluu ääniä"

Amatricen kylä maanjäristyksen jälkeen 24. elokuuta.

Tuoreimmat

Muualla Yle.fi:ssä