Kotimaa |

Lukuisat jättialukset merihädässä Suomenlahdella joka vuosi

Säiliö- ja rahtilaivat ajavat yleensä karille tai kolhiutuvat muuten.

Riku Kaminen / Yle
Säiliöalus Itämerellä.

Tallinnan edustalla maanantaiaamuna karille ajaneen säiliöaluksen onnettomuus ei ole ainutlaatuinen Suomenlahdella: merialueella on 2000-luvulla joutunut haveriin ainakin 171 rahtilaivaa ja tankkeria.

Laivaonnettomuuksien ylivoimaisesti yleisimmät syyt ovat olleet karilleajo tai törmäys.

Itämerellä kulkee joka hetki noin 2000 laivaa. Kymmenesosa maailman rahtiliikenteestä ja öljykuljetuksista seilaa Itämerta pitkin.

Meriliikenneonnettomuuksia on 2000-luvulla koko Itämerellä tapahtunut toistasataa vuodessa, jos mukaan lasketaan myös pienemmät alukset. Huippuvuosi oli 2005, jolloin merihätään joutui ainakin 146 erikokoista laivaa. Viime vuonna havereita sattui Itämeren laivaliikenteessä 121.

Useisiin onnettomuuksiin liittyy öljyvuotoja tai muita vahingollisia päästöjä, mutta Suomen läheisillä merialueilla on toistaiseksi tapahtunut suhteessa vähemmän öljyvahinkoja kuin kaikilla maailman vesillä.

Tuoreimmat aiheesta: Kotimaa

Pääuutiset

Kotimaa

Hurja ennuste F-Securen Hyppöseltä: Tekoäly tekee ohjelmoijista työttömiä

Tekoäly on mullistanut työnteon tietoturvayhtiö F-Securella. Kaksitoista vuotta kehitetty tekoäly seuloo väsymättä haittaohjelmia. Ihmiset voivat keskittyä vaikeimpiin tehtäviin. Tutkimusjohtaja Mikko Hyppönen uskoo, että vielä suurempi mullistus nähdään pian, kun tietokoneet alkavat kirjoittaa virheetöntä ohjelmakoodia. Yle tutustui tekoälyn käyttöön haittaohjelmien metsästyksessä, robotiikassa ja puheentunnistuksessa.

Tuoreimmat

Muualla Yle.fi:ssä